Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Περιφερειακές άδειες προκρίνει το ΕΣΡ

Η επιλογή του ΕΣΡ, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει στην αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών, αφήνοντας για πιο μετά τις θεματικές άδειες εθνικές εμβέλειας, δημιουργεί νέα δεδομένα. Πριν από τις εκλογές θα αδειοδοτηθούν οι περιφερειακοί σταθμοί που έχουν και πολιτικό περιεχόμενο, ενώ μέχρι να προκηρυχθούν οι θεματικές άδειες θα είναι προς διάθεση οι δύο «ορφανές» εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.

http://www.typologies.gr/periferiakes-adies-prokrini-to-esr/
 
Συνεπώς οι ορφανές δύο γενικές άδειες, θα μπορουσαν να δοθουν στο μέλλον - ίσως και μετα τις εκλογές- εφόσον υπάρχουν υποψήφοι τότε, αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον μέχρι την προκηρυξη των θεματικών.

Για τις περιφερειακές κατα τη γνωμη μου δεν χρειάζεται διαγωνισμός με την έννοια της προσφοράς τιμής και θα μπορουσε να γίνει πιο γρηγορα. Αλλωστε δεν πάει κανεις να πάρει τρελο τίμημα από τους περιφερειακούς σταθμούς. Το πιο σημαντικό είναι οι τεχνικές προδιαγραφές, ενα σοβαρό περιεχομενο και ένας ελάχιστος αριθμος εργαζομένων, να μπουν δηλαδη κανόνες. Κατά τ άλλα πρέπει να ορισθει αριθμός αδειών ανα Π.Ζ. από το ΕΣΡ και ένα τιμημα όχι μεγάλο βέβαια αλλά ούτε και τελείως συμβολικό, για κάθε ζώνη, ανάλογα με τον πληθυσμό που απευθύνεται. Ο αριθμός των αδειών πρέπει να ειναι στα όρια δυνατοτήτων του φάσματος αλλα και λίγο μεγαλύτερος απ´όσα εκπέμπουν σήμερα (max 10-12 σε καθε πολυπλεξία), ώστε αφενός να καλυφθουν όλοι αλλα και κάποιος ενδεχομένως καινουργιος και να ειναι συμβατός ο αριθμός με την εκπομπή σε HD και σε σύστημα DVB-T2/HΕVC από τις αρχές του 2022.
 
Το πιο σημαντικό είναι οι τεχνικές προδιαγραφές, ενα σοβαρό περιεχομενο και ένας ελάχιστος αριθμος εργαζομένων, να μπουν δηλαδη κανόνες.

Να αγιάσει το στόμα σου. Ειδικά ως το προς κανόνες περιεχομένου. 'Εχουν καταντήσει αηδία τα περιφερειακά. Παίζουν όλη μέρα τηλεμάρκετινγκ και έχουν μόνο 2-3 ώρες κάθε βράδυ κανονικό πρόγραμμα. Ας δώσουν ειδικές άδειες για κανάλια τηλεμάρκετινγκ όπως υπάρχουν στο εξωτερικό και να υποχρεώσουν τα "κανονικά" περιφερειακά να έχουν συγκεκριμένες ώρες "κανονικού" προγράμματος. Και μη μου πει κανείς, τι να κάνουν δεν βγαίνουν αλλιώς, ας μη βγαίνουν. Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει ο καθένας καναλάρχης, ας κάνουν συμπράξεις με άλλους επιχειρηματίες περιφερειακών για να βγουν.
 
Σωστο και αυτό που λες για τους καναλάρχες. Δεν γινεται με 3-5 άτομα προσωπικό να λες ότι εχεις κανάλι και είσαι καναλάρχης, κάνει μπαμ ότι το θες για να παιζεις όλη μερα τηλεμάρκετιγκ ή πληρωμένες εκπομπές λόγου και πωλήσεων μεσα στυλ Βελόπουλου-Λιακόπουλου-Γεωργιάδη κλπ. Οταν ειχαμε τα τοπικά επι αναλογικής εποχής ήταν συνολο κάπου 105 σε όλη την Ελλάδα που έπρεπε να βγουν στα ψηφιακά σε περιφερειακό επίπεδο. Από αυτα δεν άντεξαν όλα, ομως βρισκονται τωρα στον αέρα κάπου 96. Η κανονική αδειοδότηση τωρα θα τα φέρει προ των ευθυνών τους και σε περιεχομενο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Αν δεν αντέξουν όλα δεν πειράζει. Οσα αντέξουν. Ή ας κάνουν συμπράξεις δεν ειναι κακό. Τουλάχιστον να μπουν κανονες σ όσα μείνουν στο φάσμα. Το ΕΣΡ ακομα και τώρα θα μπορούσε να επιβάλλει ποινές για την καταχρηση του τηλεμάρκετιγκ, απλά κάνει τα στραβά μάτια.
 
Σχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα: «Τροποποίηση και Κωδικοποίηση Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος» με σκοπό τη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος χάρτη συχνοτήτων

H Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, έλαβε υπόψιν την ανάγκη βελτιστοποίησης του υπάρχοντος χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σύμφωνα και με τα σχετικά αιτήματα των παρόχων δικτύου. Η ΓΓΤΤ, μετά την πάροδο τεσσάρων ετών από την υλοποίηση των δικτύων ψηφιακής τηλεόρασης, μελέτησε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που παρείχε συμβουλευτικό έργο, τις περιπτώσεις που χρήζουν βελτίωσης και θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων σχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα: «Τροποποίηση και Κωδικοποίηση Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν στη ΓΓΤΤ τα σχόλια ή/και τις παρατηρήσεις τους επί των ανωτέρω μέχρι και την 27η /07/2018 και ώρα 17:00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Δείτε τα συνημμένα αρχεία εδώ:

http://mindigital.gr/index.php/26-g...as-psifiakis-evryekpompis-tileoptikoy-simatos
 
OFF TOPIC: Άριστη κάλυψη για τις φωτιές με έκτακτα δελτία από ΕΡΤ1-ΕΡΤ2(για λίγο άλλαξε κανάλι το έκτακτο γιατί υπήρχε live πρόγραμμα αθλητικό στην ΕΡΤ1), από ΑΝΤ1 και ΣΚΑΙ.Στο ''Ε'' και το σταρ πέρα βρέχει... ο ''Α'' έβγαλε μόνο με το κεντρικό δελτίο ζωντανές συνδέσει και με το δελτίο της νοηματικής.
 
Ε, όχι και τόσο άριστη. Στο δελτίο των 9 το εγκατάλειψα μετά από μισή ώρα. Επαναλαμβάνονταν συνεχώς, δεν είχαν ακριβείς πληροφορίες (τουλάχιστον το παραδέχονταν) και από εκφράσεις και ελληνική γλώσσα περίμενα καλύτερα πράγματα από την ΕΡΤ.
 
Αυτο που δεν εχει επιβεβαιωθεί σχετικά με τη συνεργασια ΑLPHA-STAR είναι αν έχει υπάρξει και αλλαγη στο μετοχικο κεφάλαιο -όπως ειχε γραφει στο παρελθον -στις δύο εταιρείες. Δηλαδη 60% υπέρ οικογενειας Βαρδινογιάννη -40% υπέρ Κοντομηνά και στις δύο. Ακόμα βέβαια και να έχει συμβει αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι για το ειδησεογραφικο προφιλ του κάθε καναλιού.

Οσο για την τηλεοπτική συνεργασια και εμπορικά μιλώντας, ειναι ο άγνωστος Χ της επόμενης χρονιάς αφού αν πάει πολύ καλά θα προκαλέσει θόρυβο και πιθανά θα αποτελέσει γενεσιουργο αιτία και για άλλες παρόμοιες συνεργασίες. Οι προδιαγραφές πάντως λένε ότι θα πάει καλά, αφου θα εξοικονομησει λειτουργικές δαπάνες για να διαθεσει πόρους σε πρόγραμμα και εξοπλισμό. Ετσι τουλάχιστον ειναι ο προγραμματισμός. Πέρα από αυτό η πληθωρα εργαζομενων 400+400 προδιαθέτει και για τη δημιουργια θεματικού ή θεματικών καναλιών στο μέλλον, από τις ίδιες εταιρειες, υψηλών στάνταρ επίσης.
 
Και επίσημα πλέον πάμε για DVB-T2 και για την τρίτη μετάβαση:
http://www.typologies.gr/o-neos-odikos-chartis-gia-tin-tileorasi/

Πλέον και επίσημα μιλάμε για μετάβαση από αναλογικό σε DVB-T+MPEG2 και μετά σε DVB-T+MPEG4 και μετά σε DVB-T2. Αν μάλιστα μιλάμε για μετάβαση σε DVB-T2+MPEG4 μπορεί να κάνουμε και μια 4η μετάβαση σε DVB-T2+HEVC στο μέλλον και να είμαστε η μόνη χώρα που να έχει περάσει και από τα 4 πρότυπα.

Πάλι θα φύγουν δέκτες "μαρκα μ' εκαψες" με το κιλό.

Και αν αναρωτιέστε γιατί όλοι σχεδόν οι δέκτες είναι "μαρκα μ εκαψες", η απάντηση είναι ότι στο εξωτερικό η μετάβαση γίνεται μια φορά κάθε 15 χρόνια, και πάντα με μεγάλη προειδοποίηση και μεταβατική περίοδο, οπότε οι δέκτες είναι λύσεις για παλιές συσκευές. Μόνο εδώ στην Ελλάδα καινούριες τηλεοράσεις αναγκάζονται να παίζουν με δέκτες...