Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Τι εννοείς μακρυά από το πίβοτ ;
Και..τι είναι πίβοτ ; 🙄
το κέντρο του άξονα περιστροφής του βραχίονα.
εδώ στην φωτό , σου δείχνω το αντίβαρο κοντά στο πίβοτ..
η βίδα που βλέπεις πάνω είναι στο κέντρο του άξονα περιστροφής.
IMG_20210513_225738[1].jpg

• Love
Reactions: ethnikGR
Vlad σ'ευχαριστω πάρα πολύ ! Ειλικρινά είμαι ευγνώμων !! Κατάλαβα ακριβώς !!
Οπότε εσύ αν κατάλαβα καλά προτείνεις να βαλω επάνω την vm95ml χωρίς βαριδιο στο hs και να ζυγισω κανονικά τον βραχίονα ( το αντίβαρο του βραχίονα κλασικά πίσω μέχρι να οριζοντιωθει αυτός και εκεί είναι το 0. Μετά βάζω 2γρ και τέλος ; ) ;

Η εννοείς ότι αν οριζοντιωθει ο βραχίονας με την κεφαλή επάνω με το αντίβαρο μακρυά από το πίβοτ τότε θα χρειάζεται βαρίδι στο hs ;

Οσο προσθετεις βαρος μπροστα στην κεφαλη, τοσο πιο πισω θα πηγαινει το αντιβαρο για να ζυγισει ( εκτος κι αν υπηρχαν sub weights ).Γι αυτο , ξεκινα οπως σου ειπε ο Βλαδιμηρος ,ακουσε και αναλογα βλεπουμε.

• Like
Reactions: ethnikGR
Έγινε ! Σας ευχαριστώ πολύ αλλά μια ακόμη απορία που μου γεννήθηκε....είναι κακό να πηγαίνει το αντίβαρο πίσω , μακρυά από το πίβοτ ;

Οχι παντα. Υπαρχουν περιπτωσεις οπου ειναι προτιμοτερο να ειναι "σωστα" καποια πραγματα, κι ας ειναι πισω το αντιβαρο. Δεν υπαρχει "ιδανικη" αποσταση αντιβαρου - πιβοτ.

Αλλά στην φυσική, όσο πιό πολύ απέχει το βάρος από το κέντρο περιστροφής του, δεν γίνεται μεγαλύτερη και η αδράνεια του;
Επομένως και η ικανότητα του βραχίονα να ακολουθεί την μετακίνηση πιο ελεύθερα?

Το θεμα ειναι οτι η καθε κεφαλη, "χρειαζεται καποια αδρανειακη μαζα " για να λειτουργησει σωστα. Η αποσταση αντιβαρου/pivot αποτελει μερος αυτων των αναγκων και δεν ειναι παντα προς οφελος της κεφαλης (αναρτησης) να ειναι το αντιβαρο οσο πιο κοντα στο pivot γινεται. Δεν ευθυνεται δηλαδη παντα η μαζα του βραχιονα, αλλα και η ικανοτητα του damping μιας αναρτησης. Μπορει να υπαρχουν κεφαλες με ιδιο βαρος, ιδια ενδοτικοτητα και διαφορετικο damping στα λαστιχα της αναρτησης τους.
Ενα κλασικο παραδειγμα που βιωνω στο συστημα μου, η shure m97xE , με ψηλη ενδοτικοτητα σε βαρυ βραχιονα και λογω αψογου damping δουλευει εξαιρετικα.

Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
γι'αυτό κάνουμε τις δοκιμές σε όλα όσα αφορούν το πικάπ.
μέχρι και μικρές αλλαγές στο βάρος ανάγνωσης, πάντα στα πλαίσια που λέει ο κατασκευαστής της κεφαλής.

