Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Ελπίζω να βγουν στην Ελλάδα τα dvb-t2 CI modules ώστε να γλιτώσω τους αποκωδικοποιητές για την τηλεόραση του δωματίου μου (2014 😪)
Κατά πάσα πιθανότητα όταν μιλάμε για DVB-T2 μιλάμε και για HEVC (δεν νομίζω να είναι τόσο χαζοί να σπάσουν συμβατότητα για να πάνε στο DVB-T2 MPEG4 και να κερδίσουν 1-2 κανάλια ανά δίαυλο σε σχέση με αυτό που έχουν τώρα όταν με το DVB-T2 HEVC μπορούν να έχουν 10 FullHD κανάλια ανά δίαυλο στη δυνατότητα UHD), οπότε τον αποκωδικοποιητή δεν τον γλιτώνεις, αφού η αποκωδικοποίηση HEVC και επανακωδικοποίηση σε H.264 απαιτούν μεγάλα ποσά υπολογιστικής ισχύος (και άρα ενέργειας, τόσο όσον αφορά την τροφοδοσία αλλά και την απαγωγή ως θερμότητα) που δεν μπορεί να ικανοποιήσει το CI module.

Επίσης DVB-T2 σε DVB-T δεν γίνεται μέσω module, αφού μιλάμε για το physical level.

Οπότε ότι και να έχεις DVB-T MPEG4 ή DVB-T2 MPEG4, δεν τον γλιτώνεις τον εξωτερικό αποκωδικοποιητή.

Last edited:
Εγκατάσταση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης από ΟΤΑ

(άρθρο 7 - τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης)

1. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) α’ και β’ βαθμού δύνανται να χρηματοδοτούν τα πάσης φύσεως κόστη για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (Σ.Σ.Κ.), συμπεριλαμβανομένου του κόστους αδειοδότησης κατασκευών κεραιών, οι οποίοι εγκαθίστανται με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών τηλεοπτικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού, εντός των διοικητικών τους ορίων, που δεν εξυπηρετείται από τα αδειοδοτημένα δίκτυα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.
Υπεύθυνος γιατην εγκατάσταση, θέση οε λειτουργία και χρήση των Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης είναι ο πάροχος δικτύου ετίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, στον οποίο έχουν απονεμηθεί τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιεί ο Σ.Σ.Κ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι ως άνω δαπάνες των ΟΤΑ. δύνανται να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του
Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Προϋπολογισμό του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή απότο αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) σύμφωνα με το πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012 (Α’ 82).

2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να ρυθμίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις
χρηματοδότησης της προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (Σ.Σ.Κ.), καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την
εφαρμογή του παρόντος.

Πλέον τα δορυφορικά feed των επίγειων καναλιών της Digea είναι στην scan list του digitalbitrate!

Digea SD mux: https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=12414&liste=1&live=72&lang=en
Digea HD mux 1: https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=12338&liste=1&live=72&lang=en
Digea HD mux 2: https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=12352&liste=1&live=72&lang=en

Περιττό να πω, στον τομέα του bitrate δεν τα περίμενα τόσο χάλια τα πράγματα. Πρώτον επίγεια εκπέμπουν σε 64QAM - FEC 3/4, δηλαδή με χωρητικότητα 24.8Mbp,s αλλά δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν πλήρως επειδή το δορυρφορικό mux τους "ταβανώνει" στα 22.5Mbps. Το αστείο όμως είναι ότι ούτε το bitrate του δορυφορικού mux εκμεταλλεύονται πλήρως. Ξέρει κάποιος γιατί συμβαίνει αυτό; Και γιατί επέλεξαν επίγεια εκπομπή με FEC 3/4 (με ότι συνεπάγεται για τη λήψη σε δύσκολα σημεία) τη στιγμή που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την επιπλέον χωρητικότητα που προσφέρει σε σχέση με το FEC 2/3;

Last edited:
Είμαι στο σπίτι των γονιών αυτές τις μέρες, και σήμερα πήγα στα μαγαζιά να δω αν έχουν τηλεοράσεις 24 ή 26 ιντσών (θέλω μια μικρή για περιορισμένο διαθέσιμο χώρο στον πάγκο της κουζίνας). Και μπορώ να πω μετα βεβαιότητας ότι στην ελληνική αγορά στο θέμα του HEVC βασιλεύει η πλήρης άγνοια. Στα 3 καταστήματα που πήγα (Κωτσόβολος, Media Markt, Πλαίσιο) μόνο στο Πλαίσιο ήξερε ο υπάλληλος τι είναι το HEVC και φυσικά το είχαν μόνο οι UHD τηλεοράσεις που είχαν προς πώληση (και αυτές απο σπόντα, επειδή οφείλουν να υποστηρίζουν HDR και άρα αναγκαστικά υποστηρίζουν HEVC). Κατά τα άλλα είμαστε ήδη σε καθεστώς παράτασης και σε 1 χρόνο αλλάζουμε πρότυπο εκπομπής από MPEG4 σε HEVC.

Συμπέρασμα: Έχει να φύγει αποκωδικοποιητής F&U, Μ&Μ (Marka M'ekapses) και λοιπά χαζοχαρούμενα ονόματα με το τσουβάλι σε ένα χρόνο από τώρα... Και φυσικα με τη γνωστή αισχροκέρδεια που είδαμε το 2012 (50€ το κινεζοκούτι και σε όποιον αρέσει). Και αυτό είναι το εξοργιστικό: Θα βγουν και κερδισμένοι από το γεγονός ότι τώρα πουλάνε παρωχημένο εξοπλισμό είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω πονηριάς.

Η κυβέρνηση, η ΕΡΤ και η Digea ούτε που ενδιαφέρονται να ενημερώσουν τον κόσμο, τον αφήνουν να αγοράζει ακόμα MPEG4 τηλεοράσεις (δηλαδή όλες οι HD-ready και FullHD ανεξαρτήτως ιντσών) ενώ ξέρουν για τη δέσμευση της χώρας να μεταβεί στο HEVC σε 1 χρόνο από τώρα.

Last edited:
Δεν βλεπω να χρησημοποιουν το HEVC εδω στην Ελλαδα.Θα φανε τεραστιο κραξιμο αν ξαναβγαλουν αχρηστες ολοκαινουριες τηλεορασεις "του κουτιου".Το πολυ πολυ να παμε σε DVB-T2-Mpeg4 και το HEVC να χρησημοποιηθει μελλοντικα μονο για 4Κ εκπομπες (αν και πολυ φοβαμαι οτι οταν δουμε καναλια 4Κ στην χωρα μας θα εχουμε πρεσβυωπια και καταρρακτη και δεν θα πολυκαταλαβουμε διαφορα)

Δεν βλεπω να χρησημοποιουν το HEVC εδω στην Ελλαδα.Θα φανε τεραστιο κραξιμο αν ξαναβγαλουν αχρηστες ολοκαινουριες τηλεορασεις "του κουτιου".Το πολυ πολυ να παμε σε DVB-T2-Mpeg4 και το HEVC να χρησημοποιηθει μελλοντικα μονο για 4Κ εκπομπες (αν και πολυ φοβαμαι οτι οταν δουμε καναλια 4Κ στην χωρα μας θα εχουμε πρεσβυωπια και καταρρακτη και δεν θα πολυκαταλαβουμε διαφορα)
Θα πάνε στο HEVC και ναι, θα βγάλουν ξανά άχρηστες ολοκαίνουριες τηλεοράσεις του κουτιού (με εξαίρεση τις UHD). Πρώτον η πιο πρόσφατη έκδοση της οδηγίας λέει για HEVC, για το DVB-T2 MPEG4 το παράθυρο ευκαιρίας πέρασε. Δεύτερον εκεί στην Digea θέλουν να πάνε στο DVB-T2 όχι για να πάνε από τα 4 κανάλια ανά δίαυλο που έχουν τώρα σε 5-6 αλλά επειδή θέλουν να χωρέσουν 10 κανάλια (7+3 θεματικά) στον ένα δίαυλο που έχουν σίγουρο σε όλη την επικράτεια (βλ. Κυκλάδες και άλλες περιοχές), ώστε να δώσουν HD σε όλη την επικράτεια χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν ουσιαστικά στο δίκτυο τους (σημ: τους πιέζουν από την ΕΕ να φύγουν από το SD και να δώσουν HD σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε το HEVC είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος να το πετύχουν).

