Επιλογή ηχείων 5.1 μεταξύ klipsch r-51m vs dali spektor 2

shatzi

New member
10 October 2007
99
Καλησπέρα

Θέλω να αλλάξω κάτι παλιά δορυφορικά ηχεία που έχω για home cinema παντρεμένα με ένα ενισχυτή Yamaha rx v6a
Έχω καταλήξει στα klipsch r-51m και dali spektor 2
Κατά 90% τα θέλω για ταινίες και λιγότερο για μουσική.

Μπορείτε να μου προτείνεται με ποιο σετ από τα 2 θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα ;

Ο προβληματισμός μου μεταξύ των 2 είναι ότι τα Dali διάβασα ότι παίζουν καλύτερα στις χαμηλές συχνότητες άρα φαντάζομαι καλύτερα στις ταινίες.
Αλλά για τα klipch σε συνδυασμό με το κεντρικό ηχειο r 34c και τα atmos της ίδιας εταιρίας φαντάζομαι θα είναι ποιο αρμονικό το όλο set.

Δεν είναι και πολύ σπουδαίο για slim κεντρικό το R34C. Τόσο από πλευράς ύψους όσο και από έκταση.

Κατά τη γνώμη μου και επειδή πιο εντυπωσιακά στις ταινίες θα παίξει κάτι με κυματοδηγό στο tweeter, θα σου πρότεινα να ακούσεις το JBL Stage A130 που είναι με 5.25'' οδηγό αλλά και το slim κεντρικό της σειράς είναι καλύτερο από εκείνο της Klipsch. Και πιο χαμηλό σε ύψος και παίζει σαν σωστό κεντρικό, πράγμα σπάνιο σε slim κεντρικά.

Εντάξει να ελέγξω και εναλλακτικές όσο αφορά το κεντρικό.
Κάποιος σχετικά με το ερώτημα αναφορικά με την επιλογή των περιφερειακών ηχείων ;

Καλησπέρα.

Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, και αφού εξετάζω το σετάκι JBL Stage Α130, που αναφέρθηκε, θα μπορούσε να μου πει κάποιος τι περιορισμούς μπορεί να έχει για την περίπτωση μου; Έχω χαμηλοτάβανο (2μ) δωμάτιο 4,7μ επί 2,7 (υπό ανακαίνιση). Η τηλεόραση (55" αλλά θα πάρω μεγαλύτερη) είναι κρεμασμένη στον τοίχο 2.7μΧ2μ. Ο καναπές απέχει 2,5 μέτρα από την τηλεόραση. Θα ήθελα ένα σύστημα 5.1 για να παρακολουθώ ταινίες.
Όπως καταλαβαίνω, θα χρειαστεί να αγοράσω έναν AVR (ή μήπως amplifier;). Υπάρχει κάτι οικονομικό, που θα κάνει την δουλειά;
Τα bookshelves θα είναι επιτοίχια.
Αν το JBL δεν θεωρείται η "ιδανική" λύση, τι θα μου προτείνατε στα ίδια λεφτά; Θα προτιμούσα στην περίπτωση αυτή, να χτίσω σιγά σιγά.

Διαβάζω δύο εβδομάδες τώρα (δεν έχω ιδέα από ήχο) και δεν χάνομαι στον ωκεανό πληροφοριών. Κάπωε έτσι ξεκίνησα την φωτογραφία (σε αυτό το forum), αλλά δεν θα έλεγα ότι τώρα το κάνω με την ίδια ευχαρίστηση.

Εφ' όσον μιλάμε για 5.1 ένα καλό και οικονομικό σετ πακέτο ενισχυτή AV, είναι αυτό εδώ εφ' όσον ψάχνεις επιτοίχια ηχεία και subwoofer το οποίο θα είναι λεπτό και μπορείς ακόμα και να το κρύψεις.

Βέβαια αν θέλεις να είναι τα ηχεία τύπου bookshelf, αλλά ως εκ τούτου θα χρειαστούν βάσεις για τον τοίχο, θα εξέχουν κλπ. τότε αλλάζει το πράγμα. Πάντως η λογική είναι ότι θα χρειαστείς έναν ενισχυτή AV, πέντε ηχεία και ένα subwoofer (το οποίο έχει τον δικό του ενισχυτή μαζί μέσα του).

Για να μην πάνε τα λεφτά σου στράφι, θα πρέπει να βγάλεις ένα πλάνο, ένα μπάτζετ (ντούκου, ή σταδιακό), για να καταφέρεις να επιλέξεις πράγματα που θα πιάσουν τόπο και όχι απλώς χώρο.
Αφού κατασταλάξεις στο τι θέλεις, πως το θέλεις, τι δίνεις, αν θα τα πάρεις όλα μαζί, ή θα πας σε σταδιακό στήσιμο κομμάτι κομμάτι, έπειτα γίνεται η επιλογή των κομματιών.

• Like
Reactions: #@george@#
Τα on wall ειδικά ηχεία, βλέπω ότι είναι πολύ ακριβά. Είδα ότι το ζευγάρι, ξεκινά στα 500 ευρώ. Θα ξεκινήσω με bookshelf. Αν και θα εξέχουν περισσότερο από την τηλεόραση.
Άρα το όριο, προς τα κάτω, είναι ο Pioneer Vsx-534 (5.1 ή 5.2;);
Τα Α130, είναι καλή επιλογή τελικά για να ξεκινήσω να χτίζω; Απ'οτι κατλαβαίνω από τις φωτογραφίες, είναι back ported; Θα έχω θέμα τόσο κοντά στον τοίχο;
Το κεντρικό, να είναι το A125C της ίδιας εταιρείας;
Ως προς τον προϋπολογισμό, αν μείνω στα 1000 ευρώ που έχει τώρα το πακέτο, συν όσο κάνει το AVR, θα το προτιμήσω.

Το κριτήριο μου είναι η κινημαογραφική αίσθηση. Όσο γενικό και αν ακούγεται αυτό.

Ευχαριστώ για την άμεση βοήθεια. Αν κουράζω, ίσως να με κατευθύνατε που να ψάξω, γιατί χάνομαι με τόσες πληροφορίες.

Ο τόσο χαμηλοτάβανος χώρος, τι περιορισμούς έχει; Τι πρέπει να προσέξω;
Για παράδειγμα, έχει νόημα να προβλέψω επέκταση σε 5.1.2;

ΥΓ: Οι ενισχυτές, αν είναι όλοι τόσο ογκώδεις, ως προς το βάθος, είναι ένα θέμα. Γιατί κάτω από την τηλεόραση σκεφτόμουν να κρεμάσω είτε μικρό έπιπλο είτε ραφάκι. Φοβάμαι ότι δεν θα χωράει.

Last edited:
Γι' αυτό σου πρότεινα πολύ οικονομικό 5.1 ενισχυτή AV που έχει και δυνατότητα να παίξει Virtual Atmos αλλά και σε configuration 3.1.2. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο στους εισαγωγικούς πεντακάναλους όπως είναι αυτός που σου πρότεινα.

Δεν μπορείς να τα έχεις όλα με λίγα χρήματα. Αν θέλεις λεπτό ηχείο αλλά να έχει απόδοση, θα πρέπει να το πληρώσεις. Επίσης, αν σκέφτεσαι να το επεκτείνεις σε 5.1.2. πάλι θα πας σε ακριβότερο (επτακάναλο) ενισχυτή AV.
Το μέγεθος των ενισχυτών AV ποικίλει αναλόγως κατηγορίας. όσο ανεβαίνεις, ανεβαίνουν και οι διαστάσεις τους.

Τώρα σε ό,τι αφορά το ύψος. Ναι είσαι εντός των προδιαγραφών αλλά για overhead ηχεία. Με τόσο χαμηλό ταβάνι, για να δουλέψουν ηχεία-ακτινοβολητές θα πρέπει να είσαι πολύ κοντά τους έτσι ώστε η ανάκλαση να λειτουργεί... ας πούμε σωστά. Να μην σκάει η πληροφορία πιο μπροστά σου. Εκεί αν δεν βάλεις ηχεία overhead, τότε καλύτερα θα είσαι και με το Virtual Atmos.

