Προς αναπροσαρμογή η τιμή του ψηφιακού φάσματος στην Κύπρο
Προσαρμογή της τιμής του ψηφιακού φάσματος στα νέα οικονομικά δεδομένα με βάσει το μοντέλο της Ελλάδας -το οποίο αναδεικνύεται πλέον σε πρότυπο για την νοτιοανατολική Ευρώπη- προωθείται στην Κύπρο.
Την ώρα που στη χώρα μας το τίμημα των 18,6 εκατ ευρώ με το οποίο αποδόθηκε η άδεια του παρόχου υπηρεσιών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, θεωρήθηκε χαμηλό, στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτεία σχεδιάζει να προχωρήσει στην άμεση εκλογίκευση του τιμήματος βάσει των όσων έγιναν στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διασωθεί η αγορά και ειδικότερα οι μικροί τηλεπτικοί σταθμοί που κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας του υψηλού τιμήματος.
Τα προβλήματα με το τίμημα
Σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε το υπέρογκο τίμημα των 10 εκατ ευρώ που προέκυψε από τη διαδικασία της δημοπρασίας στην Κύπρο στην οποία ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία Velister και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί να αδυνατούν να πληρώσουν σήμερα τα προβλεπόμενα από το νόμο και να απειλούνται πλέον με διακοπή εκπομπής.
Ειδικότερα η τιμή του φάσματος εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε η κρατική εταιρεία Cyta -σε άλλες βέβαια εποχές πριν το μνημόνιο της Κύπρου- "χτύπησε" τη διαδικασία με αποτέλεσμα η Velister να πάρει τελικά την άδεια σε εκτός πραγματικότητας για τα σημερινά δεδομένα τίμημα.
Στην Κύπρο θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι η ύπαρξη πολλών τηλεοπτικών καναλιών όχι μόνο θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητά της Velister, αλλά θα απέφερε και κέρδη.
Μετά τη βίαιη αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου με την ένταξη στο μνημόνιο -όπως συνέβη και στην Ελλάδα- το μοντέλο ανατράπηκε και τα δεδομένα άλλαξαν.
Στην υφιστάμενη κατάσταση, το ρεαλιστικό τίμημα για το δίκτυο αποτελεί την εγγύηση για την βιωσιμότητα όλων των τηλεοπτικών σταθμών, δεδομένου ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή είναι υποχρεωτική για όλους από την ITU.
Οδηγός το Ελληνικό μοντέλο για να επιβιώσουν κυρίως οι μικροί
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή κυβέρνηση και η ΓΕΡΗΕΤ, η ρυθμιστική αρχή της χώρας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εκλογίκευση του τιμήματος, έχοντας ως γνώμονα το δεδομένα της Ελληνικής αγοράς.
Ειδικότερα το Ελληνικό μοντέλο και το τίμημα που δόθηκε η άδεια στην Digea στην Ελλάδα, φαίνεται να μετατρέπεται σε “οδηγό” για τις τηλεοπτικές αγορές της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς αφενός το κράτος παίρνει το ποσό που του αναλογεί, αφετέρου διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μικρότερων καναλιών, δεδομένων των συνθηκών.
Στη Velister μετέχουν οκτώ μέτοχοι, με ίσα ποσοστά συμμετοχής (12,5%) και συγκεκριμένα οι έξι παγκυπριακής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί SIGMA, ANTENNA, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΦΑ, LUMIER TV, «Ο ΛΟΓΟΣ» (Mega), RADIO STAGE (TV). Συμμετέχουν, επίσης, οι δύο παροχείς Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών: CABLENET και PRIMETEL.
Ρεαλιστική λύση
Από το υπέρογκο τίμημα απειλήθηκε όχι μόνο η βιωσιμότητα του παρόχου δικτύου, αλλά κυρίως η βιωσιμότητα των μικρών τηλεοπτικών σταθμών που λόγω της υψηλής τιμής ενοικίασης του φάσματος έπρεπε να αγοράζουν σε πολύ υψηλές τιμές την υπηρεσία της ψηφιακής μετάδοσης.
Σαν πρώτη κίνηση η ΓΕΡΗΕΤ πριν από δυο περίπου μήνες ενέκρινε την επιμήκυνση στην καταβολή του τιμήματος, δίνοντας μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής στη Velister.
Αυτό ωστόσο δεδομένου του οικονομικού περιβάλλοντος δεν φαίνεται να είναι αρκετό και έτσι τέθηκε στο τραπέζι η λύση της αναπροσαρμογής του τιμήματος βάσει της πραγματικής αξίας του φάσματος, με μοντέλο την ελληνική αγορά.
http://www.mediacell.gr/#!-/c10l2/C946275D-F870-46F1-A3F7-75AE65EB3A5B