επιλογή CD Player με Marantz/Klipsch

sunscreen

New member
16 June 2008
5
Καλησπέρα,

Είχα αγοράσει τον ενισχυτή Marantz SR5002 και δύο ηχεία Klipsch RF52 πριν από δύο χρόνια. Ο λόγος είναι 'σχεδόν' αποκλειστικά για να ακούω μουσική ωστόσο δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τέτοιου είδους συστήματα. Η πηγή CD είναι ένα αρκετά παλιό DVD Player. Θα ήθελα να ρωτήσω τα ακόλουθα:

1. Εάν αλλάξω το CD Player Ο ήχος θα βελτιωθεί αρκετά;
2. Εάν ναι τι θα μου προτείνατε και σε τι εμβέλεια τιμών;

Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Sun

H πηγή είναι το ίδιο σημαντική με τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος, οπότε όπως σου έγραψε και Κώστας πιθανότατα θα υπάρξει διαφορά.
(Το "πιθανότατα" πάει στο γεγονός ότι δεν μας είπες με ποιό DVD Player ακούς τώρα...)

Αν δεν σε ικανοποιεί καθόλου μπορείς να δοκιμάσεις και τα ακόλουθα.

- Μarantz CD-5003

- Teac PD-H300MkII

- Aν δεν σε πειράζουν τα κουτάκια μπορείς να πάρεις ένα φθηνότερο για transport και ένα DAC σαν το V-DAC της Μusical Fidelity συνολικά στα ίδια λεφτά. Πιστεύω ότι δεν θα έχεις χειρότερα αποτελέσματα και ταυτόχρονα το DAC θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για upsampling των αρχείων του PC σου.

- Aν ενδιαφέρεσε και για εικόνα πρέπει να υπάρχει ακόμα ένα Oppo BD83 στα μεταχειρισμένα γύρω στα 500Ε... (δεν θυμάμαι τιμή). Τέτοια απόδοση σε εικόνα και ήχο από την ίδια συσκευή δεν πρόκειται θα βρείς ούτε στα τριπλάσια λεφτά (και αν...)!

Καλή επιλογή.

Re: Απάντηση: επιλογή CD Player με Marantz/Klipsch

H πηγή είναι το ίδιο σημαντική με τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος, οπότε όπως σου έγραψε και Κώστας πιθανότατα θα υπάρξει διαφορά.
(Το "πιθανότατα" πάει στο γεγονός ότι δεν μας είπες με ποιό DVD Player ακούς τώρα...)

Αν δεν σε ικανοποιεί καθόλου μπορείς να δοκιμάσεις και τα ακόλουθα.

- Μarantz CD-5003

- Teac PD-H300MkII

- Aν δεν σε πειράζουν τα κουτάκια μπορείς να πάρεις ένα φθηνότερο για transport και ένα DAC σαν το V-DAC της Μusical Fidelity συνολικά στα ίδια λεφτά. Πιστεύω ότι δεν θα έχεις χειρότερα αποτελέσματα και ταυτόχρονα το DAC θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για upsampling των αρχείων του PC σου.

- Aν ενδιαφέρεσε και για εικόνα πρέπει να υπάρχει ακόμα ένα Oppo BD83 στα μεταχειρισμένα γύρω στα 500Ε... (δεν θυμάμαι τιμή). Τέτοια απόδοση σε εικόνα και ήχο από την ίδια συσκευή δεν πρόκειται θα βρείς ούτε στα τριπλάσια λεφτά (και αν...)!

Καλή επιλογή.

Για το upsampling αρχείων PC είναι εύκολο να το εξηγήσεις περισσότερο; Προς στιγμήν ακούω από το laptop συνδέοντάς το με τον ενισχυτή μέσω καλωδίου.

Xμ... Μου βάζεις δύσκολα για τις βασικές γνώσεις μου.

Εφόσον δεν αρκείσαι ότι στο ότι το αποτέλεσμα συνήθως είναι καλύτερο για τα αυτιά μας (και καλά κάνεις... όλα πρέπει να επεξεργάζονται και μετά να αποφασίζουμε) θα προσπαθήσω και οι πιο ειδικοί με διορθώνουν ή σου εξηγήσουν καλύτερα...

Όλα τα CD players διαβάζουν - κάνουν δειγματοληψία στους δίσκους μετατρέποντας την πληροφορία σε στοιχεία “10” (δυαδικό ψηφιακό σύστημα).
Επίσης όλα έχουν ένα DAC (Digital to Analogue Converter) ώστε να μετατρέπουν την ψηφιακή πληροφορία σε αναλογική. Με αυτό το τρόπο το μουσικό σήμα που διαβάζουν μεταφέρεται στις αναλογικές εξόδους. Επειδή όμως το σήμα αυτό (κυματοειδής μορφής) έχει «σπασίματα» δηλαδή μοιάζει περισσότερο με σκάλα παρά με καμπύλη, καλούνται να τα εξωμαλύνουν και να το φέρουν όσο γίνεται στην αναλογική του μορφή ή ακόμα και να διορθώσουν τα όποια λάθη προκείπτουν από τη δειγματοληψία.
Δυστυχώς τα Players της τιμής που κοιτάς έχουν σχετικά φτωχό DAC και η σκάλα εξωμαλύνεται μεν αλλά όχι στο σημείο που αναζητούμε οι περισσότεροι.

Τα τελευταίας γενιάς DAC βοηθούν σε αυτό και συνήθως το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο στα αυτιά μας (σωστότερο δεν ξέρω...).

Τι κάνουν... Παρεμβάλουν δεδομένα (interpolation) ανάμεσα στα «σκαλιά» σου σήματος μειώνοντας το πλάτος τους. Προσοχή δεν αυξάνουν το αριθμό των δειγμάτων σου σήματος, απλά προσθέτουν δεδομένα με την μέθοδο που σου ανέφερα... Άρα το σήμα γίνεται πιο ομαλό άρα πιο αναλογικό και πιθανώς πιο κοντά σε αυτό που απόδωσαν τα μουσικά όργανα κατά την ηχογράφηση.

Ειδικά για τα αρχεία του laptop σου (φαντάζομαι mp3) όπου ήδη έχει χαθεί μεγάλη και σημαντική πληροφορία από το αρχικό μουσικό γεγονός το upsampling που κάνει ένα DAC είναι απαραίτητο...

Όσον αφορά δε κάποιο CDPlayer της χαμηλής κατηγορίας τιμής και εκεί πλέον οι διαφορές είναι ευκόλως ακουστές, αποδεδειγμένο αυτό από όλους όσους έχουν δοκιμάσει.

Ρίξε μια ματιά και sto internet, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άρθρα που μπορεί να σε βοηθήσουν περισσότερο και φυσικά τα άλλα παιδιά που είναι πιο γνώστες από εμένα θα διορθώσουν και θα σου δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.

Γνώμη μου είναι ότι, αν μη τι άλλο, πρέπει να το δοκιμάσεις πριν αποφασίσεις.

Σε ευχαριστώ για την ακριβή περιγραφή, όντας απόφοιτος φυσικής και το Master μου ήταν Digital Image Processing, σίγουρα κατάλαβα σχεδόν τα πάντα ;) Στην ουσία το upscaling σίγουρα έχει να κάνει με digital/analogue Fourier Transforms για να μεταδοθεί τελικά η αναλογική μορφή του ήχου.

Τώρα για τα αρχεία, προσπαθώ να είναι flac στα οποία δεν έχουν απώλεια πληροφορίας.

Και τέλος, ίσως δεν όχι στο σωστό post άλλα, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα να με κατατόπιζες για το ακόλουθο: Στρώσιμο Ηχείων. Πως μπορώ να ξέρω εάν τα ηχεία μου έχουν στρωθεί και εφόσον δεν έχουν στρωθεί αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί για περίπου δύο χρόνια υπάρχει δυνατότητα στρωσίματος τους;

Ευχαριστώ ειλικρινά για όλες της πληροφορίες.

Nαι είμαστε λίγο off topic αλλά εν συντομία να σου πω τι κάνω εγώ.

Στην αρχή, ας πούμε 20-30 ώρες βάζω τα ηχεία να παίζουν σε χαμηλές εντάσεις κυρίως μεσο-υψηλές συχνότητες (κιθάρα-πιάνο-γυναικεία φωνητικά/ πολλά soundrack και κλασσική μουσική το προσφέρουν αυτό).
Στη συνέχεια σταδιακά και πάντα σε χαμηλές εντάσεις μπαίνουν και οι χαμηλές συχνότητες ως τις 50-60 ώρες περίπου.
Από εκεί και πέρα μουσική από ραδιόφωνο και σταδιακά ανεβάζω την ένταση μέχρι τις 200 ώρες περίπου. Τέλος διαλέγω κομάτια με χαμηλες συχνότητες και με πιο υψηλές εντάσεις ώστε και τα woofer να κάνουν όλη τη διαδρομή τους και να στρώσουν και αυτά.

Υπάρχουν και πιο "εξωτικοί" τρόποι βέβαια (αντικριστά σε αντίθετη φάση κοκ) αλλά δεν τις εμπιστεύομαι - δε γνωρίζω.

Τώρα το πότε είναι στρωμένα και πότε είναι άστρωτα... άγνωστο.

Αν μπορούσες να έχεις στο ίδιο σύστημα και στον ίδιο χώρο δυό ζευγάρια ίδια ηχεία, το ένα στρωμένο σωστά και το άλλο άστρωτο θα είχες ένα μπούσουλα για το που οδεύεις. Αλλιώς πως να το καταλάβεις???

