[Επίσημο] Apple Vision Pro

Μια χαρα θα το ηθελα στο κεφαλι μου! :p

Εχοντας δοκιμασει πολα VR συστηματα, μπορω να πω με σιγουρια (για μενα παντα) οτι ειναι οτι πιο καινοτομο στο χωρο της διασκεδασης.
ειναι απιστευτη εμεπειρια να βλεπεις κατι τοσο αληθινο γυρω σου, να οδηγεις ενα αγωνιστικο αμαξι και να κοιτας γυρω σου τους αντιπαλους, να παθαινεις υψοφοβια σε ενα παιχνιδι οταν στεκεσαι στην ακρη ενος γκρεμου, να βλεπεις το αγαπημενο σου συγκροτημα απο τη πρωτη σειρα κλπ

Ειχα να νοιωσω ετσι απο τις πρωτες φορες που αντικρυσα υπολογιστη και κατοπιν τον πηρα σπιτι μου, πισω στο 1985...

Το μονο που με απομακρυνε δυστυχως ειναι το θεμα που εχω (οπως και πολλοι αλλοι) με το motion sickness, οπως ειπα.
Ισως με αυτο , το προβλημα να ειναι μικροτετρο...μαλλον δεν θα το μαθω ποτε , λογω τιμης φυσικα.

Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που θα το ηθελαν , ετσι κι αλλιως ενα πειραμα ειναι...αν πιασει επιασε, δεν κρεμεται η apple ουτε καμια εταιρεια απ αυτο.

Βλέπεις τι λες κι εσύ; Ειχες κάποιο θέμα.
Το κεφάλι ως γνωστόν είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματος. Το να σε βάλει κάποιος να φοράς κάτι, ασυναίσθητα ο εγκέφαλος το αιθανεται σαν εγκλωβισμό και προσπαθώντας να το συνηθίσει αντιδράει. Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Είτε λέγεται ιδρώτας, είτε λέγεται motion sickness κλπ Το θέμα είναι ότι υπάρχει αντίδραση.
Σκεφτείτε το εξής: ποιος αισθάνεται άνετα μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο που είναι σαν φέρετρο;
Κάντε ένα απλό πείραμα: βάλτε το κεφάλι σας μέσα σε ένα μικρό χαρτοκουτο (να μπορείτε να αναπνέετε βέβαια) και αφήστε το σώμα σας ελεύθερο. Σε δευτερόλεπτα θα δυσανασχετήσετε.
Κάντε το ανάποδο πείραμα: εγγλωβιστε το σώμα σας κάπου να μην μπορεί να κινηθεί και αφήστε το κεφάλι σας ελεύθερο. Θα νιώσετε πολύ πιο άνετα! Σχεδόν δεν θα σας ενοχλεί.

Θέλω να πω ότι είναι ψυχοσωματικό το πρόβλημα. Γι αυτό η apple (έχοντας σίγουρα συμβουλευτεί ορδες ψυχολόγων) προσπαθεί να δώσει ένα "διέξοδο" βάζοντας διάφανο κάλυμμα για να μην χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό ίσως δώσει μια επιπλέον διάρκεια στην χρήση.
Όμως θεωρώ ότι το πρόβλημα θα παραμείνει: κι αυτό ειναι η καταπίεση/εγκλωβισμος που θα αισθάνεται ο εγκέφαλος και θα προσπαθεί να "ελευθερωθεί".

Δείτε γύρω μας παραδείγματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι στο κεφάλι μας: κράνος μοτοσικλέτας, στρατιωτικό κράνος κλπ . Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΗ κίνηση που κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία είναι να το βγάλουμε. Ναι ή όχι; Νομίζετε ότι είναι τυχαίο; Ειναι η αίσθηση ελευθερίας από τα "δεσμά" .
Γι αυτό θεωρώ ότι δεν έχει καμία τύχη κανένα εξάρτημα κεφαλιού.
Για μαζική χρήση λέμε όχι για τους γκατζετοφρίκ.

δεν ειναι για μαζικη χρηση, τουλαχιστον οχι αρχικα.

Ξερω πολλους που δεν εχουν motion sickness και το ευχαριστιουνται οσο τιποτε αλλο!
Aν στο συγκεκριμενο εχουν καταφερει να το μειωσουν/εξαλειψουν, μια χαρα θα το ανεχομουν οπως ειπα... φυσικα η τιμη ειναι αποτρεπτικη , αλλα ισως στο μελλον γινει πιο προσιτο.

Ειναι η αρχη για πολλα ακομα σεναρια, ειναι νωρις ακομα να το κρινουμε...ισως σε 2 με 3 γενιες, αν προχωρησει βεβαια.

ΥΓ,,, ηδη ετοιμαζονται οι υπολοιποι να μπουν στο παιχνιδι, samsung κλπ.

Δεν μου λέει τίποτα ότι πάνε να το ακολουθήσουν και άλλες μάρκες. Μόνο και μόνο από περιέργεια θα τα αγοράσουν πολλές χιλιάδες κόσμος παγκοσμίως.
Και στο 3D όλες οι μάρκες έβγαζαν 3D . Και στο τέλος όλες το κατάργησαν.

Apple Lisa all over again μυρίζει από χιλιόμετρα, όπως λέει και ο φίλος μας στο video που ανέβασε ο Χρήστος..

