Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cinema!

Irreversible

New member
31 May 2009
21
Καλησπέρα σε όλους!

Πάνε 3 μήνες τώρα που μετακόμισα από την Αθήνα στο χωριό μου, μιας και τελείωσα την σχολή, και οι εργασίες στο δωμάτιο που πρόκειται να μείνω δεν έχουν τελειώσει ακόμα!
Πρόκειται για ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο 16τ.μ. (4x4) όπου το έσκαψα όλο για να περάσω ηλεκτρικά, τηλεφωνικά, τηλεοπτικά, usb και καλώδια ηχείων καθώς το δωμάτιο αυτό είχε μόνο μια πρίζα και έναν διακόπτη! Τώρα αφού ξύσω λίγο ακόμα τα κουφώματα και στοκάρω μερικά σημεία θα είναι έτοιμο για βάψιμο. Τα καλώδια των ηχείων που περάστηκαν είναι 2x1,50mm2 της BIOKAL.
Μέχρι στιγμής ήμουν κάτοχος των Logitech Z-5500 αλλά απογοητεύτηκα όταν μου έμεινε η κονσόλα στο χέρι (πιθανότατα από την υπερβολική αναπαραγωγή του απλού DD & DTS) και επειδή έχω μια αρκετά μεγάλη συλλογή από ταινίες με HD ήχο που θα ήθελα να τις ακούσω επιτέλους πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να γίνει.
Θα ήθελα να μου προτείνετε ηχεία και ενισχυτή για να καλύψω αυτά τα 16τ.μ. όπου η χρήση τους θα είναι αποκλειστικά για ταινίες χωρίς κάποιο όριο τιμής.
Το θέμα των ηχείων το έχω ψάξει λιγάκι και αυτά που με εντυπωσίασαν ήταν τα Focal Dome 5.1.. Τέτοιου στυλ ηχεία θα ήταν ότι πρέπει για τον χώρο καθώς έχω ανεβάσει αρκετά ψηλά τα καλώδια (τα μπροστά και τα πλαϊνά στο ύψος του αυτιού μου ενώ είμαι καθιστός στο κρεβάτι και το κεντρικό στα 2μ για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε μελλοντική αλλαγή της οθόνης μου με μεγαλύτερή της).

Παραθέτω και ένα πρόχειρο σχέδιο που έχω κάνει για τον χώρο και με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και φωτογραφίες..

e72ee183678613

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..!

Last edited:
Μια παρατήρηση έχω μόνο. Το κεντρικό κανονικά θα έπρεπε να το βάλεις στο ίδιο ύψος με τα αλλα ηχεια.
Σχετικά με ηχεία (αφού θες αυτό το στύλ) οι επιλογές ειναι λίγο πολύ γνωστές. Focal Dome οπως αναφέρεις, Kef, Minipod, B&W,κλασικά τα Teufel και τελος τα Jamo D6 .

Σχετικά με τον ενισχυτή σε τι ποσό θέλεις να κινηθείς?

Re: Απάντηση: Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cinema!

Μια παρατήρηση έχω μόνο. Το κεντρικό κανονικά θα έπρεπε να το βάλεις στο ίδιο ύψος με τα αλλα ηχεια.
Σχετικά με ηχεία (αφού θες αυτό το στύλ) οι επιλογές ειναι λίγο πολύ γνωστές. Focal Dome οπως αναφέρεις, Kef, Minipod, B&W,κλασικά τα Teufel και τελος τα Jamo D6 .

Σχετικά με τον ενισχυτή σε τι ποσό θέλεις να κινηθείς?

Καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Το κεντρικό δεν το έβαλα στο ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα ηχεία καθώς σκέφτομαι να προχωρήσω σε αγορά 60+" LED της Samsung, σε αυτήν την περίπτωση η οθόνη θα κάλυπτε το ηχείο, γι' αυτό και το σήκωσα στα 2μ.
Είμαι ανάμεσα σε KEF KHT-3005-2 SE και σε Focal Dome 5.1, αλλά τείνω στα Focal Dome 5.1 λόγω καλύτερης εμφάνισης και επιτοίχιας στήριξης.. Απ' ότι είδα στο αντίστοιχο νήμα των Focal Dome εδώ στο forum το subwoofer των KEF θεωρείται δυναμικότερο σε σχέση με των Dome, αλλά αυτό πρέπει να είναι και θέμα ενίσχυσης, δηλαδή με περισσότερο ρεύμα θα είχε καλύτερη απόδωση, έτσι δεν είναι?

