Επικαιρο : Ερωτησεις περι εκλογων.

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,573
1. Ειναι υποχρεωτικη η συμμετοχη στις εκλογες ? ( υποχρεωτικη οχι σαν ηθικη υποχρεωση, αλλα νομικα )

1α.Εαν ναι, ποιες ειναι οι επιπτωσης της μη συμμετοχης μας σε αυτες ?

2. Η "λευκη" η "ακυρη" ψηφος , πως επιδρα στο αποτελεσμα, στα ποσοστα ?

Θα παρακαλουσα αν ειναι δυνατον, εαν υπαρχει καποια πηγη περαν του "υποθετω" - "μου ειπαν" κτλ , να παρατεθει.

Υπαρχει καποιο επισημο λινκ?

( κατ'επεκταση εαν υπαρχουν στο διαδυκτιο οι νομοι του κρατους μας, θα ηθελα ενα λινκ, μιας και απο τον νομο αφειλω να τους γνωριζω, αλλα δεν τους βρισκω )

Last edited:
Και έλεγα ποιός θα είναι αυτός που θα ανοίξει το θέμα!!!!
Κύριοι επειδή δεν θέλω να κάνω διαφήμιση έχω πρόταση από τοπικό συνδυασμό για να κατέβω στις δημοτικές εκλογές εννοείτε ότι ανήκω στην παλαιά σχολή ( και ρουσφετάκια κάνουμε άμα λάχει με το αζημίωτο φυσικά !!!!)

Μ'ενδιαφέρει κι εμένα πολύ το θέμα που έθεσε ο Browser(well done!!)...

Οπότε όποιος έχει πληροφορίες -συγκεκριμένες όπως λέει κι ο φίλος πιο πάνω- θα ήταν καλοδεχούμενες...

Δεν έχω όρεξη να ψηφίσω κανέναν που...τη!!!

Κυρώσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν.
Όπου και αν έχω ψάξει στο internet, παντού αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτικές αλλά χωρίς να παραθέτουν κάποιο σχετικό διάταγμα ή νόμο.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το δούμε.

Browser said:
1. Ειναι υποχρεωτικη η συμμετοχη στις εκλογες ? ( υποχρεωτικη οχι σαν ηθικη υποχρεωση, αλλα νομικα )

1α.Εαν ναι, ποιες ειναι οι επιπτωσης της μη συμμετοχης μας σε αυτες ?

καμια
2. Η "λευκη" η "ακυρη" ψηφος , πως επιδρα στο αποτελεσμα, στα ποσοστα ?

? δεν ξερω, μονο φανταζομαι..
Θα παρακαλουσα αν ειναι δυνατον, εαν υπαρχει καποια πηγη περαν του "υποθετω" - "μου ειπαν" κτλ , να παρατεθει.

Υπαρχει καποιο επισημο λινκ?

http://lawdbintrasoftnet.com

και επιλεγεις ΝΟΜΟΣ
Δυστυχως ομως ειναι εργαλειο για δικαιορους (απαιτει pass)

( κατ'επεκταση εαν υπαρχουν στο διαδυκτιο οι νομοι του κρατους μας, θα ηθελα ενα λινκ, μιας και απο τον νομο αφειλω να τους γνωριζω, αλλα δεν τους βρισκω )

Αυτα, ελπιζω να σε "φωτισα"

Να το πω διαφορετικά.
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.
Αλλά από το 1998 και εντεύθεν, εάν δεν απατώμαι, δεν συντάσσονται πλέον κατάλογοι μη ψηφισάντων (τουλάχιστον δεν είναι μεταξύ των πρακτικών που συμπληρώνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι), και μάλιστα παρά το ότι έχουν ξεκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι (γιατί παλιότερα ο αντιπρόσωπος συνέτασσε τον κατάλογο μη ψηφισάντων, αλλά ο μισός κατάλογος ήταν οι προφανώς πεθαμένοι). Επίσης από το 2004 έχει καταργηθεί και το εκλογικό βιβλιάριο. Επομένως λογικώς ο μόνος τρόπος να ερευνηθεί εάν κάποιος έχει (ή δεν έχει) ψηφίσει είναι να ερευνηθεί όχι ο εκλογικός κατάλογος (γιατί εκεί μπορεί από παραδρομή να μην έχει διαγραφεί με το χάρακα το όνομά του) αλλά το πρωτόκολλο ψηφοφορίας. Το οποίο σημειωτέον δεν συντάσσεται αλφαβητικά, αλλά με τη σειρά προσέλευσης των ψηφοφόρων. Ελπίζω να σε κάλυψα...

Εννοείται στα πρωτόκολλα ψηφοφορίας υπάρχει μπροστά στο όνομα του ψηφοφόρου και ο σχετικός κωδικός, αυτός που υπάρχει και στην εκλογική του κάρτα. Συνεπώς πρέπει να ερωτηθεί κάποιος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών: αποδελτιώνονται όλα τα πρωτόκολλα ψηφοφορίας, όλων των εκλογικών τμημάτων της χώρας? Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί όποιος δεν έχει ψηφίσει.

Last edited:
Στα 30 μου εχω ψηφισει 1 φορα μονο...:grinning-smiley-043

Τα εκλογικα μου δικαιωματα τα εχω εκτος Αθηνων και ειμαι ετεροδημοτης

Μέχρι το 2004 πηγαινα στην αστυνομια, επαιρνα τη βεβαιωση και καθαριζα.

Το 2004 πηγα παλι αλλα μου ειπαν οτι δεν δινουν τέτοιο χαρτι πλεον, σε ερωτηση που εκανα στον διοικητη του αστ. τμηματος μου ειπαν οτι υπαρχουν κυρωσεις και οτι ο νομος ειναι ανενεργος πρακτικα.

Το εψαξα και με δικηγορο και μου ειπε οτι δεν υπαρχει περιπτωση να σε βρουν αν δεν εχεις ψηφισει, και πως στην περιπτωση που υπαρξει καποιο προβλημα φτιαχνεις μια υπευθυνη δηλωση πως ήσουν στο εξωτερικο και εισαι ΟΚ.

Ελπιζω να βοηθησα

Φιλε Ντινο, οντως με "φωτισες" :flipout: .
Με ενα γρηγορο ψαξιμο που εκανα στο λινκ που εδωσες δεν βρηκα κατι. Κρατω αυτο που λες , οτι θελει πας για να τα δεις, οποτε και δεν μας κανει σαν πολιτες.

Φιλε send, αυτο που μου περιγραφεις ειναι αποτι καταλαβα, το οτι εχουν καταργηθει οι "λιστες" και οτι δεν υπαρχει περιπτωση να σε βρουν , οποτε και να σου επιβληθουν οι οποιες κυρωσεις. Το βασικο μου θεμα δεν ειναι αν υπαρχουν κυρωσεις, αλλα αν υπαρχει νομος που να σε "υποχρεωνει" να ψηφισεις.

Οπως λεει και ο φιλος webtolis οτι ενημερωθηκε απο τον δικηγορο του, ουσιαστηκα και ο δικηγορος δεν απαντησε αλλα ειπε κι εκεινος οτι τη "σκαπουλαρεις". Αν βασιστω σε αυτο συμπεραινω οτι και νομος υπαρχει και κυρωσεις. Το αυτο "επιβαιβεωσε" εμεσα και ο διοικητης του τμηματος που λεει ο φιλος, λεγοντας οτι ο νομος ειναι ανενργος πρακτικα.

Καταληγω.............σε κανενα συμπερασμα. Τα ερωτηματα παραμενουν αναπαντητα απο επισημη πηγη του κρατους, και κρατω καποιες ενδειξεις.

Οσον αφορα τις ακυρες και λευκες ψηφους, το ερωτημα μου εχει να κανει με το αν αυτες καταχωρουνται υπερ καποιου σε περιπτωσεις επαναληπτικων εκλογων , ισοψηφιων κτλ κτλ, που αν θυμαμαι καλα συνεβαινε καποτε......

Επισης μιας και το εθιξες webtolis, τι γινεται με το θεμα των ετεροδημοτων. Θυμαμαι στις τελευταιες δημοτικες οτι γενικως λεγοταν οτι το "συστημα" αυτο θα καταργουταν και ο καθενας θα ψηφιζε στον τοπο διαμονης του χωρις να χρειαζεται να μπει στη διαδικασια μεταφορας των διακωματων του.

Εγινε τιποτα με αυτο? Γνωριζεται?

Στο site του υπουργείου εσωτερικών διαβάζω αυτή τη σελίδα, που έχει όλες τις πληροφορίες. Εκεί μπορείτε να δείτε ότι λευκά και άκυρα συνυπολογίζονται και δεν προσμετρώνται.

Ευχαριστω Λευτερη . Μαλλον επρεπε να το ειχα αναφερει νωριτερα διοτι ετσι οπως ειναι γραμενα, διορθωσεις επι διορθωσεων, καταργησεις αρθρων κτλ κτλ επρεπε να ειχα ασχοληθει κανα 3μηνο νωριτερα για να καταλαβω απο μονος μου.

Να μου πεις , γιαυτο ειναι οι δικηγοροι............και θα εχεις δικιο.

Οφειλω ομως να προσπαθησω να καταλαβω και θα το κανω.

Ειδα σε πολλες μεριες τη λεξη "δικαιωμα" οσον αφορα το θεμα και σε μια μερια μονο το υποχρεωτικη.......

Συνεχιζω το ξεμπερδεμα......

Κάποτε μια δικλίδα για να ψηφίσεις ήταν οτι για να βγάλεις διαβατήριο χρειαζόταν να δείξεις το εκλογικό βιβλιάριο... πλέον δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο και ουδέποτε ακουστηκε κάτι για κυρώσεις επειδή δε ψήφισε.
Για μένα πάει όλο πλέον στο ηθικό κομμάτι...

Re: Απάντηση: Επικαιρο : Ερωτησεις περι εκλογων.

Πενταράκης Φραγκίσκος said:
Κάποτε μια δικλίδα για να ψηφίσεις ήταν οτι για να βγάλεις διαβατήριο χρειαζόταν να δείξεις το εκλογικό βιβλιάριο... πλέον δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο και ουδέποτε ακουστηκε κάτι για κυρώσεις επειδή δε ψήφισε.
Για μένα πάει όλο πλέον στο ηθικό κομμάτι...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ!!-bye-

:ernaehrung004:

Οσοι δεν ψηφιζουν πρεπει να εκτελουνται με σφαιρα στο κεφαλι, εφοσον βεβαια δεν προκυπτει καποιος σοβαρος ανασταλτικος παραγοντας.

Μην πουν πως αδικουνται κιολας... :twoguns: :violent-smiley-030: :music-smiley-006: :devil-smiley-029:

Για καποιον περιεργο λογο, παντα ηθελα να το πω αυτο... Καταλοιπα υπερβολικης παρακολουθησης South Park...

τα λευκά δεν προσμετρώνται κατά την κατανομή των εδρών και εξαγωγή του εκλογικού μέτρου ανά εκλογική περιφέρεια (για βουλευτικές εκλογές) στα έγκυρα. Υπάρχει και επίσημη ερμηνευτική δήλωση σχετικώς (αρθ. 1 Ν 3434/2006 -είναι ο νόμος που καθιέρωσε και το περίφημο 42%).

Όσο για το υποχρεωτικό της ψηφοφορίας, νομικώς ισχύει. Πρακτικώς δεν υπάρχει καμία κύρωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να καθιερωθεί επισήμως η προαιρετικότητα της ψηφοφορίας, ας είμαστε ρεαλιστές. Αντιμετωπίστε το όπως και το θέμα της θανατικής ποινής, τυπικώς υπήρχε μέχρι το 1993, επιβαλλόταν αλλά δεν εφαρμοζόταν.

konnos said:
Οσοι δεν ψηφιζουν πρεπει να εκτελουνται με σφαιρα στο κεφαλι, εφοσον βεβαια δεν προκυπτει καποιος σοβαρος ανασταλτικος παραγοντας.

Μην πουν πως αδικουνται κιολας... :twoguns: :violent-smiley-030: :music-smiley-006: :devil-smiley-029:

Για καποιον περιεργο λογο, παντα ηθελα να το πω αυτο... Καταλοιπα υπερβολικης παρακολουθησης South Park...

Το λες βρε konnos?
Απαραδεκτο!

Ακου σφαιρα στο κεφαλι επειδη δεν θελω να ψηφησω κανεναν απο τους 2 υποψηφιους.

Καλο θα ηταν να μην τα σχολιασουμε αυτα γιατι θα χαλασει το θεμα. Ο σκοπος ειναι να βρουμε τελικα εγκυρες πληροφοριες , για να μπορεσει ο καθενας να εφαρμοσει μια βασικη αρχη . Το δικαιωμα επιλογης.

Τωρα αν θα ψηφισουμε η οχι ειναι αλλο θεμα και ο σκοπος που εβαλα το θεμα νομιζω ειναι προφανες οτι δεν ειναι αυτος.

Φενκς/.