Επιλογή προενίσχυσης

gerasimosbel

New member
21 December 2015
14
Καλησπέρα.

Θέλω τα φώτα σας σχετικά με το εξής:

Το επίπεδο προενίσχυσης ενός καλού ΑV με pre-outs (π.χ. Marantz sr7010 ή Denon x4200 στα 1500 ευρώ περίπου).. σε σχέση με έναν κοντινής αξίας προενισχυτή, πόση διαφορά μπορεί να έχει;;;; ....σε έναν συνδιασμό με τελικό ενισχυτή και ηχεία και στόχο μουσικές ακροάσεις...

Αντιλαμβάνεστε ότι με τον AV αναβαθμίζω και τον Denon (x2000) που έχω τώρα για home cinema, ενώ με το προενισχυτή κλείνω με τον καλύτερο τρόπο το σετ δικάναλου ήχου.

Η διαφορά είναι τέτοια που ο προενισχυτή αξίζει τα λεφτά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.....

Θα μπορούσες να γίνεις πιο σαφής; Λες "σε σχέση με έναν κοντινής αξίας προενισχυτή" εννοείς πολυκάναλο;
Εσύ τι θες ακριβώς; Να ακούς και μουσική απ τον πολυκάναλο ώστε να τα έχεις όλα σ ένα ή θες ξεχωριστό σύστημα; Αν θεωρήσουμε ότι εννοείς ένα δικάναλο προενισχυτή μακράν στο ίδιο κόστος θα είναι καλύτερος από ένα a/v, αφού δεν θα έχει οθόνες πολύπλοκες, δεν χρειάζεται μεγάλο τροφοδοτικό, δεν έχει τελικά στάδια, δεν έχει πολλές συνδέσεις , δεν έχει πλακέτες δεν έχει πάρα πολλά πράγματα οπότε όπως καταλαβαίνεις θα είναι μακράν πιο ποιοτικός και πιο μουσικός, άλλο πολυκάναλος a/v που αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν είναι κι η δουλιά τους η αναπαραγωγή μουσικής κι άλλο ένας προενισχυτής δικάναλος ο οποίος μάλιστα δεν χρειάζεται να ανανεώνεται κάθε τόσο αφού δεν έχει να διαχειριστεί κάθε φορά καινούρια φορμά όπως οι a/v.
Για δώσε περισσότερες πληροφορίες να σε βοηθήσουν οι πιο έμπειροι, τι μουσική ακούς, τι πηγές και τι ηχεία έχεις, τι χώρο και γενικώς τι ακριβώς χρειάζεσαι γιατί ομολογώ δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα.

Εννοώ δικάλο προ έναντι AV preouts. Τώρα από τα preouts ενός DENON x2000 (zone2 και όχι main) δίνω σε τελικό Parasound A23 και αυτός οδηγεί τα ηχεία για μουσική. Από πηγές παίζω CD (ένα Sony player όχι ιδιαίτερο), ράδιο και κυρίως αρχεία mp3 και flac (από δίσκο NAS στον DENON).

Από την αρχή το σχέδιο ήταν και είναι χωριστό σύστημα μουσικής (ηχεία, τελικός, προενισχυτής, ένα καλύτερο CD player ή media player). Για λόγους οικονομικούς, μπήκα στο τρυπάκι να ρωτήσω..... αν αναβαθμίζοντας τον AV (με έναν από αυτούς που αναφέρω πιο πάνω ή κάτι αντίστοιχο) θα τροφοδοτήσω καλύτερα τον τελικό μου;; (σε σχέση με τον υπάρχων DENON x2000);;

Αν η απάντηση είναι όχι, το θέμα κλείνει. Αν η απάντηση είναι ναι.... πόση ακόμα διαφορά θα έχω από το σετ με προενισχυτή;; Αν η παραχώρηση είναι μικρή να την δεχτώ, αν είναι μεγάλη να μην το σκέφτομαι και να χτίσω σιγά σιγά το χωριστό σετ.

Φίλε μου προσωπική μου άποψη πάντα αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ακούσεις, η λογική όπως σου ξαναείπα λέει ότι ο δικάναλος προ θα είναι μακράν καλύτερος γιατί αυτή είναι η δουλιά του, το θέμα είναι αυτό το "μακράν" θα το ακούσεις; Είναι κι υποκειμενικό, κάποιος θα πει όχι δεν αξίζει κάποιος θα πει γουάου, οπότε όπως καταλαβαίνεις αυτό θα πρέπει να το διαπιστώσεις εσύ από διαδοχικές ακροάσεις και με διαφορετικά μηχανήματα, εσένα η λογική σου τι λέει; Η αναβάθμιση σε a/v, προσωπική μου άποψη πάντα, δεν θα φέρει ουσιαστική αλλαγή σε δικάναλη ακρόαση, ακουστή μπορεί όχι όμως δραματική, αυτό είναι ένα θέμα που θα στο απαντήσουν τα ίδια τα αυτιά σου, αλήθεια έχει τύχει να ακούσεις άλλο αμιγώς δικάναλο σύστημα ώστε να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης τρόπον τινά;

Εφόσον είναι σίγουρο οτι πλεον μιλάμε για αμιγώς δικαναλο σύστημα και δικαναλο ενισχυτή μήπως να μεταφερθεί το νήμα στα του δικαναλου; Διαφορά θα ακουσεις και καραμπινατη. Αν μάλιστα το σκέφτεσαι για σχεδόν αποκλειστική χρηση ψηφιακών πηγών μάλλον καλυτερα να πας σε dac/pre τύπου teac ud503 που έχει και μια αναλογική είσοδο για παν ενδεχόμενο ή στο mytek brooklyn, benchmark dac2 κ.ο.κ.

Θανάση το σκέφτηκα όμως η απορία του είναι σε σχέση με ενισχυτή a/v που ήδη έχει κι έχει σκοπό να ανανεώσει οπότε θεώρησα ότι καλό είναι να μείνει εδώ κι αν αποφασίσει για δικάναλο ενισχυτή τότε να ανοίξει ένα καινούριο θέμα εκεί.

Nα ρωτήσω κάτι σχετικό;

Εφόσον υπάρχει τελικός (πολυκάναλος) στο σύστημα,
έχει διαφορά στην ποιότητα/απόδοση αν τον ρόλο του προ τον παίζει ένας ολοκληρωμένος (με χρήση των pre-outs) ή ένας καθαρά πολυκάναλος προενισχυτής;

Σε σπίτι φίλου που άκουσα πάνω στον πολυκάναλο μουσικό αρχείο πρώτα από a/v και μετά από δικάναλο (Tag Mclaren) η διαφορά ήταν αισθητή κυρίως στην στερεοφωνία και στην τοποθέτηση του τραγουδιστή.
Ιδανικό εννοείται δικάναλος προ με δικάναλο τελικό, ακόμα πιο αισθητή η διαφορά.

Ευχαριστώ Κώστα.

Σε ταινίες όμως (μιας που μιλάμε για πολυκάναλο προ) υπάρχουν διαφορές;