Επιλογή προβολέα - αντικατάσταση του Panasonic PT-AX200

bagomusic

New member
9 April 2010
4
Καλησπέρα σε όλους.

Κατ’αρχάς να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εγκυρότητα και τη χρησιμότητα αυτού του forum καθ’ότι θεωρώ πως βρίσκεται σε πολλή υψηλή θέση όσον αφορά τη σοβαρότητα και τον επαγγελματικό τρόπο αντιμετώπισης αρκετών θεμάτων (ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς έχω και εγώ αναλωθεί σε αρκετές, και πολλές φορές ανούσιες, ώρες ψαξίματος πολλών διεθνών forum).
Είμαι εδώ και αρκετά χρόνια ένας ευτυχής κάτοχος ενός προβολέα LCD Panasonic PT-AX200. Ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνω και εγώ κάποιες αλλαγές γενικότερα στο σύστημα το οποίο διαθέτω. Για να είμαι όμως συγκεκριμένος , πριν κάνω τις ερωτήσεις που με τυραννάνε, σας παραθέτω τα χαρακτηριστικά του δωματίου μου:

1. Προβολέας τοποθετημένος σε ράφι , 2 μέτρα ύψος, λίγο πάνω από τη θέση θέασης.
  2. Οθόνη προβολής 78” περίπου ίντσες (Κατασκευή PVC – λευκό προς το παρόν…) στα 2,5 περίπου μέτρα απόστασης από τη θέση θέασης.
  3. Δωμάτιο με σκούρα έπιπλα (vegge), ταπετσαρία σκούρα καφέ πίσω από την οθόνη προβολής και περιμετρικά του δωματίου, πλαϊνή ντουλάπα λευκή (θα αλλάξει σε πιο σκούρο χρώμα) και ταβάνι ντυμένο με rickofon χρώματος μαύρου.
  4. Φώτα περιμετρικά του δωματίου και χειριζόμενα σε ένταση.
  5. Ο προβολέας χρησιμοποιείται για ταινίες και παιχνίδια (θα έλεγα σε ποσοστό 50/50)

Η λογική της αγοράς κάποιου διαφορετικού προβολέα έγκειται στην ανάγκη βελτιστοποίησης της φωτεινότητας και ιδίως της αντίθεσης σε όχι απόλυτο σκοτάδι καθώς με κουράζει ιδιαίτερα όταν θέλω να παρακολουθήσω κάτι “χαλαρά” και ιδιαίτερα στα video games.
Έχω λοιπόν στο μυαλό μου δύο-τρείς κυρίως προβολείς, Epson EH-TW3600, Epson EH-TW5000 και Benq 1070. Να σημειώσω ότι τον τελευταίο τον έχει ο αδερφός μου και μετά από πολύωρη χρήση τον βρίσκω πάρα πολύ καλό για την τιμή του αλλά με δυσκολεύει το rainbow και επίσης ξέρω ότι θα τα βρώ λίγο σκούρα με την τοποθέτησή του στο δικό μου δωμάτιο.
Επίσης μπαίνει μέσα μου σιγά σιγά η ιδέα (a.k.a διάβολος) για έναν JVC D-ILA HD1 τον οποίο μπορώ να τον βρώ μεταχειρισμένο σε αρκετά καλή τιμή.
Περιμένω αγωνιωδώς τις απόψεις και τις προτάσεις σας και επίσης θα ήθελα και μια γνώμη για βάψιμο της οθόνης με το γνωστό στο forum ‛Frankenstein’ (ή και κάτι διαφορετικό), βέβαια αναλόγως του προβολέα, και εάν αυτό θα με βοηθήσει να έχω μια λιγότερο ‛ξεβαμμένη’ εικόνα σε περιβάλλον με λίγο, περιμετρικό φωτισμό.

Ευχαριστώ πολύ.

Προβολέας για λίγο περιμετρικό φωτισμό epson 9200, προβολέας για σκοτεινό dedicated χώρο jvc x35. Απαξ και σε ενοχλεί το rainbow δεν ασχολείσαι καθόλου με dlp. Κατά την γνώμη μου με τους προβολείς που αναφέρεις δεν θα δεις διαφορά από αυτόν που ήδη έχεις. Έτσι όπως θέτεις το ζήτημα, "λιγοτερο ξεβαμμένη εικόνα σε περιβάλλον με λίγο περιμετρικό φωτισμό", η καλύτερη επιλογή είναι epson 9200.

