[Επίσημο] Apple Vision Pro

Είναι όμως η πρώτη απόπειρα να προσεγγιστεί ολιστικά το ζήτημα VR/AR και αν πιστέψουμε τους reviewers, φαινεται να το εχει πετυχει στο μεγαλύτερο βαθμό.
Στην αρχή θα είναι ένα High End toy για πλουσίους και μια πλατφόρμα πειραματισμού για τους developers. Αν πιάσει, σε συνδυασμό με τη προοδο της τεχνολογιας, θα δουμε πιο portable, power efficient και οικονομικες συσκευες. Αν ομως ειναι όντως τοσο καλο ως πρωτη εκδοση, θα πουλησει καλα σε αυτους που εχουν money to spare, οι οποιοι ειναι πολυ περισσοτεροι απο οτι νομιζουμε.
Ξέρεις καλύτερα από εμάς από ποιους συντηρείται πχ το High end Video & Audio. 😉

Η πρώτη απόπειρα σίγουρα δεν είναι.. That ship has sailed από την δεκαετία του 90.. Εγώ βλέπω incremental βελτιώσεις στην χρηστικότητα, π.χ. το ότι βλέπει τα χέρια σου και δεν χρειάζεται να κρατάς κάποιον controller ή το ότι έχει μεγαλύτερη ανάλυση και λιγότερο lag από παλιότερες υλοποιήσεις.

Αλλά σίγουρα δεν έχουν λύσει τα πιο βασικά προβλήματα που έχουν όλα τα VR / AR headsets.

Το πρόβλημα δεν είναι το κατά πόσο είναι VR ή AR. Είναι κατά πόσο έχει αρκετά μεγάλη ανάλυση, χαμηλό βάρος, μεγάλη επεξεργαστική ισχύ για να έχει ελάχιστο lag κτλ κτλ..

Το ότι είναι AR και όχι VR δεν επηρεάζει τα παραπάνω θέματα. Ίσα ίσα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα στον τομέα της επεξεργαστικής ισχύος.
οσοι το δοκιμασαν ειπαν οτι εχει την δυναμη και την αναλυση κλπ... ειναι οτι καλυτερο εχουν δει.
Μενει να εξελιχτει η τεχνολογια υλικων, να γινει πιο μικρο, ελαφρυ, οικονομικο κλπ

αυτα θα παρουν χρονια... γιατι απλα δεν υπαρχει κατι ακομα τοσο προηγμενο.

αν καποιος ομως εχει τη δυναμη και κυριως το software να το κανει σωστα , ειναι η apple....

Η πρώτη απόπειρα σίγουρα δεν είναι.. That ship has sailed από την δεκαετία του 90.. Εγώ βλέπω incremental βελτιώσεις στην χρηστικότητα, π.χ. το ότι βλέπει τα χέρια σου και δεν χρειάζεται να κρατάς κάποιον controller ή το ότι έχει μεγαλύτερη ανάλυση και λιγότερο lag από παλιότερες υλοποιήσεις.

Αλλά σίγουρα δεν έχουν λύσει τα πιο βασικά προβλήματα που έχουν όλα τα VR / AR headsets.
δεν μας νοιαζει ρε Δημητρη αν ειναι η πρωτη ή η τελευταια.... ειπαμε, το πρωτο iphone δεν ηταν το πρωτο κινητο, αλλα εφερε την επανασταση!

Ειστε απιστευτοι .... οι ιδιοι που αμφισβητουσατε και παλι και λεγατε οτι δεν εχει πχ καμερα, 3g κλπ.... δεν πειραζει,μας αρεσει που εχουμε δικιο στο τελος! :p

• Like
Reactions: leonkoum
τα ιδια και τα ιδια Δημητρη... κριμα!

Εγω ειπα πρωτος οτι εχω δοκιμασει τα περισσοτερα VR της αγορας.

απλα εδω εχουμε για πρωτη φορα μια συνολικα καλυτερη υλοποιηση ενος συστηματος spatial cοmputing.
Δεν αναφερηθηκε πουθενα στη παρουσιαση ουτε το Vr ουτε το Ar... εμεις το λεμε χαρην ευκολιας.

Ανοιγει πολλους δρομους πια η τεχνολογια αυτη, γιατι συνδιαζει πολλες ιδεες και με σωστο software (γι αυτο και παρουσιαστηκε τωρα στο dev συνεδριο και οχι σαν συσκευη ξεχωριστα).

Last edited:

Ωραία, η πρώτη πετυχημένη απόπειρα. Και από ότι διαβάζω, μόνο incremental δεν είναι οι διάφορες, πχ σε επίπεδο ποιότητας εικόνας, latency, OS, Eye tracking.
Το μόνο ερωτηματικό για εμένα (αν έχει όντως λυθεί το Motion sickness) είναι το βάρος σε πολύωρη χρήση.
Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα το δοκιμάσουμε στη πράξη και θα λυθούν όλες μας οι απορίες.
Η όλη φάση πάντως μου θυμίζει τη πρώτη παρουσίαση του iPhone που αρκετοί reviewer πίστευαν ότι ήταν απάτη το multitouch interface διότι φαινόταν σαν τεχνολογία από το μέλλον.

Το βαρος αρχικα θα ειναι σχετικα μεγαλο.
Εχει υλικα που δεν γινεται προς το παρον να ειναι ελαφρια..μεταλικη κατασκευη, πολυ γυαλι για καλυτερα οπτικα (zeiss τριπλοι φακοι, μπροστινη οθονη oled curved απο γυαλι κλπ

Αυτος ειναι ο βασικος λογος που η μπαταρια ειναι εξωτερικη, θα ηταν ακομα μεγαλυτερο το βαρος αν την εβαζαν μεσα.
Δεν ειναι για πολυωρη χρηση... ετσι κι αλλιως η πρωτη εκδοση του θα ειναι για πολυ λιγους .