Εντάξει παιδιά ! Μόλις με το καλό έρθει θα ξεκινήσω δοκιμές και θα σας πω....
Με την ευκαιρία , επειδή ψάχνω και δεν βρίσκω κάτι στα manual, ξέρετε σε ποια απόσταση πρέπει να βιδωαω την κεφαλή πάνω στο hs; στου pl514 για παράδειγμα.λεει συγκεκριμένα cm από το σημείο επαφής με τον βραχίονα. Στο dual δεν μπορώ να βρω κάτι...

δεν έχεις προτράκτορα?
Αυτος ο προτακτορας μου σπαει τα νεύρα δεν μπορώ να τον κατανοήσω με δυσκολεύει ενώ παιζω στα δακτυλα μου την ρύθμιση vta στο project

δεν έχεις προτράκτορα?

Έχω αυτόν εδώ https://www.skroutz.gr/s/26783554/Ortofon-Cartridge-Alignment-Tool.html αλλά αυτό είναι για να ευθυγραμμίσεις την κεφαλή να είναι ίσια. (Αν δεν κάνω λάθος)
Εγώ ρωτάω πόσο πίσω ή μπροστά πρέπει να βιδωαω την κεφαλή επάνω στο συγκεκριμένο HS.

Έχω αυτόν εδώ https://www.skroutz.gr/s/26783554/Ortofon-Cartridge-Alignment-Tool.html αλλά αυτό είναι για να ευθυγραμμίσεις την κεφαλή να είναι ίσια. (Αν δεν κάνω λάθος)
Εγώ ρωτάω πόσο πίσω ή μπροστά πρέπει να βιδωαω την κεφαλή επάνω στο συγκεκριμένο HS.
όταν και στα 2 σημεία του προτράκτορα η κεφαλή είναι ευθύγραμμη, είσαι οκ.
αν για παράδειγμα την τερματίσεις στην διαδρομή μπροστά ή πίσω, θα δεις ότι στο ένα από τα 2 σημεία δεν θα είναι ευθύγραμμη.
υπάρχει ένα μικρό εύρος στην διαδρομή όπου θα ευθυγραμμιστεί και στα 2 σημεία.
προϋπόθεση, ο προτράκτορας να έχει φτιαχτεί για το μήκος του βραχίονά σου

Οπως λέει ο vlad66 στο #534.
Μόλις ευθυγραμιστεί η κεφαλή ώστε να είναι παντού παράλληλη με τις γραμμές, είναι και στην σωστή θέση στο κέλυφος.
Λογικά ο προτράκτορας της DUAL είναι αυτός που χρειάζεσαι για το DUAL πικαπ.

Αλλοιώς πας σε SME βραχίονα και ξενοιάζεις από το άγχος αν έχει βιδωθεί εκεί που πρέπει η κεφαλή......:)

Αλλοιώς πας σε SME βραχίονα και ξενοιάζεις από το άγχος αν έχει βιδωθεί εκεί που πρέπει η κεφαλή......:)
Ναι μεν, αλλα αναλογα με την κεφαλη αλλαζει το effective length ....................

Κάν' τους ενα τηλ πρώτα και ρώτα αν κάνει και για το 621.

Για το 514:

Last edited:
μπορείς να μου το εξηγήσεις;
Ναι. Αν εχεις μια κεφαλη που το κεντρο των βιδων μεχρι την ακιδα εχει ας πουμε 10μμ και αλλαξεις κεφαλη οπου το κεντρο των βιδων μεχρι την ακιδα εχει 12μμ , τοτε στη δευτερη περιπτωση ο sme θα πρεπει να μετακινηθει 2μμ πιο πισω ωστε το οverhang να ειναι σωστο. Ομως το ενεργο μηκος αλλαξε.
Σε ενα βραχιονα με σταθερη βαση/θεση οπου το headshell επιτρεπει μετακινηση των κεφαλων , οποια κεφαλη και να βαλεις και οποια αποσταση και να εχει μεταξυ βιδων και ακιδας, θα εχεις και σωστο overhang και σωστο ενεργο μηκος.

Last edited: