επιλογη ηχειων(SOS)

nigio

Established Member
22 December 2008
284
Με απασχολει η αγορα 2 ηχειων βιβλιοθηκης.Το συστημα μου θα στηθει σε 5καναλο ενισχυτη καθως εχω την προοπτικη να το μετατρεψω σε home cinema αλλα προς το παρον θελω ενα ζευγαρι ηχειων γυρω στα 250 ευρω.Ετυχε παλαιοτερα να ακουσω τα diamond 9.1 κατα τυχη και μου αρεσε ο ηχος τους.
Επισκεφτηκα λοιπον το νακα και ακουσα τα αντιστοιχα 10.1 ,που ομως ειχαν ως ανταγωνιστη τη σειρα Reveal της tannoy.Συγκεκριμενα ηταν τα reveal 601p.Και ενω νομιζα οτι τα wharfedale σε αυτο το budget ηταν η πιο τιμια προταση,τα tannoy με εξεπληξαν καθως ακουγονταν πιο καθαρα και πιο "σαφη" ιδιαιτερα σε κιθαρες και φωνητικα.Ειμαι αρκετα προβληματισμενος και θελω μια γνωμη απο ολους οσους εχει τυχει να τα ακουσουν.Οποιοσδηποτε εχει καποια αλλη προταση προς ακροαση,δεκτη!
Παρακατω το λινκ των tannoy.Nα πω οτι η τιμη των 119 ευρω ειναι για το ενα ηχειο.

http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=130493&Category=580#

Με 260 πηρα ενα ζευγος -ολοκαινουριο- Mission M33i απο Γερμανια.
Με 160 πηρα ενα ζευγος -ολοκαινουριο- Mission M33 απο εδω.
Φυσικα αυτες οι τιμες ειναι τιμες ευκαιριας (απιστευτες), και δεν αντιπροσωπευουν την ηχητικη ποιοτητα τους.

Αν πας με την λογικη των 250 για ηχεια βιβλιοθηκης ή εστω βασης, θα καταληξεις με:

500+ για ενα ζευγος δαπεδου. Π.χ
WHARFEDALE Diamond 10.4
Που και παλι ισως να μην παιζουν και οπως θες... (εγω θα πηγαινα για το 10.5 ή 10.6 ή μαλλον... δεν θα πηγαινα καθολου)
230 για ενα κεντρικο ηχειο.
100 για βασεις των ηχειων βασεως.
Βαλε και τα 250 των ηχειων βασης...
Συνολο... 1080

Πολλα χρηματα. Ειτε παιζουν οπως σ`αρεσει, ειτε οχι. Στην δευτερη περιπτωση βεβαια ειναι τραγικη η κατασταση...

Η συμβουλη μου ειναι να παρεις πρωτα ηχεια δαπεδου (αν ειναι ηχητικα σωστο για τον χωρο σου) και μετα καποιο φθηνο ηχειο για πισω.
Βρισκεις ζευγος (πισω ηχειων) με 120 ... που παιζει και καλα... και σε παιρνει να βαλεις και φθηνοτερο ωστε να γλιτωσεις χρηματα για καλυτερα μπροστινα.

Και οχι πρωτα τα πισω αλλά να ειναι καπως καλα ωστε να παιξουν στην αρχη μπροστα.
Και φυσικα υπολογισε το κοστος των βασεων...
Πιο φθηνα βγαινει να παρεις ενα δαπεδου, αν μπορεις να τα βολεψεις πισω φυσικα.

Last edited:
Ισως δεν με καταλαβες.o χωρος μου ειναι μικρος γυρω στα 10 τμ,τα ηχεια βιβλιοθηκης τα θελω για μπροστα και οχι για πισω.Αργοτερα θα παρω φθινοτερα για πισω..

Δεν ειχες γραψει περι του χωρου στον οποιο θα τοποθετηθουν, γι`αυτο.

Αφου ψαχνεις για το κυριως ζευγος, που θα παιζει και δικαναλα, τοτε αξιζει να δωσεις 250 για ενα καλο ζευγαρι ηχεια. Ισως και περισσοτερο.

Μονο προσεξε το οτι αν ενα ηχειο παιζει καλυτερα στην κιθαρα απ`οτι ενα αλλο αυτο δεν σημαινει πως ειναι και καλυτερο.
Μιας και η κιθαρα "αντεχει" και εναν χρωματισμο. Ισως να της ταιριαζει κιολας.
Οσο για τα φωνητικα θα πρεπει να παιξεις κομματια με χαρακτηριστικες γυναικιες φωνες. Αν δεν αποδιδονται με σωστη χροια και με σαφηνεια τοτε το ηχειο δεν θα παιξει κανενα οργανο σωστα, το οποιο βγαινει στις μεσο-υψηλες. Αν οι γυναικιες φωνες στριγγλιζουν απλα απεφυγε αυτο το ηχειο.
Πρεπει να πας με δικο σου δισκακι.
Ενα κακο ηχειο μπορει να παιζει καλα με ενα κομματι.
Ενα σωστο ηχειο παιζει σε ολα.

