Επεξεργασία Raw και απορίες

Re: Απάντηση: Επεξεργασία Raw και απορίες

Με τον όποιο μετατροπέα κάνεις τις βασικές αλλαγές που έγραψα παραπάνω. Τα υπόλοιπα (π.χ. sharpening, cropάρισμα, ίσιωμα ορίζοντα, αφαίρεση σκουπιδακίων, κλπ.) τα κάνεις στο Photoshop.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επεξεργασία Raw και απορίες

Με τον όποιο μετατροπέα κάνεις τις βασικές αλλαγές που έγραψα παραπάνω. Τα υπόλοιπα (π.χ. sharpening, cropάρισμα, ίσιωμα ορίζοντα, αφαίρεση σκουπιδακίων, κλπ.) τα κάνεις στο Photoshop.

Ολα όσα προανεφερες, πλην ίσως sharpening εαν θέλει κάποια ιδιαίτερη προσοχή, στη μετατροπή raw. Ιδίως την αφαίρεση στιγματων

Re: Απάντηση: Επεξεργασία Raw και απορίες

Το ερώτημα είναι για μένα το αντίστροφο. Αν έχει μάθει κάποιος το Photoshop, το χρειάζεται το Lightroom? Μπορείς να κάνεις resize πχ με action σε πολλαπλά βήματα ή θα πρέπει να πηγαίνω στο Photoshop για αυτό. Έχει το αντίστοιχο Selective Color του Photoshop για αλλαγές στην σύνθεση συγκεκριμένων χρωμάτων? Αν έχει τέτοιες δυνατότητες είμαστε οκ. Γιατί έντονο PP δεν κάνω στις περισσότερες φωτογραφίες πλέον. Την έχω δει και εγώ πιουρίστας...
Actions δεν υποστηρίζει το LR, οπότε και η συγκεκριμένη δυνατότητα του resizing σε βήματα δεν καλύπτεται.
Σχετικά με το Selective color, υπάρχει μια σχετική λειτουργία, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορεί να σε καλύψει. Νομίζω για ελαφρύ, πιουρίστικο pp κάνει μια χαρά :grandpa:

Βλάση, δεν ισχύει αυτό πλέον. Το Lightroom κάνει όλες τις λειτουργίες που έχεις στην παρένθεση. Εντάξει, προφανώς δεν έχει το σουπερ sofisticated sharpening που έχει το PS (με τις 10+ διαφορετικές επιλογές), αλλά ενσωματώνει έναν αρκετά καλό και αποτελεσματικό αλγόριθμο, που καλύπτει νομίζω τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (οι pixel peepers πιθανότατα δεν συμπεριλαμβάνονται :ADFADF1:).

Ο Ηλίας έγραψε για αισθητήρα 7ετίας για την nikon 1 υποθέτω, εγώ δεν ξέρω αν ισχύει.
Βλέπω να πέφτουν οι τιμές σε κάποια ανώτερα μοντέλα και λέω να πάω λίγο παραπάνω.
Δεν έχω παράπονο με την nikon 1 j1 αλλά θέλω κάτι πιο κοντά στην nikon d7000 σε μικρότερο σώμα.
Αν και ακόμη μου λείπουν πάρα πολλά τεχνικά και όχι μόνο και ο εξοπλισμός θα έπρεπε να ήταν τελευταία μου έννοια.

Ο Ηλίας εννοούσε την Canon 40D που είναι η βασική του μηχανή. H Nikon είναι μηχανή διετίας το πολύ. Το "πρόβλημα" της είναι το μέγεθος του αισθητήρα και όχι η ηλικία, αλλά εμένα μου άρεσαν αρκετά όσα ανέβαζε απο κεί. Εκεί έρχεται η διαφορά με τα δικά σου τα δείγματα, η επεξεργασία. Είναι δυστυχώς η ευτυχώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του workflow προς το τελικό αποτέλεσμα.