Όσο αφορά τον ενισχυτή δεν θα ήθελα να βάλω κάποιο όριο τιμής, αρκεί να μπορεί να οδηγήσει καλά τα ηχεία και να τους δώσει όσο ρεύμα χρειάζονται (αν ισχύει το παραπάνω).

*Είχα βάλει λάθος Tag στον παραπάνω σύνδεσμο της εικόνας με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται και επειδή δεν γίνεται να το επεξεργαστώ, την παραθέτω εδώ. http://www.imagebam.com/image/e72ee183678613

Last edited:
Τι θα λέγατε για τον συνδιασμό: Focal Dome με Pioneer VSX-1020-K & VSX-2020-K? Τα έχει δοκιμάσει κανείς με άλλους Pioneer?

Απάντηση: Re: Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cinema!

Τι θα λέγατε για τον συνδιασμό: Focal Dome με Pioneer VSX-1020-K & VSX-2020-K? Τα έχει δοκιμάσει κανείς με άλλους Pioneer?

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει νομίζω ότι ο συνδυασμός θα είναι απόλυτα επιτυχημένος. Από τους 2 ενισχυτές εγώ θα προτιμούσα τον μεγάλο πάντως (με βάση τις δικές μου ανάγκες).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cinema!

Καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Το κεντρικό δεν το έβαλα στο ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα ηχεία καθώς σκέφτομαι να προχωρήσω σε αγορά 60+" LED της Samsung, σε αυτήν την περίπτωση η οθόνη θα κάλυπτε το ηχείο, γι' αυτό και το σήκωσα στα 2μ.

Και πάλι ίσως να ήταν σωστό να το βάλεις έστω λίγο χαμηλότερα από τα άλλα ηχεία. Αφού όμως το έβαλες ψηλά φρόντισε να του δώσεις κλήση προς την θέση ακρόασης.

Είμαι ανάμεσα σε KEF KHT-3005-2 SE και σε Focal Dome 5.1, αλλά τείνω στα Focal Dome 5.1 λόγω καλύτερης εμφάνισης και επιτοίχιας στήριξης.. Απ' ότι είδα στο αντίστοιχο νήμα των Focal Dome εδώ στο forum το subwoofer των KEF θεωρείται δυναμικότερο σε σχέση με των Dome, αλλά αυτό πρέπει να είναι και θέμα ενίσχυσης, δηλαδή με περισσότερο ρεύμα θα είχε καλύτερη απόδωση, έτσι δεν είναι?

Στη τελική επιλογή ηχείου σίγουρα θα παίξει ρόλο και το αισθητικό κομμάτι. Απλά να θυμάσαι ότι το σπουδαιότερο είναι να σε καλύψει με την απόδοση του. Αφού κατέληξες σε αυτά τα δυο προσπάθησε και να τα ακούσεις.
Σχετικά με το σαμπ νομίζω οτι το ΚΕF είναι ανωτερο (έχει ενισχυτή 250W ενώ το άλλο 100W).

Όσο αφορά τον ενισχυτή δεν θα ήθελα να βάλω κάποιο όριο τιμής, αρκεί να μπορεί να οδηγήσει καλά τα ηχεία και να τους δώσει όσο ρεύμα χρειάζονται (αν ισχύει το παραπάνω).

Η επιλογή σου για pioneer θα σε καλύψει απόλυτα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cinema!

Και πάλι ίσως να ήταν σωστό να το βάλεις έστω λίγο χαμηλότερα από τα άλλα ηχεία. Αφού όμως το έβαλες ψηλά φρόντισε να του δώσεις κλήση προς την θέση ακρόασης.

Εντάξει, τώρα έχει σοβατιστεί και είναι έτοιμο για βάψιμο οπότε δεν πειράζω τίποτα! Εννοείται πως θα πάρει την κλίση που χρειάζεται..

