Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Η Digea είναι κοινοπραξία των ιδιωτικών σταθμών. Τι θα γίνει; Η κοινοπραξία της κοινοπραξίας; Δεν γίνεται! Πρέπει να γίνει μια κοινοπραξία μεταξύ των ιδιωτικών σταθμών και του ΟΤΕ, δηλαδή να γίνει κι ο ΟΤΕ μέτοχος της Digea. Δε το νομίζω να γίνει αυτό!

Δείτε στο κανάλι της Βουλής:

Δευτέρα 21/10/2013 και ώρα 14:10 - 17:00
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση (17/10)

Κατηγορία: Κοινοβουλευτικό Έργο

Ενημέρωση, από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη και συζήτηση σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για την ανάδειξη παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Όποιος ενδιαφέρεται και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της Δευτέρας, μπορεί να τη δει σε stream, μετά τη ΔΕ, μέσω του αρχείου της Βουλής.

Πρακτικά/ Οπτικοακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επετροπών/ Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας/ Σύνοδος Β' (07/10/2013- )/ επιλέγουμε από 17/10/2013 έως 17/10/2013

Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Η πληροφόρηση η δική μου λέει άλλα. Έχει και σε άλλα κέντρα εκπομπής που δεν ήταν στο μεταβατικό στάδιο, πχ Πάρνηθα, Στύρα για τη περιοχή της Αττικής, έτοιμους σβηστούς! Επίσης οι περισσότεροι πομποί θα μετατραπούν ψηφιακοί έτσι κι αλλιώς χωρίς να χρειαστούν να αγοραστούν νέοι. Αντιθέτως η Digea που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τέτοια που δεν μπορεί ούτε την εγγύηση για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό να πληρώσει, δεν μπορεί πλέον να προμηθευτεί νέους πομπούς (δεν έχει ικανό αριθμό πομπών όπως η ΔΤ συμβατούς να μετατραπούν σε ψηφιακούς) τοις μετρητοίς. Γνωρίζοντας και τα οικονομικά προβλήματα της από τρίτους, θα δυσκολευτεί να τους προμηθευτεί επί πιστώσει. Συζητήθηκε και στη Βουλή το θέμα, άφησαν υπονοούμενα ορισμένοι για το τι θα γίνει αν δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά ο πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών. Ορισμένοι είπαν ότι μπορεί η ΔΤ να γίνει πάροχός τους!!!

Αλλά το θέμα δεν είναι τι μπορεί η ΔΤ και τι η Digea για τη μετάβαση, μιας και τη μετάβαση η ΔΤ θα τι κάνει έτσι κι αλλιώς η ίδια, αλλά για το ποιος μπορεί να πληρώσει για τη μετάβαση (διαγωνισμός και προμήθεια πομπών), η Digea ή ο ΟΤΕ;

Δε μένει παρά να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός...
Εγώ σου μιλάω γι´ αυτά που έχω δει με τα μάτια μου και όχι για κάτι που έχω διαβάσει κάπου.
Το να έχει και 5-6 άλλους ψηφιακούς πομπούς δε λέει τίποτα. Και ούτε μπορεί να μετατρέψει σε ψηφιακούς τους περισσότερους από τους αναλογικούς πομπούς της.
Στον Αίνο πχ παίζει με λαμπάτα του 70. Άρα τη δυσκολία την έχει η ΔΤ, όχι λόγω οικονομικού, αλλά λόγω καθεστώτος που δεν είναι ευέλικτη.
Η Digea από την άλλη μπορεί στα χαρτιά να είναι πτωχευμένη, όπως και όλα σχεδόν τα κανάλια, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρηματοδοτήσουν οι μέτοχοί της τον οποιοδήποτε εγχείρημα, φτάνει φυσικά από αυτό να έχουν κάποιο κέρδος, οικονομικό ή άλλου τύπου...
Επίσης οι περισσότεροι πομποί που έχουν τα πανελλαδικά κανάλια μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακοί και άνετα μπορεί να κάνει σχεδόν όλο το δίκτυο με αυτούς, αλλά το έχουν απορρίψει, θέλουν καινούριους πομπούς και γι´ αυτό όπως έγραψα και πριν έχουν υπογράψει προσύμφωνο για όλους τους πομπούς, έχει κανονιστεί και η πληρωμή και όλα.
Ο ΟΤΕ από την άλλη γιατί να κατέβει για πάροχος? Ποιο το νόημα? Ο πάροχος θα είναι ζημιογόνος, θέλει να χάσει τα λεφτά του?