Και ξεκινάει απο την μετατροπή του raw. Ξεκίνα να παίζεις με τις ρυθμίσεις του Lightroom, κυρίως με την φωτεινότητα και το κοντραστ και θα δείς διαφορά στις φωτογραφίες σου. Με εξαίρεση τις Ολυμπους και τις Fuji που έχουν πραγματικά πολύ καλά OOC (Out Of Camera) JPEG οι υπόλοιπες δεν δείχνουν τα δόντια τους στα JPEG.

Μια μικρή συμβουλή. Μην μπλέκεις με πολλές μηχανές (ποιος μιλάει.... λέμε τώρα). Καλύτερα συγκεντρώσου σε αυτές που έχεις και κοίταξε να τις ξεζουμίσεις. Έχεις μια εξαιρετική μηχανή με έναν πολύ καλό φακό. Μην μπαίνεις σε έξοδα που δεν θα σου προσφέρουν τπτ εκτός απο μπέρδεμα.

Εγώ ορκίζομαι πλέον στο multistep sharpening και δεν γυρίζω πίσω. Είναι ένα απλό action που έχει τεράστιες διαφορές με το κανονικό sharpening. Το είχα ποστάρει στο στικυ για resize for web το αρχικό μου script. Τώρα δοκιμάζω ένα άλλο, μόλις το οριστικοποιήσω θα το ποστάρω και αυτό. Το συστήνω με κλειστά μάτια...

Ενα πολυ σημαντικο συν του λαιτρουμ ειναι η υπαρξη στην παλετα των χρωματων του πορτοκαλι, που λειπει περιεργως απο το φωτοσοπ (βεβαια μπορει να αντικατασταθει αλλα θελει περισσοτερα κλικ). Για καποιους σαν εμενα που τους αρεσουν τα εντονα χρωματα, το πορτοκαλι επαναφερει τα skin tones σε πιο φυσιολογικα επιπεδα, ευκολα και γρηγορα, κρατωντας τα υπολοιπα εντονα. Στο φωτοσοπ, εχεις κοκινο και κιτρινο μονο και εκει μπερδευει το πραγμα.

Απο την αλλη, δεν σου δινει βουρτσες και μασκες το λαιτρουμ, μεγαλο μειον. Μπορει να εχει το adjustment brush και να του προσθεσε εξτρα λειτουργιες, αλλα μεχρι πριν λιγο, αν ηθελες να δωσεις πχ. οξυνση επιλεκτικα σε σημεια της φωτογραφιας δεν μπορουσες και ακομα και τωρα, αν θελεις να κανεις σαρπεν επιλεκτικα και να πειραξεις radius, detail ή masking δεν μπορεις.

Επισης, αν πας σε τριτο εξωτερικο προγραμμα, πχ κολορ εφεξ και θελεις η επεξεργασια σου να γινει τοπικα σε μερος της εικονας, παλι δεν μπορεις, επιστρεφοντας στο λαιτρουμ. Θα πρεπει να παλευεις με τα control points του κολορ εφεξ, οχι και οτι πιο ευχρηστο.

Επισης, αν και το ειχα ξαναρωτησει, ακομα δεν μπορω να βρω, αν απο ενα φακελο στον σκληρο μου όπου εχω και raw και jpg θελω κατα το import να σορταρω μονο τα raw και απο κει να διαλεξω ποια θα κανω import, γινεται ή οχι... σχηματισα την εντυπωση οτι δεν γινεται, που το θεωρω bug. Δηλαδη, πρεπει να κανω import ολο το φακελο και μετα να φιλτραρω τα αρχεια...

Εγώ ορκίζομαι πλέον στο multistep sharpening και δεν γυρίζω πίσω. Είναι ένα απλό action που έχει τεράστιες διαφορές με το κανονικό sharpening. Το είχα ποστάρει στο στικυ για resize for web το αρχικό μου script. Τώρα δοκιμάζω ένα άλλο, μόλις το οριστικοποιήσω θα το ποστάρω και αυτό. Το συστήνω με κλειστά μάτια...

Δεν το καλοθυμαμαι, αλλα θυμαμαι οτι ηταν παρομοιο με αυτο που ειχα ανεβασει κι εγω, με καπως περισσοτερα στεπς απο το δικο σου. Θα περιμενω και το καινουργιο που λες, γιατι το sharpen pro του niksoftware δεν μου αρεσει καθολου, αλλα το χρησιμοποιω για πιο γρηγορο και προχειρο...

