[Επίσημο] Apple Vision Pro

Ενα μεγαλο μειονεκτημα γενικα αυτης της τεχνολογιας ειναι οτι δεν μπορεις να μοιραστεις την εμπειρια.
Ναι μεν αντικαθιστα ,τηλεοραση ,μονιτορ, προτζεκτορα ,πισι αλλα ειναι μονο για σενα, ισως αν εκανε Project την εικονα που βλεπεις καπου να μετριαζοταν αυτο .

Το PSVR εχει τουλαχιστον προβλεψει να δειχνει αυτο που βλεπεις και στην τιβι σου.

Νομίζω μεγάλο κομμάτι της κριτικής είναι πολύ άδικο, για δύο λόγους:

1. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ η Apple ότι θα ζούμε φορώντας το Vision. Το Vision είναι ένα αξεσουάρ που σου δίνει μια νέα διάσταση σε πράγματα που θα έκανες ΗΔΗ με άλλες οθόνες. Το Vision απλά σου λέει ότι σου δίνει μια εναλλακτική από το να έχεις 3 και 4 οθόνες για τη δουλειά σου, ή από το να έχεις 83άρα OLED που να σου πιάνει το μισό σαλόνι ή προτζέκτορα που θέλει συσκότιση. Επίσης, σου δίνει διάφορα άλλα έξτρας που δε θα ήταν δυνατά με παραδοσιακού τύπου οθόνες (πχ πειστικό 3D, VR, κλπ). Προφανώς το να βλέπεις κάποιον να περπατάει στο δρόμο με αυτό είναι μάλλον αστείο, αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος του.

2. Το Vision δε θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να μην είναι headset και να είναι πχ γυαλιά. Διότι δεν πρόκειται για AR, αλλά για ΑR και VR ταυτόχρονα. Είναι προφανές και αναπόφευκτο ότι δε γίνεται να έχεις VR χωρίς απόλυτη απομόνωση, εκτός φυσικά αν στο μέλλον η συσκευή μπαίνει μέσα στο οπτικό σου νεύρο. Ο τρόπος που βρήκαν για να σου προσφέρουν τη χρυσή τομή απόλυτης απομόνωσης και επαφής με το περιβάλλον, είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι αυτής της συσκευής για μένα. Όχι τόσο τεχνικά, αλλά ως σύλληψη, είναι το πιο Apple κομμάτι του όλου event.
Δεν μπορεί να συγκριθεί με μια 83αρα οθόνη.....με την 83αρα μπορουν να δούν ταυτόχρονα ένα σκασμό άτομα, μπορείς να βλέπεις ενώ κάνεις κάτι άλλο κλπ....είναι σαν να λέμε έχω οικογένεια χρειάζομαι οικογενειακό αυτοκίνητο και αγοράζω μηχανή για την πάρτι μου. Το συγκεκριμένο Gadget της Apple ειδικά με την τιμή που έχει είναι για λίγους και κυρίως μάλλον για μοναχικούς ανθρώπους ή έστω χωρίς παιδιά να το πω αλλιώς....είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε τι μέλλον θα έχει....δεν έχει καμία σχέση με το Iphone που ήταν ένα προιόν που όλοι θέλουμε. Το μέλλον θα δείξει τι θα καταφέρει, ισως σε 7-8 χρόνια να έχει γίνει Mainstream, και το ipad είναι φοβερό μηχάνημα άλλα τι ποσσοστό του κόσμου εκει έξω έχουν ipad σε σχέση με Iphone?? Ελάχιστοι....

Γνώμη μου είναι ότι με την τιμή που έχει και ότι είναι ένα μάλλον αχρείαστο gadget για την πλειοψηφία του κόσμου εκει έξω δεν θα πάει καλά (για τα δεδομένα της Apple) ίσως σε μια νέα υλοποίηση σε ποιο λογικό κόστος κάποια στιγμή στο μέλλον να έχει νόημα.
Ενα μεγαλο μειονεκτημα γενικα αυτης της τεχνολογιας ειναι οτι δεν μπορεις να μοιραστεις την εμπειρια.
Ναι μεν αντικαθιστα ,τηλεοραση ,μονιτορ, προτζεκτορα ,πισι αλλα ειναι μονο για σενα, ισως αν εκανε Project την εικονα που βλεπεις καπου να μετριαζοταν αυτο .