Καλώς ήρθες στο φόρουμ και ευχαριστούμε για καλά λόγια!! Να είσαι καλά!!

Να ρωτήσω ποιο είναι το μπάτζετ? Επίσης...

Ο 3600 και ο 5000 είναι παλιά μοντέλα. Τα βρίσκεις μεταχειρισμένα? Με πόσες ώρες?

Πρόβλημα φωτεινότητας με την οθόνη σου δεν θα έχεις διότι είναι μικρή και μπορείς να την βάψεις όπως θέλεις άπαξ και γνωρίζουμε το φως που πέφτει πάνω στο πανί από τον προβολέα που θα επιλέξεις.

Re: Απάντηση: Επιλογή προβολέα - αντικατάσταση του Panasonic PT-AX200

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Δυστυχώς ο Epson TW 9200 είναι αρκετά μακρυά από το budget το οποίο διαθέτω αυτή τη στιγμή (και πιθανότατα την κάθε σχετικά άμεση μελλοντική στιγμή).
Τα χρήματα που θέλω να διαθέσω είναι μεταξύ των 450 - 650 Ευρώ.

Τα μοντέλα 3600 και 5000 τα βρίσκω μεταχειρισμένα μερικές φορές απο ebay, άλλες φορές χέρι με χέρι καθώς η δουλειά μου αυτή τη στιγμή εμπεριέχει και το Αθήνα - Λονδίνο - Μάντσεστερ αρκετά συχνά. Οι ώρες συχνά πυκνά ειναι περίπου στις 1000 - 1400 (έχω σκεφτεί και το κόστος λάμπας μετά απο κάποια χρονική στιγμή).

Αγαπητέ Γιάννη, για αυτό το οποίο επιδιώκω στις συνθήκες που περιέγραψα, θα με συμβούλευες η οθόνη να έχει χρώμα γκρί?, ανεξαρτήτως προβολέα?
Υπάρχει πιθανότητα να έχω λιγότερο πρόβλημα σε γενικότερα θέματα rainbow, με λίγο φώς δωματίου, εάν βάψω την οθόνη σε γκρί απόχρωση ?
Εάν ναί, τότε θεωρείς ότι καλύτερη επιλογή θα ήταν ένας Benq 1070? η κάποιος άλλος DLP?
Για τον D-ILA απο ότι καταλαβαίνω ούτε συζήτηση για αυτό που ζητάω....(περιμετρικά φώτα ανοιχτά κτλ.)

Εάν έχετε γενικότερα κάτι άλλο στο μυαλό σας που θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα στις συνθήκες που το θέλω (κάτι όμως εφικτό για το χρηματικό ποσό το οποίο διαθέτω, και μιλάω κυρίως για μεταχειρισμένα ή παλιότερα μοντέλα που θα μπορούσα να τα κοιτάξω) τότε παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας.

Ευχαριστώ και πάλι!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή προβολέα - αντικατάσταση του Panasonic PT-AX200

Αγαπητέ Γιάννη, για αυτό το οποίο επιδιώκω στις συνθήκες που περιέγραψα, θα με συμβούλευες η οθόνη να έχει χρώμα γκρί?, ανεξαρτήτως προβολέα?
Υπάρχει πιθανότητα να έχω λιγότερο πρόβλημα σε γενικότερα θέματα rainbow, με λίγο φώς δωματίου, εάν βάψω την οθόνη σε γκρί απόχρωση ?
Εάν ναί, τότε θεωρείς ότι καλύτερη επιλογή θα ήταν ένας Benq 1070? η κάποιος άλλος DLP?
Για τον D-ILA απο ότι καταλαβαίνω ούτε συζήτηση για αυτό που ζητάω....(περιμετρικά φώτα ανοιχτά κτλ.)

Καλησπέρα!!

