send
AVClub Fanatic
Τον 15-30 τον πήρα γιατί σκόπευα να τον χρησιμοποιήσω και σε FF μηχανή, όπως και έγινε*. Μην τον πάρεις συνεπώς για Pentax. Όχι ότι είναι άσχημος, αλλά είναι ογκώδης, και για 300 ευρώ θαρρώ πως μπορείς να βρεις στα μεταχειρισμένα έναν συμμαζεμένο και εξειδικευμένο για μικρό φορμά υπερευρυγώνιο. Για τον 10-20 της Σίγμα έχουν ακουστεί πολύ αμφιλεγόμενα σχόλια. Πρέπει να είναι του ύψους ή του βάθους, λόγω QC. Εάν το πρόβλημά σου είναι ότι δεν χωρούν τα ψηλά κτήρια στο κάδρο σου, δοκίμασε να συρράψεις δυο ή περισσότερες λήψεις σε πανόραμα. Πχ η παρακάτω έχει ληφθεί με 40ρη φακό σε κροπ σώμα (= 64mm κάλυψη), και είναι συρραφή 5 λήψεων (στο κάθετο), με κάδρο αντίστοιχο σε κάλυψη με αυτό που θα σου έδινε ο 17-70, όμως με πιο "σωστή" προοπτική και δίχως περιττά στοιχεία που ένας ευρυγώνιος θα εκ των πραγμάτων θα σου έβαζε στο κάδρο (πχ άδειο προσκήνιο, προκειμένου να χωρέσει το κτήριο).

Thessaloniki, Concert Hall by S_end, on Flickr
Χώρια που έτσι πήρα 31mp αρχείο από μηχανή των 10mp. Δεν λέω ότι είναι για κάθε χρήση, αλλά εάν το πρόβλημά σου περιορίζεται στο να χωρέσεις κτήρια στο κάδρο σου, είναι μια πολύ καλή λύση. Τον αληθινό ευρυγώνιο ασφαλώς θα τον προτιμήσεις για τη δραματική του προοπτική, την οποία δεν μπορείς να πάρεις αλλιώς.
* Έχω την πλήρη σειρά "σπανίων" καταργημένων ζουμ της Σίγμα, 15-30, 20-40/2.8, και 24-60/2.8. Ως "μόνιμο" φακό στη μηχανή μου είχα μάλλον τον 20-40, θεωρώ ότι αυτό το εστιακό μήκος μου ταίριαζε. Όχι πιο ευρυγώνιο από τα 20mm, καθώς καλό μεν το δράμα, αλλά οι παραμορφώσεις με το τέντωμα των άκρων γίνονται ολίγον αφύσικες, ούτε παραπάνω από τα 40mm, καθώς τόσο καλύπτει η ματιά μας. Με μεγαλύτερα εστιακά μήκη απλά απομονώνεις μέρη αυτού που βλέπεις.

Thessaloniki, Concert Hall by S_end, on Flickr
Χώρια που έτσι πήρα 31mp αρχείο από μηχανή των 10mp. Δεν λέω ότι είναι για κάθε χρήση, αλλά εάν το πρόβλημά σου περιορίζεται στο να χωρέσεις κτήρια στο κάδρο σου, είναι μια πολύ καλή λύση. Τον αληθινό ευρυγώνιο ασφαλώς θα τον προτιμήσεις για τη δραματική του προοπτική, την οποία δεν μπορείς να πάρεις αλλιώς.
* Έχω την πλήρη σειρά "σπανίων" καταργημένων ζουμ της Σίγμα, 15-30, 20-40/2.8, και 24-60/2.8. Ως "μόνιμο" φακό στη μηχανή μου είχα μάλλον τον 20-40, θεωρώ ότι αυτό το εστιακό μήκος μου ταίριαζε. Όχι πιο ευρυγώνιο από τα 20mm, καθώς καλό μεν το δράμα, αλλά οι παραμορφώσεις με το τέντωμα των άκρων γίνονται ολίγον αφύσικες, ούτε παραπάνω από τα 40mm, καθώς τόσο καλύπτει η ματιά μας. Με μεγαλύτερα εστιακά μήκη απλά απομονώνεις μέρη αυτού που βλέπεις.
Last edited: