[ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ] Προβολέας HT στα ~1000

DOOM_NX

Senior Member
17 January 2010
501
Καρδίτσα
Χαιρετώ το forum avclub.gr!

Πρώτη φορά γράφω στο forum σας.

Ασχολούμαι εδώ και χρόνια με τους υπολογιστές και λατρεύω τις ταινίες και τις ξένες σειρές. Ως συνέπεια έχω δει ένα σωρό DVD, αλλά η μεγαλύτερη οθόνη που προβλήθηκαν σπίτι μου ήταν 22" monitor... Από το VHS όταν πήγαινα Γυμνάσιο μέχρι τώρα που είμαι φοιτητής δεν υπήρχε Home Theater στο σπίτι μου. Ό,τι έκανα το έκανα στο PC.

Μέχρι που αποφάσισα να πάρω ηχεία Home Cinema, για εντελώς διαφορετικό λόγο από αυτόν που προορίζονται. Όμως δοκιμάζοντάς τα με την 22" LCD TV/Monitor μου καλοάρεσε η ιδέα προβολής ταινιών στο σαλόνι με surround ήχο. Αλλά όσο ωραία αίσθηση άφηνε το home cinema τόσο περισσότερο μειωνότανε από την μικρή οθονούλα που σε ανάγκαζε να κάθεσε το πολύ στο 1μισι μέτρο.

Έτσι άρχισα την αναζήτηση 1080p τηλεοράσεων... Όσο ανέβαιναν οι ίντσες ξέφευγε το κόστος και σαν φοιτητής δεν έχω την πολυτέλεια να δώσω κανα πεντοχίλιαρο μόνο για TV. Και μου ρχεται φλασιά και λέω γιατί δεν παίρνω έναν projector; Πολύ μεγαλύτερη εικόνα και σε λιγότερα λεφτά θα βγει...

Ξεκινάω την αναζήτηση και το διάβασμα πολλών σελίδων και φόρουμ. Οι πιο φθηνοί 1080p προτζέκτορες για την δουλειά που τους θέλω είναι στα 1000 περίπου. Optoma HD20, BenQ W1000, Vivitek H1080FD είναι μάλλον οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια. Επειδή δεν θέλω να κάνω αγορά μόνο από αυτά που έχω διαβάσει μόνος μου αλλά θα ήθελα και μια γνώμη από άτομα που είναι μέσα στα πράγματα, αποφάσισα να γίνω μέλος και να ρωτήσω και για τη δική μου περίπτωση ξεχωριστά.

Πάμε λοιπόν:

1) Ποιον προβολέα για HT χρήση (ταινίες DVD, HD) προτείνετε γύρω στα 1000 ;

2) Μήπως να προτιμήσω κάποιον πολύ καλό 720p έστω και προηγούμενων ετών όπως Epson EMP-TW700 (αν είναι όντως καλός...);

3) Αξίζει να δώσω 500 παραπάνω και να πάω σε κάτι σαν Mitsubishi HC3800; Θα δω διαφορά σε σχέση με τον HD20 πχ;

4) Οθόνη; Από που; Σκέφτομαι να δώσω max 150 , καθώς και ο προτζέκτορας θα είναι entry level. Αλλά από την άλλη η οθόνη θα μείνει... Ο προτζέκτορας μπορεί να αλλάξει... Σε κάθε περίπτωση δεν θα θελα να ανεβάσει ξέρω γω 50% τον προυπολογισμό η οθόνη σε πρώτη φάση.
Μια ιδανική θα ήταν μια manual tensioned 0.8 gain HC grey. Πολλά θέλω, το ξέρω. Γιαυτό πείτε μου τι μπορώ να πάρω και να μείνω ευχαριστημένος γύρω στα 150 .

5) Αγορά απο Αμερική; Έχει κάνει κανείς; Συμφέρει; Μόνο laser και φακούς επαφής έχω φέρει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού... Για τόσο μεγάλο μέγεθος όπως του προτζέκτορα και της οθόνης, δεν ξέρω τι παίζει...

Με λίγα λόγια. Υπάρχει το home cinema, 1500 euro max budget, τι μου προτείνετε για να επιχειρήσω το πρώτο μου home theater με προβολέα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Και γω αρχάριος είμαι στο θέμα του projector και ως τέτοιος σου απαντώ. Ίσως, ακριβώς για αυτό το λόγο, οι απαντήσεις μου να σου φανούν χρησιμότερες από ενός ειδήμονα...