Το PSVR εχει τουλαχιστον προβλεψει να δειχνει αυτο που βλεπεις και στην τιβι σου.
Αυτό μόλις έγραψα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ουσιαστικά τίποτα από τις συσκευές εκτός και αν είσαι μοναχικός τύπος και δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο.

• Like
Reactions: nikx
Εντάξει τώρα ρε παιδιά, αν είναι να γκρινιάζουμε μέχρι και για το ότι ένα VR/AR device είναι ατομικό, τότε χάνεται η μπάλα. Να καταργήσουμε τότε και τα ακουστικά που είναι για ένα άτομο. :cool:

Αυτή τη στιγμή σε ένα μέσο αμερικανικό νοικοκυριό έχουν όλοι iPhones, ακόμα και τα 5χρονα. Προφανώς σε λίγα χρόνια εκεί θα πάει η φάση. Μιλάμε για ένα pilot προΪόν, όχι για το industry standard, αυτό θα έρθει σε 2-3 χρόνια.

Για μένα δυο είναι τα αρνητικά: η τιμή (που δε νομίζω ότι θα είναι σε τέτοια επίπεδα από τη δεύτερη κιόλας έκδοση), και το καθώς φαίνεται proprietary καλώδιο σύνδεσης με τη μπαταρία (που σημαίνει ότι θα αργήσουμε να δούμε third party και η Apple θα μας πουλάει τα mAH όπως πουλάει τα GB στη RAM). Τα υπόλοιπα θα τα ξέρουμε όταν το δούμε.

Δεν μπορεί να συγκριθεί με μια 83αρα οθόνη.....με την 83αρα μπορουν να δούν ταυτόχρονα ένα σκασμό άτομα, μπορείς να βλέπεις ενώ κάνεις κάτι άλλο κλπ....είναι σαν να λέμε έχω οικογένεια χρειάζομαι οικογενειακό αυτοκίνητο και αγοράζω μηχανή για την πάρτι μου. Το συγκεκριμένο Gadget της Apple ειδικά με την τιμή που έχει είναι για λίγους και κυρίως μάλλον για μοναχικούς ανθρώπους ή έστω χωρίς παιδιά να το πω αλλιώς....είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε τι μέλλον θα έχει....δεν έχει καμία σχέση με το Iphone που ήταν ένα προιόν που όλοι θέλουμε. Το μέλλον θα δείξει τι θα καταφέρει, ισως σε 7-8 χρόνια να έχει γίνει Mainstream, και το ipad είναι φοβερό μηχάνημα άλλα τι ποσσοστό του κόσμου εκει έξω έχουν ipad σε σχέση με Iphone?? Ελάχιστοι....

Γνώμη μου είναι ότι με την τιμή που έχει και ότι είναι ένα μάλλον αχρείαστο gadget για την πλειοψηφία του κόσμου εκει έξω δεν θα πάει καλά (για τα δεδομένα της Apple) ίσως σε μια νέα υλοποίηση σε ποιο λογικό κόστος κάποια στιγμή στο μέλλον να έχει νόημα.

Αυτό μόλις έγραψα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ουσιαστικά τίποτα από τις συσκευές εκτός και αν είσαι μοναχικός τύπος και δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο.