Στη τελική επιλογή ηχείου σίγουρα θα παίξει ρόλο και το αισθητικό κομμάτι. Απλά να θυμάσαι ότι το σπουδαιότερο είναι να σε καλύψει με την απόδοση του. Αφού κατέληξες σε αυτά τα δυο προσπάθησε και να τα ακούσεις.
Σχετικά με το σαμπ νομίζω οτι το ΚΕF είναι ανωτερο (έχει ενισχυτή 250W ενώ το άλλο 100W).

Την επόμενη φορά που θα ανέβω Αθήνα θα κλείσω ραντεβού με StepCom να πάω να ακούσω και τα 2 σετ ηχείων.

Η επιλογή σου για pioneer θα σε καλύψει απόλυτα.

Κι εγώ το ίδιο πιστεύω για τους Pioneer..

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει νομίζω ότι ο συνδυασμός θα είναι απόλυτα επιτυχημένος. Από τους 2 ενισχυτές εγώ θα προτιμούσα τον μεγάλο πάντως (με βάση τις δικές μου ανάγκες).

Νομίζεις πως αρκεί ο VSX-2020-K ή θα έπρεπε να κοιτάξω ακόμα και για κάποιον SC-LX73 ή SC-LX83?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cinema!

Νομίζεις πως αρκεί ο VSX-2020-K ή θα έπρεπε να κοιτάξω ακόμα και για κάποιον SC-LX73 ή SC-LX83?

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αν μπορείς να πας στα κορυφαία μοντέλα γιατί όχι? Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή ενισχυτή και ηχείων για Bedroom Cin

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αν μπορείς να πας στα κορυφαία μοντέλα γιατί όχι? Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Οκ λοιπόν, εν αναμονή κυκλοφορίας του 83, να δούμε και σε τι τιμή θα κυμαίνεται..
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!

Γεια σας και πάλι!

Κι εκεί που έλεγα πως είχα τελειώσει με το δωμάτιο και ήταν έτοιμο για βάψιμο.. να' σου πάλι σκαψίματα!
Αυτήν τη φορά για το πέρασμα καλωδίωσης συναγερμού αλλά και για 22.2 surround αντί του 5.1 που είχα περάσει την προηγούμενη φορά!
Σκέφτομαι να στήσω ένα ηχοσύστημα 22.2 με Focal Dome ηχεία (2 set των 5.1 & 6 ζευγάρια).
Αυτό που θέλω να μάθω είναι εάν μπορώ να ακούσω και από τα 22.2 ηχεία ταυτόχρονα με 7.1 ενισχυτή. Είδα έναν που έστησε 22.2 και χρησιμοποίησε 7 Center-Surround 3X, Jr.

http://www.highdefforum.com/speakers-surround-sound/90502-22-2-surround-sound.html

http://www.smartdevicesinc.com/smartht.html

http://www.hometheaterhifi.com/volume_7_1/smart-theater-cs3x-processor-march-2000.html

Αυτά κάνουν ή χρειάζομαι κάτι άλλο?

Γεια σας και πάλι!

Κι εκεί που έλεγα πως είχα τελειώσει με το δωμάτιο και ήταν έτοιμο για βάψιμο.. να' σου πάλι σκαψίματα!
Αυτήν τη φορά για το πέρασμα καλωδίωσης συναγερμού αλλά και για 22.2 surround αντί του 5.1 που είχα περάσει την προηγούμενη φορά!
Σκέφτομαι να στήσω ένα ηχοσύστημα 22.2 με Focal Dome ηχεία (2 set των 5.1 & 6 ζευγάρια).
Αυτό που θέλω να μάθω είναι εάν μπορώ να ακούσω και από τα 22.2 ηχεία ταυτόχρονα με 7.1 ενισχυτή. Είδα έναν που έστησε 22.2 και χρησιμοποίησε 7 Center-Surround 3X, Jr.

http://www.highdefforum.com/speakers-surround-sound/90502-22-2-surround-sound.html

http://www.smartdevicesinc.com/smartht.html

http://www.hometheaterhifi.com/volume_7_1/smart-theater-cs3x-processor-march-2000.html

Αυτά κάνουν ή χρειάζομαι κάτι άλλο?

