Επιλογή Home Server?

Ωραια ολα αυτα, αλλα δεν παυει να ειναι ενα pc που πρεπει μετα καποιος να του φορτωσει το καταλληλο sw για να γινει nas. (και οχι μονο)
Και οταν λεω sw εννοω πληρες λειτουργικο, απο την αρχη, οχι file run setup next next next....
Εδω ο φιλος μας δεν ξερει καν τι ειναι το raid και πια η διαφορα του απο το backup....

Εχεις απόλυτο δίκιο! αλλα αν είναι τοσο εύκολο να κατεβάσεις ένα nas λογισμικό νομίζω ότι με με μικρη καθοδήγηση μπορώ να τα καταφέρω. Εκτός και έχει και άλλα κόλπα που είναι δύσκολα για έναν άρχάριο. Οι δίσκοι μπορούν να χρησιμποιηθούν είναι μέχρι 4 tb? dhladh 4χ4=16τβ?

Δεν θελω να σε απογοητεψω, αλλα το λιγη καθοδηγηση ειναι κομματακι σχετικό. Σιγουρα προυποθετει διαβασμα, κατι που δεν εχεις κανει ακομα (και που δεν υπαρχει λόγος να κανεις ντε και καλα επισης)..
Ας πουμε, αν συζηταγαμε για hp θα επρεπε ηδη να ρωταγες πως να επιλεξεις μεταξυ freenas ms home server η καποιου αλλου nas software...

Αν το ζητουμενο ειναι απλα να αποθηκεψεις τα αρχεια σου χωρις να ασχοληθεις πανω απο μερικες ωρες με το θεμα, τοτε ετοιμη λυση
Αλλιως, ξεκινας το διαβασμα (εχουν ηδη γραφτει εντος φορουμ απειρα πραγματα) και ερχεσαι με αποριες.

Eτσι ακριβώς... Και σε περίπτωση προβλήματος πανεύκολο να δεις τι πάει στραβά και πανεύκολο να κοτσάρεις τους δίσκους σε οποιοδήποτε άλλο pc αντί να ψάχνεις για linux να κάνεις mount και να σηκώνεις volumes.

Χώρια η ευκολία στο χειρισμό με οθονοποντικοπληκτρολόγιο ή remote desktop αντί για περίεργα web interfaces που αν αρχίσει να τον παίρνει το μηχάνημα θα σέρνονται...

Ακριβώς ...
Και αν κάποιος θέλει να την δει ...server , μπορέι οπως εγώ να αγοράσει τα home server 2011 με μόλις 45 ...
Αλλα στην ουσία δεν εχει διαφορά με τα απλα windows (με εξαιρεση καποιες security/server επιλογές που ουτε και εγω τις ξέρω ολες).

Να ξαναθυμίσω οτι μιλάμε για 5 δισκο μηχάνημα με ποιοτητα κατασκευής proliant ...

Τα freenas, nas4free, openmediavault, γίνονται install πολύ εύκολα, κάνεις download ένα από αυτά, τo καις σε CD\DVD δισκο και μετά με ένα εξωτερικό usb DVD rom το κάνεις install είτε σε κανονικό δίσκο είτε σε usb stick. Αν βάλεις το nas software σε σκληρό, μπορείς να πιάσεις τη θέση του DVD rom ώστε στα 4 trays βάζεις σκληρούς για data. Χωρίς να χρειάζεται να βάλεις κάποιο σπεσιαλ bios.

Μετά, μέσω browser τα κάνεις όλα, απλά πράγματα.... δε χρειάζεται ούτε τρελό διάβασμα, ούτε τίποτα το εξεζητημένο.

Ο δεύτερος και είσαι κομπλε

Για τα λινουξακια νασ έτσι είναι αλλά αν οτιδήποτε παει στραβά θα πρεπει να βρεις λίνουξ για να ανακτησεις τα δεδομένα σου

Εχω εδώ και ένα χρόνο το synology 1512+
Θεωρώ ότι ειναι μια από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει ποτέ
Αψογο σύστημα δουλεύει αβίαστα έχω ξεχάσει ότι υπάρχει . Συνεχείς υποστήριξη με νέα updates .
Πολύ καλές εφαρμογές επίσης για iPad iPhone αλλά κα android
Σίγουρα λίγο ακριβότερη από άλλες προτάσεις αλλά νομίζω ότι αξίζει

Πάντως, μεγάλη χαζομάρα να μην υποστηρίζει Raid 5 o HP Microserver.

