Eπιλογη φακου macro

crazycamber

Senior Member
19 August 2007
494
Αθηνα
Kαλησπερα, εχω την Νιkon D5100, και θα ηθελα την βοηθεια σας για επιλογη φακου macro.
Mε ενδιαφερει να ειναι οσο γινεται περισσοτερο οξυς, και ενα δειγμα των φωτο που με ενδιαφερει να μπορω να βγαζω ειναι:

DSC_0219_zps21565b2b.jpg

DSC_0218_1_zpse2fec70f.jpg

Oπως θα καταλαβατε προκειται για φωτογραφιση ενυδρειου, με οχι πολυ δυνατο φωτισμο, και μπορω να τοποθετησω την μηχανη απο μπροστα στο τζαμι, εως 30 ποντους απο αυτο.
Οι συγκεκριμενες εχουν τραβηχτει με τον κιτ 18-55 VR..
Ποια ειναι η γνωμη σας, ποιον φακο να παρω για τις συγκεκριμενες κυριως συνθηκες;

δες τον ταμρον 90/2.8 η τον σιγμα 105/2.8
εγω εχω τον σιγμα και ειναι ευχαριστημενος, τον ταμρον τον εχω δουλεψει λιγο στην canon και ειναι πολυ καλος φακος και αυτος.
Αλλα θα χρειαστεις και φωτα να ξερεις

Απάντηση: Re: Eπιλογη φακου macro

δες τον ταμρον 90/2.8 η τον σιγμα 105/2.8
εγω εχω τον σιγμα και ειναι ευχαριστημενος, τον ταμρον τον εχω δουλεψει λιγο στην canon και ειναι πολυ καλος φακος και αυτος.
Αλλα θα χρειαστεις και φωτα να ξερεις

Απο ταχυτητα και ακριβεια εστιασης τι λενε;
Για φωτισμο το καταλαβα απο τις μεχρι τωρα ληψεις με τους 18-55 και 18-105.
Εκανα μια αποπειρα να αξιοποιησω ενα παλιο φλας, αλλα μαλλον θα παω σε εξτρα φωτιστικο, να ελεγχω και τις σκιασεις.

Re: Απάντηση: Re: Eπιλογη φακου macro

First things first.

Η ταχύτητα εστίασης σε συνθήκες macro Και μάλιστα με AF ουσιαστικά δεν υφίσταται. Διότι η κάθε μικροκίνηση που κάνεις εσύ ή το θέμα σου δίνει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με την κανονική εστάιση και σκόπευση, άρα καληνύχτα η καλή φωτογραφία.

Από εκεί και πέρα... Η πρώτη κίνησή σου θα πρέπει να είναι ένα τριπόδι και μάλιστα σχετικά σταθερό. Με τη μηχανή πάνω στο τριπόδι , το οποίο για την περίπτωσή σου είναι καλύτερα να φορά κεφαλή βίντεο κι όχι μπίλιας, θα έχεις μεγαλύτερη άνεση για να πάρεις το κάδρο που θέλεις. Αν θέλεις να παίρνεις γενικές όψεις του ενυδρείου τότ σου αρκεί ένας φακός 55/60 μάκρο. Αν θέλεις να επικεντρωθείς στο κάθε ψάρι χωριστά και με σημαντική μεγέθυνση, χρειάζεσαι φακό γύρω στα 90-105.

οπως λεει ο Βλασης πιο πανω AF δεν παιζει ρολο. Εγω τον σιγμα τον χρησιμοπιω και για πορτρετα τερμα ανοιχτο και το ΑΦ ειναι αρκετα καλο. για μακρο ομως παντα focus στο χερι. Για μενα το τριποδο δεν ειναι παντα λυση γιατι τα ψαρια σου θα κολυμπανε μες στο ενυδρειο και αντε να τα πιασεις με το τριποδο, ειδικα αν ειναι και μεγαλο το ενυδρειο. Με τα φωτα θα εχεις τουλαχιστον ταχυτητα κλειστρου 1/200 και δεν βγαινουν οι φωτος κουνιμενες, μονο ανεστιαστες αν θα τραβας στο χερι, αλλα θελει εξασκιση πολυ.
Επισης θα υπαρχουν και αλλοι φακοι, εγω αυτους τους 2 εχω χρησιμοπιησει μονο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Eπιλογη φακου macro

First things first.

Η ταχύτητα εστίασης σε συνθήκες macro Και μάλιστα με AF ουσιαστικά δεν υφίσταται. Διότι η κάθε μικροκίνηση που κάνεις εσύ ή το θέμα σου δίνει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με την κανονική εστάιση και σκόπευση, άρα καληνύχτα η καλή φωτογραφία.