1) Εγώ έχω τον optoma HD20 κυρίως γιατί δεν είχα την υπομονή να περιμένω άλλους τρεις μήνες για να βγει ο BenQ W1000. Λογικά ο BenQ είναι ισάξιος ή λίγο καλύτερος, εδώ πρέπει να διαβάσεις κάποιες συγκρίσεις στα διάφορα site. Είμαι (πάντα ως αρχάριος) πάρα πολύ ευχαριστημένος με τον προβολέα και το οπτικό αποτέλεσμα. Το μειονέκτημα και των δυο όντας DLP είναι πως δεν έχουν ευελιξία τοποθέτησης οπότε θα πρέπει να είσαι σίγουρος για τις αποστάσεις προβολής και τη δυνατότητα κεντρικής τοποθέτησης πριν προχωρήσεις σε κάποια αγορά.

2) Η προσωπική μου άποψη είναι πως καλύτερα να πας σε 1080 και γιατί μπορείς να πάρεις fullHD στην ίδια κατηγορία τιμής αλλά και γιατί ο 720p που θα επιλέξεις θα είναι συνήθως μια γενιά πίσω (τουλάχιστο 1 χρόνο παλιότερο μοντέλο).

3) Γνωρίζοντας ότι τα συγκριτικά τεστ τον βγάζουν ανώτερο από τα φθηνότερα μοντέλα που αναφέρεις θα σου έλεγα πως ΟΧΙ, δεν αξίζει τον κόπο.
α) Πρακτικά με τα 500 ευρώ που θα σου περισσέψουν τώρα και λίγα ακόμη, θα μπορείς σε 1-2 χρόνια να πάρεις έναν δεύτερο projector, ή έχοντας την εμπειρία του πρώτου να τα διαθέσεις πλέον πιο ορθολογικά.
β) Διαφορετικά θα μπορούσες να ενισχύσεις λίγο το budget της οθόνης και να πάρεις μια τίμια για τα λεφτά της οικονομική ηλεκτρική οθόνη.
γ) Επίσης, από ότι έχω καταλάβει, για να βγουν στο πανί οι διαφορές μεταξύ των διάφορων προβολέων θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες παράμετροι σε σχέση με την απόχρωση των τοίχων-οροφής, τις συνθήκες συσκότισης κτλ κτλ τα οποία συνήθως δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν κατά την οικιακή χρήση. Συνεπώς, υποψιάζομαι πως αν ένας προβολέας είναι 20% καλύτερος σε ιδανικές συνθήκες προβολής από κάποιον άλλο, ενδέχεται όταν έχεις κάποιο ελαφρύ φωτισμό να είναι μόνο 5% καλύτερος (δικό μου το συμπέρασμα οπότε δέχομαι ευχαρίστως τις όποιες διορθώσεις).
δ) το δικό σου μάτι ίσως τώρα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ακόμη κάποιες μικροδιαφορές στην απόδοση παραπλήσιων μηχανημάτων, ειδικά όταν δεν τα βλέπει να παίζουν ταυτόχρονα, άρα δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από κάποια μικρά μειονεκτήματα.

4) Εγώ πήρα μια ηλεκτρική 100 inches με 380ευρώ+μεταφορικά (υπάρχει και φθηνότερη νομίζω) με την οποία είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Είναι μεγάλη άνεση να έχεις τον προβολέα μόνιμα στημένο στην οροφή και την οθόνη να ανοίγει εύκολα με ένα τηλεχειριστήριο. Λένε επίσης πως στις χειροκίνητες είναι πιο πιθανό να παρουσιαστουν γρήγορα ζάρες.

5) Ο HD20 κάνει 999$ στην Αμερική και 999 στην Ευρώπη. Δηλαδή αν το φέρεις από Αμερική θα γλιτώσεις αρκετά, με ένα μικρό ίσως ρίσκο για την εγγύηση όπως και ένα μεγαλύτερο ρίσκο στον εκτελωνισμό (σαφώς βολεύει αν το φέρει κάποιος γνωστός σου από εκεί, δεν ξέρω αν μπορεί εύκολα να τον περάσει στο αεροδρόμιο).

Το δικό μου σύστημα προβολέας-οθόνη-καλώδια μου στοίχησε κατά σύμπτωση ακριβώς 1500 !!

Καλή επιλογή σου εύχομαι.

Σ'ευχαριστώ πολύ, batatoudis. Αν μη τι άλλο ήσουν πρόσφατα στη θέση μου και έχεις την εμπειρία και το αποτέλεσμα.

την οθονη batatoudis απο που την πηρες,εχεις καποια στοιχεια? Με ενδειαφεριε να αγορασω και εγω!