Απο αυτα που λες δεν ακουσα καποιο τελευταια.
Παλαιοτερα ειχα ακουσει τα wharfedale 9.3 και κατι τους ελειπαν.
Προσφατα ακουσα καποιο vardus δαπεδου. Απλα απογοητευτικο...

Last edited:
Ναι το ξερω τα Vardus ειναι η κακη σειρα της Wharfedale, η αλλιως η μαυρη σελιδα οπως λενε.Αλλα με αυτα που διαβαζω ισως εγω τελικα εχω λαθος κριτηρια για το ποιο ηχειο ειναι καλο και ποιο οχι.Πχ. λενε πολλοι οτι τα καλα ηχεια ειναι αυτα που χρωματιζουν τον ηχο και δεν ειναι φλατ.Εμενα παλι το φλατ μου φενεται σφιχτος και καθαρος ηχος και το χρωμα μου φενεται ως θαμπος και παραμορφωμενος.Επειδη δεν ξερω και πολλα απο ηχο,απλα με τα δικα μου τα αυτια κρινω,που δεν ειναι και εμπειρα..Εσυ τι προτεινεις?Μηπως τελικα να ψαξω σε κατι που συνδιαζει και τα 2?

Χμμμ, καποια καλα ηχεια που εχουν σφικτο, στακατο, μπασο με σωστη αποτυπωση του οργανου που παιζει ισως σου φανουν "λιγα" στο μπασο.
Μιας και το αντιθετο, ενα κακο ηχειο με πλαδαρο μπασο, δειχνει οτι εχει "περισσοτερο" μπασο.
Πρεπει να δεις την ποιοτητα, οχι την ποσοτητα.
Το ιδιο γινεται και με τις μεσσαιες. Αυτα που δειχνουν πιο "γεματα" ή πιο "ζωντανα" ειναι τα κακα της παρεας.
Στις υψηλες πρεπει να προσεξεις να ειναι ξεκουραστες. Να μην τσιριζουν. Ενα που τσιριζει δεν εχει καλυτερη αναλυση, απλα μαπα tweeter.

Πηγαινε με δικο(α) σου δισκακι(α) και ακουσε κομματια που ξερεις.
Μην περιμενεις να σε εντυπωσιασει καποιο. Οποιο εντυπωσιαζει συνηθως δεν παιζει καλα.
Και ακουσε το για ωρα, αν μπορεις σε σχετικα υψηλες σταθμες, και δες αν σε κουραζει.

Απο κει και περα αν μπορεσεις να δεις και την αναλυση, να ξεχωρισεις τα οργανα τοτε ακομα καλυτερα.
Αν δεις και την μουσικη σκηνη (τοποθετηση οργανων στον χωρο) τοτε ακομα πιο καλα.

Δυστηχως τα tannoy παρολο που ηταν καθαρα στα φωνητικα και η ευκρηνια τους μου φανηκε ενα κλικ παραπανω ,τα πριμα τους ηταν παραπανω υψηλα απ οτι επρεπει....Πολυ προβληματισμος....

Πολυ προσιτα (περιπου 170 ευρω) και παιζουν πολυ καλα,heco victa 300.Ειναι λιγο μεγαλουτσικα,φορανε 6.5" γουφερ αλλα για μενα ειναι τρομερο v.f.m.

Στην Location Sound υπάρχει ένα ζεύγος μτχ ATC 7 στα 400 ευρώ.... αγόρασέ το όσο υπάρχει ακόμα... είναι ότι πρέπει για χώρο 10τμ (θα έχεις σοβαρό ήχο όταν θα το ταιριάξεις με τον κατάλληλο ενισχυτή).
http://www.locationhiend.com/anakoin.html

..Τα παραπάνω είναι βέβαια η άποψή μου και τίποτα παραπάνω! :ernaehrung004:

Καλοάκουστο ότι και αν αγοράσεις

http://www.homecinema.gr/details.php?prid=1435

279 euro audiov.ειναι καλη προταση?

τα heco victa δεν τα εχω ακουσει η αληθεια,αλλα τα θελω σε black και τα heco δεν βγαινουν...

Εγω ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τα M33 & M33i
Μην σε προβληματιζει το οτι ειναι δαπεδου. Δεν εχουν μεγαλη καμπινα.
Και αν χρειαστει μπορεις να κλεισεις τον σωληνα του bass reflex.
Βασικα ειναι ενα βασης που εχει προεκταθει η βαση του και εγινε δαπεδου (δεν ειναι ολοκληρο το κουτι καμπινα για το μεγαφωνο).
Αν χωρανε γλιτωνεις και το κοστος για τις βασεις...

Ο χωρος που τα εχω ειναι 4x 8m περιπου. Αλλά κοιτανε προς τα 4 μετρα, που δυσκολευει τα πραγματα.
Συν το οτι τα εχω κολλησει οχι μονο στον τοιχο αλλα και σε γωνια με μονη αποσταση 10 ποντων.
Βασικα το ενα δεν ειναι μονο σε γωνια αλλά διπλα του ειναι και το συνθετο...

επισκεψη σημερα σε μεγαλο καταστημα.Παγερα αδιαφορος εως απογοητευμενος απο Roister emphasis 5 ,crystal audio tx b1,.Τα boston hs50 ηταν ενα κλικ πιο πανω,αλλα τα heco victa 500 (δυστυχως δεν υπηρχαν τα 300) ηταν για την τιμη τους απλα εκπληκτικα..Ηταν βεβαια συνδεδεμενα σε στερεοφωνικο ενισχητη τον yamaha rx-397.Ποιες ειναι οι διαφοροποιησεις για χρηση 5-7 καναλου ενισχυτη.Για να βγει η αντιστοιχη ποιοτητα με τον στερεοφωνικο πρεπει να φυγουν πολλα λεφτα:)?

Νομίζω ότι ένα από τα καλύτερα πακέτα home cinema είναι το Piccolo της Chario. Θα σου συνιστούσα να πάρεις τα βάσης 100 για την ώρα και μετά να το συμπληρώσεις με τα ακόμα μικρότερα Piccolo.

νομιζω οτι αφου βρηκα σε τοσο συμφερουσα τιμη ενα ηχειο δαπεδου που με ενθουσιασε θα προτιμησω αυτο(Heco Victa 500).Mε τα απειρα μεν ,για μενα δε αυτια μου τα victa 500 εκαναν παπαδες για τα 200 ευρω που ζητανε.Εσεις τι λετε?τα εχει ακουσει καποιος?Για ενισχυτη τι προτεινετε?

στα ελεγα εγω.....αφου σου αρεσαν με τον rx-397 θα σου αρεσουν και με αρκετα αλλα ενισχυτικα.Τελικα θελεις πολυκαναλο η δικαναλο?

στα ελεγα εγω.....αφου σου αρεσαν με τον rx-397 θα σου αρεσουν και με αρκετα αλλα ενισχυτικα.Τελικα θελεις πολυκαναλο η δικαναλο?

μολις τα ακουσα να παιζουν σε θυμηθηκα:adore:Δυστυχως δεν βρηκα τα 300 που ειπες αλλα 220 ευρω κολωνες και με τετοιο σωστο ,τιμιο ,λεπτομερη και δυναμικο εκει που πρεπει ηχο δεν βρισκεις ευκολα.Και πειστηκα να παρω κολωνες:).Πολυ καλα ηχεια.

Λεω να αρχισω με αυτα τα 2 και να παρω σταδικα ενα κεντρικο και 2 πισω..Το θεμα ειναι θα μπορεσω με εναν οικονομικο σχετικα πολυκαναλο ενισχυτη να εχω την αποδοση που ακουσα σημερα?

μολις τα ακουσα να παιζουν σε θυμηθηκα:adore:Δυστυχως δεν βρηκα τα 300 που ειπες αλλα 220 ευρω κολωνες και με τετοιο σωστο ,τιμιο ,λεπτομερη και δυναμικο εκει που πρεπει ηχο δεν βρισκεις ευκολα.Και πειστηκα να παρω κολωνες:).Πολυ καλα ηχεια.

Λεω να αρχισω με αυτα τα 2 και να παρω σταδικα ενα κεντρικο και 2 πισω..Το θεμα ειναι θα μπορεσω με εναν οικονομικο σχετικα πολυκαναλο ενισχυτη να εχω την αποδοση που ακουσα σημερα?

εχεις εσυ καποια heco (300 ή 500)?

οσο το δυνατον λιγοτερα,να παιζει ομως χωρις να υπολειτουργουν ta heco.250-300 ευρω αρκουν;

300 για ενισχυτη ειναι μαλλον λιγα.
Aλλα στην κατηγορια 250-300 μαλλον ο Pioneer VSX-520 παιζει.
Τα Victa 500 ανακοινωνουν 91dB ευαισθησια, πραγμα που σημαινει οτι ειναι ευκολο για εναν ενισχυτη.
Το κακο με αυτα ειναι οτι στην περιοχη των χαμηλων η ονομαστικη τους αντισταση πεφτει στα 4Ω (και σιγουρα η πραγματικη συνθετη ισως πεφτει πολυ πιο κατω). Πραγμα δυσκολο για εναν ενισχυτη.

Αλλα...
Για 10τμ χωρο δεν θα εχεις κανενα προβλημα ισχυος.
Πρωτα θα μπουκωνει ο χωρος και μετα θα εχεις προβλημα ισχυος...