Επιλογή 4 ή 8 Ohm;

nikolas_s

Established Member
2 March 2015
141
Όπως λέει και το Θέμα μου έχει γεννηθεί αυτό το ερώτημα σχετικά με το πώς θα πρεπει να στήσω τον ενισχυτή μου. Ο Ενισχυτής είναι ο yamaha RX-V777 με τα παρακάτω χαρακτηριστικά
· 160 W per channel (4 ohms, 1 kHz, 0.9% THD, 1 ch driven [European Model])
· 95 W per channel (8 ohms, 20 Hz-20 kHz, 0.09% THD, 2 ch driven)
· 160 W per channel (8 ohms, 1 kHz, 10 % THD, 1 ch driven, JEITA)
Και τα ηχεία τα TX-T3 crystal audio με 8 ohm εμπεδηση και 3,2 ελάχιστη εμπεδηση όπως λέει ο κατασκευαστής. Φαντάζομαι ότι ο ενισχυτής θα πρέπει να είναι στα 8 αλλά θα ήθελα και την γνώμη των ιδικών που καιρό τώρα μας σώζουν :P

Re: 4 η 8 ohm ?

Εχω την εντύπωση πως το impedance selector του ενισχυτή πρέπει να ταιριάζει με την ονομαστική αντίσταση των ηχείων, στην περίπτωσή σου στα 8Ωμ κι όχι στην ελάχιστη που συμβαίνει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα - συχνότητες. Πάντως για την ιστορία, όταν είχα κι εγώ Yamaha με τα B&W 603 S2 που έχουν ονομαστική 8Ωμ αλλά ελάχιστη 4,2 αν θυμάμαι καλά, ό,τι και να έβαζα απ τον συγκεκριμένο διακόπτη, αλλαγή στον ήχο ή στην συμπεριφορά του ενισχυτή δεν είχα παρατηρήσει και δοκίμασα και τις δύο επιλογές για αρκετό χρονικό διάστημα. Για καλό και για κακό στη θέση σου θα παιρνα ένα τηλέφωνο στο τεχνικό τμήμα του Νάκα για να πάρω και την επίσημη άποψη των τεχνικών, αν το κάνεις ενημέρωσέ μας και μας αν δε σου κάνει κόπο για την άποψή τους περί του συγκεκριμένου θέματος.

εκανα ερωτημα στην crystal γιατι ο Νακας θα μου πει για τον yamaha που ξερουμε οτι παιζει και σε 4 και σε 8 και αναλογα με τα ηχεια να τον ρυθμισω. Την απαντηση και βεβαια θα την γραψω και εδω!!

Λοιπον η απαντηση ηταν άμεση απο τ crystal και πραγματικα εχω να το λεω αυτό, οτι και να ρωτήσω τ επομενη παιρνω απάντηση! Επι του θέματος η απαντηση ηταν:Εφόσον η ελάχιστη εμπέδηση του ηχείου είναι στα 3,2 ohm πρέπει και ο ενισχυτής να ρυθμιστεί στα 4 ohm. Δεν ξερω αν θα δω διαφορά να πβ τ αλήθεια αλλα θα τ κάνω!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

KROMPOTI εχω τ εντύπωση οτι και εσυ θα πρεπει να κανεις με τ b&w το ίδιο στον ενισχυτή σου και αν πιστευω θα δεις κάποια διαφορά κατι που θα κοιταξω και σε μενα ειναι η θερμοκρασία του στις δυνατες εντάσεις, δεν μπορω να φανταστω κατι άλλο!

Αυτο που σου ειπα ηταν στο παρελθον, οταν ειχα Yamaha rxv 640 με τα 603, τωρα πλεον εχω αλλο ενισχυτη-ηχεια τα οποια τα οδηγουν 2 τελικοι κι οχι ο avr (denon πλεον) . Εγω οπως σου ειπα μετα απο δοκιμες κατεληξα οτι το impedance selector μαλον ηταν διακοσμητικο στον 640, πολυημερες δοκιμες κσι διαφορα δεν ειχα δει.

