Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Τα πραγματα ειναι απλα. Σιγουρα παμε σε HEVC. Oτι ειχε αγοραστει μεχρι 2015 - εκτος απο UHD - Θα θελει αποκωδικοποιητη. Καποια μοντελα του 2016-2017 που δεν ειναι UHD "μαλλον" υποστηριζουν HEVC (και δεν ειναι ειναι 24'',28'')

Μόνο SD Κανάλια ως τη 2η ψηφιακή μετάβαση

Το φάσμα δεν φθάνει. Η δήλωση γίνεται πλέον ανοιχτά από τους εκπροσώπους των παρόχων δικτύου ενόψει των ετοιμασιών για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση, αλλά και ως απάντηση στο ερώτημα γιατί ένα χρόνο μετά τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών δεν υπάρχει εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια. Η υποχρέωση για την ταυτόχρονη εκπομπή των τηλεοπτικών σημάτων σε SD και HD σύμφωνα με το νόμο της τηλεοπτικής αδειοδότησης (4339/2015) δεν μπορεί να ισχύσει με την ισχύουσα τεχνολογία DVB-T, γιατί απλά δεν επαρκεί το φάσμα για την παράλληλη εκπομπή όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων που λειτουργούν. Ούτε για την ΕΡΤ, ούτε για τη Digea.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ιδιώτης πάροχος δικτύου κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να γίνει σχετική τροποποίηση στο νόμο. Το αίτημα είναι απλό, να εκπέμπει ο πάροχος δικτύου στα 4 multiplex που διαθέτει μόνο standard definition προγράμματα, μέχρι τουλάχιστον να εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις για το πέρασμα στο DVB-T2 που θα αυξήσει τη χωρητικότητα.

Και πάλι δεν θα υπάρχει επαρκής χώρος όμως για την ταυτόχρονη μετάδοση σε SD και HD. Κι αυτό γιατί παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, κατά την οποία η ελεύθερη τηλεόραση θα απωλέσει το φάσμα των 700MHz. Άρα με το νέο τρόπο κωδικοποίησης απλώς θα χωρέσουν τα υφιστάμενα τηλεοπτικά προγράμματα σε μικρότερο φάσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο αίτημα της Digea συναινεί και ο κρατικός πάροχος δικτύου. Η ΕΡΤ αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, καθώς στους δυο πολυπλέκτες που έχει, δεν χωράνε τα 5 τηλεοπτικά της προγράμματα για ταυτόχρονη μετάδοση σε standard και high definition.

https://digitaltvinfo.gr/publications/mag127/index.html

Το σκάνδαλο Παππά με τις συχνότητες

https://www.parapolitika.gr/article/to-skandalo-pappa-e-tis-sichnotites

Σύμφωνα με τον γνωστό τεχνικό της ΕΡΤ, o νέος τηλεοπτικός χάρτης προβλέπει 5 - 6 συχνότητες (πολυπλέκτες) για κάθε allotment:

2 συχνότητες για την ΕΡΤ
2 συχνότητες για τους ιδιωτικούς πανελλαδικούς σταθμούς της Digea
1-2 συχνότητες για τους περιφερειακούς σταθμούς της Digea

π.χ το allotment 3 (Θάσος) θα έχει τις συχνότητες 22, 23, 37, 39 ,41, 47

Σύμφωνα, επίσης με την γερμανική πλατφόρμα Freenet που εκπέμπει σε DVB-T2/HEVC, κάθε πολυπλέκτης UHF φιλοξενεί περίπου 7 κανάλια HD (1080i).

http://www.dvb-t2hd.de/files/Senderstandorte_und_Kanaele_(Stand_Februar_2019).pdf

Με την άποψη της γερμανικής εταιρείας Media Broadcast (ιδιοκτήτριας της Freenet) για 7 κανάλια HD (1080i) σε κάθε συχνότητα (πολυπλέκτη) UHF με προδιαγραφές DVB-T2/HEVC, φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Murat Kuran, τεχνικός διευθυντής της PTT Kule A.Ş, η οποία θα είναι η εταιρεία - πάροχος δικτύου επίγειας εκπομπής των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Τουρκίας.

Σε σχετική παρουσίασή του (σελ. 23), ο Kuran αναφέρει ότι στη ζώνη UHF (Ch 21 - 48) θα χρησιμοποιηθούν στην Τουρκία 6 συχνότητες - πολυπλέκτες εύρους 8 Mhz και bitrate 27 Mbit/sec (DVB-T2)

Σύμφωνα με τον Kuran, ανάλογα με την προτίμηση της υποδομής κωδικοποίησης video, υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:

α) MPEG-4 με 27/7 = 4 τηλεοπτικοί σταθμοί 1080i full HD σε κάθε πολυπλέκτη

β) HEVC με 27/4 = 7 τηλεοπτικοί σταθμοί 1080i full HD σε κάθε πολυπλέκτη

Επομένως, ο Kuran καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια πλατφόρμα με 6 πολυπλέκτες UHF μπορεί να φιλοξενήσει:

α) Με DVB-T2/MPEG-4= 6 x 4 = 24 τηλεοπτικοί σταθμοί 1080i full HD

β) Με DVB-T2/HEVC= 6 x 7 = 42 τηλεοπτικοί σταθμοί 1080i full HD

http://iftv.org/Content/files/Sunum/Murat Kuran.pdf

Αυτά, για να ξέρουμε τουλάχιστον τι πρέπει να περιμένουμε σε μερικά χρόνια, όταν (θεωρητικά?) θα υπάρχουν μόνο HD επίγειες τηλεοπτικές εκπομπές και τα "τηλεοπτικά" UHF θα φτάνουν μέχρι το Ch 48. Μέχρι τότε...

