Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Δεν πάμε καλά, πιο πολλοί οι πάροχοι παρά τα ίδια τα κανάλια...

Έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά φίλε, με προσδοκίες (φούσκες)... Διεθνείς παραδείγματα: η φούσκα του Internet, των στεγαστικών δανείων κλπ. Ελληνικά παραδείγματα: η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και οι εν εξέλιξη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μία έντονη φημολογία από κάποιες ιστοσελίδες για έναρξη δορυφορικού μπουκέτου από την ΕΡΤ. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ απλά υπέγραψε και ολοκλήρωσε την διαδικασία επιλογής δορυφόρου (η οποία έλαβε χώρα πριν 2 περίπου χρόνια) με νικητή του διαγωνισμού την Eutelsat. Έγινε λοιπόν αίτημα στον ΟΤΕ να υπογράψει την ενοικίαση του ανάλογου φάσματος που απαιτείται για την τροφοδοσία του επίγειου ψηφιακού δικτύου της (2 streams) μέσω δορυφόρου (33 μοίρες ανατολικά), ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωσε την αντικατάσταση των δύο ψηφιακών προγραμμάτων (αρχικά του ΣινεΣπορ και στην συνέχεια του Prisma+) από δύο ξένα τηλεοπτικά προγράμματα (σχετικό ενημερωτικό scroll «τρέχει» ήδη κάποιες στιγμές στο πρόγραμμα ΣινεΣπορ). Η εκπομπή στον δορυφόρο θα είναι κρυπτογραφημένη σε BISS και θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την ανάγκη της ΕΡΤ για χαμηλού κόστους τροφοδοσία των επίγειων πομπών ψηφιακής τηλεόρασης.

Πηγή: sat.gr

Δημοσιεύεται στο Opengov η δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Υποδομών για το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο παροχής δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης οποιοσδήποτε μπορεί να διατυπώσει τα σχόλια του και τις προτάσεις του μέχρι τις 16 Μαρτίου

http://www.opengov.gr/yme/?p=2415

Τις τελευταίες μέρες όταν έβαζα το Πρίσμα κυρίως, μου έβγαζε παράθυρο ο δέκτης μου που έλεγε ότι το πρόγραμμα άλλαξε και αν ήθελα να ξανακάνω σάρωση. Το απέφευγα γιατί μετά πρέπει να ξαναβάλω τα κανάλια στην σειρά που θέλω. Τελικά την έκανα χθες. Μου κατέβασε τα ίδια 4 κανάλια και ένα πέμπτο. Όνομα γράφει Unknown και έχει την εικόνα του ΡΙΚ αλλά παίζει τον ήχο του Βουλή. Κάτι δοκιμάζουν ενόψει της κατάργησης των Σινεσπόρ και Πρίσμα.

Μ' αυτό που έγραψε πιό πάνω ο tolias, κοίταξα τώρα τη 48 και είδα ότι δεν έχω καθόλου σήμα. Τα τέσσερα "+" εξαφανίστηκαν.

Μ' αυτό που έγραψε πιό πάνω ο tolias, κοίταξα τώρα τη 48 και είδα ότι δεν έχω καθόλου σήμα. Τα τέσσερα "+" εξαφανίστηκαν.

Ποια εινα τα τέσσερα "+" και γιατί εγω βλέπω μόνο δύο; :ears:

Στη Θράκη εκπέμπουν ακόμα κανονικά.

Ποια εινα τα τέσσερα "+" και γιατί εγω βλέπω μόνο δύο; :ears:

Στη Θράκη εκπέμπουν ακόμα κανονικά.

Εκ παραδρομής τα είπα έτσι. Εννοώ τη Βουλή, το Cine/Sport+, το Prisma+ και το ΡΙΚ απ' τη 48 (που ακόμη είναι σιωπηλή).

Εγώ που βλέπω από Υμηττό, τα πιάνω κανονικά χωρίς πτώση σήματος..

Δεν είχες διακοπή σήμερα?
Άν όχι, σημαίνει ότι τα πιάνω από Αίγινα. Είμαι στη Βάρη. Η κεραία μου κοιτάει Ανατολικά, ενώ η Αίγινα είναι Δυτικά-Νοτιοδυτικά.
Σαν update να πω ότι τα κανάλια επανήλθαν, αλλά δεν πιάνω κάτι καινούργιο στη 48, όπως είπε ο tolias.

