Νομίζω 4 άδειες για τα ιδιωτικά είναι υπεραρκετές. Τα περισσότερα έχουν τεράστια χρέη, απουσιάζει το ποιοτικό πρόγραμμα (που έχει και μεγαλύτερο κόστος), γεμίζουν το 24ωρο πρόγραμμά τους με εκατοντάδες ανούσιες επαναλήψεις, υπάρχει μονομερής πληροφόρηση - ενημέρωση, χρησιμοποιούνται πολλές φορές και μάλιστα απροκάλυπτα για δυσφήμηση αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι παρανόμως κάτοχοι και του ψηφιακού παρόχου τους (digea) και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος. Έχουμε υποτίθεται μια ανεξάρτητη αρχή να τους ελέγχει (ΕΣΡ). Είναι γνωστό δυστυχώς πως καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει από το ΕΣΡ και καμιά ποινή δεν έχει επιβληθεί για αυτά τα θέματα τα τελευταία χρόνια και αυτή η ανεξάρτητη αρχή είναι σαν να μην υπάρχει (φανταστείτε τι θα γίνονταν σε άλλες χώρες εάν συνέβαιναν τα παραπάνω π.χ. Γαλλία).
Έτσι συμπερασματικά, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται να γίνουν τα παρακάτω:
-έως 4 πανελλαδικές άδειες για τα υπάρχοντα κανάλια (και αναλόγως αντίστοιχες συχνότητες εκπομπής, δηλαδή μία)
-δυνατότητα εισαγωγής νέων παικτών στην αγορά
-δυνατότητα πανελλαδικής εκπομπής και από αξιόλογα κανάλια της περιφέρειας (πχ. Κρήτη tv) [δεν έχω καταλάβει γιατί όλα τα πανελλαδικά κανάλια θα πρέπει να είναι από την Αθήνα]
-δυνατότητα δημιουργίας καναλιών από φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (π.χ. Δήμους, Πανεπιστήμια, ΕΜΥ, Γεωργικό κανάλι, τουριστικό κανάλι κλπ.)
-να μπει όριο στη δυνατότητα των καναλιών να προβάλλουν επαναλήψεις (μικρό ποσοστό)
-να εφαρμοστεί το χρονικό όριο που προβλέπει ο νόμος για τις διαφημίσεις
-να ελαχιστοποιηθούν οι διαφημίσεις στα κρατικά κανάλια (ΕΡΤ)
-να μπορούν να εκπέμψουν όσοι άλλοι το επιθυμούν (επιπλέον παίκτες) τα κανάλια τους μόνο δορυφορικά όπως συμβαίνει με τη γειτονική μας Τουρκία ή και Ιταλία
-να δημιουργηθεί μόνο ένα κανάλι τηλεαγορών
-λόγω των προβλημάτων λήψης κυρίως από Ιόνιο αλλά και ορεινές - νησιωτικές περιοχές να δοθεί η δυνατότητα λήψης όλων των καναλιών δορυφορικά (και των περιφερειακών) με δωρεάν διανομή καρτών.
-να δημιουργηθεί και τρίτος ψηφιακός πάροχος (εκτός από ΕΡΤ & Digea).