Στα 1000 ευρώ οριακά θα μπορέσεις να φτιάξεις ένα 5.1 με ηχεία δορυφόρους και ένα sub που θα είναι κι αυτό μεν καλύτερο από sub ηχομπάρας, αλλά θα ακολουθεί το όλο σύνολο των υπόλοιπων ηχείων.

Αν θες να φτιάξεις κάτι καλό, θα πρέπει να το χτίσεις κομμάτι κομμάτι εφ' όσον υπάρχει οικονομικό θέμα. Απλά έχε υπ' όψη ότι στον χώρο του πολυκάναλου ήχου, καλό είναι να μην περιμένεις... καμιά πενταετία για να ολοκληρώσεις το σύστημα γιατί θα έχουν βγει μέχρι τότε νέοι επεξεργαστές με νέα κόλπα.

Το ταβάνι είναι στα 2 μέτρα (για κάποιο λόγο είχα υπ' όψη ότι ήταν στα 2.4) σημαίνει εντελώς οριακά για - ένα ζευγάρι - overhead. Δηλ. το ελάχιστο που είναι το διπλό από το ύψος του καθήμενου ακροατή.
Αυτό σημαίνει ηχείο in-ceiling που δεν θα «καταναλώσει» κι άλλο ύψος, εννοείται ότι θέλει γυψοσανίδα στο ταβάνι κλπ.

Σε τέτοιους χώρους υπερβολικά χαμηλοτάβανους εγώ μένω συνήθως στο πεδίο του ορίζοντα, δηλαδή βάζω ηχεία μόνο γύρω- γύρω.

Αν ξεκινήσω με Klipsch R-41M για front και χτίσω από εκεί (καλό sub, μετά το R-50C), υπάρχει κάτι που μπορεί να μετανοιώσω στο μέλλον;
Θα τα κρεμάσω στον τοίχο. Οπότε με ανησυχεί που είναι back ported.

Αν ξεκινήσω με Klipsch R-41M για front και χτίσω από εκεί (καλό sub, μετά το R-50C), υπάρχει κάτι που μπορεί να μετανοιώσω στο μέλλον;
Θα τα κρεμάσω στον τοίχο. Οπότε με ανησυχεί που είναι back ported.
Πιθανόν να μετανοιώσεις την αγορά όταν καταλάβεις ότι ο ήχος τους είναι στην αρχή εντυπωσιακός, θυμίζοντας live και αναλυτικό ήχο, αλλά στην συνέχεια γίνεται κουραστικός.
Το πίσω reflex port δεν θα πρέπει να σε απασχολεί ότι ηχείο και να πάρεις (εκτός και αν έχει οπή διαμέτρου 30cm :D ), στις βάσεις τοίχου έχουν την ελάχιστη, απαραίτητη για το port απόσταση από τον τοίχο.

Δεν μας είπες σε τι απόσταση θα κάθεσαι και σε τι στάθμες ακούς συνήθως.
Αυτό είναι μεγάλος παράγοντας που κάνει "dictate" το σε τι πρέπει να κοιτάξεις, σε ίδιο βαθμό με το budget που θα δώσεις.