Δεν είχες διακοπή σήμερα?
Άν όχι, σημαίνει ότι τα πιάνω από Αίγινα. Είμαι στη Βάρη. Η κεραία μου κοιτάει Ανατολικά, ενώ η Αίγινα είναι Δυτικά-Νοτιοδυτικά.
Σαν update να πω ότι τα κανάλια επανήλθαν, αλλά δεν πιάνω κάτι καινούργιο στη 48, όπως είπε ο tolias.

Δεν είχα καθόλου διακοπή.
Τι πιάνεις από ψηφιακά και από που??

Δεν είχα καθόλου διακοπή.
Τι πιάνεις από ψηφιακά και από που??

Τα μόνα που βλέπονται, είναι τα 4 της 48 και τα 4 ΕΡΤ + 5 Ραδιόφωνα) στη 52. Τα υπόλοιπα (πάντα με παράσιτα "μεγάλα τετράγωνα"), αλλοτε ναί και τις περισσότερες φορές όχι. Η κεραία μου βέβαια, κοιτάει (Ανατολικά) τον αναμεταδότη Βάρης και έχει οπτική επαφή σε απόσταση 2Km. Είναι κεραία χωρίς ανακλαστήρα (σαν ψαροκόκκαλο).
Σκέφτομαι να την αλλάξω με μία κατάλληλη για να πιάνει αντανακλάσεις και να τη γυρίσω προς Αίγινα (Νοτιοδυτικά), για να δώ άν θα έχω διαφορά.

Προχθές το βράδυ και χθες το πρωί αυτή η συχνότητα είχε πολλές διακοπές. Έπιανα τα κανάλια με πολλά σπασίματα. Αν έκανες σάρωση πάνω σε τρύπα σήματος μπορεί να μην βρήκε όλα τα κανάλια. Χθες το βράδυ είχε καλύτερο σήμα. Το πέμπτο κανάλι υπάρχει ακόμα και έχει ακόμα εικόνα ΡΙΚ και ήχο από Βουλή. Τα πιάνω από Υμηττό.

Εγώ σε κακοκαιρία χάνω τη συχνότητα 52 ενώ οι υπόλοιπες παίζουν κανονικά . Κοιτάω προς Υμηττό

Δημοσιεύτηκε η μελέτη του Υπουργείου Υποδομών για την αποτίμηση και την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος

Διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης για τα αποτελέσματα της μελέτης του Συμβούλου Analysys-Mason

Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σας προσκαλεί σε Δημόσια Διαβούλευση επί του περιεχομένου της μελέτης που συνέταξε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου η εταιρεία συμβούλων Analysys-Mason, με αντικείμενο:

• Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας, στην Ελλάδα, του φάσματος:

i. Στη ζώνη συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος (790-862MHz).

ii. Στη ζώνη των υπερυψηλών συχνοτήτων (UHF bands IV and V: 470-790 MHz)

iii. Στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz.

• Το σχεδιασμό και την ανάλυση της βέλτιστης στρατηγικής ως προς τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος, του φάσματος στη ζώνη υπερυψηλών συχνοτήτων και στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz.

Διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο του κειμένου αποτελεί πρόταση του μελετητή και δεν δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η συμμετοχή σας στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 10 ημέρες (δηλ. μέχρι και τις 23 Μαρτίου 2012) αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το σχεδιασμό των περαιτέρω ενεργειών μας.