Από εκεί και πέρα... Η πρώτη κίνησή σου θα πρέπει να είναι ένα τριπόδι και μάλιστα σχετικά σταθερό. Με τη μηχανή πάνω στο τριπόδι , το οποίο για την περίπτωσή σου είναι καλύτερα να φορά κεφαλή βίντεο κι όχι μπίλιας, θα έχεις μεγαλύτερη άνεση για να πάρεις το κάδρο που θέλεις. Αν θέλεις να παίρνεις γενικές όψεις του ενυδρείου τότ σου αρκεί ένας φακός 55/60 μάκρο. Αν θέλεις να επικεντρωθείς στο κάθε ψάρι χωριστά και με σημαντική μεγέθυνση, χρειάζεσαι φακό γύρω στα 90-105.

Με λιγα λογια τα ειπες ολα!
Συντομος και περιεκτικος, απαντησες στις περισσοτερες αποριες μου, χιλια ευχαριστω!
Τριποδο εχω, αλλα καποια στιγμη θα το αλλαξω για κατι καλυτερο, το εχω απο την πρωτη μου φιλματη, ειναι ομως ετσι κι ετσι.
Οι συγκεκριμενη που εχω ανεβασει, αλλα και αλλες που εχω τραβηξει κοντινες, ειναι ειτε με τον 18-55, ειτε με τον 18-105, αλλα παρεμβαλλοντας extension tubes, ειδικα στον δευτερο μου επετρεψε να πλησιασω το θεμα σχεδον εξ'επαφης.
Επειδη δεν εχω πολυ περιθωριο στον χωρο που ειναι το ενυδρειο για να κρατησω αποσταση απο το θεμα, αν παρω ας πουμε καποιον 105 macro, που ομως θα εχει minimum αποσταση εστιασης τους 40 ποντους, θα μπορεσω να παρεμβαλλω και σε αυτον τα tubes προκειμενου να μειωσω την αποσταση εστιασης, η δεν παιζει κατι τετοιο σε αυτους τους φακους;
Το καλο ειναι οτι περισσοτερο ασχολουμαι με γαριδες, και ειναι λιγοτερο κινητικες, με ενδιαφερει ομως να μπορω να μεγενθυνω το θεμα, για να μπορω να τραβαω τα γεννητουρια, που πολλες φορες ειναι κατω απο χιλιοστο οταν γεννιουνται, φανταζομαι οτι με τον 105 θα ειναι εφικτο αυτο ε;
Πανοραμικες του ενυδρειου μπορω να βγαζω με τον 18-105 (αυτον λεω να κρατησω αντι του 18-55)

οπως λεει ο Βλασης πιο πανω AF δεν παιζει ρολο. Εγω τον σιγμα τον χρησιμοπιω και για πορτρετα τερμα ανοιχτο και το ΑΦ ειναι αρκετα καλο. για μακρο ομως παντα focus στο χερι. Για μενα το τριποδο δεν ειναι παντα λυση γιατι τα ψαρια σου θα κολυμπανε μες στο ενυδρειο και αντε να τα πιασεις με το τριποδο, ειδικα αν ειναι και μεγαλο το ενυδρειο. Με τα φωτα θα εχεις τουλαχιστον ταχυτητα κλειστρου 1/200 και δεν βγαινουν οι φωτος κουνιμενες, μονο ανεστιαστες αν θα τραβας στο χερι, αλλα θελει εξασκιση πολυ.
Επισης θα υπαρχουν και αλλοι φακοι, εγω αυτους τους 2 εχω χρησιμοπιησει μονο

Αρα στην πραξη το ΑF δεν παιζει, το VR ειναι χρησιμο στην πραξη και μονο για macro?

Kαι κατι ακομα, στους kit φακους (με τα extrensions) προσεξα οτι κατα την εστιαση στο manual, το μισο θεμα ειναι νεταρισμενο, και αυτο σε πολυ μικρο γυρισμα του δαχτυλιδιου εστιασης, το αλλο μισο βγαινει "θαμπο".
Παραδειγμα εδω:

2013-8omicronsigmaf-202_zps50796a2c.jpg

Αυτο θα ξεπερνιεται με εναν κανονικο macro φακο;

Last edited:
Re: Απάντηση: Eπιλογη φακου macro

Αυτός που θα σου δώσει τις καλύτερες πληροφορίες είναι ο Τάσος (send). Το τριπόδι με κεφαλή βίντεο θα σου επιτρέψει να κάνεις μικροκινήσεις (π.χ. μετακινήσεις 3-5 εκ.) χωρίς να κινείσαι εσύ ο ίδιος. Φυσικά η μηχανή θα είναι καλύτερα στο LV. Επίσης αντί για extension tubes ίσως θα ήταν καλύτερα να δεις ένα φακό στα 150.

το VR εγω πιστευω ειναι αχρηστο αν τραβας απο τριποδο η με καλα φωτα. σε καπιες αλλες περιπτωσεις μπορει να ειναι χρησιμο,αν τραβας εξω χωρις φωτα και δεν σου φτανει το φως....
Το μισω θεμα ειναι θαμπο γιατι εχεις μικρο βαθος παιδιου λογο πολυ μικρης αποστασης απο το θεμα σου. Για να ειναι ολο in focus θα πρεπει να κλεισεις το διαφραγμα στο φ13-φ16 η και πιο πολυ. αλλα για να το κανεις αυτο θα θες πολυ φως, για αυτο θες και τα φωτα στο μακρο

Re: Απάντηση: Eπιλογη φακου macro

Kαι κατι ακομα, στους kit φακους (με τα extrensions) προσεξα οτι κατα την εστιαση στο manual, το μισο θεμα ειναι νεταρισμενο, και αυτο σε πολυ μικρο γυρισμα του δαχτυλιδιου εστιασης, το αλλο μισο βγαινει "θαμπο".
Παραδειγμα εδω:

2013-8omicronsigmaf-202_zps50796a2c.jpg

Αυτο θα ξεπερνιεται με εναν κανονικο macro φακο;

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς στην εστίαση. Δηλ. όλο το θέμα (γαρίδα) δεν είναι στην ίδια απόσταση από το φακό. Άρα στο σημείο που εστιάζεις είναι νετ και στο υπόλοιπο ντεμί ή ακόμη και φλου. Γι αυτό και στους μάκρο φακούς χρησιμοποιούμε πολύ κλειστά διαφράγματα 16-22 κι όχι το τυπικό 3.5-8.0.

το VR εγω πιστευω ειναι αχρηστο αν τραβας απο τριποδο η με καλα φωτα. σε καπιες αλλες περιπτωσεις μπορει να ειναι χρησιμο,αν τραβας εξω χωρις φωτα και δεν σου φτανει το φως....
Το μισω θεμα ειναι θαμπο γιατι εχεις μικρο βαθος παιδιου λογο πολυ μικρης αποστασης απο το θεμα σου. Για να ειναι ολο in focus θα πρεπει να κλεισεις το διαφραγμα στο φ13-φ16 η και πιο πολυ. αλλα για να το κανεις αυτο θα θες πολυ φως, για αυτο θες και τα φωτα στο μακρο

Ωραιος! σε ευχαριστω πολυ.
Αρα το θεμα φως ειναι το πρωτο που πρεπει να λυθει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Eπιλογη φακου macro

. Επίσης αντί για extension tubes ίσως θα ήταν καλύτερα να δεις ένα φακό στα 150.

Αυτος να υποθεσω θα μου επιτρεψει να ειμαι μεν οχι περισσοτερο απο 30 ποντους απο το θεμα, και ταυτοχρονα θα κανει την πολυποθητη μεγεθυνση;

Τα δαχτυλίδια επέκτασης έχουν νόημα σε φακούς με σχετικά μικρό εστιακό μήκος. Άντε το πολύ μέχρι τον 90ρη Τάμρον. Παλιότερα είχα κάνει μια μικρή σύγκριση Τάμρον και Σίγμα (90 και 105mm), και τον πρώτο τον είχα βρει πιο σωστό χρωματικά και κάπως περισσότερο οξύ σε κάποια διαφράγματα, αλλά με τόσο μικρές διαφορές, που ερχόταν ανατροπή στο αμέσως επόμενο διάφραγμα (νομίζω ο Τάμρον καλύτερος στο 4-5.6 και ο Σίγμα ερχόταν ελαφρώς μπροστά στο φ/8). Στο φ/11 δεν κατάφερα όσο και εάν έψαξα να βρω διαφορές στην ευκρίνεια.