Ο τοίχος (2.7m x 2m) είναι περίπου 2.5m από τον καναπέ. Δεν ακούω δυνατή μουσική. Και η μουσική δεν είναι καν κριτήριο για την αγορά που θέλω να κάνω. Ταινίες είναι ο κύριος σκοπός. Θέλω να έχω την εμπειρία σινεμά. Τέλος πάντων, όσο πιο κοντά γίνεται.
Πήγα σε σπίτι φίλου, που έχει ηχόμπαρα Samsung (φτηνή). Δεν έμεινα ικανοποιημένος. Ειδικά από τους διαλόγους. Μεγαλύτερος χώρος όμως (~6x8x3). Το μπάσο μου άρεσε.
Αυτό που αναφέρεις για τα Klipsch, τα έχω διαβάσει. Νομίζω υπάρχει σχέση love-hate με αυτά τα ηχεία.
Άκουσα το (online) συγκριτικό
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Μου άρεσε ο ήχος τους. Δεν ξέρω πόσο θα κουράσει σε ταινίες.
Σκέφτομαι ότι η επένδυση είναι μικρή και αν το μετανιώσω, απλά θα τα αλλάξω.
Επίσης σκέφτομαι αργότερα, με τι κεντρικό ηχείο θα τα συνδυάσω. Τα φθηνότερα είναι τα R-50C. Δεν ξέρω τι ήχο βγάζουν.
Ένα κριτήριο, είναι και η αισθητική. Τα θεωρώ όμορφα ηχεία.

Δεν θα έβαζα τετράιντσα ηχεία για main speakers. Άμα είναι να βάλεις main Hi-Fi ηχείο για να αποφύγεις τους δορυφόρους, να έχει και μια έκταση που να σου επιτρέπει τέλος πάντων λόγω απόστασης να μην χρειάζεται να το κόψεις.... στα 120hz... . :p
Θα κοιτούσα πιο πλήρη ηχεία για main ηχεία, γι' αυτό και πρότεινα 6,5ιντσα. Βέβαια λόγω budget θα πας σε κάτι πολύ οικονομικό, αλλά θα είναι πιο πλήρες τουλάχιστον.

Στον τομέα της μουσικής θεωρώ τα μικρά klipsch καλύτερα από τα μεγάλα.
Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των μικρών και τι αίσθηση αφήνει το καθένα τελικά..
Τα μεγάλα με "ξενίζουν" , τα μικρά όχι...
Για σινεμά δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι εκεί ούτε τα μεγάλα θα πάνε άσχημα.

Δεν θα έβαζα τετράιντσα ηχεία για main speakers. Άμα είναι να βάλεις main Hi-Fi ηχείο για να αποφύγεις τους δορυφόρους, να έχει και μια έκταση που να σου επιτρέπει τέλος πάντων λόγω απόστασης να μην χρειάζεται να το κόψεις.... στα 120hz... . :p
Θα κοιτούσα πιο πλήρη ηχεία για main ηχεία, γι' αυτό και πρότεινα 6,5ιντσα. Βέβαια λόγω budget θα πας σε κάτι πολύ οικονομικό, αλλά θα είναι πιο πλήρες τουλάχιστον.
Συμφωνώ.
Τουλάχιστον από 5,25" και πάνω...

• Like
Reactions: Pleo
Συμφωνώ.
Τουλάχιστον από 5,25" και πάνω...

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Από το πως είναι δομημένο το μενού των ενισχυτών AV, μέχρι και τον τρόπο χρήσης τελικά που κάνεις ακόμα και στο πολυκάναλο σύστημα που αφορά και τη σκέτη δικάναλη ακρόαση με ή χωρίς subwoofer.

Ιδανικά ξέρουμε ότι τα θέλουμε όλα ίδια, αλλά κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε dedicated χώρους. Εδώ είμαστε σε άλλη κατάσταση, είμαστε στο 95% και πλέον των περιπτώσεων που το σύστημα προορίζεται για οικιακό χώρο. Ως εκ τούτου τα μικρότερα πίσω ηχεία (surround) δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο τα μικρά Front.

Για το κεντρικό, απλώς επιλέγεις από την ίδια σειρά και αν υπάρχει επιλογή μεταξύ δύο (ή και τριών καμιά φορά) κεντρικών ηχείων, επιλέγεις το πιο πλήρες αλλά εκείνο που είναι πιο κοντά στα front από πλευράς πληρότητας.
Δεν θα βάλεις π.χ. ηχείο με ένα 5,5άρι μεγάφωνο για front και το κεντρικό να έχει 2x6,5... . Ας έχει 2x4 στην περίπτωση αυτή.

• Like
Reactions: vlad66