Ενα πολυ σημαντικο συν του λαιτρουμ ειναι η υπαρξη στην παλετα των χρωματων του πορτοκαλι, που λειπει περιεργως απο το φωτοσοπ (βεβαια μπορει να αντικατασταθει αλλα θελει περισσοτερα κλικ). Για καποιους σαν εμενα που τους αρεσουν τα εντονα χρωματα, το πορτοκαλι επαναφερει τα skin tones σε πιο φυσιολογικα επιπεδα, ευκολα και γρηγορα, κρατωντας τα υπολοιπα εντονα. Στο φωτοσοπ, εχεις κοκινο και κιτρινο μονο και εκει μπερδευει το πραγμα.

Απο την αλλη, δεν σου δινει βουρτσες και μασκες το λαιτρουμ, μεγαλο μειον. Μπορει να εχει το adjustment brush και να του προσθεσε εξτρα λειτουργιες, αλλα μεχρι πριν λιγο, αν ηθελες να δωσεις πχ. οξυνση επιλεκτικα σε σημεια της φωτογραφιας δεν μπορουσες και ακομα και τωρα, αν θελεις να κανεις σαρπεν επιλεκτικα και να πειραξεις radius, detail ή masking δεν μπορεις.

Επισης, αν πας σε τριτο εξωτερικο προγραμμα, πχ κολορ εφεξ και θελεις η επεξεργασια σου να γινει τοπικα σε μερος της εικονας, παλι δεν μπορεις, επιστρεφοντας στο λαιτρουμ. Θα πρεπει να παλευεις με τα control points του κολορ εφεξ, οχι και οτι πιο ευχρηστο.

Επισης, αν και το ειχα ξαναρωτησει, ακομα δεν μπορω να βρω, αν απο ενα φακελο στον σκληρο μου όπου εχω και raw και jpg θελω κατα το import να σορταρω μονο τα raw και απο κει να διαλεξω ποια θα κανω import, γινεται ή οχι... σχηματισα την εντυπωση οτι δεν γινεται, που το θεωρω bug. Δηλαδη, πρεπει να κανω import ολο το φακελο και μετα να φιλτραρω τα αρχεια...

Για το τελευταίο που ρωτάς δεν γίνεται. Οταν όμως ανοίγεις ένα φάκελο για να τον κάνεις import, υπάρχει check box στο thumbnail κάθε αρχείου, οπότε διαλέγεις από κει ποια θα κάνεις τελικά import και ποια όχι.

Για τα υπόλοιπα, παιδιά δεν ξέρω, μου φαίνεται υπερβολικό manipulation οτιδήποτε δεν καλύπτεται πλέον από το Lightroom. Προσωπικά πλέον ανοίγω το PS μόνο για να παίξω με τα φίλτρα της Nik Software και για κανένα content aware. Επαναλαμβάνω ότι εξαιρούνται περιπτώσεις όπου απαιτούνται υπερεξειδικευμένες παρεμβάσεις. Και προσοχή, δεν κάνω τον πιουρίστα! Και στο lightroom μια χαρά βγάζω τα μάτια στις φωτογραφίες μου :music-smiley-005:

Το πρόβλημα μου στις φωτογραφίες το κύριο είναι το καδράρισμα και με μετά η επεξεργασία.
Το θέμα το μεγάλο που έχω είναι ότι ο υπολογιστής μου είναι ένα laptop με μέτρια οθόνη και όταν θέλω να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες συνδέω την monito-tv lg ips panel που έχω και τις βλέπω εκεί εννοείται διαφορετικά από το laptop.
Η επεξεργασία με φοβίζει γιατί θέλει χρόνο και ήδη έχω άπειρα πράγματα στην αναμονή να περιμένουν τη φροντίδα μου.
Πάντως ήδη με βοηθήσατε πολύ με το θέμα που άνοιξα.
Η nikon 1 που έχω αδικείται λόγω της d7000 που έχω.
Θα αναφέρω ένα ανάλογο παράδειγμα:
Σε μία παιδική παράσταση που είχα τραβήξει βλέποντας ένας φίλος τις λήψεις μου μου εξέφρασε τα αρνητικά του σχόλια για μερικές φώτο που ήταν κουνημένες,κακοφωτισμένες κτλ.
Του λέω κοίταξε βρες 2-3 γονείς που τραβούσαν με compact και κινητά και φέρε να συγκρίνουμε και ρώτα αν τους αρέσουν.
Το έκανε και μετά ήρθε με άλλη άποψη να σχολιάσει τις φώτο μου.
Το ξαναέγραψα έχω φωτογραφίες από το Άγιο Όρος με την nikon 3.2 mp και τότε τις έδειχνα με καμάρι.
Βλέποντας τα δείγματα του Τάσου και του Βλάση ψάχνω τρύπα να κρυφτώ αγκαλιά με αυτές τις φωτογραφίες.
Εχθρός του καλού το καλύτερο.

Διαβάζω αυτό το νήμα και δοκιμάζω το action που περιγράφει στο πρώτο ποστ ο Phillip Reeve. Αλλά τα πειράματα θα τα κάνω απο next week γιατί τώρα έκανα format και δεν έχω περάσει ακόμα το Photoshop (γιαυτό και ρωτάω για το LR). Επίσης αναφέρουν ένα script του Andreas Resch το οποίο το δίνει ο ίδιος για download εδώ.

Το δικό σου το θυμάμαι, η διαφορά μας νομίζω είναι οτι εσύ χρησιμοποιείς μεγάλο radius και λίγο amount, ενώ το δικό μου έχει πολύ μικρό radius και μεγαλύτερο amount. Αν θυμάμαι καλά για fine detail μου άρεσε το δικό μου περισσότερο, έδινε πιο crisp αποτέλεσμα. Δοκίμασα και την αλλαγή του color space του Ηλία αλλά δεν είδα μεγάλη διαφορά (ή δεν δείχνει το monitor του λαπτοπ color profiles, δεν ξέρω...).

Για το sharpening, θα ήθελα να πω και εγώ το τρόπο που βρήκα σχετικά πρόσφατα, πολύ πιθανό να είναι ήδη γνωστός :) :). Βρήκα λοιπόν αυτό το plugin του Gimp << Focus Blur >>
http://registry.gimp.org/node/1444
http://www.gimpchat.com/viewtopic.php?f=9&t=4016&start=0&sid=dd5f311c4baa9563fb4ff2c5870af59a

και ακολουθόντας αυτή τη μέθοδο
http://www.youtube.com/watch?v=RqmxbPDdnmk

Με τη διαφορά ότι στο στάδιο που κάνει Gaussian Blur, χρεισημοποιώ το Focus Blur Στο βοηθητεικό παράθυρο που ανοίγει, στην κάτω μεριά έχει μια επιλογή που την ονομάζει Use Depth map Αν το τσεκάρουμε και μετά μετακινήσουμε το δείκτη που έχει από κάτω, δεξιά προς το 100% ( εγώ το βάζω γύρο στο 70 - 80 % ) μας κάνει blur μόνο τα σημεία που είναι εστιασμένα Έτσι έχουμε στο τελικό αποτέλεσμα, ένα φόντο που κρατάει όλο ή σχεδόν όλο το φλουτάρισμα που είχε η αρχική φωτογραφία και ένα sharpening πολύ αξιόλογο στα σημεία εστίασης. Βέβαια είναι χρείσημο σε φωτογραφίες που έχουν μικρό βάθος πεδίου και όχι σε φωτογραφίες που έχουν βγει με ευρυγώνιο και f16 :)

Το μόνο που με απασχολεί, είναι ότι κάνει πολύ ώρα, 1 με 2 λεπτά στο δικό μου υπολογιστή (διπύρινος στα 3200 με 4giga μνήμη και xp)

Τυχαία στη καρτα εχω raw(pef) και jpeg στο import view μια χαρά παιζει το sort by media type τουλαχιστον στο LR 4.1 που εχω στο laptop