Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

νομιζω για τα καναλια της ΕΡΤ κανει λογο ο κυριος Νομικος, αυτα οντως πληρωνονται απο τον ελληνικο λαο αλλα πολυ ευκολα και απλα προσφερουν τις υπηρεσιες τους στα συνδρομητικα δικτυα, αντι να βρουν τροπο να γινουν προσβασιμα σε ολους τους ελληνες πολιτες και μεσω δορυφορου. μασανε για χρονια την καραμελα των πνευματικων δικαιωματων λες και το μεγαλυτερο μερος του προγραμματος τους ειναι διεθνεις παραγωγες, ελεος.

Νομίζω ότι τα κανάλια της ΕΡΤ είναι πλήρως προσβάσιμα. Η ΕΡΤ έχει ένα μεγάλο δίκτυο αναμεταδοτών που αριθμεί περίπου τα 1500 κέντρα εκπομπής! Τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό από τα ιδιωτικά κανάλια. Τις υπηρεσίες τις προσφέρουν στα συνδρομητικά δίκτυα προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι συνδρομητές και στα δημόσια κανάλια κι όχι μόνο στα ιδιωτικά.

Το «στημένο» παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών

Στο ερώτημα πότε θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες οι ιθύνοντες της κυβέρνησης κοιτάνε στο κενό. Η ιδιωτική τηλεόραση συνεχίζει να λειτουργεί με το σκανδαλώδες καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας, με τις περίφημες βεβαιώσεις του ΕΣΡ.

Το καθεστώς αυτό έχει κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας «παράνομο» και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσει ολοκληρωτικά η θεσμική κατοχύρωση των ιδιωτικών καναλιών. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και τους μεγαλοϊδιοκτήτες των καναλιών, που καθορίζουν το παιχνίδι της τηλεοπτικής αγοράς με τα δικά τους, σημαδεμένα χαρτιά. Συντηρούν τους όρους της προσωρινής νομιμότητας, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει κλειστή και χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα να εκπέμψει οιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής στην αγορά της ελληνικής TV.

Θεσμικά ο νόμος Ρουσόπουλου (3592/2007) προέβλεπε για την οριστική τηλεοπτική αδειοδότηση την έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του αντιτίμου στη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ο νόμος 4070/2012 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επιβάλλει την αδειοδότηση παρόχων δικτύου πλέον, στους οποίους παραχωρούνται οι τηλεοπτικές συχνότητες. Ως πάροχοι δικτύου έχουν ενεργοποιηθεί η Digea και η ΕΡΤ, στην περιφέρεια δραστηριοποιείται η Digital Union, ενώ το δικό της δίκτυο έχει αναπτύξει η συνδρομητική της Nova.

Το καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης παραμένει θολό και οι συχνότητες είναι κατειλημμένες από τα ιδιωτικά κανάλια χωρίς αντίτιμο στο Δημόσιο. Την προσωρινή ψηφιακή μετάβαση έχει αναλάβει η Digea, στην οποία μέτοχοι είναι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα δημοπρατήσει τις ψηφιακές συχνότητες στους παρόχους δικτύου. Εξαγγελία που πρακτικά σημαίνει πως τα ιδιωτικά κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν -μέσω της Digea πια- χωρίς τηλεοπτικές άδειες, χωρίς όρους και χωρίς κανόνες.

Πηγή: www.paron.gr

Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει το άρθρο. Η εξαγγελία για τη δημοπράτηση των ψηφιακών συχνοτήτων στους παρόχους δικτύου ή στον πάροχο δικτύου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα την κερδίσει η Digea. Επιπλέον σημαίνει ότι ο πάροχος δικτύου θα πληρώνει το κράτος για τις συχνότητες και τα κανάλια τον πάροχο...