Σε τι τετραγωνικα θελεις να βάλεις τοσα ηχεία? Και βεβαια το βασικό. Για ποιο λογο θες τοσα ηχεια? Παντως οτι μπορείς να το κάνεις μπορείς (ίσως και χωρίς αυτα που κοιτάς). Για το αποτέλεσμα δεν είμαι και τοσο σιγουρος.

Σε τι τετραγωνικα θελεις να βάλεις τοσα ηχεία? Και βεβαια το βασικό. Για ποιο λογο θες τοσα ηχεια? Παντως οτι μπορείς να το κάνεις μπορείς (ίσως και χωρίς αυτα που κοιτάς). Για το αποτέλεσμα δεν είμαι και τοσο σιγουρος.

Ο χώρος είναι 16τ.μ. (4x4, το γράφω στην αρχή του θέματος).
Περνάω την καλωδίωση για να είμαι έτοιμος για το 2016 (μπορεί και παραπάνω) όπου θα έχουμε 22.2 surround, αν πάλι δεν βγει κάτι τέτοιο θα έχω την καλωδίωση για να παίξω με όποιον συνδιασμό θέλω. Πιστεύω ότι ακόμα και με 5.1 ή και 7.1 κανάλια ήχου σε 22.2 ηχεία θα έχω πολύ καλύτερο surround, τρισδιάστατο δηλαδή.
Τι θα πρέπει να κοιτάξω τότε εάν μπορώ να το κάνω και χωρίς αυτά τα μηχανήματα?

φαντάζομαι θέλεις να αποφύγεις την αγορά επίπλων....??

Ναι, όσο γίνεται..!

Last edited:
22.2...???

Φίλε το μάρκετινκγ δίνει και παίρνει.... μάλλον μόνο παίρνει!

Πάντως και 122.22 να βάλεις σε τέτοιο χώρο, δε θα πάρεις κάτι σοβαρότερο, από το να έχεις 5.1 (άντε βαριά 7.1) ΚΑΛΑ ηχεία. Αν τα χρήματα που δώσεις για τα 22, 122 κλπ ηχεία τα δώσεις σε 5, θα σε ζηλεύει και ο 2222.222

Σόρρυ για τις υπερβολές, απλά προσπαθώ να το εκφράσω παραστατικά...
Φιλικα

Που έχει υπάρξει πληροφορία ότι κατά το 2016 θα έχουμε 22.2?
Πληροφοριακά το 5.1 υπάρχει και πρακτικά κυριαρχεί στην αγορά πάνω από 10ετία, αν δεν κάνω λάθος, από το 1992 στo cinema και 3-4 χρόνια αργότερα στα home cinemas.

Καλά κάνεις και προβλέπεις για το μέλλον - μάλλον δεν θα πετύχεις και πολλά σε σχέση με 5.1, άντε 7.1 όπως λέει ο φίλος παραπάνω, εγώ να πώ 7.2 άμα θες να χοροπηδάει το σπίτι...

Ο χώρος σου είναι μικρός για πολλά πολλά και μέχρι 2016 που το σκέφτεσαι το marketing θα έχει λανσάρει διάφορα.

Σε χώρο 12τμ (υπνοδωμάτιο) έχω δοκιμάσει 5.1 με focal dome και λιγότερο καλό ενισχυτή και βαράνε μια χαρά (υστερούν σε ανάλυση αλλά για αυτό ευθύνη έχει και ο ενισχυτής και αμφιβάλω αν χρειάζεται τόσο σε ΗΤ setup.

Όπως και νά 'χει το ψάχνεις πολύ και αυτό σου εξασφαλίζει την επιτυχία.

Μπράβο!

edit: τα focal θέλουν ρεύματα - προσπάθησε να πας σε καλό ενισχυτή.

22.2...???

Φίλε το μάρκετινκγ δίνει και παίρνει.... μάλλον μόνο παίρνει!

Πάντως και 122.22 να βάλεις σε τέτοιο χώρο, δε θα πάρεις κάτι σοβαρότερο, από το να έχεις 5.1 (άντε βαριά 7.1) ΚΑΛΑ ηχεία. Αν τα χρήματα που δώσεις για τα 22, 122 κλπ ηχεία τα δώσεις σε 5, θα σε ζηλεύει και ο 2222.222

Σόρρυ για τις υπερβολές, απλά προσπαθώ να το εκφράσω παραστατικά...
Φιλικα

Δεν νομίζω ότι μπορώ να βάλω καλύτερα ηχεία στον συγκεκριμένο χώρο, τα Focal είναι ότι πρέπει γι' αυτά τα τετραγωνικά.

Που έχει υπάρξει πληροφορία ότι κατά το 2016 θα έχουμε 22.2?
Πληροφοριακά το 5.1 υπάρχει και πρακτικά κυριαρχεί στην αγορά πάνω από 10ετία, αν δεν κάνω λάθος, από το 1992 στo cinema και 3-4 χρόνια αργότερα στα home cinemas.

Πρόκειται για το surround που θα έχουμε μαζί με το Ultra High Definition Video και πιθανολογείται ότι θα κυκλοφορήσει κάπου στο 2016.
http://en.wikipedia.org/wiki/22.2

Καλά κάνεις και προβλέπεις για το μέλλον - μάλλον δεν θα πετύχεις και πολλά σε σχέση με 5.1, άντε 7.1 όπως λέει ο φίλος παραπάνω, εγώ να πώ 7.2 άμα θες να χοροπηδάει το σπίτι...

Ο χώρος σου είναι μικρός για πολλά πολλά και μέχρι 2016 που το σκέφτεσαι το marketing θα έχει λανσάρει διάφορα.

Σε χώρο 12τμ (υπνοδωμάτιο) έχω δοκιμάσει 5.1 με focal dome και λιγότερο καλό ενισχυτή και βαράνε μια χαρά (υστερούν σε ανάλυση αλλά για αυτό ευθύνη έχει και ο ενισχυτής και αμφιβάλω αν χρειάζεται τόσο σε ΗΤ setup.

Όπως και νά 'χει το ψάχνεις πολύ και αυτό σου εξασφαλίζει την επιτυχία.

Μπράβο!

edit: τα focal θέλουν ρεύματα - προσπάθησε να πας σε καλό ενισχυτή.

Ναι, το έχω διαβάσει αυτό και θα προσπαθήσω για το καλύτερο στην αγορά ενισχυτή!
Το γνωρίζω ότι φαίνονται πολλά τα ηχεία για 16τ.μ. αλλά το αποτέλεσμα δεν πιστεύω να με απογοητεύσει..

Ο χώρος είναι 16τ.μ. (4x4, το γράφω στην αρχή του θέματος).
Περνάω την καλωδίωση για να είμαι έτοιμος για το 2016 (μπορεί και παραπάνω) όπου θα έχουμε 22.2 surround, αν πάλι δεν βγει κάτι τέτοιο θα έχω την καλωδίωση για να παίξω με όποιον συνδιασμό θέλω. Πιστεύω ότι ακόμα και με 5.1 ή και 7.1 κανάλια ήχου σε 22.2 ηχεία θα έχω πολύ καλύτερο surround, τρισδιάστατο δηλαδή.
Τι θα πρέπει να κοιτάξω τότε εάν μπορώ να το κάνω και χωρίς αυτά τα μηχανήματα?

Θα πετάξεις χρήματα άδικα. Στα τετραγωνικά που είσαι είναι υπερβολή (για να μην πω και σε περισσότερα τετραγωνικά θα ηταν υπερβολή).
Αν θες κάνε μελέτη για 9.2 (άντε το πολύ 11.2) και τέλος.
Πάντως με τα χρήματα που θες να πετάξεις μπορείς να πάρεις 7 ηχεία πολύ καλά και να έχεις πολύ ανώτερο αποτέλεσμα.

Θα πετάξεις χρήματα άδικα. Στα τετραγωνικά που είσαι είναι υπερβολή (για να μην πω και σε περισσότερα τετραγωνικά θα ηταν υπερβολή).
Αν θες κάνε μελέτη για 9.2 (άντε το πολύ 11.2) και τέλος.
Πάντως με τα χρήματα που θες να πετάξεις μπορείς να πάρεις 7 ηχεία πολύ καλά και να έχεις πολύ ανώτερο αποτέλεσμα.

+1