Μην αγχώνεσαι πάντως. Αν σε ευχαριστεί αυτό που ακούς είτε είναι σωστά στρωμένα, είτε όχι σου είναι αδιάφορο...

Για το άλλο που λές αν μπορείς να τα στρώσεις τώρα, μετά από δυο χρόνια... δε γνωρίζω.

Η γνώμη μου είναι ότι ένα ηχείο αποδίδει καλύτερα σε βάθος χρόνου οπότε θεωρητικά δεν αποκλείω να μπορεί να γίνει κάτι.

Φίλε μου, αφου έχεις λαπτοπ παρε το M2TECH hiFace με το v-dac και θα εισαι κομπλέ!!! Περισσότερες πληροφορίες για το M2TECH hiFace εδώ : http://www.m2tech.biz/products.html

αλλα και εδω αναλυτικά :http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=60650&highlight=m2tech
Με 380 ευρώ περίπου καθαρισες απο το θέμα πηγή!!
Υ.Γ Μετα θα αρχίσεις να ψαχνεσαι για ενισχυτη και ηχεία!!!!:earmuffs:

Τo V-DAC να πάρεις. Αν το DVD σου διαβάζει χωρίς πρόβλημα, το συνδέεις σε σειρά και καθάρισες.

Χθες βρέθηκα με το V-DAC για δοκιμή.

V-DAC vs Philips BDP9500

Σύνδεση με οπτική ίνα: Βρίσκω το V-DAC λίγο ποιό ογκώδες και ποιο μαλακό, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες όπου το Philips είναι αρκετά ψυχρό. Στο μόνο πράγμα που υστερεί σε σχέση με το Philips είναι το πλάτος, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος όμως ακόμα. Αλλά μη νομίζεις ότι οι διαφορές είναι ιδιαίτερα εύκολα ακουστές τουλάχιστον σε ´μένα. Αυτά από τα μέχρι τώρα ακούσματα που έχω και με επιφύλαξη πάντα γιατί δεν το έχω ακούσει αρκετά. Και φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν για το δικό μου σύστημα-χώρο-αυτιά.

Όσον αφορά τον ήχο από USB αν το τροφοδωτήσεις με mp3 χαμηλής ποιότητας (πολύ συμπιεσμένα με χαμηλό bit rate), μην περιμένεις να ακούσεις τίποτα ιδιαίτερο. Μια πατάτα βγαίνει. Αν το τροφοδοτήσεις με High Definition αρχεία να είσαι προετοιμασμένος για πολιτισμικό σοκ, με την έννοια ότι θα ακούσεις το σύστημά σου να παίζει όπως δεν φανταζόσουν ότι μπορεί να παίξει!

Το V-DAC μόλις το συνδέεις με τον υπολογιστή, εγκαθιστά αυτόματα το Driver που χρειάζεται (σε windows vista που έχω) το οποίο παρακάμπτει τα Windows αν έχω καταλάβει σωστά, διότι ο έλεγχος της έντασης του ήχου των Windows δεν λειρουργεί. Το δοκιμάζω με το foobar.

Για τα αρχεία HD, δεν έχει σημασία που από την USB παίρνει μόνο σε 48KHz. Επιλέγεις το σωστό driver από το foobar και προφανώς κάνει downsampling ή κάτι παρόμοιο στο αρχείο και μπορεί να ακουστεί θαυμάσια από τα ηχεία σου. Αν θέλεις αργότερα να αγοράσεις και τον μετατροπέα που σου προτείνουν παραπάνω, φαντάζομαι θα είναι καλύτερα.

Είναι και κάτι που δεν μου άρεσε καθόλου αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει να κάνει με τον υπολογιστή μου ή με το ίδιο το DAC ή με το καλώδιο USB που χρησιμοποιώ (αν και έβαλα 2 διαφορετικά πάνω και το ένα είναι USB 2.0 certified). Όταν συνδέω το laptop (ένα HP έχω) στο ρεύμα, βγαίνει ένα βουητό από τα ηχεία, ανεξάρτητα αν ακούω μουσική από USB ή από οπτική ίνα και είναι δυνατό, δεν μπορείς να το αγνοήσεις δηλαδή με τίποτα. Που σημαίνει, ότι μουσική από laptop μόνο όταν είναι στη μπαταρία.

Καλή συνέχεια.

Last edited:
Έχει αναφερθεί μέσα στο forum παλιότερα, αλλά το είχα ξεχάσει. Αν βάλει κάποιος μονωτική στην γείωση της πρίζας του laptop, ο θόρυβος εξαφανίζεται. Το έκανα και όντως έτσι έγινε, ο θόρυβος έφυγε, αλλά ενέχει κάποιους κινδύνους μια πρίζα να είναι χωρίς γείωση και δεν θα πρέπει να μένει χωρίς επιτήρηση.

Καλή συνέχεια