Διαφορα χωρις να το εχω κανει δεν νομιζω να δω και εγω να σου πω τ αλήθεια!!!

Εχω την εντύπωση πάντως και ας μας απαντήσουν αυτοί που ξέρουν καλύτερα, ότι η Crystal audio σου απάντησε λάθος, όταν λέμε ότι ένα ηχείο είναι 8Ωμ, είναι η ονομαστική του κι ως 8Ωμο θα συμπεριφέρεται, το ότι πέφτει στα 3,2 αυτό απ ό,τι ξέρω σημαίνει ότι συμβαίνει σε κάποια ή κάποιες συχνότητες κι όχι σε όλο το φάσμα απόκρισης του ηχείου και αυτό δεν το καθορίζει ως 4ωμο ή 3ωμο! Στα χαρτιά τι λέει για το ηχείο; Αν λέει 8Ωμ τότε είναι 8Ωμ κι ως τέτοιο πρέπει να υπολογίζεται, βέβαια όπως είπα και πιο πάνω, οι έχοντες τη γνώση στο συγκεκριμένο θέμα θα μας απαντήσουν.

Y.Γ. Μόλις πήρα το Νάκα, μου είπε θα πρέπει να ξέρουμε σε ποια συχνοτική περιοχή πέφτει στα 3,2Ωμ, γιατί αν πέφτει στα χαμηλά θα θέλει η ρύθμιση στα 4Ωμ, αν πιο ψηλά στα 8Ωμ, πάντως όπως μου είπε καλύτερα ο διακόπτης να είναι στα 4Ωμ, θα παίξει πιο ξεκούραστα ο ενισχυτής, οπότε τελικά η Crystal audio είχε δίκιο.

Last edited:
Απάντηση: 4 η 8 ohm ?

Σωστά απάντησαν,αν το ηχείο κατεβαίνει στα 3.2 ο ενισχυτής πρέπει να ρυθμιστεί στα 4 Οhm.
Ακουστή διαφορά μην περιμένετε,πιο πολύ θέμα ασφαλείας είναι,ανάλογα και τον ενισχυτή βέβαια.

Τελικά το δοκίμασα να το κατεβάσω στα 6 ohm όπου το εγχειρίδιο έγραφε ότι σε αυτή τη ρύθμιση παίζουν και τα ηχεία που είνα 4 ohm και περίμενα θα υπάρχει και επιλογη για 4 κατι που μου προκαλεσε περιεργεια πως γινεται αυτο. Αποτελεσμα μπορω να πω ειναι οτι οι χαμηλες ακουγοταν καλυτερα και ο ενισχυτης εδειχνε οτι οδηγαγε το ηχειο σωστοτερα. Αυτο μου το επιβεβαιωσε και αλλο ατομο οπου καταλαβε αμεσως τη διαφορα. Βεβαια παρατηρησα επισης οτι χρειαζομουν να ανεβαζω την ενταση ποιο δυνατα ωστε να ακουσω στα επιπεδα που θελω, με ποιοτητα οπως ειπα κ παραπανω καλυτερη.

Τελικά το δοκίμασα να το κατεβάσω στα 6 ohm όπου το εγχειρίδιο έγραφε ότι σε αυτή τη ρύθμιση παίζουν και τα ηχεία που είνα 4 ohm και περίμενα θα υπάρχει και επιλογη για 4 κατι που μου προκαλεσε περιεργεια πως γινεται αυτο. Αποτελεσμα μπορω να πω ειναι οτι οι χαμηλες ακουγοταν καλυτερα και ο ενισχυτης εδειχνε οτι οδηγαγε το ηχειο σωστοτερα. Αυτο μου το επιβεβαιωσε και αλλο ατομο οπου καταλαβε αμεσως τη διαφορα. Βεβαια παρατηρησα επισης οτι χρειαζομουν να ανεβαζω την ενταση ποιο δυνατα ωστε να ακουσω στα επιπεδα που θελω, με ποιοτητα οπως ειπα κ παραπανω καλυτερη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μη το κάνεις αυτό με τον ενισχυτή ανοιχτό, ο τεχνικός στο Νάκα αλλά και στο εγχειρίδιο χρήσης το λέει ξεκάθαρα, το θυμάμαι κι απ τον δικό μου ότι το λεγε και μάλιστα όταν θες να το αλλάξεις να τον βγάζεις και απ το ρεύμα τον ενισχυτή.

