Επιλογή κεντρικής κεραίας πολυκατοικίας για ψηφιακή λήψη

dpani

Senior Member
24 July 2008
608
Αθήνα
Θα ήθελα προτάσεις - γνώμες ως προς την επιλογή μιας κεντρικής κεραίας UHF για λήψη των ψηφιακών καναλιών σε πολυκατοικία 6 διαμερισμάτων. Η περιοχή (Βούλα) έχει καλή ορατότητα προς τον σταθμό εκπομπής (Αίγινα).

Τρεις βασικές ερωτήσεις που έχω είναι:

α) Θα χρειαστεί οπωσδήποτε ενισχυτής; (υπάρχει ήδη ένας απομεινάρι από τη λήψη των αναλογικών καναλιών)

β) Πόσων στοιχείων θα πρέπει να είναι η κεραία; Το θέμα του μεγέθους της κεραίας φαντάζομαι παίζει ρόλο και για την αντίσταση στον αέρα.

γ) Τι τύπου πρέπει να είναι η κεραία; (yagi, κ.λ.π)

Τι άλλο πρέπει να προσέξει κανείς για τη βέλτιστη δυνατή επιλογή;
Κάθε υπόδειξη (ειδικά όταν προτείνεται μάρκα και τύπος) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη!

Ευχαριστώ

Αν με μια κεραια δώσεις σε 6 διαμερισματα σίγουρα χρειάζεσαι ενισχυτή.
Περασαμε πριν λίγες μέρες σε συγγενικο προσωπο στο πανόραμα της βούλας
μια ikusi flashd με οποια μοιράζεται το σήμα σε 4 δεκτες, απο μονη της η ποιοτητα του σήματος ήταν φτώχη λόγω απωλειών οποτε αναγκαστικά έβαλα και το ενέργο δίπολο μαζι και το πρόβλημα διορθώθηκε χωρίς αλλο ενισχυτή .Επίσης καλο ειναι να βαλεις δορυφορικο καλώδιο εγω επέλεξα ενα biocal vector 120 sat A+ έχει απώλειες 27,6 DB στα 100 μέτρα ειδικα αν χρειάζεσαι πολλα μέτρα μετριαζεις τις απώλειες ετσι.

Για τον ενισχυτή που ρωτάς δοκιμάζεις αν κάνει αυτός δουλειά και αν δεν κάνει παίρνεις άλλο. Μου αρέσουν οι καινούριοι της ikusi (604 και 804).

Κεραία λέω πάρε κάποια μεγάλη τριπλή, επώνυμη ή όχι. Σε σχέση με την flashd της ikusi που τις έχω δοκιμάσει δίπλα δίπλα με όργανο ήταν σχεδόν 3db πάνω σε όλες τις συχνότητες (η τριπλή που είχα δοκιμάσει είναι αντιγραφή της televes αλλά με την ίδια περίπου απόδοση).

Καλώδιο από την κεραία μέχρι τον ενισχυτή να βάλεις όσο πιο καλό γίνεται και οπωσδήποτε μαύρο-εξωτερικού χώρου για να αντέξει περισσότερα χρόνια.

Μετά πάρε ένα splitter από 1 σε 6 και θα είσαι μια χαρά.

Αν πάρεις μεγάλο ενισχυτή πρόσεξε μην τον δυναμώσεις και πολύ γιατί μετά μπορεί να μπουκώνουν οι δέκτες από το πολύ σήμα.