Eπιλογη φακου macro

Ολες σχεδόν οι φωτογραφίες που έχω ανεβάσει στο θέμα μακρο είναι με τον Ταμρον 90 σε pentax. Ο φακός είναι εξαιρετικός και οικονομικός σχετικά. Σε ακίνητα θέματα το > 1:1 θα μπορέσεις να το πάρεις είτε με απευθεία κροπ είτε με stack πρώτα ακόμα και χωρίς την χρήση extension αλλά σε κινούμενα εστω και λίγο δεν ξέρω πως η τεχνική μου δεν φτάνει σε τέτοιο επίπεδο :P . Αν πάντως θες σε τέτοια μεγένθυση όλο το θέμα εστιασμένο θα πρέπει να καταφύγεις σε stacked τεχνική. Υπάρχει κάπου ένα θέμα και ο Χαρης που το έχει γράψει είναι παραπάνω από ειδικός δες δειγματα στο μακρο θέμα. Θα πρέπει να υπολογίσεις στην ελάχιστη απόσταση εστίασης και το χώρο μέσα στο ενυδρείο μια και φαντάζομαι ότι δεν είναι όλα κολλημένα στο τζάμι. Εφόσον μιλάμε για εσωτερικό χώρο που μπορείς να ελεγξεις τον φωτισμό το ring flash δεν το χρειάζεσαι αλλά σιγουρα θα χρειαστείς για το φλας σου διαφορα εξαρτηματα (diffuser,ομπρελες, τριποδα κ.λ.π)

Last edited:
Απάντηση: Re: Eπιλογη φακου macro

το πολωτικό κόβει τις αντανακλάσεις του γυαλιού, δεν πιστεύω ότι μπορεί να κόψει τη γυαλάδα της φλασιάς....

Θα μπορουσε δηλαδη να κοψει και το "καθρεπτισμα" της μηχανης πανω στο τζαμι του ενυδρειου;

Απάντηση: Re: Eπιλογη φακου macro

Πολυ ομορφες φωτο, το πλασμα του post 2347 (στην πρωτη φωτο) τι ειναι;

To ring flash αγκαλιάζει τον φακό. Εάν ο τελευταίος εφάπτεται ή πλησιάζει έστω πολύ το τζάμι, μάλλον δεν θα φαίνεται η αντανάκλαση.

Επεσα πανω σε μια πατεντα...

2052207256_dda494e485.jpg

Επειδη το μακρο το προσπαθω και εγω, μου αρεσει γενικοτερα, το ενυδρειο που ειχα ηταν απο τα δυσκολοτερα θεματα εστω για μια αξιοπρεπη φωτογραφια.

Δεν ξερω αν ειναι το τζαμι που κοβει απο την οξυτητα η το νερο που ποτε δεν ειναι 'κρυσταλλινο' ειτε ο ιδιος ο τροπος που τραβουσα τις φωτο. Μπορει ολα.

Παντως εχω δοκιμασει και τριποδο και ring flash μαζι με τους μακρο νικον φακους που εχω 40μμ & 85μμVR. O 85mm με το VR μου εδωσε αναμφισβητητα ποιοτικοτερα αποτελεσματα.

Το ring flash (οχι ακριβως φλας αλλα λεντακια αναμμενα συνεχως) ηταν αφενος αδυναμο να φτασει τον στοχο εφετερου αντανακλουσαν τα λεντακια στο μπρος η πισω τζαμι του ενυδρειου.

Δυστυχως το τριποδο δεν με βολεψε καθολου. Πολυ περισσοτερο βοηθησε το VR το οποιο εδινε αποδεκτη φωτογραφια, περιπου 1 στις 10 προσπαθειες. Ισως με τις αργες γαριδες να ειναι καλυτερα.
Θυμαμαι οτι το φλας, υπο καποιες γωνιες προς το θεμα, και διαφραγμα γυρω στο 16-22 εδινε πολυ καλες φωτογραφιες αλλα λιγο σκοτεινες οπως ειναι φυσικο.

Το μονο σιγουρο ειναι οτι θα εχεις πολυ πιο ευκρινεις φωτο απο αυτες που ποσταρες αν χρησιμοποιησεις ενα μακρο φακο σαν αυτους αναφερθηκαν εδω μεσα, και για μενα oπωσδηποτε να εχει και VR.
Επισης η γνωμη μου ειναι οτι ο 18-55 που ανεφερες ειναι πιο 'καλος' φακος απο τον 18-105. Τους ειχα και τους δυο και εδωσα τον δευτερο.