Εγώ θα κοιτούσα κατά τον 90ρη Ταμρον και τον 70ρη Σίγμα. Ή ακόμη και τον 60ρη Τάμρον, που είναι αποκλειστικά για κροπ σώματα (αλλά και πιο γρήγορος, φ/2). Με τους δύο τελευταίους μπορείς να ξεπεράσεις αρκετά το 1:1 με δαχτυλίδια επέκτασης. Δηλαδή, με ένα δαχτυλίδι 36mm, ο Σίγμα 105 θα σου δώσει μέγιστη μεγέθυνση γύρω στο 1,34:1, ο Τάμρον 90 θα σου δώσει 1,4:1, ο 70ρης Σίγμα θα σου δώσει 1,5:1, και ο 60ρης Τάμρον 1,6:1. Αν και για τις γαριδούλες, και το 1:1 υπέρ αρκετό θα σου είναι. Μην πω πως και το 1:2 θα σου φτάνει. Μπορείς, ξέρεις, να δοκιμάσεις και έναν 50ρη Μικρο-Νικκορ, που είναι εξαιρετικοί φακοί. Και θα σου βγει και πολύ οικονομικά. Φτάνει στο 1:1 (ο 50/2.8) και με επέκταση 36mm πιάνει 1,7:1.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Eπιλογη φακου macro

Καλύτερα να μιλήσει ο send. Έχει και τον συγκεκριμένο φακό μου φαίνεται, αλλά για canon.

Τον 150ρη τον είχα αλλά τον έδωσα, γιατί σε μάκρο χρησιμοποιούσα από καιρό σχεδόν αποκλειστικά τον 65ρη. Πρέπει να έχει ελάχιστη απόσταση γύρω στους 35 πόντους. Ο 90ρης Τάμρον είναι θαρρώ στους 29.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Eπιλογη φακου macro

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση, χρησιμοποιωντας τα extensions χανεις κατι σε ποιοτητα φωτογραφιας επιδιωκοντας την μεγεθυνση;
Γιατι με τους κιτ τουλαχιστον οσο και να προσπαθησα, δεν μπορεσα να πετυχω καποια οξυτητα.
Επιμενω στην μεγεθυνση γιατι αν θελησω να φωτογραφισω τα γεννητουρια, φανταστειτε οτι ειναι κατι σαν αυτο:

2013-8omicronsigmaf-1212_zps283036d6.jpg

To χαλικακι εχει κοκκομετρια 1-2mm, και αυτο που φαινεται στην φωτο, ειναι ηδη 2 εβδομαδων, οποτε μιλαμε για αντικειμενο με το μεγεθος κεφαλιου καρφιτσας!
Για τις πρωτες φωτογραφιες ναι το καταλαβαινω και το 1:1 μοιαζει αρκετο.
Με τον tamron ας πουμε και το ποσοστο μεγεθυνσης του με την χρηση extensions (1.4:1) θα ειναι αρκετο πιστευεις για τετοιο θεμα;

Με μεγέθυνση 1,4:1 ένα αντικείμενο πλάτους 16 περίπου χιλιοστών πιάνει όλο τον αισθητήρα της (κροπ) μηχανής σου. Εσύ θα μας πεις εάν σου φτάνει. Εγώ θαρρώ πως και το 1:1 καλό είναι.... Χώρια που το βλέπω δύσκολο να πιάσεις να φωτογραφίσεις το μικρό γαριδάκι εκεί μέσα. Η ποιότητα που πιάνεις είναι μέτρια γιατί οι φακοί σου δεν είναι εξειδικευμένοι μάκρο. Μπορείς για αρχή βέβαια να δοκιμάσεις με ένα δαχτυλίδι αναστροφής και έναν απλό χειροκίνητο 50ρη.

Με μεγέθυνση 1,4:1 ένα αντικείμενο πλάτους 16 περίπου χιλιοστών πιάνει όλο τον αισθητήρα της (κροπ) μηχανής σου. Εσύ θα μας πεις εάν σου φτάνει. Εγώ θαρρώ πως και το 1:1 καλό είναι.... Χώρια που το βλέπω δύσκολο να πιάσεις να φωτογραφίσεις το μικρό γαριδάκι εκεί μέσα. Η ποιότητα που πιάνεις είναι μέτρια γιατί οι φακοί σου δεν είναι εξειδικευμένοι μάκρο. Μπορείς για αρχή βέβαια να δοκιμάσεις με ένα δαχτυλίδι αναστροφής και έναν απλό χειροκίνητο 50ρη.

Προτιμω να συγκεντρωσω το ποσο κατ'ευθειαν για εναν καλο macro που να καλυπτει ολα οσα θελω, γιατι με τον 50αρη αν δεν με καλυψει θα χασω χρονο και χρημα.
Δεν μπορω να το φανταστω στην πραξη, αλλα νομιζω πως θα με καλυπτει.
Παιδια σας ευχαριστω για τις πολυτιμες κυριολεκτικα πληροφοριες.
615.gif