Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
σκέφτομαι έναν ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα για το μπάνιο,
τωρα έχω απλό θερμοσήφωνα.

τα κυριότερα μειονεκτήματα του θερμοσίφωνα ειναι:
1) περιμένεις αρκετά λεπτά μέχρι να ζεσταθεί το νερό
2) μπορεί να τελειώσει το ζεστό νερό ενώ ακόμα πλένεσαι

έχει κανείς εμπειρία από ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα;
ειδα υπάρχουν τριφασικοί και μονοφασικοί.
με ενδιαφέρει μονοφασικός.

οι τιμες κυμαίνονται από 100 εώς 300

ζεσταίνουν το νερό αρκετά ή απλα ειναι χλιαρό;
τι να προσέξω/αποφύγω;

Last edited:
Εχει φιλος και ξερω οτι καει πολυ ρευμα αλλα το νερο ειναι αρκετα ζεστο και οχι χλιαρο.

Μηπως ο θερμοσιφωνας που εχεις ειναι αρκετων ετων και εχει γεμισει αλατα και αντι να χωραει πχ 80 λιτρα νερο χωραει 50 λιτρα; Κοψαμε το καλοκαιρι εναν για να τον κανουμε ψησταρια και τα αλατα που ειχε μεσα ηταν το 60% του χωρου.

Εγω θα σου ελεγα να κανεις κινηση για ηλιακο αλλιως παρε εναν μεγαλυτερο θερμοσιφωνα με επιστρωση σμαλτο.

σκέφτομαι έναν ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα για το μπάνιο,
τωρα έχω απλό θερμοσήφωνα.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι οτι τραβάει πολλά kw για όση ώρα μένει ΟΝ. Σχεδόν τα διπλά απο έναν θερμοσίφωνα. Ξεκινάνε απο 3kw οι μικρότεροι, ανάλογα την εφαρμογή. Αν έχεις μονοφασικό ρεύμα πρέπει να περιορίσεις τις άλλες καταναλώσεις την ώρα που κάποιος θα κάνει μπάνιο πχ. να μην δουλεύει ο φούρνος. Απο εκεί και πέρα, πολλές γκρίνιες οτι το νερό έρχεται συχνά με ανομοιογενή θερμοκρασία, ότι πιάνουν σύντομα άλατα, αλλά αυτά είναι σχετικά.

Εχει φιλος και ξερω οτι καει πολυ ρευμα αλλα το νερο ειναι αρκετα ζεστο και οχι χλιαρο.

Μηπως ο θερμοσιφωνας που εχεις ειναι αρκετων ετων και εχει γεμισει αλατα και αντι να χωραει πχ 80 λιτρα νερο χωραει 50 λιτρα; Κοψαμε το καλοκαιρι εναν για να τον κανουμε ψησταρια και τα αλατα που ειχε μεσα ηταν το 60% του χωρου.

Εγω θα σου ελεγα να κανεις κινηση για ηλιακο αλλιως παρε εναν μεγαλυτερο θερμοσιφωνα με επιστρωση σμαλτο.

νοικιάζω οποτε ψάχνω μια φθηνή λύση.

ο ταχυθερμαντηρας με βολεύει γιατι τον ανοίγεις απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα.

ενας θερμοσίφωνας με επιστρωση σμαλτο πόσο κοστίζει περίπου;
υπάρχει τροπος να μπορεί να ανοίγει ο θερμοσίφωνας απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα;
θα με βόλευε παρα πολύ αυτό για διάφορους λόγους.

O θερμοσίφωνας επειδή τραβάει 3-4 kw, θέλει δική του και μάλιστα ενισχυμένη γραμμή απο τον πίνακα (2.5άρι καλώδιο) - και δική του ασφάλεια (γι'αυτό τον ανοίγουμε απο τον πίνακα). Δεν μπορείς να τον τροφοδοτήσεις απο πχ. το ρεύμα για τα φώτα στο οποίο ανήκουν οι περισσότερες πρίζες του σπιτιού (1.5άρι καλώδιο). Ενας ηλεκτρολόγος θα στο εξηγήσει καλύτερα βέβαια.

Re: Απάντηση: Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

O θερμοσίφωνας επειδή τραβάει 3-4 kw, θέλει δική του και μάλιστα ενισχυμένη γραμμή απο τον πίνακα (2.5άρι καλώδιο). Δεν μπορείς να τον τροφοδοτήσεις απο πχ. το ρεύμα για τα φώτα στο οποίο ανήκουν οι περισσότερες πρίζες του σπιτιού (1.5άρι καλώδιο). Ενας ηλεκτρολόγος θα στο εξηγήσει καλύτερα βέβαια.

σκέφτομαι να καταργήσω τον θερμοσίφωνα που χρησιμοποιώ τώρα και ειναι ακριβώς πάνω απο το ντουζ σε εμφανή σημείο.
φαίνεται και το χοντρό καλωδιο που τον συνδέει.