Όλες οι ερωτήσεις θα απαντηθούν εν καιρώ..

Προσωπικά είμαι περίεργος να δω κατά πόσο θα είναι εφικτό να δεις σε αυτό 3D BluRay. Ή και απλό BluRay. Ή έστω ένα απλό mkv ρε φίλε.

Ξέρετε, software θέματα.. ;)
οσοι ειδαν avatar 3d, ειπαν οτι ηταν σαφως η καλυτερη εμπειρια θεασης , πολυ καλυτερη απο σινεμα κλπ
αν βαλεις και το spatial audio....:p

Όλες οι ερωτήσεις θα απαντηθούν εν καιρώ..

Προσωπικά είμαι περίεργος να δω κατά πόσο θα είναι εφικτό να δεις σε αυτό 3D BluRay. Ή και απλό BluRay. Ή έστω ένα απλό mkv ρε φίλε.

Ξέρετε, software θέματα.. ;)
Φαντάζομαι με τον ίδιο τροπο που βλέπουμε και στο Apple TV (Plex, Infuse κλπ)

Ωραία, η πρώτη πετυχημένη απόπειρα. Και από ότι διαβάζω, μόνο incremental δεν είναι οι διάφορες, πχ σε επίπεδο ποιότητας εικόνας, latency, OS, Eye tracking.
Το μόνο ερωτηματικό για εμένα (αν έχει όντως λυθεί το Motion sickness) είναι το βάρος σε πολύωρη χρήση.
Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα το δοκιμάσουμε στη πράξη και θα λυθούν όλες μας οι απορίες.
Η όλη φάση πάντως μου θυμίζει τη πρώτη παρουσίαση του iPhone που αρκετοί reviewer πίστευαν ότι ήταν απάτη το multitouch interface διότι φαινόταν σαν τεχνολογία από το μέλλον.

θα ειναι παντως δυσκολη αρχικα ακομα και η δοκιμη.

Μαλλον θα απαιτει ραντεβου, γιατι θελει προσωποποιηση για να λειτουργησει σωστα (ετσι ανεφεραν οσοι το ειδαν).

Σκαναρουν το προσωπο σου, ματια, αυτια κλπ για spatial audio, για θεματα ορασης ειδικα θελει συνταγη γιατρου με τους βαθμους μυωπιας/πρεσβυωπιας κλπ γιατι σου δινουν ειδικα κρυσταλα zeiis που μπαινουν κατευθειαν στο vision pro (δεν μπορεις να δεις με γυαλια) κλπ

Δεν ειναι τοσο απλο...γι αυτο αλλωστε και ειναι η καλυτερη εμπειρια μεχρι τωρα, γιατι ειναι προσωποποιημενη εντελως.

Αυτό με το audio επίσης δεν το καταλαβαίνω. Αν βλέπω καλά έχει "ηχειάκια" που κοιτάζουν προς τα αυτιά;

Αποκλείεται να παίζει καλύτερα από mid-fi μια τέτοια λύση.
Αν κρίνω από τα AirPods Pro σε Spatial Audio, το αποτελέσμα είναι more than good, ειδικά για τέτοιου είδους συσκευή.

θα ειναι παντως δυσκολη αρχικα ακομα και η δοκιμη.

Μαλλον θα απαιτει ραντεβου, γιατι θελει προσωποποιηση για να λειτουργησει σωστα (ετσι ανεφεραν οσοι το ειδαν).

Σκαναρουν το προσωπο σου, ματια, αυτια κλπ για spatial audio, για θεματα ορασης ειδικα θελει συνταγη γιατρου με τους βαθμους μυωπιας/πρεσβυωπιας κλπ γιατι σου δινουν ειδικα κρυσταλα zeiis που μπαινουν κατευθειαν στο vision pro (δεν μπορεις να δεις με γυαλια) κλπ

Δεν ειναι τοσο απλο...γι αυτο αλλωστε και ειναι η καλυτερη εμπειρια μεχρι τωρα, γιατι ειναι προσωποποιημενη εντελως.
No worries, θα κανονίσει ο Tim για εμένα ή έστω ένα κλώνο μου

😛

Αυτό με το audio επίσης δεν το καταλαβαίνω. Αν βλέπω καλά έχει "ηχειάκια" που κοιτάζουν προς τα αυτιά;

Αποκλείεται να παίζει καλύτερα από mid-fi μια τέτοια λύση.
για καλυτερη ακροαση και spatial audio εννοειται θα εχεις airpods pro/max κλπ

ειπαμε, για apple ecosystem μονο! :p

Φαντάζομαι με τον ίδιο τροπο που βλέπουμε και στο Apple TV (Plex, Infuse κλπ)
Για να γίνει αυτό για αρχή θα χρειαστεί να το επιτρέψει η Apple. Επίσης θυμίζω ότι μιλάμε για νέο λ.σ.. οπότε σίγουρα θα χρειαστεί και προγραμματιστικό effort. Με τόσο μικρό κοινό είναι μικρό και το κίνητρο..

μα γι αυτο το παρουσιασαν τωρα στους δημιουργους / προγραμματιστες ... εχουν 6 μηνες και βαλε, οπως και η apple για να τελειοποιησουν το software κλπ

Αν κρίνω από τα AirPods Pro σε Spatial Audio, το αποτελέσμα είναι more than good, ειδικά για τέτοιου είδους συσκευή.
Τα AirPods Pro είναι in-ear, δεν κρέμονται πάνω από τα αυτιά σου.. είναι λογικό να παίζουν καλά..

Λογικά όπως είπε και ο Γιάννης απλά θα πρέπει να αγοράσεις και αυτά, αν δεν τα έχεις ήδη.