Επιλογή φακού για πολλές περιστάσεις

17 June 2006
26,272
Αθήνα
Είχα ανοίξει και παλιότερα το θέμα αλλά έμεινα στην μέση....

Αυτή την στιγμή έχω τους εξής φακούς:

17-40 (καλός για εσωτερικούς χώρους αλλά ΠΟΛΥ λίγος για καμιά σχολική δραστηριότητα που κάθομαι μακριά και θέλω κοντινές)

24-70 στα 2.8 (φακός "πολυτελείας" όπως τον λέω εγώ αφού είναι πανάκριβος και προσφέρει κι αυτός μικρό zoom).

300-500 ή αλλιώς το μπουρί. Καλός αλλά μόνο σε ειδικές καταστάσεις αλλιώς κινδυνεύεις άνετα να σε μπουζουριάσουν για παπαράτσι.... :flipout:

Οπως καταλαβαίνετε μου λείπει κάτι σε 70-300 ή 50-250 κάτι ενδιάμεσα τέλος πάντων. Ο φωτογράφος που είναι στο σχολείο κι έχει κι αυτός Canon τον έχω δει που έχει έναν λευκό 30-300 που είναι για όλες τις δουλειές. Να πάρω κανάν τέτοιο; :chinscratch: Θα μου πείτε ότι φακοί με μεγάλο εύρος δεν είναι ποιοτικοί...ναι εντάξει, αλλά με ένα unsharp mask κάνεις θαύματα , ας έχεις και τον φακό του kit επάνω.

Υπόψιν δεν είμαι τύπος της βαλίτσας. π.χ. όταν θέλω να πηγαίνω στο σχολείο θέλω να παίρνω την φωτογραφική μηχανή και άντε και το φλας. Τίποτα άλλο. αλλά ο 17-40 που έχω επάνω μόνιμα, πολλές φορές δεν μου αρκεί και αναγκάζομαι μετά στο pc να κάνω crop, του crop, ω crop... το οποίο δεν λέει...

Πρώτη πρόταση στο χιλιάρικο, ο 70-200/4 L is.
Στη μισή του τιμή ο 70-300is.
Το απόλυτο "φετίχ" των κατόχων Canon, ο 70-200/2.8is, μπορεί μεν να βρεθεί λίγο πιο πάνω από το ενάμιση χιλιάρικο, αλλά είναι πολύ ογκώδης, και το μόνο στο οποίο υπερέχει από τον πρώτο είναι το ένα στοπ στη φωτεινότητα.

Φυσικά θα χρειαστείς και τον 17-40 ή έστω τον 24-70, δεν γίνεται να πας μόνο με έναν 70-200, εκτός εάν μιλάμε για κανένα μεγάλο γυμναστήριο κλπ και δεν θέλεις ευρυγώνια πλάνα. Μία 40D με αυτούς τους δύο φακούς χωράει ακόμη και σε μία σχετικά μικρή τσάντα ώμου.

βασικά δεν ξέρουμε τι σώμα έχεις ή θα έχεις...
Με δεδομένο ότι θα έχεις κροπ φάκτορ σου λείπει ο 10-22
Το πήρε φίλος και πούλησε τον 17-40
Δεν του έλειψε καθόλου έως ελάχιστα.

Οι πιό εύγλωττες φωτογραφίες είναι αυτές που λαμβάνονται με υπερευρυγώνιο ή τηλεφακό.
Τον τελευταίο τον έχεις ήδη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι καινούργιοι, πχ ο Tokina 50-135/2.8 ή ο Sigma 50-150/2.8, που δίνουν στις ψηφιακές το αντίστοιχο των 70-200 των μηχανών φιλμ, και δεν είναι και άσχημοι.... Και είναι και αρκετά μικροί σε μέγεθος.
Αντιθέτως, η λύση που λες (ένας 28-300L) είναι αφενός μεν ογκωδέστατη, αφετέρου δε πανάκριβη, χώρια που από ποιότητα μάλλον υπολείπεται όλων των παραπάνω προτάσεων (+ αργό διάφραγμα)

Με δεδομένο ότι θα έχεις κροπ φάκτορ σου λείπει ο 10-22
Το πήρε φίλος και πούλησε τον 17-40

πρακτικώς σε crop-factor σώμα και εκδηλώσεις σε μεγάλο χώρο, ο γονέας που θέλει να τραβήξει τα παιδιά του άντε και τη σκηνή και όχι γενικό πλάνο όοολης της αίθουσας, ζήτημα να χρειαστεί πιο κάτω από 28mm (αντίστοιχο των 44 σε φιλμ). Εμένα πχ ο 28-135is σαν εστιακό εύρος με βόλεψε... δυστυχώς είναι αργός σε διάφραγμα χώρια που θέλει να τον κλείσεις σε f/8 για να σου δώσει ποιότητα.

εγώ μιλάω γιά την γκάμα...
Τώρα γιά την περίσταση και επειδή η περίσταση κρατάει βία βία 7 χρόνια, δηλαδή από τα 5 των παιδιών μέχρι τα 12, θεωρώ υπερβολή να δώσεις λεφτά γιά ποιοτικό φακό γιά την περίσταση αυτή.
Έτσι έχω βολευτεί μέ έναν 2ο χέρι 70-200 του Βλάση και δεν νοιάζομαι.
Αλλώστε δεν περισσεύουν...
(30-300 ?) άσπρο ?:Banane0:

(30-300 ?) άσπρο ?:Banane0:

αρνάκι άσπρο και παχύ...

l_10530051.jpg

(30-300 δεν υπάρχει, υπάρχει ο 28-300L για τον οποίο μάλλον μιλά ο Τάσος. Καραγομάρι.... με το πόδι για τρίποδο φτάνει το 2κιλο)

Συμφωνώ ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς σε κάτι όλως εξειδικευμένο για τέτοιες περιστάσεις (εκτός πια εάν τα έχει!), αλλά το σύνολο του ήδη υπάρχοντος 17-40 με έναν πχ 70-200/4 μου φαίνεται καλή λύση για ντουέτο 2 φακών για όλες τις χρήσεις (για το κενό 40-70 υπάρχουν τα πόδια ή ένας γρήγορος 50ρης τσαφ στη μέση).

Canon EF-S 17-55mm f2.8 IS USM και EF70-200 f2.8 L IS USM
και έδεσε το γλυκό ...
(και για τηλέ, EF400mm f5.6 L USM αν πρέπει σώνει και καλά να παίζει και τέτοιος)

Ειδάλλως, EF28-300mm f3.5-5.6 L IS USM και τέλος ! (αντε, ίσως και ένα EF-S 10-22mm f3.5-4.5 υπερ-ευρυγώνιο...)

Συμφωνώ ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς σε κάτι όλως εξειδικευμένο για τέτοιες περιστάσεις (εκτός πια εάν τα έχει!), αλλά το σύνολο του ήδη υπάρχοντος 17-40 με έναν πχ 70-200/4 μου φαίνεται καλή λύση για ντουέτο 2 φακών για όλες τις χρήσεις (για το κενό 40-70 υπάρχουν τα πόδια ή ένας γρήγορος 50ρης τσαφ στη μέση).

H φάση της παιδικής παράστασης επιβάλει έναν φακό.
ο 70-200 είναι ιδανικός.
είτε άσπρος είτε φτηνός.
Όποτε πήγα σε επιδείξεις (θεωρητικά φέτος τελειώνει ο κύκλος αυτός) δεν χρησιμοποίησα άλλο φακό.
Ούτε έχεις χρόνο γιά 50άρη, όσο καλός και να είναι όταν σκοτεινιάσει...

Απάντηση: Re: Επιλογή φακού για πολλές περιστάσεις

αρνάκι άσπρο και παχύ...

l_10530051.jpg

(30-300 δεν υπάρχει, υπάρχει ο 28-300L για τον οποίο μάλλον μιλά ο Τάσος. Καραγομάρι.... με το πόδι για τρίποδο φτάνει το 2κιλο)

2 κιλά ε; :chinscratch:

Τασο σου προτεινω να δοκιμασεις τον SIGMA 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro . Αρκετα φθηνος και αποσα review ειχα διαβασει πριν τον αποκτησω ολοι τον προτειναν.

Απάντηση: Re: Επιλογή φακού για πολλές περιστάσεις

H φάση της παιδικής παράστασης επιβάλει έναν φακό.
ο 70-200 είναι ιδανικός.
είτε άσπρος είτε φτηνός.
Όποτε πήγα σε επιδείξεις (θεωρητικά φέτος τελειώνει ο κύκλος αυτός) δεν χρησιμοποίησα άλλο φακό.
Ούτε έχεις χρόνο γιά 50άρη, όσο καλός και να είναι όταν σκοτεινιάσει...

Μπράβο, έχεις καταλάβει το νόημα. Ακριβώς έτσι είναι.

Γι αυτό έγραψα παραπάνω ότι θέλω να παίρνω στο σχολείο έναν φακό, ούτε βαλίτσες, ούτε βαλιτσάκια....