Το οποίο είναι και το κακό της υπόθεσης: αν είχαμε ένα σωστό δίκτυο ως χώρα θα μπορούσαμε να έχουμε HD σε όλη την επικράτεια με την υπάρχουσα τεχνολογία DVB-T και MPEG4 (και την τεράστια συμβατότητα με smartphones και Blu-ray players που αυτό συνεπάγεται), όπως έχουν άλλες χώρες, αλλά επειδή πρέπει 10 HD κανάλια να χωρέσουν αναγκαστικά σε ένα μόνο δίαυλο θα πάμε στο HEVC. Για UHD απλά δεν υπάρχει περίπτωση.

Επίσης, το DVB-T2+MPEG 4 δεν έχει τόση εγκατεστημένη βάση όση νομίζουμε. Το 2012 που έγινε το switch-off στην Αθήνα (και όλοι αγοράζαμε αποκωδικοποιητές ή καινούριες τηλεοράσεις) δεν υπήρχαν καθόλου DVB-T2 δέκτες ή τηλεοράσεις στην αγορά, και οι τηλεοράσεις και οι αποκωδικοποιητές του 2012 δεν είναι και τόσο μεγάλης ηλικίας να πούμε ότι είναι για πέταμα και άρα αντικαταστάθηκαν με τον καιρό. Βασικά και κάτι Crystal Audio του 2015 που έχω DVB-T είναι.

Last edited:
  • Like
Reactions: Choco-λάτας
OK, το 2012 δεν ζούσα στην Αθήνα, αν και ήμουν στην Αττική, DVB είδα όταν γύρισα μόνιμα πάλι στην Αθήνα και με κάλυψε ο combo δορυφορικός δέκτης που είχα ο οποίος λόγω HD είχε MPEG4 αποκωδικοποίηση.
Η Sony TV που πήρα στους γονείς μου το 2014 και η της επόμενης χρονιάς Pany που πήρα για μένα (να αποσύρω την απίθανη αλλά 42" και ενεργοβόρα Plasma μου) έχουν και οι 2 DVB-T2 MPEG4.
Θεωρώ λοιπόν ότι η εγκατεστημένη DVB-T2 MPEG4. χωρίς HEVC είναι σοβαρή

Δεν νομίζω πάντως ότι μόνο οι UHD τηλεοράσεις υποστηρίζουν HEVC.Η δίκη μου 32αρα Full HD παιζει κανονικά αρχεία HEVC μεσα απο τον media player.Εφόσον τα παιζει ο media player,άρα η τηλεοραση διαθέτει τους αντίστοιχους codecs,λογικά θα παιζει και καναλια DVB-T2/HEVC.

Η δική σου 32άρα παίζει ότι σήμα την 'ταΐσει' μέσω HDMI το media player, το οποίο είναι αυτό που κάνει την HEVC αποκωδικοποίηση. Στο DVB-T2/HEVC θα κληθεί η τηλεόραση να αποκωδικοποιήσει το σήμα, και το βρίσκω πολύ χλωμό έως απίθανο full HD και δη 32άρα να έχει την δυνατότητα. Θα πρέπει να ήταν πολύ ειδικό μοντέλο για να είχε τέτοιες επαυξημένες δυνατότητες.
Από περιέργεια, για δώσε μοντέλο.