Απάντησες μόνος σου. Το Vision δεν παρομοιάζεται τόσο με αυτοκίνητο αλλά με μηχανή, που προσφέρει ατομική απόλαυση στους λίγους που θα έχουν αρκετά βαθιά τσέπη για να το αποκτήσουν. Αποτελεί ένα niche product που δεν έχει στόχο να πουλήσει καλά, αλλά να δώσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τις AR & VR τεχνολογίες οι οποίες αναπόφευκτα θα γίνουν καλύτερες, μικρότερες και φθηνότερες στο εγγύς μέλλον. Και όπως είπε σωστά ο Ιάσωνας, δεν θα μπορούσε να είναι VR και AR σε μέγεθος Γυαλιών ηλίου.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει στο μέλλον να έχουμε δύο διαφορετικές συσκευές, ένα ζευγάρι γυαλιών AR για καθημερινή χρήση και ένα ελαφρύ headset VR σπίτι, βασισμένα στο ίδιο OS, προγράμματα και τεχνολογία.
Sky is the limit.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Απάντησες μόνος σου. Το Vision δεν παρομοιάζεται τόσο με αυτοκίνητο αλλά με μηχανή, που προσφέρει ατομική απόλαυση στους λίγους που θα έχουν αρκετά βαθιά τσέπη για να το αποκτήσουν. Αποτελεί ένα niche product που δεν έχει στόχο να πουλήσει καλά, αλλά να δώσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τις AR & VR τεχνολογίες οι οποίες αναπόφευκτα θα γίνουν καλύτερες, μικρότερες και φθηνότερες στο εγγύς μέλλον. Και όπως είπε σωστά ο Ιάσωνας, δεν θα μπορούσε να είναι VR και AR σε μέγεθος Γυαλιών ηλίου.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει στο μέλλον να έχουμε δύο διαφορετικές συσκευές, ένα ζευγάρι γυαλιών AR για καθημερινή χρήση και ένα ελαφρύ headset VR σπίτι, βασισμένα στο ίδιο OS, προγράμματα και τεχνολογία.
Sky is the limit.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Σε αυτό συμφωνώ, προσωπικά το βλέπω το συγκεκριμένο gadget σαν μια ματιά στο μέλλον και τι θα μπορουσε να καταφέρει αυτή η τεχνολογία, παρά σαν ένα μηχάνημα που θα πουλήσει. Σίγουρα αν μια εταιρία είναι ικανή να κάνει κάτι mainstream σε βάθος χρόνου αυτή είναι η Apple, θα βάλει και στο τρυπάκι και τους άλλους να φτιάξουν δικά τους. Το βλέπω με ενδιαφέρον το όλο Concept απλά δεν ενθουσιάζομαι ακόμα καθώς θέλει χρόνο για να δούμε που θα καταλλήξουμε....ακόμα και σε ταινίες 3d που αναφέρθηκε ποιες ταινίες?? η εξής μια το Avatar...θέλει πολύ δουλεια το όλο θέμα...για μένα μετά από τουλάχιστον 7-8 χρόνια θα είμαστε θέση να κρίνουμε και να δούμε πόσο μέλλον θα έχει αυτή η τεχνολογία. Sky is the limit άλλα πρέπει να το δούμε βήμα βήμα και χρόνο με τον χρόνο.

Εντάξει τώρα ρε παιδιά, αν είναι να γκρινιάζουμε μέχρι και για το ότι ένα VR/AR device είναι ατομικό, τότε χάνεται η μπάλα.

Μιλαμε για το κατεξοχην ατομικο μεσο θεασης τωρα......

Αυτη η τεχνολογια σου δινει την αισθηση ομως που δεν μπορει καμια αλλη .Ειναι αυτο και τελειωσε

Δεν αντικαθιστα τιποτα ειναι κατι αυτονομο ως εμπειρια και μοναδικο.

Δεν το συγκρινεις γιατι δεν συγκρινεται απλα το υιοθετεις ή οχι.

Οπως και την τηλεοραση σε αλλους αρεσει σε αλλους οχι (προτιμουν πχ τον κινηματογραφο)

Παντως το αναγνωριζει και η ιδια η apple μην το πω προβλημα η μειονεκτημα ας το πω θεμα και για αυτο αλλωστε αφηνει τον χρηστη να βλεπει το περιβαλλον του φορωντας την μασκα οταν ερχεται καποιος στον χωρο του και την παρεα να βλεπει τα ματια του χρηστη.
Δεν το εχει κανεις αλλος αυτο.

• Like
Reactions: Kosh
Αυτό που νομίζω θα είναι συγκλονιστικό είναι η χρηστικότητα σε αεροπλάνο, όπου τα πράγματα είναι εκ των πραγμάτων στριμόκωλα (με λαπτοπ δεν έχω καταφέρει να κάνω δουλειά). Εκεί πραγματικά μπορεί να αλλάζει τελείως η εμπειρία σου, συν φυσικά το να βλέπεις ταινίες). Βέβαια, δεν έχω καταλάβει ακόμα αν "χωράνε" στα αυτιά σου ακουστικά όπως τα AirPods Pro, γιατί αλλιώς αεροπλάνο χωρίς noise cancelling δεν παίζει με την καμία.