KROMPOTIS αρχικα να σε ευχαριστήσω που μπηκες στο κοπο να να πάρεις τηλεφωνο και να ενδιαφερθείς τοσο για το ερωτημα μου, στο θεμα για την αλλαγη τ ohm για να το κανω αυτο θα πρεπει να μπω στην κατηγορια advance setup του ενισχυτή επομένως για να το κάνω αυτο θα πρεπει να το κλείσω να πατήσω το properties νομιζω ενα κουμπι τελος παντων και το power on αν τον εχω εκτος ρευματος δεν θα μπορω να μπω

με προβλημάτισες τώρα να σου πω την αλήθεια, τι μα@@κια έκανα? θα σου στείλω αυριο το ενχειρίδιο να δεις γιατι τωρα ειμαι εκτος σπιτιου μηπως κάνω κάτι αλλο αν και δεν νομίζω. Τι να πω!!

KROMPOTIS αρχικα να σε ευχαριστήσω που μπηκες στο κοπο να να πάρεις τηλεφωνο και να ενδιαφερθείς τοσο για το ερωτημα μου, στο θεμα για την αλλαγη τ ohm για να το κανω αυτο θα πρεπει να μπω στην κατηγορια advance setup του ενισχυτή επομένως για να το κάνω αυτο θα πρεπει να το κλείσω να πατήσω το properties νομιζω ενα κουμπι τελος παντων και το power on αν τον εχω εκτος ρευματος δεν θα μπορω να μπω

με προβλημάτισες τώρα να σου πω την αλήθεια, τι μα@@κια έκανα? θα σου στείλω αυριο το ενχειρίδιο να δεις γιατι τωρα ειμαι εκτος σπιτιου μηπως κάνω κάτι αλλο αν και δεν νομίζω. Τι να πω!!

Ωπα αν το έχει να το κάνεις απ το μενού οκ, εγώ θυμάμαι ότι έχει ένα διακόπτη από πίσω, γράφει impedance selector έτσι μου είπε κι ο Νάκας ότι πρέπει να το κάνεις με κλειστό τον ενισχυτή κι εκτός ρεύματος, μήπως μιλάς για κάτι άλλο;

Y.Γ. Εχεις δίκιο μην ανησυχείς, δεν έχει διακόπτη στην πλάτη του ενισχυτή άρα γίνεται απ το μενού, γιατί όμως να μου το πει αυτό ο τεχνικός;

Last edited:

Βεβαια παρατηρησα επισης οτι χρειαζομουν να ανεβαζω την ενταση ποιο δυνατα ωστε να ακουσω στα επιπεδα που θελω, με ποιοτητα οπως ειπα κ παραπανω καλυτερη.

Την απάντηση την έδωσες μόνος σου, όσο χαμηλότερη είναι η σύνθετη αντίσταση σημαίνει απαίτηση για περισσότερο ρεύμα από τον ενισχυτή. Τα ηχεία σου είναι 8ohm με χαμηλότερη σύνθετη αντίσταση τα 3.2ohms.

δεν εχει κατι απο πισω ο ενισχυτης.
https://www.google.gr/search?q=yama...rs%2Fyamaha-rx-v777-av-receiver.html;1500;653

στο advance menou το sp imp αλλαξα και τωρω καταλαβα τι ηθελε να πει με τα 4 ohm. Στην ρυθμιση 6 ohm που έκανα τα front θα ειναι στα 4 ohm και ολα τα αλλα στα 6.

Αντώνης-Κ ναι καταλαβα οτι θέλουν περισσοτερο ρευμα αλλα φαντάζομαι απο τ στιγμη που υπαρχει και καλυτερος ηχος εκει θα πρεπει να το αφησω!