Το γκρίζο χρώμα βοηθάει και σ' αυτόν τον τομέα (θέαση δηλαδή κάτω από μη απόλυτη συσκότιση). Η αλήθεια είναι πως δεν είναι μέρα με νύχτα κατάσταση σε σχέση με ένα λευκό πανί (ας θυμηθούμε ότι μιλάμε για εμπρόσθια προβολή όπου κάθε φωτεινή παρεμβολή, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη σκοτώνει την αντίθεση), ωστόσο, η διαφορά είναι σημαντική. Με δεδομένο ότι το πανί σου είναι μικρό σε διαστάσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γκρίζο χρώμα σε όποιον προβολέα και να πας (και στον JVC). Το καλύτερο που θα μπορούσες δε να κάνεις (εκτός από την αγορά προβολέα φυσικά..) είναι να διαθέσεις 20-30 ευρώ στην αγορά ενός φωτομέτρου. Είναι ένα υπερχρήσιμο εργαλείο με δεκάδες εφαρμογές που θα σε βοηθήσει πολύ στο κινηματογραφικό σου ταξίδι.

Για το rainbow δεν μπορώ να μιλήσω διότι είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι τούτο:

Όσοι αντιλαμβάνονται το φαινόμενο ειδικά στους υπότιτλους, τους ''πειράζουν'' γκριζάροντάς τους ώστε να το περιορίσουν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το κολπάκι λειτουργεί στην πράξη και κάνει πολύ καλή δουλειά. Πρακτικά είναι να σαν να έχεις ένα γκρι πανί...ο λόγος σε σένα.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Εάν υποθέσουμε, έστω για μιά στιγμή, ότι το rainbow δεν υπάρχει, τότε ποιά θα ήταν η προτίμησή σου (σας), ανάμεσα στις επιλογές που έθεσα? Χωρίς να σημαίνει ότι θα τις υοθετήσω, για να μή σας πάρω στο λαιμό μου.

Για παράδειγμα από ότι έχω καταλάβει (φυσικά μπορεί να κάνω λάθος) ανάμεσα στους 3600 και 5000, o πρώτος θα μου δώσει παραπάνω φωτεινότητα ενώ ο δεύτερος καλύτερα μαύρα. Εάν αυτό ισχύει, είναι πολύ μεγάλη και αισθητή η διαφορά τους στο θέμα φωτεινότητας?
Σε σύκριση με τον Benq 1070 τι θα συμβαίνει άραγε? Θα μου δίνει καλύτερη, πιο 'punchy' εικόνα για τις συνθήκες που το θέλω (υπενθυμίζω, έστω πως δεν υπάρχει το rainbow) ?
...και ο D-ILA HD1 θα είναι αρκετά πιο 'παθητικός' με λιγότερη φωτεινότητα?

Ξέρω ότι φυσικά και δέ μπορώ να τα έχω όλα δικά μου, απλά κοιτάζω να κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογή. Φυσικά θα λάβω και την συμβουλή του φωτομέτρου σοβαρά υπ'όψην.
Επίσης, επαναλαμβάνω, εάν έχετε κάποια άλλη ιδέα για κάποιο διαφορετικό μοντέλο προβολέα, που να αγγίζει τα όριά μου ή και να τα ξεπερνάει για λίγο, παρακαλώ...είμαι όλος αυτιά!

Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Επιλογή προβολέα - αντικατάσταση του Panasonic PT-AX200

Για παράδειγμα από ότι έχω καταλάβει (φυσικά μπορεί να κάνω λάθος) ανάμεσα στους 3600 και 5000, o πρώτος θα μου δώσει παραπάνω φωτεινότητα ενώ ο δεύτερος καλύτερα μαύρα. Εάν αυτό ισχύει, είναι πολύ μεγάλη και αισθητή η διαφορά τους στο θέμα φωτεινότητας?
Σε σύκριση με τον Benq 1070 τι θα συμβαίνει άραγε? Θα μου δίνει καλύτερη, πιο 'punchy' εικόνα για τις συνθήκες που το θέλω (υπενθυμίζω, έστω πως δεν υπάρχει το rainbow) ?

Δεν υπάρχει κάποια απόλυτη απάντηση σε αυτά που ρωτάς..π.χ.

Ο JVC θα είναι καλύτερος σε αντίθεση αλλά θα χάνει σε κίνηση, χρώμα και ευκρίνεια από τον Μπενκ. Οι Έπσον παίζουν κάπου ανάμεσα. Γενικά, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με το φως λόγω μικρής οθόνης, προτίμησε εκείνον που η εικόνα του σε κερδίζει (με λίγα λόγια χρειάζεται να δεις κάποια μοντέλα ώστε να έχεις ιδία άποψη).

Ένα άλλο επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της τοποθέτησης όπου με τα δεδομένα τα οποία έδωσες ο Μπενκ θα έχει θέμα (οι άλλοι τρεις όχι).

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Εάν υποθέσουμε, έστω για μιά στιγμή, ότι το rainbow δεν υπάρχει, τότε ποιά θα ήταν η προτίμησή σου (σας), ανάμεσα στις επιλογές που έθεσα? Χωρίς να σημαίνει ότι θα τις υοθετήσω, για να μή σας πάρω στο λαιμό μου.

Ξέρω ότι φυσικά και δέ μπορώ να τα έχω όλα δικά μου, απλά κοιτάζω να κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογή. Φυσικά θα λάβω και την συμβουλή του φωτομέτρου σοβαρά υπ'όψην.
Επίσης, επαναλαμβάνω, εάν έχετε κάποια άλλη ιδέα για κάποιο διαφορετικό μοντέλο προβολέα, που να αγγίζει τα όριά μου ή και να τα ξεπερνάει για λίγο, παρακαλώ...είμαι όλος αυτιά!

Ευχαριστώ!
Αν δεν σε πειραζει το γκρι και το ραιηνμποου παιρνεις τον φθηνοτερο καινουργιο dlp optoma 141x. Παντως φωτομετρο μν αγορασεις ουτε να δεις απο κοντα προβολεις. Θα το κανεις στην επομενη αγορα που θα ειναι πιο ωριμη.

Απάντηση: Re: Επιλογή προβολέα - αντικατάσταση του Panasonic PT-AX200

Παντως φωτομετρο μν αγορασεις ουτε να δεις απο κοντα προβολεις. Θα το κανεις στην επομενη αγορα που θα ειναι πιο ωριμη.

Και πως θα κρίνει πόσο γκρίζο πρέπει να είναι το πανί του?

Τους προβολείς πρέπει να τους δει για να αντιληφθεί ποια εικόνα του κάθεται καλύτερα στο μάτι. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες προτεραιότητες και προτιμήσεις στην εικόνα.

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή προβολέα - αντικατάσταση του Panasonic PT-AX200

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Οκ, κάποια συμπεράσματα λοιπόν είναι τα εξής...

1] JVC HD-1 μάλλον όχι εξ αιτίας της κίνησης, χρώματος και ευκρίνιας.

2] Δοκιμάστηκε ο Benq w1070 σήμερα στο δωμάτιό μου αλλά δυστυχώς...θέλει διαφορετική εγκατάσταση η οποία και να γίνει θα είναι αρκετά δύσκολο και άσχημο στο μάτι. Πρέπει να πώ όμως ότι μόλις άνοιξε...πραγματικά ζήλεψα σε σχέση με τον Panasonic PT-AX200 (με περιμετρικά φώτα πάντα ανοιχτά)! Άν μειωνόταν λίγο και το rainbow με γκρί οθόνη τότε κάτι παρόμοιο σε εικόνα θα είναι, θεωρώ πάντα για τις δικές μου ανάγκες και επιθυμίες, ιδανικό!

3] ...Ιδανικό βέβαια (μιλώντας συνεχίζοντας τα παραπάνω) χωρίς να έχω δεί απο κοντά τους προαναφερθέντες Epson TW3600 και ΤW5000. Έχει κανείς να μου πεί τίποτα για αυτούς τους δύο γενικά ή ειδικά? Στο μεταξύ τους και για την περίπτωσή μου? Σε σχέση με τον Benq W1070 τί θα έπρεπε να περιμένω?

Ομολογώ πάντως ότι είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον χώρο μου με τον Benq W1070 (χωρίς να έχω εμπειρία απο άλλους προβολείς βέβαια πλήν του PT-AX200). Μήπως να κοιτάξω κάτι παρόμοιο (σε DLP) με περισσότερο lens shift και ξε-zoom φακού? Υπ' όψην ότι το λέω αυτό επειδή ο Benq δεν μπόρεσε με τίποτα απο την απόσταση που έχω να μου βγάλει 72-74 ίντσες. Στη καλύτερη περίπτωση το μικρότερο κάδρο που έπαιρνα ήταν 85 με 90" .