Εγω να πω, οτι αν οντως κανει οσα ειδαμε στην παρουσιαση, με τον τροπο που τα εδειχναν... χωρις κολληματα, θολουρες, spin balls και "μπλε" οθονες και λοιπα τεχνουργηματα, bugs ή οτι αλλο.... αν ειχα το μισθο ενος μεσου δυτικοευρωπαιου η αμερικανου, τοτε θα το επερνα day one. Μου φαινεται φτηνο στα 3.500 δολαρια/ευρω.

Ενα μεσο λαπτοπ της απλ κανει 2,5 χιλιαρικα... ολη αυτη η εμπειρεια που υποσχεται το vision pro, αξιζει τα 3,5. Εδω ενα ipad η iphone φτανει τα 2 χιλιαρικα για πλακα, χωρια τα αξεσουαρ.
Οποτε, την τιμη αυτη, τη βρισκω λογικη.

Για το θεμα της μπαταριας, συνδεεται και στο ρευμα, οποτε η αυτονομια ανεβαινει οσο θελεις/αντεχεις να το φορας.

Το βαρος θα ειναι ενα θεμα, ειδικα αν φτανει το κιλο.

Ο ηχος απο τα δικα του ηχεια δεν ξερω πως ειναι, δεν ειδα και πολλα ρηβιους, αλλα υποθετω θα θελει τα ακουστικα του για καλυτερο ηχο, οποτε το πραγμα εργονομικα σφιγγει... για μια ταινια 2ωρη με 2-3 διαλειμματα μπορει και να βγαινει η ολη φαση.

Αν δεν έχεις δοκίμασει κατι αντίστοιχο δεν μπορείς ούτε να κρίνεις ούτε να ξέρεις πως είναι μια τέτοια εμπειρία.

Εγώ έχω δοκιμάσει πολλά αντίστοιχα headset και είναι εντελώς άλλη εμπειρία , εντελώς άλλη αίσθηση.

Δεν βλέπω έτσι κι αλλιώς με τη γυναίκα κάτι πια, μόνος μου απολαμβάνω τα θεάματα, παιχνίδια κλπ.

Ακόμα και τ ανήψια που κάποτε βλέπαμε κάτι μαζί, τώρα μπήκαν εφηβεία και δεν μας κάνουν πια παρέα!

Οποίος παίξει κάποιο καλό παιχνίδι vr, δει μια ταινία 3d, ένα ποιοτικό ντοκυμαντέρ, μια συναυλία ζωντανά σαν να είσαι εκεί…. Θα καταλάβει τι εννοώ.

Έχω παίξει vr racing simulation και η αίσθηση , ενώ καθόμουν σε cockpit με υδραυλικό σύστημα 6αξονων και η εμπειρία μοναδική.

Παρακολούθησα πρόσφατα μια συναυλία του jean Michelle jarre ζωντανά από την Παναγία των Παρισιων μέσω vr κι επαθα πλάκα!

Είναι γενικά μια εμπειρία που δεν περιγράφεται… πρέπει κάποιος να τη ζήσει.

ΥΓ υπάρχουν στην Αθήνα διαφορά μαγαζιά που κάνουν αυτή τη δουλειά, οργανώνουν αγώνες και διαφορά happening με vr simulation κλπ

ΥΓ2 υπάρχει και δεύτερο strap προεραιτικα, για καλύτερη κατανομή του βάρους, το ανέφεραν πολλοί.

Πρώτη φορά σε VR ήταν σε ένα arcade σαν το παρακάτω στην Τζώρτζ το 93 , μετά αναμονή για το Jaguar VR που δεν βγήκε ποτέ θυμάμαι ώσπου αγόρασα το psvr.
Θέλω να πω πάει πίσω η ιστορία του VR και δεν το πέτυχε κανείς, ούτε το Facebook με τα 2 δις αγορά της oculus νυν meta.
Άμα το καταφέρει η apple μαγκιά της

