Επεξεργασία Raw και απορίες

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,509
Τήνος / Ελλάς
Σήμερα τράβηξα σε σχολική εορτή φωτογραφίες την κόρη μου.
Και επέλεξα να γίνεται λήψη και σε jpeg και σε raw.
Παρατήρησα λοιπόν το εξής παράδοξο:
Οι φωτογραφίες που είναι λίγο θολές στο jpeg είναι πεντακάθαρες στο raw και το αντίστροφο, φυσικά υπάρχουν και φωτογραφίες που είναι ίδιες.
Αυτές τις διαφορές τις βλέπω απλά σε προεπισκόπιση των φωτογραφιών με το Acdsee Pro και χωρίς να τις ανοίξω με άλλο πρόγραμμα.
Ρωτώ λοιπόν που οφείλεται αυτή η διαφορά, με ποιο πρόγραμμα να δουλέψω τα raw και στην επεξεργασία τους τι να πειράξω και με ποια σειρά.
Οι ερωτήσεις μου είναι επαναλαμβανόμενες για κάποιους αλλά αν δεν ρωτήσεις δε μαθαίνεις.

Πρώτα απο όλα να πουμε οτι στην προεπισκόπηση δεν είναι δυνατόν να κρίνεις την ευκρίνεια μιας φωτογραφίας. Βλέπεις ένα downsized δείγμα που έγινε με γρήγορο τρόπο. Πρέπει να την δεις στο 100%.
Οπότε υποψιάζομαι οτι οι διαφορές που βλέπεις οφείλονται στην προεπισκόπηση και το πώς την κάνει κάθε φορά το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς. Μια φωτογραφία δεν γίνεται να είναι θολή στο Jpeg και καθαρή στο raw ή αντίστροφα. Μικροδιαφορές υπάρχουν και έχουν να κάνουν με το sharpening που έχει ήδη το jpeg αλλά δεν είναι τέτοιες που να φαίνονται απο μια προεπισκόπηση.

Για αρχή χρησιμοποίησε το πρόγραμμα που ήρθε με την μηχανή σου. Είναι το πρώτο και για πολλούς το τελευταίο που χρειάζονται. Εγώ (όπως και αρκετοί) χρησιμοποιώ το Adobe Camera Raw που είναι μέσα στο Photoshop και το Lightroom διότι με προτιμώ να δουλεύω με ένα πρόγραμμα και για την μετατροπή κ για την επεξεργασία.

Δοκίμασε να μετατρέψεις μια φωτογραφία απο raw με διάφορες ρυθμίσεις (κυρίως στο noise reduction, sharpness, clarity) και μετά σύγκρινέ την με το Jpeg της μηχανής. Τότε θα δείς τις πραγματικές διαφορές

Δεν το ξέρω.
Στα free κυριαρχεί όμως το Rawtherapee το οποίο είναι πολύ καλύτερο (αν και λίγο πιο δύσχρηστο λόγω της μεγάλης παραμετροποίησης του) απο τα περισσότερα raw converters που κυκλοφορούν.

Εγώ έχω lightroom,το πρόγραμμα της nikon και το capture one το 6 αυθεντικό και λέω να ξεκινήσω να δουλεύω με το lightroom που είναι πιο διαδεδομένο.
Βλέπω πολλοί να αναφέρουν και το DXO αλλά δεν έχω άποψη.

Λοιπόν κατά τη μετατροπή θα κοιτάζεις τα εξής:

1. Τη χρωματική ισορροπία. Να είναι ίδια και η πιο κατάλληλη. Μπορεί να διαφέρει από φωτο σε φωτο. Εσύ θα το φέρεις στα ίσια.
2. Την φωτεινότητα. Όπου χρειάζεται θα αυξήσεις την έκθεση κι όπου χρειαστείς θα την μειώσεις. Μπορεί απλώς να είναι σωστή αλλά με μερικά σημεία καμένα. Εκεί απλώς θα κάνεις Highlight recovery.

Αυτά είναι τα πιο βασικά..

Οπότε πάμε στο develop και αρχίζω με τη σειρά που τα έχει:
White balance Χειροκίνητα με τη μπάρα ή με το μολύβι πηγαίνοντας πάνω σε σημείο?
Exposure
Contrast
κτλ
Φαντάζομαι καλύτερα να έχω την εξωτερική οθόνη από ότι του laptop.
Το clarity το είναι?
Βλέπω έχει και auto αλλαγές!

Το λαιτρουμ ειναι πληρες προγραμμα για βασικη επεξεργασια (και τωρα τελευταια με το 5 και για πιο εξειδικευμενες αλλαγες).

Ξεκινας απο πανω και τελειωνεις κατω...
Πατας οτι βρεις μποστα σου (auto, sliders, βελακια) και το πας απο το -100 στο +100. Οπου σου αρεσει, εκει το αφηνεις (και ταυτοχρονα βλεπεις και τι κανει το καθε ενα).
Το μονο που προσεχεις ειναι να μη σου φυγει το ιστογραμμα (κατα πολυ, το λιγο δεν πειραζει) ειτε αριστερα, ειτε δεξια.

Σε μια βδομαδα θα εισαι εξπερ...

Ηλία, επειδή το χρησιμοποιείς, έχει κάτι το lightroom που δεν έχει το Photoshop?

Εγώ μετατρέπω τα raw με το ACR και μετά αφού τα ανοίξει στο Photoshop κάνω τις τελικές διορθώσεις και όταν είναι για web και το resize με τα action που εχω. Κερδίζεις κάτι με το Lightroom πέραν απο το πιο user friendly interface?

Κερδιζεις χρονο (και αρκετο) οταν εχεις ηδη απο την αρχη καλες φωτογραφιες που θελουν απλο τόνισμα στα βασικα τους... ειδικα αν ειναι για χρηση web, τοτε δε βλεπω, προσωπικα, κανενα λογο να πας στο φωτοσοπ (τι να την κανεις την pixel base επεξεργασια, οταν θα σμικρυνεις στα 1024 πιξελ, τιποτε δεν θα φαινενται).
Βεβαια εγω, βγαζω πολλες φωτο που ειναι απλα σναπσοτ, οποτε δεν εχω και απαιτησεις... επισης, βγαζω ακομα περισσοτερες, που δεν σωζονται με τιποτε (τεχνικα, βλεπεις εχω αισθητηρα κροπ 7ετιας και χρησιμοποιω σχεδον μονιμως 800+ iso) οποτε παλι δε βλεπω λογο να παω στο φωτοσοπ...

Aν θεωρησω οτι εχω καποια ληψη που θελω να την κρατησω και σε raw (στο 90% απο αυτες που βγαζω κραταω μονο το jpg) τοτε μονο παω στο φωτοσοπ (αυτο παντα σε συνδυασμο με το ACR)...

Γενικα, ειναι πολυ γρηγορη η επεξεργασια στο λαιτρουμ, αυτο ειναι το θετικο του σε σχεση με το φωτοσοπ, και σε ρυθμισεις και σε interface (αν μπλεξεις με το φωτοσοπ, ολο και καμμια μασκα θα βαλεις, ολο και καμμια βουρτσα θα ψαξεις, περασε η ωρα... :smash:)...

Πέρασε η ώρα και ώρα δεν υπάρχει...καλά τα λέει ο o ilias.
(Πάντως Ηλία είμαστε λίγοι ακόμη εδώ μέσα που παλεύουμε με τον αισθητήρα της 7ετιας που λες και εσύ)
Εγώ πάντως την έβαλα αγγελία την nikon 1 και πάω για άλλα αν κάτσει.

Ηλία, επειδή το χρησιμοποιείς, έχει κάτι το lightroom που δεν έχει το Photoshop?

