Επιλογή Αλουμινίου αντί για MDF για την κατασκευή ηχείων.

StratosSK

New member
25 September 2007
28
Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει “Extruded Aluminum Tube”
http://www.onlinemetals.com/merchant.cfm?pid=7050&step=4&showunits=inches&id=74&top_cat=0
http://www.onlinemetals.com/merchant.cfm?pid=14699&step=4&showunits=inches&id=71&top_cat=0

για την κατασκευή ηχείων.
Πιο συγκεκριμένα να βάλω το woofer στη μία βάση ένος Extruded Aluminum Tube να ταπώσω την άλλη βάση, Να τα τοποθετήσω σε ένα μεγαλύτερο σωλήνα (ομόκεντρο, από φτηνό υλικό / σωλήνα PVC) και ανάμεσα να βάλω άμμο ή κάτι τέτοιο. Το μήκος να είναι το πολύ 15 cm. Αυτή η σωλήνα να τοποθετηθεί οριζόντια σε ένα κουτί. Να κάνω το ίδιο για το subwoofer και το twiter...

ΥΓ Αυτές οι σωλήνες θα είναι όσο το δυνατόν πιο πολύ μηχανικά απομονωμένες.

Σχεδιάζω τα LR C σε Ηome cinema τα οποία θα είναι κρυμμένα μέσα σε κατασκευή κάτω από την 3 μέτρων καμπύλη DYI οθόνη 2.35:1 σε dedicated room

Αν αντί να ταπώσω την άκρη του σωλήνα βάλω ένα κώνο 45 μοιρών όπως στο σχήμα τί λέτε θα απαλλαγώ από τις ανακλάσεις?:smile:

Attachments

• tube.jpg
    tube.jpg
    8 KB · Views: 73
Φιλε StratosSK εχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου δηλαδή θέλω να αναφέρεις γιατί θέλεις σωλήνα και μάλιστα αλουμινενιο , πόσες ιντσες θα είναι το woofer ,το μήκος των 15cm από που προκυπτει.
Ολη αυτή η κατασκευη (σωληνα) θα τοποθετηθεί μέσα σε τι κουτί?

Re: Απάντηση: Επιλογή Αλουμινίου αντί για MDF για την κατασκευή ηχείων.

Φιλε StratosSK εχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου δηλαδή θέλω να αναφέρεις γιατί θέλεις σωλήνα και μάλιστα αλουμινενιο , πόσες ιντσες θα είναι το woofer ,το μήκος των 15cm από που προκυπτει.
Ολη αυτή η κατασκευη (σωληνα) θα τοποθετηθεί μέσα σε τι κουτί?

Δεν έχω πρόγραμμα για να κάνω εξομοίωση.
Η διάσταση αυτή είναι αυθαίρετη. Αν όμως το μήκος ξεπεράσει τα 30-40 cm Θα πρέπει να κάνω στροφή το σωλήνα.
Δεν έχω καταλήξει στις διαστάσεις του woofer....

όπως καταλάβατε είμαι καινούργιος στο χώρο των ηχείων.
Έχω όμως πολύ κέφι και αρκετό ελεύθερο χρόνο.
-Επίσης έχω καλό υπόβαθρο σε μαθηματικά και φυσική [είμαι φυσικός με διδακτορικό στη πειραματική φυσική υψηλών ενεργειών- έχω εργαστεί στο CERN]-
Η αλουμινένια σωλήνα έχει μεγάλη στιβαρότητα.​
Αν με κάποιο τρόπο έχω απόσβεση του ήχου μέσα στη σωλήνα δεν θα απαλλαγώ από τα στάσιμα κύματα?​

Το όλο σύστημα θα απομονωθεί μηχανικά και θα τοποθετηθεί σε κατασκευή κάτω από την οθόνη προβολής για τα Left, Right, Center ηχεία (2 ή τριών δρόμων) και Bass​
Το κόστος που διαθέτω για τα Parts είναι (για 7.1 σύστημα) μέχρι 1500 ευρώ.​

Μια καλή ιδέα για κύλινδρο που έχει εφαρμοστεί και εμπορικά είναι οι χαρτονένιοι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για καλούπια σε κυλινδρικές κολώνες. Δες το, δουλεύεται πολύ πιο εύκολα από το αλουμίνιο!

το οτι εχεις κυλινδρο δεν σημαινει οτι δεν εχεις ανακλασεις
οι ανακλασεις δημιουργουνται απο παραλληλες πλευρες που υπαρχουν στον κυλινδρο.
εφτιαξα και με κυλινδρο, εβαλα το woofer στην βαση του με μετριο αποτελεσμα, το εβαλα και στην καμπυλη του με καλυτερο αποτελεσμα.
τελικα εφτιαξα οβαλ θαλαμο με απιστευτα αποτελεσματα

Δεν έχω πρόγραμμα για να κάνω εξομοίωση.
Η διάσταση αυτή είναι αυθαίρετη. Αν όμως το μήκος ξεπεράσει τα 30-40 cm Θα πρέπει να κάνω στροφή το σωλήνα.
Δεν έχω καταλήξει στις διαστάσεις του woofer....

όπως καταλάβατε είμαι καινούργιος στο χώρο των ηχείων.
Έχω όμως πολύ κέφι και αρκετό ελεύθερο χρόνο.
-Επίσης έχω καλό υπόβαθρο σε μαθηματικά και φυσική [είμαι φυσικός με διδακτορικό στη πειραματική φυσική υψηλών ενεργειών- έχω εργαστεί στο CERN]-
Η αλουμινένια σωλήνα έχει μεγάλη στιβαρότητα.​
Αν με κάποιο τρόπο έχω απόσβεση του ήχου μέσα στη σωλήνα δεν θα απαλλαγώ από τα στάσιμα κύματα?​

[/LEFT]

Τα στασιμα μεσα στο σωληνα θα εξαρτωνται απο το μηκος του, εφοσον μπορεις να θεωρησεις οτι το μεγαφωνο θα προσομοιαζει αρκετα την λειτουργια ακαμπτου εμβολου και το κυμα θα εξελισεται επιπεδα.
Η κατασκευη που θες να κανεις ειναι αρκετα κοντα στο βασικο μοντελο αναλυσης της λειτουργιας των γραμμων μεταφορας. Πολυ υλικο για μελετη θα βρεις εδω :
http://www.quarter-wave.com/TLs/TL_Theory.html

Σε γενικες γραμμες τα στασιμα θα ειναι λ/4 (στην περιπτωση ανοικτου ακρου) και λ/4 + λ/2, λ/4 + 2λ/2, λ/4 + 3λ/2 ......κλπ
Αντιθετα, αν ειναι κλειστο το απεναντι ακρο, ειναι λ/2 και 2λ2, 3λ/2, 4λ/2 ....
(Δες το σχημα)

Γενικα για το αλουμινιο, δεν ξερω κατα ποσο ειναι καλη ιδεα για ηχειο, φοβαμαι οτι θα συντονιζει και θα παιζει τη δικη του μουσικη, και στο τελος θα φτιαξεις μουσικο οργανο αντι για ηχειο.

Καλη συνεχεια ....

Attachments

• 03.gif
    03.gif
    14.1 KB · Views: 28
....παντως η σειρα 300 της elac που οι καμπινες ειναι αλουμινιου διελασεως, στα δικα μου αυτια "ψιλοκελαιδαει"...!!!

....παντως η σειρα 300 της elac που οι καμπινες ειναι αλουμινιου διελασεως, στα δικα μου αυτια "ψιλοκελαιδαει"...!!!

Δεν θελω να πω οτι ολες οι αλουμινενιες καμπινες ειναι "λαθος" γιατι μπορει να υπαρχει απο κατω και αλλο υλικο, mdf κλπ ή το αλουμινιο να ειναι πολυ παχυ , να ειναι διακοσμιτικο, ή τελος παντων να ξερουν κατι στην elac που δεν το ξερουμε εμεις. Για τον diyer παντως, δεν ειναι καθολου σιγουρο στοιχημα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή Αλουμινίου αντί για MDF για την κατασκευή ηχείων.

Δεν θελω να πω οτι ολες οι αλουμινενιες καμπινες ειναι "λαθος" γιατι μπορει να υπαρχει απο κατω και αλλο υλικο, mdf κλπ ή το αλουμινιο να ειναι πολυ παχυ , να ειναι διακοσμιτικο, ή τελος παντων να ξερουν κατι στην elac που δεν το ξερουμε εμεις. Για τον diyer παντως, δεν ειναι καθολου σιγουρο στοιχημα...

Σαφως. Απλα ανεφερα μια υλοποιηση που κατα την γνωμη μου δουλευει καλα, και ισως ο φιλος θα ηθελε να ψαξει πως εχει γινει. :ernaehrung004:

Φιλε StratosSK η άποψη μου είναι ότι η κατασκευη (χωρις δοκιμασμένο σχεδιο) ενός TL ηχείου είναι πολύ δύσκολη ιστορία.
Η αλουμινένια καμπίνα είναι πιο αδρανής σε σχέση με την ξύλινη (ακουστικά βοηθάει η «κουτίλα»).
Τώρα από την άλλη θα είναι πολύ ωραία να πειραματιστείς με το αλουμίνιο.

Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια :worshippy:, έχω ξεκινήσει τη μελέτη...
Πήγα ένα βήμα πίσω
Και δεν θα σχεδιάσω ένα ηχείο αλλά ηχείο + δωμάτιο ακρόασης& Προβολής ταινιών.
http://www.gedlee.com/downloads/Cum laude.pdf

Το αλουμίνο το σκέφτηκα διότι είναι πιο στιβαρό (extruded AL )

Αν έχετε κάποια γενικά link θα το εκτιμούσα.
(π.χ. link για λογισμικό εξομοίωσης, ηχείων + δωματίου...)

Φίλε StratosSK, αφού σκοπεύεις να πειραματιστείς με κυλίνδρους, προσπάθησε να βρεις πληροφορίες για το υλικό κατασκευής των σωλήνων του δικτύου φυσικού αερίου.
Δεν ξέρω ούτε τι είναι, ούτε ιδιότητες, ούτε ποικιλία διαστάσεων. Απλά έτυχε να δω ένα κομμάτι:
Πορτοκαλοκίτρινος κύλινδρος από υλικό πλαστικόμορφης υφής, διαμέτρου 20-25 εκατοστών και πάχους τοιχωμάτων 25-30mm περίπου. Έδειχνε αλεξίσφαιρος τουλάχιστον.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως, ήταν ο ΑΠΟΛΥΤΑ αποσβεσμένος ουδέτερος, ξερός και πνιχτός έως υπόκωφος ήχος του, όσο δυνατά και με οτιδήποτε κι'αν τον κτυπούσες...

Απάντηση: Re: Επιλογή Αλουμινίου αντί για MDF για την κατασκευή ηχείων.

Επίσης έμαθα ότι ο κύλινδρος έχει μεγάλο πρόβλημα....

Γνωστό το προβλημα .
Μπορεις να το βελτιωσεις (αλλά όχι να το εξαλείψεις) εάν το πισσάρεις και το αγριεψεις με χαλικια.Και βέβαια να εχεις το σωστό μήκος σωλήνα.