Η Digea έχει εξασφαλίσει την προμήθεια των πομπών και έχει υπογράψει προσύμφωνο εδώ και ένα χρόνο και το μόνο που μένει είναι να πάρει την άδεια και να υπογράψει.

Φίλε Giwrgos TH αναφέρεσαι σε προσύμφωνο της Digea με την Rohde & Schwarz (όπως έχει ακουσθεί) ή με κάποια άλλη εταιρεία;

Ο ΟΤΕ από την άλλη γιατί να κατέβει για πάροχος? Ποιο το νόημα? Ο πάροχος θα είναι ζημιογόνος, θέλει να χάσει τα λεφτά του?
Είναι φυσικός χώρος του η τηλεόραση , έστω και σαν δευτερεύων κλάδος και αφού υπάρχει η δυνατότητα -διαγωνισμός γιατί να μην κατέβει?. Τη στιγμή που πήρε συχνότητες για εκατοντάδες εκατομμύρια για τις τηλεπικοινωνίες,τα 17-18 που θα πρέπει να χτυπησει είναι αστεία ποσά και πρόκληση για το πρεστίζ του ακόμα και μέσα να μπει. Το ενδιαφέρον του το έχει καταστήσει σαφές και στη διαβούλευση και στο γεγονός ότι δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις του (κατά σύμπτωση κρυφά τα ήθελε και η Digea).

@arva, κοινοπραξίες φυσικά και μπορούν να γίνουν, η Digea προήλθε από τη συνεργασία των καναλιών αλλά νομικά είναι αυτοδύναμη Α.Ε. και ο ΟΤΕ θα ήθελε να μην είναι έξω από το παιχνίδι, (έχει και τον ΟΤΕ ΤV).
Και αυτό που λες είναι πιθανό, να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Digea, αλλά πιστεύω ότι τον ενδιαφέρει πρώτιστα να ακούγεται το όνομα του ΟΤΕ

Last edited:

Φίλε Giwrgos TH αναφέρεσαι σε προσύμφωνο της Digea με την Rohde & Schwarz (όπως έχει ακουσθεί) ή με κάποια άλλη εταιρεία;
Ε ναι, είναι η κορυφαία εταιρεία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, για να μην πω στον κόσμο και η αλήθεια είναι πως δεν τα πάει και καλά στις πωλήσεις στον τομέα του DVB-T, οπότε το να πουλήσει στην Ελλάδα είναι κάτι καλό γι´ αυτήν, οπότε δέχεται διακανονισμούς που συμφέρουν τον πελάτη.
Είναι φυσικός χώρος του η τηλεόραση , έστω και σαν δευτερεύων κλάδος και αφού υπάρχει η δυνατότητα -διαγωνισμός γιατί να μην κατέβει?. Τη στιγμή που πήρε συχνότητες για εκατοντάδες εκατομμύρια για τις τηλεπικοινωνίες,τα 17-18 που θα πρέπει να χτυπησει είναι αστεία ποσά και πρόκληση για το πρεστίζ του ακόμα και μέσα να μπει. Το ενδιαφέρον του το έχει καταστήσει σαφές και στη διαβούλευση και στο γεγονός ότι δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις του (κατά σύμπτωση κρυφά τα ήθελε και η Digea).
Ο πάροχος εξ ορισμού θα είναι ζημιογόνος, οπότε γιατί να επιλέξει ο ΟΤΕ ή η Χ εταιρεία να κάνει κάτι που δε θα του αποφέρει κέρδη και με μαθηματική ακρίβεια σε 2-3 χρόνια θα τον οδηγήσει στην πτώχευση?
Θα μου πεις γιατί να το κάνει η Digea... Για πολλούς και διάφορους λόγους...

Θα μου πεις γιατί να το κάνει η Digea... Για πολλούς και διάφορους λόγους...

Ένας λόγος είναι ότι αποτελεί κοινοπραξία παρόχων περιεχομένου που διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώνουν τον πάροχο δικτύου, και μάλλον περισσότερο από ό,τι τους κοστίζει η Digea. Ένας άλλος λόγος είναι ότι έτσι ελέγχουν και το ποιος άλλος θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές (και με τι κόστος), δικό τους το δίκτυο, Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει...

Ομιλία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013)

http://www.yme.gr/?aid=3805&tid=23

Ας μη γελιόμαστε.
Αν ο ΟΤΕ ΔΕΝ ενδιαφερόταν για πάροχος, ΔΕΝ θα έστελνε εμπιστευτικά σχόλια για τη διαβούλευση.....
Θέλει να έχει τον έλεγχο, και έχει την υποδομή για την δικτύωση. Μπορεί να είναι αργός, αλλά παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες, και δεν είναι τσιπιδες.
Επιπρόσθετα, μπορεί να θέλει να στήσει επίγειο πακέτο όπως η Nova.
Εχει και τον κόσμο να στήσει πομπούς, και μπορεί να αγοράζει εξοπλισμό φτηνά και γρήγορα (πολύ γρηγορότερα από την ΕΡΤ).
Η Rohde & Schwarz προσφέρει και χρηματοδοτικό πρόγραμμα.....
Το θέμα είναι πολιτικό. Σε ποιον θα "σκύψει" η κυβέρνηση. Στους καναλάρχες ή στους γερμανούς.
Τελικά μπορεί να κάνει και τα δύο, και οι δύο πάροχοι να συνεργαστούν σε διάφορα επίπεδα, (συνεγκατάσταση, κοινοί οικίσκοι- κεραιοσυστήματα, διανομή σήματος, ξεχωριστοί πομποί και πολυπλεξίες...)

Δεν ξέρω με ποια διαδικασία η Επιτροπή πληροφορείται επίσημα ή ανεπίσημα αυτές τις διαδικασίες και εκφράζει την άποψη της, αλλά δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργη αυτή η άποψη. Παρόμοια άποψη έχει η Επιτροπή για τις διαδικασίες που ακολούθησε η βουλγαρική κυβέρνηση για τη ψηφιακή μετάβαση και την επιλογή του παρόχου. Μάλιστα το θέμα έχει πάει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απειλή προστίμου για τη Βουλγαρία...

http://www.digitaltvinfo.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&Itemid=92&id=9562&lang=el

Το θέμα είναι ότι οι Βούλγαροι ολοκλήρωσαν το αναλογικό switch off, ενώ εμείς δεν ξεκινήσαμε ούτε τη δημοπρασία για τους παρόχους δικτύου! Αναρωτιέμαι πώς με τέτοιου τύπου καθυστερήσεις θα πραγματοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για διαθέση του ψηφιακού μερίσματος την 1η Νοεμβρίου 2014.

Είναι πολύ απλό: ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί μέχρι τότε. Θα ζητήσουμε μία παρατασούλα.

Last edited by a moderator:
Όπου φυσικά υπάρχει και ο κίνδυνος να μην πάρουμε την παράταση, αλλά να θεωρηθούμε εκπρόθεσμοι και να αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα. Γιατί νομίζω ότι είχαμε πάρει ήδη παράταση.