Nαι, αλλα ειναι το τελευταιο που θα σε απασχολησει με τετοια τιμή και ποιοτητα κατασκευής.
Υπάρχουν και κάρτες pcie για επέκταση , οποτε αν βρεις μια φθηνη low profile της πετας μεσα και κανεις οτι θελεις.

Re: Απάντηση: Επιλογή Home Server?

Με το software όμως έχεις raid5.

Λογικά θα παίζει θέμα ταχύτητας λόγω του αδύναμου επεξεργαστή. Ειδικά αν περιμένεις να τιγκάρεις την GBit κάρτα δικτύου. Παρόμοιο θέμα έχω και γω με το drive bender όταν δουλεύω πάνω σε αρχεία που είναι duplicated.
Αλλά και πάλι είναι θέμα του τι ταχύτητες χρειάζεται ο καθένας...

Re: Απάντηση: Επιλογή Home Server?

Τα freenas, nas4free, openmediavault, γίνονται install πολύ εύκολα,

Μετά, μέσω browser τα κάνεις όλα, απλά πράγματα.... δε χρειάζεται ούτε τρελό διάβασμα, ούτε τίποτα το εξεζητημένο.

+1
Όλες η αλήθειες [δε χρειάζεται ούτε τρελό διάβασμα, ούτε τίποτα το εξεζητημένο.] εγώ σε έναν παλιό PC που έβαλα το nas4free για απλά πράγματα μια χαρά είναι και βαθμός δυσκολίας εγκατάστασης -10
Ούτε διάβασμα ούτε μεταπτυχιακό χρειάζεται και μια χαρά δουλειά γίνεται για αυτά που θέλει o agrino

Είναι αυτό που είπαν ποιο πάνω τη να το κάνεις το τζιπ αφού πας από χωματόδρομο και όχι από το ποτάμι 1,5 μέτρων !!!!
Και λόγο ότι δεν τον τρώει η τσέπη του το HPMicroserver μια χαρά θα κάνει την δουλειά του

Γιατί παίδες που βρήκατε RAID5 σε αυτά τα λεφτά?
ΝΤαξ δεν το υποστηρίζει το bios !… ε και !? … αν θές το φτιάχνεις στο λειτουργικό.
Μη νομίζετε ότι τα qnap κ.λ.π. έχουν πιο δυνατούς επεξεργαστές ή κάρτα hardware raid 5 … software raid κάνουν και αυτά.

Όντως όλα αυτά για software raid πάνε
άσε που δεν θα με χάλαγε να είχε Κανά controller μέσα π.χ. (HighPoint Rocket 750 40-Channel SATA 6Gbps PCI-Express 2.0 x 8 HBA 750)

Βέβαια δεν ξέρω πόσο θα κόστιζε Qnap , synology micro server κ.λπ. για να κολλήσει ο controller !!!!

Διαβάζοντας τις συμβουλές σας και ψάχνοντας sto Ιντερνετ για nas/micriserver είδα ότι μπορώ να "φτιάξω" ένα παλίο Notebook se nas. Ισχύει? πως μπορώ να το κάνω? μήπως είναι καλύτερη-οικονομικότερη λύση από την αγορα ένός Microserver?

to notebook το εχω ήδη... Αν δεν αξίζει θα προχωρήσω στην αγορα του microserver

to notebook το εχω ήδη... Αν δεν αξίζει θα προχωρήσω στην αγορα του microserver
Κάτι σε μακαρονάδα φαντάζομαι το αποτέλεσμα... Δεδομένου ότι μόνο εξωτερικούς δίσκους μέσω USB μπορείς να συνδέσεις σε notebook... Συν εξωτερικές τροφοδοσίες... Τίγκα στο καλώδιο θα είσαι.... Συν τα πρακτικά προβλήματα μιας τέτοιας υλοποίησης, πχ περιορισμένες θύρες USB, χαμηλές ταχύτητες επίσης λόγω USB...