Εγώ μετατρέπω τα raw με το ACR και μετά αφού τα ανοίξει στο Photoshop κάνω τις τελικές διορθώσεις και όταν είναι για web και το resize με τα action που εχω. Κερδίζεις κάτι με το Lightroom πέραν απο το πιο user friendly interface?

Στο κομμάτι του raw conversion το Lightroom και το ACR είναι το ένα και το αυτό. Ακριβώς τα ίδια sliders με ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Από κει και πέρα, πέρα από τα έξτρα modules (catalog, print κλπ) επιπλέον διατηρεί history για κάθε αρχείο, όσο παλιά κι αν το πείραξες (εννοείται non-destructively), radial filters, gradient filters, healing brush, adjustment brush. Πραγματικά, πέρα από εξειδικευμένες δουλειές, δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος το Photoshop όταν μάθει το Lightroom. Συνεργάζεται ακόμα και με εξωτερικά φίλτρα (Nik software κλπ).

Στο κομμάτι του raw conversion το Lightroom και το ACR είναι το ένα και το αυτό. Ακριβώς τα ίδια sliders με ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.).

Για αυτο δεν θα ημουν και τοσο σιγουρος (χωρις ομως να βαζω και το χερι μου στη φωτια), οσον αφορα τη διαβαθμιση και την ενταση (αν το λεω καλα) των ρυθμισεων και τελικα και το αποτελεσμα...

Για τα υπολοιπα συμφωνω, ειδικα στο θεμα της διαχειρισης/οργανωσης των αρχειων, ειναι ετη φωτος μπροστα...

Για αυτο δεν θα ημουν και τοσο σιγουρος (χωρις ομως να βαζω και το χερι μου στη φωτια), οσον αφορα τη διαβαθμιση και την ενταση (αν το λεω καλα) των ρυθμισεων και τελικα και το αποτελεσμα...

Για τα υπολοιπα συμφωνω, ειδικα στο θεμα της διαχειρισης/οργανωσης των αρχειων, ειναι ετη φωτος μπροστα...

Το Develop module του Lightroom είναι σαν frontend για το ACR (συν τα έξτρα που είπαμε). Δεν ξέρω, δεν έχω διαβάσει και κάπου για διαφορές :nounder:

Πραγματικά, πέρα από εξειδικευμένες δουλειές, δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος το Photoshop όταν μάθει το Lightroom.

Το ερώτημα είναι για μένα το αντίστροφο. Αν έχει μάθει κάποιος το Photoshop, το χρειάζεται το Lightroom? Μπορείς να κάνεις resize πχ με action σε πολλαπλά βήματα ή θα πρέπει να πηγαίνω στο Photoshop για αυτό. Έχει το αντίστοιχο Selective Color του Photoshop για αλλαγές στην σύνθεση συγκεκριμένων χρωμάτων? Αν έχει τέτοιες δυνατότητες είμαστε οκ. Γιατί έντονο PP δεν κάνω στις περισσότερες φωτογραφίες πλέον. Την έχω δει και εγώ πιουρίστας...

Δεν ξέρω για ποια αναφέρεσαι αλλά ούτε η D7000 ούτε η j1 έχει αισθητήρα 7ετίας. Γιατί την δίνεις αλήθεια την j1?

Ο Ηλίας έγραψε για αισθητήρα 7ετίας για την nikon 1 υποθέτω, εγώ δεν ξέρω αν ισχύει.
Βλέπω να πέφτουν οι τιμές σε κάποια ανώτερα μοντέλα και λέω να πάω λίγο παραπάνω.
Δεν έχω παράπονο με την nikon 1 j1 αλλά θέλω κάτι πιο κοντά στην nikon d7000 σε μικρότερο σώμα.
Αν και ακόμη μου λείπουν πάρα πολλά τεχνικά και όχι μόνο και ο εξοπλισμός θα έπρεπε να ήταν τελευταία μου έννοια.