επιλογή μηχανής SLR και φακού macro

micgous

New member
26 February 2011
6
Καλησπέρα, θα ήθελα τα φώτα από όποιον μπορεί να με βοηθήσει. Εργάζομαι σε μία εταιρεία που εισάγει πολλά αντικείμενα και τα πουλάει σε πελάτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα αντικείμενα αυτά θα μπαίνουν σε καταλόγους (κυρίως ψηφιακούς για παρουσιάσεις). Τα αντικείμενα μπορεί να είναι από ένα μπιζού των 4 πόντων έως μία πετσέτα 2 μέτρων.

Ο φωτισμός του δωματίου θα είναι φυσικό φως με λάμπες φθορίου στο ταβάνι. Από ότι καταλάβατε θέλω πολύ καλή πιστότητα στην φωτογράφιση και πολύ καλή αποτύπωση του αντικειμένου ακόμα και στα πιο μικρά αντικείμενα.

Μου προτείνανε την Nikon D3100 αλλά ο φακός 18-55 που έχει επάνω από ότι έμαθα δεν μπορεί να αποτυπώσει πιστά και με ακρίβεια πολύ μικρά αντικείμενα (κάτω από 10 πόντους αντικείμενα) όπως ανέφερα παραπάνω και ότι χρειάζομαι φακό macro.

Οπότε επειδή επειγόμαστε θα ήθελα την γνώμη σας για το θέμα μου, το μοντέλο και ποιό φακό και μηχανή και ποιά χαρακτηριστικά είναι κατάλληλα για αυτήν την δουλειά. Για την μηχανή δεν θέλουμα να πάει παραπάνω από 400 - 500€. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Λογω της πληθωρας προιοντων και πιθανα αβολη θεση ληψης καποιων απο αυτα, ισων να βολευει να παρεις μια καμερα με ανακλινομενη οθονη.

Η νικον D5000 (στα λεφτα της D3100) μπορει να ειναι καλυτερη λυση. Ο πιο οικονομικος μακρο φακος, Νικον 85μμ, ειναι στα 420 ευρω.

Ισως πρεπει να σκεφτητε και το μικρο φλας της νικον sb400, περιπου 100 ευρω, γιατι ο φωτισμος δεν θα ειναι βολικος σε ολες τις φασεις της μερας.

Ο φωτισμός του δωματίου θα είναι φυσικό φως με λάμπες φθορίου στο ταβάνι. Από ότι καταλάβατε θέλω πολύ καλή πιστότητα στην φωτογράφιση και πολύ καλή αποτύπωση του αντικειμένου ακόμα και στα πιο μικρά αντικείμενα.

Τα παραπάνω δεν ειναι συμβατά.
Πιστότητα χρωμάτων με συνδυασμό φυσικού φωτισμού & λάμπες φθορίου θα σε δυσκολέψει. Θα χρειαστείς σίγουρα μια γκρι κάρτα για να τα φέρεις στο lightroom αργότερα.

Επίσης μιας και δε θα ελέγχεις το φωτισμό, θα έχεις πάντα ανεπιθύμητες σκιές στα προϊόντα σου...

Εν ολίγοις όσο καλό και να είναι το σώμα, δώστε χρήματα για φωτισμό, background και softbox.
ή καλύτερα, αφήστε κάποιον επαγγελματία να κάνει τη δουλεια, γιατί το αποτέλεσμα που θα πάρετε μονοι σας θα είναι αντελώς ερασιτεχνικό....

Για καλό macro δεν φθάνουν τα χρήματα που διαθέτετε. Εκτός από το σώμα, πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος ενός καλού macro φακού, ring flash, softbox, background, τρίποδο, photoshop...

Όπως ίσως κατάλαβες, εκτός από τον εξοπλισμό, θα χρειασθεί και κάποιος να κάνει την δουλειά. Οπότε ξεκίνα το διάβασμα στα σχετικά νήματα, εκτός κι αν είναι μια κι έξω - σε αυτή την περίπτωση, πληρώστε κάποιον να το κάνει...