Ωραιος ο winklink,μας ενημερωσε για το τι ερχεται και τι θα τραβηξει ο ανιδεος κοσμακης παλι.

Η δική σου 32άρα παίζει ότι σήμα την 'ταΐσει' μέσω HDMI το media player, το οποίο είναι αυτό που κάνει την HEVC αποκωδικοποίηση. Στο DVB-T2/HEVC θα κληθεί η τηλεόραση να αποκωδικοποιήσει το σήμα, και το βρίσκω πολύ χλωμό έως απίθανο full HD και δη 32άρα να έχει την δυνατότητα. Θα πρέπει να ήταν πολύ ειδικό μοντέλο για να είχε τέτοιες επαυξημένες δυνατότητες.
Από περιέργεια, για δώσε μοντέλο.
Δεν εννοω εξωτερικο "κουτι" αλλα τον ενσωματωμενο media player της τηλεορασης.Παιζει κανονικοτατα HEVC αρχεια απο εξωτερικο σκληρο δισκο ή φλασακι USB.Το μοντελο ειναι ue32m5502.

OK λοιπόν, έχεις δίκιο NetSurfer_g7, έκανες καλή αγορά λοιπόν και 'διορατική'. Δεν έχω δυνατότητα να ξέρω, δεν είμαι στον χώρο των πωλήσεων ηλεκτρονικών, αλλά πρώτη φορά βλέπω μη 4K μοντέλο (που υποχρεωτικά έχει HEVC) να έχει την δυνατότητα αυτή, και δη από το 2018. Χαίρομαι για σένα, αλλά φοβάμαι ότι είσαι η εξαίρεση...

• Like
Reactions: kurkosdr
Δεν εννοω εξωτερικο "κουτι" αλλα τον ενσωματωμενο media player της τηλεορασης.Παιζει κανονικοτατα HEVC αρχεια απο εξωτερικο σκληρο δισκο ή φλασακι USB.Το μοντελο ειναι ue32m5502.
Οκ, καλή είδηση ότι η Samsung έχει HEVC και σε μερικά FullHD μοντέλα για εμάς που ψάχνουμε μικρές ίντσες για τον πάγκο της κουζίνας. Βασικά η Samsung μαζί με το BBC είναι οι κυρίως εφευρέτες (patent holders) του HEVC, οπότε λογικά εκεί στη Samsung θέλουν να "σπρώξουν" το format. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες FullHD και HD-Ready που πωλούνται δεν έχουν HEVC.

Last edited:
Θεωρώ λοιπόν ότι η εγκατεστημένη DVB-T2 MPEG4. χωρίς HEVC είναι σοβαρή
Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι, αφού το 2012, που όλοι όσοι βλέπουν Υμηττό τρέχανε για αποκωδικοποιητές ή/και καινούριες τηλεοράσεις, απλά δεν υπήρχε υποστήριξη για DVB-T2. Ξέρεις πόσος κόσμος έχει εξοπλισμό από τότε σε κουζίνες και κρεβατοκάμαρες; Ή ακόμα και στο σαλόνι; Μιλάμε για μόλις 10 χρόνια πριν.

Το 2014 ίσως να είχαν DVB-T2 οι τηλεοράσεις αλλά όχι οι αποκωδικοποιητές, πχ ένας Crystal Audio Premium HD που πήρα δεν έχει. Το 2015 υπήρχε μόνο ένας αποκωδικοποιητής με το όνομα "Max", αλλά προτίμησα πάλι την Crystal Audio λόγω υποστήριξης Dolby Digital (για AVI και MKV αρχεία) και πήγα σε έναν Crystal Audio Crystal HD. Και γενικά δεν νομίζω όλοι όσοι θέλανε αποκωδικοποιητή τότε να πήρανε αυτόν τον μοναδικό τον Max που είχε DVB-T2 και δεν το εύρισκες και εύκολα.

Last edited:
Το playback των HEVC αρχείων είναι θέμα software, είναι σίγουρο ότι έχει το hardware για να κάνει λήψη HEVC;