Τότε έχει ήδη δική του γραμμή.
Αν έχει δική του γραμμή απο τον πίνακα, μπορείς να του βάλεις διακόπτη στο μπάνιο. Θέλει προσοχή για υγρασία και νερά όμως για βραχυκύκλωμα.
Αλλά ποιός ο λόγος να ανοίγει απο το μπάνιο ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ολοι οι θερμοσίφωνες πια βγαίνουν με γυαλί ή "σμαλτο" και μόνωση υαλοβάμβακα.

Αν έχει δική του γραμμή απο τον πίνακα, μπορείς να του βάλεις διακόπτη στο μπάνιο.

ενδιαφέρον, αν και οταν ειχα ρωτήσει εναν φίλο ηλεκρολόγο για το αν μπορώ να ανοίγω τον θερμοσίφωνα απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα, μου είπε οτι απλά δεν γίνεται.

Πριν μερικά χρόνια που ειχε χαλάσει ο θερμοσίφωνας, ο ηλεκτρολόγος, για να μην ψάχνει που ειναι το πρόβλημα,
μου έβαλε νέο εξωτερικό καλώδιο με κανάλι, οπου συνδέεται απευθείας στην ασφάλεια του πίνακα.

Γίνεται αλλά έχει τα στοιχεία επικινδυνότητας ανάλογα με την υγρασία του μπάνιου, πόσο κοντά είναι σε νερά κλπ. Απλά βάζεις έναν διακόπτη στο χοντρό καλώδιο που λες οτι είδες και κρατάς τον ασφαλειοδιακόπτη στον πίνακα μόνιμα ON. Αν όμως είναι κοντά στον θερμοσίφωνα πάνω απο το ντούζ, θα πεταχτούν νερά και επομένως "δεν γίνεται".
Αν έχεις μικρά παιδιά ξέχνα το.

Αλλά ποιός ο λόγος να ανοίγει απο το μπάνιο ?

για να μην πέσει το ρεύμα κατα λάθος (εχει γίνει) οταν φίλοι/επισκέπτες ανοίγουν και κλείνουν ασφάλειες.
αλλες φορές τελειωνει το νερό και για να το ξανανοιξεις, πρεπει να πηγαίνεις βρεγμένος μεχρι τον πίνακα.
γενικά δεν βολεύει καθόλου να ανοιγει από τον πίνακα.

Μα και απο το μπάνιο να ανοίγει, θέλει μισή ώρα να ζεσταθεί το νερό. Θερμοσίφωνας είναι... όχι ταχυθερμοσίφωνας...
Μικρό το πρόβλημα με τους φίλους. Οταν κάνεις μπάνιο διώξε τους... :)

Μα και απο το μπάνιο να ανοίγει, θέλει μισή ώρα να ζεσταθεί το νερό. Θερμοσίφωνας είναι... όχι ταχυθερμοσίφωνας...
Μικρό το πρόβλημα με τους φίλους. Οταν κάνεις μπάνιο διώξε τους... :)

ε οχι να διώχνουμε και το ωραίο φύλο.. κανα μαντράχαλο μετα χαρας! :p

ή πες στους επισκέπτες, να μην πειράζουν τις ασφάλειες όσο είσαι μέσα...

edit

το ωραίο φύλλο πάρτο μαζί στο μπάνιο. Θα είσαι σίγουρος οτι δεν θα σου ρίξει τις ασφάλειες.

Μα αν σου τελειώσει το νερό και πρέπει να τον ανάψεις ξανά αυτό συνεπάγεται οτι όπως και να'χει πρέπει να βγεις απο το μπάνιο γιατί δεν έχεις άλλο ζεστό νερό.
Οπότε θα βγεις για να τον ανάψεις αλλά κυρίως για να περιμένεις να ζεσταθεί το νερό.
Η καλύτερη λύση είναι να τον δει υδραυλικός-ηλεκτρολόγος να δει τι παίζει μέσα.
Τους ταχυθερμοσίφωνες τους δουλεύουν πολύ στο εξωτερικό, εδώ όσο και να έψαξα δεν διάβασα και τα καλύτερα(στα εξηγεί ο BIOS)

Απάντηση: Re: Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

νοικιάζω οποτε ψάχνω μια φθηνή λύση.

ο ταχυθερμαντηρας με βολεύει γιατι τον ανοίγεις απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα.

ενας θερμοσίφωνας με επιστρωση σμαλτο πόσο κοστίζει περίπου;
υπάρχει τροπος να μπορεί να ανοίγει ο θερμοσίφωνας απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα;
θα με βόλευε παρα πολύ αυτό για διάφορους λόγους.

Οπως γραφεις εχει θερμοσιφωνα απλα δεν σου φτανει το νερο και ενας καλος πχ 120 λιτρα εχει σχεδον 100 ευρω ισως και λιγοτερα σε αντιθεση με αυτο που θελεις να παρεις που ξεκιναει απο τα 100 ευρω.
Αφου νοικιαζεις ρωτα αυτος που εχει το σπιτι ποσα λιτρα θερμοσιφωνα εχει και ποσα χρονια τον εχει γιατι μπορει να ειναι μικρος η να ειναι πολλα χρονια αρα πολλα αλατα η και τα δυο μαζι.