Virtuality.jpg

Γούστα είναι αυτά Γιάννη, και εγώ έχω δοκιμάσει πολλά, έχω τώρα και το PSVR2 και δεν με ενοχλεί καθόλου το Motion sickness, απλά είναι κουραστικό, κλειστοφοβικό για πολύ ώρα, και η όλη εμπειρία δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι εκει, καμία σχέση όμως. Για να σπας πλάκα και για που και που είναι οκ, άλλα μέχρι εκει. Ειδικά μετά από κάποια ώρα είναι βαρετό, το βάρος σε ταλαιπωρεί και δεν το απολαμβάνεις όπως θα ήθελες, ιδρώνεις στα σημεία που σε αγγίζει μετά από κάποια ώρα και αυτή η αποκοπή από το περιβάλλον ενοχλεί, τουλάχιστον εμενα με ενοχλεί. Σίγουρα της Apple θα είναι καλύτερο απλά δεν νιώθω ότι είμαστε ακόμα σε σημείο που να κοροιδεύουμε τα μάτια μας σε τέτοιο βαθμό που να το απολαμβάνεις. Αν κάποια στιγμή έχουμε κάτι που να είναι πανάλαφρο σαν τα γυαλιά μας (max 100-150gγρ.) με οθόνες π.χ. 32-64Κ ανά μάτι (240Hz) ίσως τότε να κοροιδέψουμε τα μάτια μας που είναι απίστετυοι φακοί με απίστευτη ανάλυση. Θα αργήσουμε όμως να δούμε κάτι τέτοιο.

Ετσι και αλλιώς το έγραψα και πριν είναι ένα μοναχικό προιόν, προσωπικά να κάτσω αποκομένος στο σπίτι 2-3 ώρες με οικογένεια για να δω κάτι για πάρτι μου χωρίς να έχω επαφή με το περιβάλλον και τα παιδιά μου δεν το θέλω..προτιμώ να το βάλω στο πανί να το δούμε όλοι μαζί και ας ''χάσω'' κάτι από την εμπειρία.....δεν θέλω να γίνουμε όπως τα άτομα στο ''ready player one'' που ζούνε μέσα σε VR γυαλιά...εκει βέβαια θα πάει το πράγμα δυστυχώς, τα κινητά μας αποκόψανε από τον περίγυρό μας, το VR θα μας κόψει από την οικογένειά μας.

Αυτά ισχύουν με τα υπαρχοντα…. Αυτό υποτίθεται έχει βελτιώσει πολλά θέματα.

Και φυσικά είναι πολύ καλύτερο σε εικόνα και ήχο, κι εσείς και το ar.

Καλύτερο είναι, απλά κάποια μειονεκτήματα που ανέφερα δεν αλλάζουν με απλά καλύτερη οθόνη ή ήχο. Θέλει πραγματικά πολύ δουλειά για να είναι χρηστικό και άνετο, το έγραψα και πριν, Βάρος μέχρι 150γρ με αυτονομία αρκετών ωρών με οθόνες 32Κ 240Hz και νορμάλ τιμή κάτω από 1.000 ευρώ....μέχρι να δούμε κάτι τέτοιο απλά θα ''παίζουμε''....σίγουρα καλή πρώτη προσπάθεια από την Apple, θα δείξει τον δρόμο άλλα κρατήστε μικρό καλάθι.

Παντως το αναγνωριζει και η ιδια η apple μην το πω προβλημα η μειονεκτημα ας το πω θεμα και για αυτο αλλωστε αφηνει τον χρηστη να βλεπει το περιβαλλον του φορωντας την μασκα οταν ερχεται καποιος στον χωρο του και την παρεα να βλεπει τα ματια του χρηστη.
Δεν το εχει κανεις αλλος αυτο.

Οντως αυτο ειναι μια μεγαλη καινοτομια.

μα κυριως σαν AR το προωθει και οχι VR.

Γι αυτο και χρησιμοποιει τον ορο spatial computing, μπορεις βασικα να κανεις πολυ περισσοτερα απ οτι με τα σημερα headset.

Εμενα αυτο που μ αρεσει πολυ και φυσικα δεν το εχει κανενα αλλο headet , ειναι η δυνατοτητα να τραβας 3d photo/video , για την ακριβεια στερεοσκοπικου τυπου... και να τα δεις μετα στο headet ειναι τρομερη εμπειρια.
Εχω δει καποια demo σε καλα headet κι επαθα πλακα ποσο ζωντανα ειναι...οτι πιο κοντα στη πραγματικοτητα.
Και φυσικα εδω εχουμε πολυ καλυτερη υλοποιηση ειδικα στις οθονες/ηχο.

Εμενα αυτο που μ αρεσει πολυ και φυσικα δεν το εχει κανενα αλλο headet , ειναι η δυνατοτητα να τραβας 3d photo/video , για την ακριβεια στερεοσκοπικου τυπου... και να τα δεις μετα στο headet ειναι τρομερη εμπειρια.

με τι καμερουλες ? :rolleyes: