Έπεσε ελικόπτερο Apache!!

To αντίθετο θα έλεγα εγώ φίλτατε και φαντάζομαι μου επιτρέπεις να έχω διαφορετική γνώμη.
Δεν θα επεκταθώ, μιας και το τόπικ αφορά το APACHE.
Αν θες, άνοιξε τόπικ να συζητήσουμε τι είναι καθήκον και πως το αντιλαμβάνεται καθένας.

Λυπάμαι για τους 2 στρατιωτικούς που χάθηκαν άδικα.

Λυπάμαι επίσης που μερικοί συνεχίζουν να υποτιμούν τις νοημοσύνες μας. Όταν μιλάμε για ατυχήματα δεν υπάρχουν ήρωες.
Αν ισχύει ότι είχαν τη δυνατότητα να εκτοξευθούν και να γλυτώσουν αλλά δεν το έκαναν για να σώσουν σπίτια, τότε ναι, ήταν ηρωικές οι επιλογές τους. Μόνο τότε όμως.

Συλληπητήρια πάντως στις οικογένειες των παιδιών και μακάρι να είναι τα τελευταία θύματα τέτοιων τραγικών ατυχημάτων.

Φυσικά και όλοι έχουμε την άποψή μας Δημήτρη και είναι σεβαστή.

Απάντηση: Re: Έπεσε ελικόπτερο Apache!!

To 99% των ελικοπτέρων δεν έχει eject. Αυτο είναι το μόνο σίγουρο.

Πιθανώς να μην έχει ούτε αυτό... Δεν γνωρίζω.
Αυτό που άκουσα εγώ ήταν οτι "πιθανώς θα μπορούσαν να σωθούν αν δεν έκαναν ελιγμούς για να μην πέσουν πάνω στα σπίτια".
Τι σημαίνει αυτό δεν ξέρω... Όπως δεν ξέρω κι αν είναι ακριβές ή όχι.
Αυτό που λέω είναι οτι ΑΝ ισχύει αυτό, τότε τους βγάζω το καπέλο.
Ούτε ηρωοποιώ ούτε τίποτε.

και οι ζωες αυτες ακομα και στεγνα να το δεις κοστιζουν επισης πολυ.
Σε εκπαιδευση , σε ανθρωπινο δυναμικο εξειδικευμενο .

Aν το δεις στεγνά το apache (περίπου 45.εκ ευρώ) κοστίζει πολύ παραπάνω από μια ανθρώπινη ζωή (περίπου 1 εκ. ευρώ στη χώρα μας).

Ατυχήματα γίνονται καθημερινά και στους δρόμους αλλά δεν γίνεται ντόρος γιατί είναι συνηθισμένο. Άρα πέρα από το ανθρώπινο της φάσης που είναι τραγικό, μιλάμε καθαρά για το ελικόπτερο έτσι;

Last edited:
Aν το δεις στεγνά το apache (περίπου 45.εκ ευρώ) κοστίζει πολύ παραπάνω από μια ανθρώπινη ζωή (περίπου 1 εκ. ευρώ στη χώρα μας).

Ρε παιδιά τι λέμε τώρα? Χάθηκαν δυο ανθρώπινες ζωές. Ακόμα και η αναφορά σε οικονομικά είναι τουλάχιστον απρέπεια.

Νομίζω το ξεκαθάρισε ο φίλος ότι δεν το λέει από απρέπεια ("αν το δεις στεγνά").

Χώρια που πέρα από την ιδεολογική μας θεώρηση, η ανθρώπινη ζωή έχει και παραέχει κόστος στη χώρα μας και πολύ μικρότερο από τα 45 εκ. ευρά ακόμη και το 1 εκ. ευρώ που προαναφέρθηκε.

Όταν δηλαδή αφήνουμε χωρίς πόρους το σύστημα υγείας και χάνονται όχι μία και δύο αλλά εκατοντάδες ζωές ετησίως και για πολύ λιγότερα ευρώ, έχει και παραέχει τιμή η ανθρώπινη ζωή.

Πάντως για προφανείς λόγους (ελικας που σε κάνει κομματάκια) το eject στο ελικόπτερο είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να γίνει είτε στα πλάγια, άρα η ταχύτητα του ελικοπτέρου και ο τρόπος που πέφτει αποκλείουν πολλές φορές τη σωτηρία, είτε να προβλεφθεί ανάλογο eject και στον έλικα... Κοινώς μιλάμε για multibillion καταστασεις.... που δεν ξέρω καν αν υπάρχουν ακόμη και σε τόσο πανάκριβα συστήματα μάχης. Δυστυχώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στον πόλεμο η ζωή δε μετράει πουθενα.. μόνο η απώλεια του μηχανήματος..

Νομίζω το ξεκαθάρισε ο φίλος ότι δεν το λέει από απρέπεια ("αν το δεις στεγνά").

Χώρια που πέρα από την ιδεολογική μας θεώρηση, η ανθρώπινη ζωή έχει και παραέχει κόστος στη χώρα μας και πολύ μικρότερο από τα 45 εκ. ευρά ακόμη και το 1 εκ. ευρώ που προαναφέρθηκε.

Όταν δηλαδή αφήνουμε χωρίς πόρους το σύστημα υγείας και χάνονται όχι μία και δύο αλλά εκατοντάδες ζωές ετησίως και για πολύ λιγότερα ευρώ, έχει και παραέχει τιμή η ανθρώπινη ζωή.

Δεν είπα ότι το λέει ( ο οποιοσδήποτε) από απρέπεια. Απλά ιδεολογικά και μόνο αν το δεις είναι τραγικό να μας έρχονται στο μυαλό τα χρήματα όταν έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει τιμή στην ανθρώπινη ζωή. Τα λεφτά είναι κωλόχαρτα και αριθμοί. Δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ζει και αναπνέει και η έλλειψη χρημάτων δεν συγκρίνεται με τον πόνο που έχει προκληθεί στις δύο οικογένειες. Από ότι διάβασα παντρεμένοι και οι δύο, ο ένας με 2 ανήλικα παιδιά και ο άλλος με 1.

Απάντηση: Re: Έπεσε ελικόπτερο Apache!!

Πάντως για προφανείς λόγους (ελικας που σε κάνει κομματάκια) το eject στο ελικόπτερο είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να γίνει είτε στα πλάγια, άρα η ταχύτητα του ελικοπτέρου και ο τρόπος που πέφτει αποκλείουν πολλές φορές τη σωτηρία, είτε να προβλεφθεί ανάλογο eject και στον έλικα... Κοινώς μιλάμε για multibillion καταστασεις.... που δεν ξέρω καν αν υπάρχουν ακόμη και σε τόσο πανάκριβα συστήματα μάχης. Δυστυχώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στον πόλεμο η ζωή δε μετράει πουθενα.. μόνο η απώλεια του μηχανήματος..

εκτινάσσονται τα πτερύγια και κάνουν eject κανονικότατα ...

RIP ... είναι αδικία να χάνονται ανθρώπινες ζωές υπό οποιεσδήποτε καταστάσεις ...

Re: Απάντηση: Re: Έπεσε ελικόπτερο Apache!!

εκτινάσσονται τα πτερύγια και κάνουν eject κανονικότατα ...

Οχι στο Απάτσι πάντως και ούτε στη πλειονότητα των υπολοίπων στρατιωτικών ελικοπτέρων...

Φαίνεται οτι το συγκεκριμένο ελικόπτερο πετούσε πολυ χαμηλά προκειμένου να μην εντοπιστεί απο ραντάρ παρακείμενης μονάδας στα πλαίσια μιας άσκησης. Σε χαμηλό υψόμετρο και με ελάχιστο φως ημέρας (το ατύχημα έγινε γύρω στις 19:30), η οποιαδήποτε βλάβη/αστοχία υλικού ή το οποιοδήποτε λάθος χειριστών μπορουν να αποβουν καταστροφικά....Τα Απάτσι έχουν σχεδιαστεί και για τέτοιες συνθήκες μάχης και αντίστοιχα εκπαιδεύονται και οι πιλότοι.
Μιλάμε για ένα αεροπορικό πολεμικό μέσο και αυτό πάντα συνεπάγεται απώλειες, δυστυχώς...

Ο εξοπλισμός τους επιτρέπει να επιχειρούν κάτω απ' όλες τις συνθήκες και νύχτα χωρίς κανένα πρόβλημα.Οι χειριστές βέβαια,δεν είναι τρελλοί,ούτε παιδάκια που κάνουν κόντρες,να ρισκάρουν τις ζωές τους και το σκάφος.Ολα αυτά είναι θεωρίες που θα ακούσουμε,για να θολώσουν τα νερά και να υποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες της συντριβής.

Σ' όλα τα ατυχήματα ακούμε,ότι αιτία ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας.Μα είναι δυνατόν;Παράφρονες ή ερασιτέχνες είναι οι πιλότοι;

Last edited:
οι ανθρώπινες ζωές είναι το παν.
Τα λεφτά είναι για τους άπληστους.
όλα τα άλλα που λένε μερικοί (αν τα λένε) για τα πανηγύρια.

Ειχα ακουσει, χωρις να θελω να αναφερω τιποτα, απλα σαν φημη οτι στη συντηρηση των ελικοπτερων μπορει να επαιρναν μερος καποιοι στρατιωτες που ισως να εκαναν ακομα και χρηση ναρκωτικων.

Δεν θα ηθελα να θιξω σε καμμια περιπτωση τους χρηστες απο τη στιγμη που δεν ενοχλουν κανεναν αλλο, απλα νομιζω οτι θα επρεπε να ειναι πολυ σχολαστικοι στην αεροπορια στην επιλογη του προσωπικου συντηρησης.

Τα συμπερασματα δικα σας...

Λοιπον! Δεν υπαρχουν εκτινασσoμενα καθισματα στα Apache.
Η περιοχη δεν ειχε σπιτια (δυσβατη χαραδρα)
Το ελικοπτερο επιχειρουσε χαμηλη νυχτερινη πτηση για την αποφυγη του ρανταρ των hawk,με ελιγμους με το αναγλυφο του εδαφους.
Επικινδυνα πραγματα!!!!!!!!!
Στατιστικα!!για τα Apache το οτι δεν ειχε πεσει μεχρι εχθες κανενα ειχε ξεπερασει τις προσδοκιες.

Φιλε analyze it μην ακους τετοια πραγματα!!
Δεν ξερω τι εννοεις παντως οι στρατιωτες δεν εχουν καμια δουλεια με την συντηρηση πτητικων μεσων στις ΕΝ.ΔΥ.
Το προσωπικο συντηρησης ειναι απο τα καλυτερα στον κοσμο οπως και οι πιλοτοι μας!-bye-