Δες ακομα αν οταν τον εχεις αναψει την πρωτη φορα που θα ανοιξεις την βρυση αν το νερο κοχλαζει, αν το κανει ισως να εχει αερα μεσα και να θελει εξαερωση.
Ισως να ειναι και χαμηλα ο θερμοστατης του πχ 40 βαθμους και οχι 60 και ετσι οταν κανεις αναμιξη με κρυο να ειναι λιγα τα λιτρα στο συνολο τους.

Δικαιολογίες ψάχνει. Αντιθέτως όμως, δεν έχει δει πως μένουν με ανοιχτό το στόμα οι γυναίκες, όταν βγαίνει το αρσενικό απο το μπάνιο με το νερό να στάζει απο τα μαλλιά στα μούσκουλα και την πετσέτα στην μέση για να σηκώσει την ασφάλεια...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

ενδιαφέρον, αν και οταν ειχα ρωτήσει εναν φίλο ηλεκρολόγο για το αν μπορώ να ανοίγω τον θερμοσίφωνα απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα, μου είπε οτι απλά δεν γίνεται.

Πριν μερικά χρόνια που ειχε χαλάσει ο θερμοσίφωνας, ο ηλεκτρολόγος, για να μην ψάχνει που ειναι το πρόβλημα,
μου έβαλε νέο εξωτερικό καλώδιο με κανάλι, οπου συνδέεται απευθείας στην ασφάλεια του πίνακα.

Μην βαλεις με τιποτα διακοπτη μεσα στο μπανιο γιατι μετα θα λες βρεχει και αστραφτει στην μπανιερα μου :flipout:

Αν ειναι σε εμφανη σημειο τοτε θα ειναι και πολυ ευκολο να τον αλλαξεις σε αντιθεση απο το να τον ειχες στο παταρι.

για να μην πέσει το ρεύμα κατα λάθος (εχει γίνει) οταν φίλοι/επισκέπτες ανοίγουν και κλείνουν ασφάλειες.
αλλες φορές τελειωνει το νερό και για να το ξανανοιξεις, πρεπει να πηγαίνεις βρεγμένος μεχρι τον πίνακα.
γενικά δεν βολεύει καθόλου να ανοιγει από τον πίνακα.

Αν τελειωσει το νερο τζαμπα πας ως τον πινακα γιατι μεχρι να ζεστανει τον δαγκωσες.

Το προβλημα σου ειναι στον θερμοσιφωνα που ηδη εχεις η εχει χαμηλα τον θερμοστατη η ειναι πολυ μικρος η ειναι τιγκα στα αλατα.

Εγώ έχω πρίζα πλυντηρίου στο μπάνιο, αλλά είναι σχεδόν 3 μέτρα μακριά απο την ντουζιέρα. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα τα τελευταία 15 χρόνια, ούτε καν οξείδωση.

Ο θερμοσίφωνας έχει επάνω του περιστροφικό ρυθμιστή θερμοκρασίας. είτε εξωτερικό, είτε επάνω στην βάση της αντίστασης εσωτερικά. Μπορεί απο εκεί να ανεβάσει την θερμοκρασία και να έχει έτσι μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

Θα βοηθουσε μια φωτογραφια απο τον θερμοσιφωνα που εχεις, το γραφω γιατι ο θειος μου εβαλε θερμοσιφωνα που ηταν για οριζοντιος ορθιο με αποτελεσμα να μην μπορει να γινει σωστη εξαερωση με αποτελεσμα να εχει πολυ λιγο νερο και αυτο να κοχλαζει.

Εγώ έχω πρίζα πλυντηρίου στο μπάνιο, αλλά είναι σχεδόν 3 μέτρα μακριά απο την ντουζιέρα. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα τα τελευταία 15 χρόνια, ούτε καν οξείδωση.

Ο θερμοσίφωνας έχει επάνω του περιστροφικό ρυθμιστή θερμοκρασίας. είτε εξωτερικό, είτε επάνω στην βάση της αντίστασης εσωτερικά. Μπορεί απο εκεί να ανεβάσει την θερμοκρασία και να έχει έτσι μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

Κανονικα για ασφαλεια δεν πρεπει να το βαλει πανω απο το 60 ασχετα αν μπορει να εχει και μεχρι το 90

αντε και αλλαξα θερμοσίφωνα και πήρα εναν με 120 λιτρα.
αν δεν μου φτάνει το ζεστό νερό τι κάνουμε;
πόση ώρα θέλει για να ξαναζεστάνει;
αν θέλω να πλένω κανα πιάτο;
επισης δεν μου λύνει το πρόβλημα του να ανοίγει απο το μπάνιο και όχι απο τον πίνακα.