Καλημέρα στην παρέα. Θέλω να αγοράσω μια καινούρια tv 32'' για να αντικαταστήσω μια παλιά samsung 32''. Να αγοράσω καινούρια τώρα η να περιμένω να δω που θα καταλήξει το θέμα της 2 ψηφιακής μεταβασης; Αν είναι να πάρω μια καινούρια τι να κοιταξω;

Γεια

εγω παντως στη θεση και εαν αυτη που εχεις τωρα λειτουργει χωρις προβλημα, ΔΕ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ.

Απο την αλλη εαν θα αγοραζα, θα κοιτουσα να εχει οπωσδηποτε "DVB-T2 HEVC HD Tuner".

Με λιγη επιφυλαξη, ισως να ηταν καλυτερα να εχει και τιποτε επιπλεον η τηλεοραση, γιατι και εγω δεν ειμαι απολυτα πληροφορημενος για τις εξελιξεις!

Σιγουρα θα υπαρξουν καποιοι που γνωριζουν περισσοτερα!

Χαιρετισμους

Ευχαριστώ πολύ. Η παλιά tv δουλεύει μια χαρά απλά είναι παλιό μοντέλο και δεν έχει καλή εικόνα. Έχω 2 άλλες TV LG και η εικόνα τους είναι πολύ καλύτερη και γι αυτό θέλω να την αλλάξω. Αλλα από ότι βλέπω καλύτερα να περιμένω. Για τις άλλες δυο μάλλον κάνας αποκωδικοποιητής θα παίξει στο μέλλον. Η μία έχει δέκτη DVB-T2 αλλά η άλλη δεν έχει. Οπότε για την ώρα υπομονή και βλέπουμε.

Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Από την άλλη όμως, με τον ρυθμό που φτηναίνουν οι μεγαλύτερες τηλεοράσεις και συμπιέζονται τα περιθώρια στιις μικρότερες, ίσως και να έχουν εξαφανιστεί οι 32άρες από την γκάμα των μεγάλων εταιρειών τότε.
Σε επώνυμη smart full HD βλέπω τώρα στην αγορά μόνο 2 μοντέλα του 2019 και 4 του 2018!

Ισως

να κανουν και αυτοι το "κουμαντο" τους, τα μαγαζια! Παντως εαν θυμαμαι καλα με την αλλαγη σε ψηφιακο ειχαμε καλες εκπτωσεις, οχι αμεσα θυμαμαι, αλλα σε μικρο χρονο απο την αλλαγη και μετα!

Αυτό βλέπω και εγώ. Λίγα τα μοντέλα 32 ''. Θα περιμένω λίγο. Αν γίνει η αλλαγή και δεν έχει μοντέλο 32 '' θα πάρω κάποια μεγαλύτερη. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλήξουν στο πρότυπο εκπομπής να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Πάντως όταν γίνει έχει να πέσει πολύ γκρίνια από τον κόσμο. Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Αυτό βλέπω και εγώ. Λίγα τα μοντέλα 32 ''. Θα περιμένω λίγο. Αν γίνει η αλλαγή και δεν έχει μοντέλο 32 '' θα πάρω κάποια μεγαλύτερη. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλήξουν στο πρότυπο εκπομπής να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Πάντως όταν γίνει έχει να πέσει πολύ γκρίνια από τον κόσμο. Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Προς το παρών για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον (5-10 χρόνια) με HEVC και DVB-T2 είσαι καλυμμένος, δεν ξέρω αν υπάρχει καν σκέψη για κάτι πιο εξελιγμένο προς το παρών

Εχει ανακοινωθεί ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί άλλο φάσμα στην κινητή τηλεφωνία πέρα από αυτο που ξέρουμε, για όλη τη δεκαετία του 2020. Συνεπώς ακόμα και αν έχει βγάλει η τεχνολογία προηγμένο μοντέλο, η αποκλειστική εφαρμογή του στις τηλεοράσεις και στα κανάλια θα ισχύσει από το 2030 και μετά. Οπότε το DVB-T2/HEVC αν κάποιος το προμηθευτεί θα τον καλύψει για όλο αυτό το διάστημα τουλάχιστον.

Οπότε θα πάρω μια τηλεόραση που να έχει DVB T2 για τώρα και αν βγάλουν κάτι άλλο θα πάρω έναν δέκτη και θα κάνω τη δουλειά μου.

Οπότε θα πάρω μια τηλεόραση που να έχει DVB T2 για τώρα και αν βγάλουν κάτι άλλο θα πάρω έναν δέκτη και θα κάνω τη δουλειά μου.

Δεν υπάρχει "DVB-T2 για τώρα". Όλες οι ψηφιακές εκπομπές στην Ελλάδα τώρα είναι DVB-T MPEG 4 (με εξαίρεση το δεύτερο μπουκέτο της ΕΡΤ αν θυμάμαι καλά). Οπότε αν πάμε σε DVB-T2 HEVC, το DVB-T2 MPEG 4 που μπορεί να έχει η καινούργια τηλεόραση δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Προσωπικά ή θα έκανα κράτει ή θα πήγαινα σε DVB-T2 HEVC. Να μη βρεθείς με 2 χρονων τηλεόραση να λειτουργεί με δύο τηλεκοντρόλ ή learning remote.

Έχω βρει 2 μοντέλα που έχουν δεκτή DVB T2 / HEVC.. Οπότε καλύτερα να πάρω ένα απο τα δυο να έχω το κεφάλι μου ήσυχο..