Για πληροφορίες και για την παραλαβή τυχόν σχολίων της διαβούλευσης, υπεύθυνη είναι η κα Νάντια Κατσάνου ([email protected], τηλ.: 210 6508898)

Κατεβάστε εδώ τα σχετικά έγγραφα:

1. Τελικό Κείμενο της μελέτης

2. Σύνοψη της Μελέτης στα Ελληνικά

3. Σύνοψη της Μελέτης στα Αγγλικά

Πηγή: http://www.yme.gr

Ανατρέπεται ο «χάρτης» της ψηφιακής τηλεόρασης

Την πλήρη ανατροπή στον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας, με τη διεύρυνση των θέσεων ψηφιακής εκπομπής για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα και όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Επικρατείας Παντελής Καψής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, αντικαθίσταται η παρ. 3 του αρ. 4 της ΚΥΑ 21161/12.08.2012 (η οποία ρυθμίζει τα θέματα της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή) και ενώ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας συνεχίζει να προβλέπεται η εκπομπή 4 καναλιών ανά δίαυλο εκπομπής, ο αριθμός αυτός διευρύνεται κατά το δοκούν για τα κανάλια της περιφέρειας, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ειδικότερα το προαναφερθέν άρθρο τροποποιήθηκε την Δευτέρα 12.03.2012 ορίζοντας ότι «οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας εκπέμπουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα, κατά τρόπο ώστε σε κάθε δίαυλο να μεταδίδονται ταυτόχρονα τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά προγράμματα».

Αντίθετα για τους εθνικής εμβέλειας ορίζει ότι θα πρέπει να μεταδίδονται ταυτόχρονα και απολύτως «τέσσερα διαφορετικά προγράμματα όπου το κάθε πρόγραμμα θα καταλαμβάνει το 1/4 του εύρους του διαύλου».

Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία ανοίγει την πόρτα της ψηφιακής εκπομπής σε περισσότερους από 4 τηλεοπτικούς σταθμούς ανά δίαυλο και λύνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Σε πολλά μέρη οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν πάρει έγκριση από το ΕΣΡ για προσωρινή ψηφιακή εκπομπή είναι περισσότεροι σε αριθμό από τον διαθέσιμο αριθμό των προγραμμάτων που με τον προηγούμενο περιορισμό, θα μπορούσαν να εκπεμφθούν ανά δίαυλο.

Η υπόθεση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου του ότι ακόμα στη χώρα μας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την δημιουργία τελικού Χάρτη Συχνοτήτων ψηφιακής εκπομπής, ενώ οι προθεσμίες -και βάσει των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ και των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα (με αφορμή το ψηφιακό μέρισμα)- στενεύουν ασφυκτικά πια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου -σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 2- θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες.

Περισσότερος χώρος

Όπως όλα δείχνουν και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει για να γίνουν μια σειρά από ενέργειες, οδεύουμε ολοταχώς προς την νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης. Η ρύθμιση αυτή της ΚΥΑ, η οποία περιλαμβάνει τόσο τους περιφερειακής όσο και τους τοπικής εμβέλειας σταθμούς της επαρχίας, κινείται σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις για την ψηφιακή (του νόμου Ρουσόπουλου ν.3592/07, ο οποίος είναι ακόμα σε ισχύ), οι σταθμοί τοπικής εμβέλειας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον καταργούνται. Υπό το φως των εξελίξεων, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λίαν προσεχώς και αφού πλέον βρέθηκε χώρος εκπομπής, να υπάρξει αλλαγή της πρόβλεψης αυτής, πράγμα που θα ικανοποιήσει αίτημα πολλών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν είναι άσχετη με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις του επομένου διμήνου.

Συχνότητες της ΕΡΤ

Διευκρινίζεται ότι οι συχνότητες από τις οποίες θα έπρεπε να εκπέμψουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην περιφέρεια, είναι συχνότητες της ΕΡΤ Προκειμένου να συμβεί αυτό και δεδομένου του αριθμού των καναλιών που είχαν εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση ανά την Ελλάδα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, θα έπρεπε να διαθέσει μεγάλο μέρος των συχνοτήτων που διαθέτει για το σκοπό αυτό.
Πηγή:
http://www.satleo.gr/cdn/component/content/article/1-satleo/4708---lr---
http://sdtv.gr/smf/index.php?topic=27082

Γιατί δεν το κάνουν "τουλάχιστον τέσσερα" και για τα εθνικής εμβέλειας; Δεν το καταλαβαίνω. Όχι τίποτα άλλο, αλλά να μπορέσει επιτέλουν να εκπέμψει και ο ΣΚΑΙ σε HD, που μας έχει πρήξει ότι θέλει αλλά δεν τον αφήνει η ΚΥΑ.