Ψηφιακή τηλεόραση χωρίς άδειες

Γιατί ένας επενδυτής να θέλει να αγοράσει την ζημιογόνο τηλεοπτική εταιρεία ενός επιχειρηματία, ή ενός κόμματος; Η απάντηση στην υπόθεση του 902 TV είναι απλή. Το κράτος φροντίζει κάτω από τις πιέσεις συγκεκριμένων συμφερόντων να μην χορηγεί νέες άδειες παρά τις δυνατότητες που επιτρέπει η ψηφιακή τεχνολογία. Η απόφαση της ΕΡΤ, παρά την σχετική πρόβλεψη του νόμου, για την πλήρη διακοπή μετάδοση του Euronews είναι χαρακτηριστική της αντίληψης που έχει επικρατήσει. Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλοι ανταγωνιστές!

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και με τη συνδρομή της Τρόικα, είναι έκθετη πολλαπλώς. Δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της πλήρους ψηφιακής μετάδοσης μέσα στο 2012. Δεν έχει προκηρύξει τηλεοπτικές άδειες, όπως όριζε ο νόμος επιτρέποντας το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας και η θητεία του ΕΣΡ έχει λήξει προ καιρού.

Όλα αυτά κι ενώ το 1ο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καθορίζει πως την 30η Ιουνίου 2013 διακόπτεται υποχρεωτικά η αναλογική μετάδοση της τηλεόρασης. Με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (ν.4038/2012) δίνεται η δυνατότητα τόσο λειτουργούντες στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας όσο και στους περιφερειακούς να συνεχίσουν να εκπέμπουν μέχρι και την έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση άδειας παροχής περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής από το ΕΣΡ. Δηλαδή να συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς άδεια και δίχως να καταβάλουν τέλη ψηφιακών συχνοτήτων.

Παράλληλα, στο Μνημόνιο 3, αποσύρθηκε από τη Βουλή την τελευταία στιγμή, η πρόβλεψη να εκδοθούν οι τηλεοπτικές άδειες το 2ο τρίμηνο του 2013. Η υποχρέωση αυτή, με παρέμβαση του πολιτικό-τηλεοπτικού συστήματος δεν ψηφίσθηκε.

media-industry.blogspot.gr

Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή μέχρι της 31 Φεβρουαρίου κάποιας χρονιας ποιο πιθανό το βλέπω να ολοκληρωθεί τότε η ψηφιακή μετάβαση

Έχει δίκιο ο συντάκτης του άρθρου. Ας είναι καλά η ΚΥΑ ,η οποία έδωσε το δικαίωμα στη digea να σταματήσει τις εκπομπές των ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3 και ΕΡΤ HD από την Πάρνηθα και όχι μόνο ...

Ο Σαββίδης για ΕΤ-3 ή Μακεδονία TV

Σκέψεις για... μπάσιμο στο χώρο των media σχεδιάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" αναφέρει πως ο ομογενής επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ΕΤ-3 σε περίπτωση που προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της. Διαφορετικά, θα κινηθεί για την απόκτηση του Μακεδονία TV.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρει σχετικά με συζήτηση που έχει κάνει με το στενό φίλο του και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου:

"Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ φέρεται να του εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά τηλεοπτικής συχνότητας πανελλήνιας εμβέλειας.

Αν και η κουβέντα δεν έγινε συγκεκριμένη, κάποιοι λένε ότι ο κ. Σαββίδης θα καλόβλεπε την εξαγορά της ΕΤ3, στην περίπτωση που προχωρούσε η αποκρατικοποίησή της.

Από την πλευρά ίου, ο Σίμος Κεδίκογλου φαίνεται να έχει περιγράψει λεπτομερώς στον κ. Σαββίδη την κατάσταση που επικρατεί στα media.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε και το θέμα της εξαγοράς του Μακεδονία TV, που ανήκει στην οικογένεια Κυριακού.

Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, είναι πολύ πιθανόν ο Ιβάν να καταθέσει άμεσα επίσημη πρόταση για εξαγορά είτε ίου 100% του Μακεδονία είτε του 50%".

www.sport.gr

Το χάος των ελληνικών συχνοτήτων συνεχίζεται, χθες παρατήρησα ότι στο 60 κανάλι (μάλλον από Υμηττό) εκπέμπουν 4 κανάλια αγνώστου προελεύσεως με χαρτορίχτρες και τηλεπωλήσεις, θα μου πείτε το ΕΡΣ και οι άλλοι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με τέτοια, μόνο όταν έπαιξαν τα ψηφιακά της ΕΡΤ από Πάρνηθα εφαρμόστηκε αμέσως ο νόμος και το 1/3 της Αττικής και των γύρω περιοχών δεν μπορεί να τα δει.

Ανεξάρτητα από το ότι, από τα 4 κανάλια που αναφέρεις, μόνο τα 2 εκπέμπουν προς το παρόν, και αυτά δεν αξίζει να τα παρακολουθεί κανείς, νομίζω ότι η εκπομπή τους είναι θέμα της Digea και όχι εφαρμογής νόμου.

Θέμα της ΕΕΤΤ είναι. Τι δουλειά έχει η Digea; Η Digea είναι υπεύθυνη μόνο για τους πομπούς της. Δηλαδή από τον Υμηττό για τους πομπούς που έχει στους διαύλους 46, 47, 54, 63 και 65.

Αυτά τα 4 κανάλια της συχνότητας 60 εκπέμπουν εδώ και ενάμιση μήνα περίπου. Εγώ τα έχω πιάσει από πριν τα Χριστούγεννα. Χθες είδα μάλιστα ότι αύξησαν αρκετά το σήμα τους γιατί ο ένας μου δέκτης έχει πολύ ισχυρό tuner και του έχω βάλει μειωτήρα σήματος για να πιάνει τα κανάλια. Αυτά τα 4 χθες τα έπιανε με σπασίματα και έπρεπε να μειώσω και άλλο το σήμα για να τα πιάσω καλά. Γιαυτό μάλλον ο dimkonst τα έπιασε χθες.
Είναι 4 κανάλια που παίζουν απόγευμα-βράδυ, και με μεγάλα κενά μερικές φορές που δεν εκπέμπουν καθόλου. Το ένα μάλιστα αργά το βράδυ είδα ότι χθες είχε και "πικάντικο" περιεχόμενο. Κανονικά παίζουν μουσική, telemarketing (το ένα μάλιστα αποκλειστικά με προιόντα που σπικάρει ο Καραγιαννίδης, για όσους βλέπουν Ράδιο Αρβύλα) και αστρολογία. Εμένα δεν με πειράζουν, αλλά αυτό το άνοιξε κλείσε του πομπού νομίζω ότι τρελαίνει τους δέκτες που έχουν δυνατότητα παρακολούθησης των αλλαγών στα κανάλια, και προκαλεί πολλά από τα προβλήματα που γκρινιάζουν αρκετοί, ότι ο δέκτης τους έχασε την σειρά των καναλιών κτλ.

Ναι!!! Δεν ξέρω πως έκανα αυτό το λάθος γιατί βλέπω Ράδιο Αρβύλα και είμαι και εγώ φανατικός οπαδός του Κωνσταντινίδη. Ζητάω συγνώμη από τον μεγάλο γκουρού Νίκο Κωνσταντινίδη για το λάθος. Μάλλον είμαι ματιασμένος :hmmmm2:

Last edited:
Όχι δεν ξέρει κανείς ακόμα. Το υπουργείο θα βγάλει προγραμματισμό και μετά θα μάθουμε.

Ειπώθηκε όμως σε συνάντηση των υπαρχόντων ψηφιακών παρόχων στο υπουργείο (ΕΡΤ, Digea, κλπ) η επιθυμία της Digea που ήταν ως επόμενο σημείο (κι όχι περιοχή που πρέπει να γίνεται πλέον) η Πάρνηθα. Σκοπός βέβαια της Digea με την επιλογή αυτή, είναι να ανεβάσει το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης προκειμένου να καταφέρει να εγκαθιδρυθεί λόγω του επικείμενου διαγωνισμού για την επιλογή αδειοδότησης ψηφιακού παρόχου δικτύου. Η μετάβαση στη Πάρνηθα ζητήθηκε να γίνει τον Ιούνιο του 2013.