Επιλογή ηχείων low budget για Denon AVR-X2600H – Γνώμες ;

John-X2

Established Member
15 November 2011
275
Καλησπέρα στην ομάδα και Χρόνια Πολλά !

Ο αδερφός μου έχει τον ενισχυτή Denon AVR-X2600H και είναι στη διαδικασία να επιλέξει ένα ζεύγος ηχείων δαπέδου για χρήση σε μουσική (30%) και ταινίες (70%).
Τα ηχεία που έχει αυτήν την στιγμή δεν είναι καν άξια αναφοράς μιας και μιλάμε για ηχεία των 20-30 ευρω που απλά βγάζουν ήχους.
Είναι κάτι παλία (20τίας) από ενα AIWA στερεοφωνικό.

Τα χρήματα που διαθέτει είναι ΤΑΒΑΝΙ 600 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή έχει ξεχωρίσει τα κάτωθι ηχεία:
  • JBL Stage A180
  • Klipsch R-820F
  • ELAC Debut F5.2
  • Polk Audio Signature S50e
  • Dali Spektor 6
  • Wharfedale Diamond 12.3

Ο χώρος που θα τοποθετηθούν είναι ορθογώνιος 4x7m και η απόσταση ακρόασης είναι στα 2.5 μέτρα.

Θέλει προφανώς κάτι που ν' αποδίδει καλά τόσο σε μουσική όσο και σε ταινίες.

Επίσης επιθυμεί όσο γίνεται πιο φυσικό ήχο, καλή γεμάτη σκηνή, και decent μπάσο (χωρίς απαραίτητα sub στην αρχή) που να γεμίζει τον χώρο όσο μπορεί καλύτερα, ν' ακούγεται γεμάτο και να δίνει σώμα στον ήχο.

Έχει κανείς εμπειρία με κάποιο από τα παραπάνω σετάκια, ή προτείνει κάτι άλλο στην ίδια κατηγορία τιμής ;

Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη – ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Έχεις επιλέξει στη λίστα διαφορετικού μεγέθους ηχεία. Τα δύο πρώτα ας πούμε είναι μεγαλύτερα από τα επόμενα. Επίσης όλα αυτά μεταξύ τους παίζουν τελείως διαφορετικά.

Λεωνιδα τα περι μεγεθους δεν τον πειραζουν.
Εαν καποιος μπορει να βοηθησει περι της ακουστικης τους και να μας πει δυο πραγματα θα ηταν ιδανικο.
Δυστυχως δεν υπαρχει η δυνατοτητα ακροασης μιας και ο αδερφος μενει επαρχια.

Είναι και καταργημένα μοντέλα κάποια. Ίσως και γι' αυτό η χαμηλότερη τιμή.

Από μπάσο η σειρά είναι:
  • Klipsch R-820F
  • JBL Stage A180
  • Dali Spektor 6
  • ELAC Debut F5.2

Από τονικότητα από το πιο τονισμένο ψηλά προς το πιο ουδέτερο και από κει στο πιο ζεστό είναι:
  • Klipsch R-820F
  • JBL Stage A180
  • ELAC Debut F5.2
  • Dali Spektor 6

Τώρα όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τις προτιμήσεις που έχουμε, πάντως επειδή έβαλες ως προαπαιτούμενο το περισσότερο μπάσο χωρίς sub στην αρχή, είναι φυσικό εκείνα με τα δύο οκτάιντσα να υπερέχουν σε σχέση με εκείνα που έχουν δύο πενταμισάιντσα... .
Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό. Είπες ότι είναι ο 2600Η, όσο μεγαλώνει ένα ηχείο έχει και περισσότερες απαιτήσεις στην οδήγηση. Εδώ μιλάμε για εισαγωγικές σειρές, δεν θα γίνει τίποτε το επικίνδυνο αλλά να ξέρεις ακριβώς επειδή είναι οικονομικές οι σειρές, η καμπίνα δεν είναι και ό,τι πιο στιβαρό (εξαίρεση το Wharfedale εδώ) το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι η μεγαλύτερη μεν αλλά φτηνή καμπίνα έχει και περισσότερο βουητό.

EDIT: άλλαξα τη σειρα στο μπάσο καθώς για κάποιο λόγο είχα στο μυαλό μου το Α190. To έχω ακούσει και αυτό και το Α180 της λίστας.

Last edited:
  • Like
Reactions: John-X2
Βαση της καταταξης σου Λεωνιδα για το JBL Stage A180 τον βλεπω.

Το πιο μπασατο και καπου στη μεση απο τονικοτητα

Θα συμφωνήσω πάνω κάτω με τα παραπάνω (με εξαίρεση το μπάσο των Elac που το θεωρώ καλό).

Γενικα πάντως η σκέψη (αν ισχύει) να καλύψεις την έλλειψη sub με μπάσο από τα main, συνήθως καταλήγει σε λάθος δρόμο. 😉

Last edited:
Βαση της καταταξης σου Λεωνιδα για το JBL Stage A180 τον βλεπω.

Το πιο μπασατο και καπου στη μεση απο τονικοτητα

Αυτό παίζει σε σύστημα με 2800Η πάντως. Μια χαρά είναι. Αλλά κανένα από τα ηχεία που έγραψες δεν το λες κακό. Ακόμα κι εμένα που δεν μου αρέσουν π.χ. τα Klipsch, δεν θα έλεγα ότι είναι ανυπόφορα.

Και τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι υπάρχει και το Elac F5.2 στον ίδιο χώρο για να τα συγκρίνεις ακουστικά.

• Like
Reactions: John-X2
Καλή ανάλυση, όπως τις περισσότερες φορές, από τον Pleo.

Για μένα το πιο σημαντικό ρόλο παίζει ο χώρος και το πόσο θα συγχωρεί τoν τονισμό στις υψηλές συχνότητες. Δηλαδή klispch και JBL με audyssey σε σαλόνι με τζαμαρίες και μάρμαρο θα είναι εφιάλτης.
Δεύτερο ό όγκος του χώρου και σε τι εντάσεις ακούει ο αδερφός, το elac θεωρώ ίσως να θέλει λίγο περισσότερο ρεύμα στην πράξη από τον 2600 για να εκτιμηθεί.
Τρίτο τι μουσική ακούει και τι ταινίες του αρέσουν όπως επίσης και το προσωπικο γούστο ηχητικά. Θέλουμε το έξτρα μπάσο, θέλουμε πιο επαγγελματική, συναυλιακή άισθηση η πιο πολύ ανάλυση και καθαρότητα πχ αν ακούει jazz, κλασική η μουσική με πολλά φωνητικά;
Ακούει flac, aiff κτλ η youtube?

Καλημέρα στην παρέα!

Παιδιά ιδιαίτερες απαιτήσεις για setup δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να γίνει κάποια εξειδικευμένη διαμόρφωση του χώρου. Το σπίτι είναι το πατρικό και όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει το περιθώριο για αλλαγές — η μαμά είναι... αυστηρή με τα πράγματά της (βγαίνουν σπαθιά εάν της τα πειράξεις).

Η ακρόαση γίνεται σε σχετικά χαμηλές εντάσεις (80–85dB max), καθώς πρόκειται για διαμέρισμα. Το ζητούμενο είναι ένα ηχείο με καλό χαμηλό για να γεμίζει και χωρίς υπερβολές στις υψηλές συχνότητες που να κουράζουν με την πάροδο της ώρας.

Οι πηγές είναι απλές: τηλεόραση μέσω HDMI και YouTube μέσω AirPlay. Δεν θα χρησιμοποιηθεί κάτι παραπάνω.

Eγώ μάλλον θα πήγαινα στο Wharfedale 12.3 το οποίο είναι decent για τη τιμή του, δεν θα ζορίσει τον ενισχυτή (89dB/8Ω),
πολύ καλό all-arounder, balanced ηχείο,τόσο-όσο στο μπάσο, δεν τσιρίζει, ζεστός ήχος έχει μια hifi-ιλα ωραία.

Κι εμένα μου αρέσουν τα Diamond στην τελευταία τους γενιά. Αλλά εδώ είναι οι προτιμήσεις εκείνου που θέλει τα ηχεία, πολύ συγκεκριμένες. Το Α180 καταφέρνει να ακούγεται τεράστιο και με σώματα, χωρίς να είναι κουραστικό στο άλλο άκρο. Είναι επαρκές, γεμάτο και στην πράξη το μεγαλύτερο Α190 έχει φυσικά μεγαλύτερη παρουσία στο μπάσο αλλά αρχίζει κάπου εκεί να δείχνει και τα όρια της κατασκευής της καμπίνας. Σου δίνει από τη μία, σου παίρνει από την άλλη. Το αναφέρω για να γίνει πιο ορατό το ίχνος στο χάρτη της αναζήτησης.

Και μια σημείωση. Τα F5.2 σε δυνατότερο και με καλύτερη οδήγηση ενισχυτή πάλι δεν είχαν μπάσο από μόνα τους. Τα F5.2 όχι. Δεν κάνουν για τη συγκεκριμένη χρήση και απαίτηση Έχουν άλλες χάρες όμως.

Εγω, αν ηταν να κάνω τον, οποιο, συμβιβασμό στα υψηλά, θα πήγαινα στα JBL A190, να εχω σοβαρή διαφορά στο μπάσο.

Αλλιώς στα ELAC 5/6.2, που ειναι πιο ολοκληρωμένα (ή στα νέα και πολύ καλύτερα, ELAC 5.3).