Επιλογή καλωδίων σε συνδυασμό με Focal Sib Evo Dolby Atmos 5.1.2

chris1977

New member
19 July 2008
8
Athens
Καλησπέρα συμφορουμίτες,

Είμαι σε μια φάση ανακαίνισης που την ανέβαλα πολλά χρόνια τώρα και σκέφτηκα να τη συνδυάσω με την αναβάθμιση του συστήματος μου. Γενικά εχω ένα χώρο που λειτουργεί και σαν home cinema και σαν gaming και σαν μουσική με cd και βινύλιο.
Η αρχική σκέψη είναι να καταργήσω το έπιπλο που είχε όλα τα μηχανήματα και να γίνει μια καινούργια κατασκευή με γυψοσανίδα (και πρόσβαση των καλωδίων με θυρίδες γυψοσανίδας και ροζέτες τοποθετημένες στα κατάλληλα σημεία) έτσι ώστε να έχω όλη την καλωδίωση κρυφή και να γλυτώσω από τη σκόνη. Σκοπός είναι τα καλώδια να εμφανίζονται μόνο λίγα εκατοστά πριν το κούμπωμα στο αντίστοιχο μηχάνημα, ενώ η τροφοδοσία των μηχανημάτων θα γίνεται εσωτερικά επίσης αφού οι μπριζες θα εγκιβωτιστούν.
Ξεκίνησα να σχεδιάζω στο autocad και κατέληξα κάπως έτσι:

TOIXOS_SALONI2-Model_001.jpg

Θέλωντας να εκσυγχρονίσω τον ενισχυτή κατέληξα στον Denon AVR-X2700H DAB ενώ για ηχεία κατέληξα στα Focal 5.1.2 Sib Evo λόγω εργονομίας μιας και γλυτώνεις 2 ηχεία για dolby atmos και λόγω μεγέθους όλα μπορεί να είναι επιτοίχια γλυτώνοντας κατ' επέκταση παράπονα από τη συζυγο για το σαλόνι που γέμισε καλώδια.

Ο προβληματισμός μου λοιπόν είναι τα καλώδια των ηχείων.

Όπως βλέπετε στην κάτοψη τα πίσω surround (κυκλοι) πρέπει να τρέξουν αρκετά μέτρα. Ανάλογα με το πως θα περάσουν από τη γυψοσανίδα θα χρειαστώ τουλάχιστον για το αριστερά από 12 εώς 15 μέτρα καλώδιο ενώ για το δεξιά 10-12.

Τα ερωτήματα που προσπαθώ να λύσω είναι τα εξής:

1) Τι καλώδια πρέπει να πάρω;; Γενικά υπάρχουν calculators στο διαδίκτυο και με ελάχιστη εμπειρία και καθόλου σιγουριά προέκυψε προδιαγραφή 14 AWG για copper και 12 ΑWG για CCA για αυτά τα ηχεία, τον DENON και την απόσταση. Σας φαίνεται σωστό;; Αν ναι ποια είναι η πιο οικονομική λύση που ικανοποιεί την προδιαγραφή;;
2) Έχω ακούσει ότι είναι δύσκολη η εγκατάσταση καλωδίων κάποιας διατομής στα focal. Έχει κάποιος εμπειρία στο θέμα δεδομένου του προηγούμενου ερωτήματος που επηρεάζει άμεσα αυτό;;
3) τι βίσματα να πάρω για να κουμπώσουν στον ενισχυτή;;
4) Μήκος καλωδίων. Πρέπει να είναι ισομήκη;;; Δλδ τα surround να έχουν το ίδιο μήκος;; Τα μπροστινά επίσης μεταξύ τους;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων σε όποιον κάνει τον κόπο να με διαφωτίσει,.

ενώ για ηχεία κατέληξα στα Focal 5.1.2 Sib Evo λόγω εργονομίας μιας και γλυτώνεις 2 ηχεία για dolby atmos και λόγω μεγέθους όλα μπορεί να είναι επιτοίχια γλυτώνοντας κατ' επέκταση παράπονα από τη συζυγο για το σαλόνι που γέμισε καλώδια.

Εργονομίας; :unsure:

Δεν έχω δει ούτε ακούσει μέχρι στιγμής ηχείο με ενσωματωμένο upfiring που να έχει πετύχει να παίζει σωστά το εφέ του atmos. Είναι στάνταρ σε λάθος γωνία σε σχέση με την απόσταση ακρόασης και επειδή δεν είναι ξεχωριστό ηχείο, δεν σώζεται ούτε με αλλαγή κλίσης γιατί τότε θα είναι λάθος η κλίση των front-firing μεγαφώνων.

Είναι ό,τι πιο αντιεργονομικό υπάρχει.

Καλώδιο βάλε αυτό που χωράει στις μπόρνες του ενισχυτή, το πιο πιθανό είναι αυτές να έχουν το μικρότερο χώρο.

• Like
Reactions: chris1977