Από την εποχή του Apple Lisa έχουν περάσει αιώνες, τεχνολογικά.
Αν μη τι άλλο, η Apple έχει εξαιρετικό track record σε best selller αλλά και best in class προϊόντα. Το πως θα πάει το Vision Pro θα δείξει. Πάντως εγώ θα είμαι στο San Francisco σε κανένα μήνα και θα επιδιώξω να το δοκιμάσω, όποτε θα σας μεταφέρω εντυπώσεις ;)

Mε ένα ψαροντούφεκο στα χέρια και θα είμαι έτοιμος για ψάρεμα! Αδιάφορο για μένα προσωπικά κι όλα αυτά τα καλωδιωμένα συστήματα δεν ξέρω πόσο καλό κάνει να βρίσκονται τόσο κοντά στο κεφάλι μας!Το ξεφτυλίσαμε το θέμα πάντως.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε το βάρος, ούτε η τεχνολογία, ούτε το μέγεθος , ούτε το κόστος απόκτησης.
Όλοι χάνετε το big picture: ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ.

Δύο τρανταχτα παραδείγματα:
1) πόσα χρόνια κυκλοφορούν τα VR; Πάνω από 10. Έβγαλαν ένα σωρό συσκευές, ελαφριές , μικρές,μεγάλες , με μεγάλη ανάλυση , έβγαλαν για playstation , ένα σωρό. Αποτέλεσμα; ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ.
2) 3D . Ο κοσμος δεν αποδέχθηκε ουτε καν γυαλιά των 50 γραμμαρίων. Αποτέλεσμα; ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.
Διαφωνώ:

1. Το VR είναι ακόμα κακό. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να μπει σε έξοδα και βέβαια όπως λες να κουβαλάει βάρος για τέτοια υποβάθμιση εικόνας λες και περνάς από το PS5 στο Switch. Αν αυτό αλλάξει, δε νομίζω ότι το να το φοράς θα εοναι θέμα για πολλούς.

2. Το 3D ήταν ανέκαθεν μια πολύ κακή ιδέα που σκότωνε τον κινηματογράφο. Μόνο για κάνα πλανητάριο ή τέτοιου είδους θεάματα.

εκει που διαφερει παντως το vision pro, ειναι ο συνδιασμος VR kai AR... που για μενα ειναι ακομα πιο σημαντικο .
Η σωστη μιξη της πραγματικοτητας κι ενος τεχνητου κοσμου , μπορει να δωσει ακομα πιο ενδιαφεροντα πραγματα.

Βλέπεις τι λες κι εσύ; Ειχες κάποιο θέμα.
Το κεφάλι ως γνωστόν είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματος. Το να σε βάλει κάποιος να φοράς κάτι, ασυναίσθητα ο εγκέφαλος το αιθανεται σαν εγκλωβισμό και προσπαθώντας να το συνηθίσει αντιδράει. Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Είτε λέγεται ιδρώτας, είτε λέγεται motion sickness κλπ Το θέμα είναι ότι υπάρχει αντίδραση.
Σκεφτείτε το εξής: ποιος αισθάνεται άνετα μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο που είναι σαν φέρετρο;
Κάντε ένα απλό πείραμα: βάλτε το κεφάλι σας μέσα σε ένα μικρό χαρτοκουτο (να μπορείτε να αναπνέετε βέβαια) και αφήστε το σώμα σας ελεύθερο. Σε δευτερόλεπτα θα δυσανασχετήσετε.
Κάντε το ανάποδο πείραμα: εγγλωβιστε το σώμα σας κάπου να μην μπορεί να κινηθεί και αφήστε το κεφάλι σας ελεύθερο. Θα νιώσετε πολύ πιο άνετα! Σχεδόν δεν θα σας ενοχλεί.

Θέλω να πω ότι είναι ψυχοσωματικό το πρόβλημα. Γι αυτό η apple (έχοντας σίγουρα συμβουλευτεί ορδες ψυχολόγων) προσπαθεί να δώσει ένα "διέξοδο" βάζοντας διάφανο κάλυμμα για να μην χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό ίσως δώσει μια επιπλέον διάρκεια στην χρήση.
Όμως θεωρώ ότι το πρόβλημα θα παραμείνει: κι αυτό ειναι η καταπίεση/εγκλωβισμος που θα αισθάνεται ο εγκέφαλος και θα προσπαθεί να "ελευθερωθεί".

Δείτε γύρω μας παραδείγματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι στο κεφάλι μας: κράνος μοτοσικλέτας, στρατιωτικό κράνος κλπ . Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΗ κίνηση που κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία είναι να το βγάλουμε. Ναι ή όχι; Νομίζετε ότι είναι τυχαίο; Ειναι η αίσθηση ελευθερίας από τα "δεσμά" .
Γι αυτό θεωρώ ότι δεν έχει καμία τύχη κανένα εξάρτημα κεφαλιού.
Για μαζική χρήση λέμε όχι για τους γκατζετοφρίκ.
Oλα συνηθεια και μοδα ειναι.

0_3ZVHR-G29fxd4T1c.jpg

Οκ είναι θέμα πρακτικότητας τότε μέχρι να βγεί κάτι ακόμα πιο άνετο και ελαφρύ.

Αν ζύγιζαν τα παραπάνω καπέλα μισό κιλό το καθένα νομίζω ότι δεν θα είχε παρθεί η συγκεκριμένη φωτογραφία.. ;)

Υπάρχουν και πρακτικά θέματα.
Αντίστοιχα, αν αυτό που ζούσες ήταν αντίστοιχο με αυτά που βλέπαμε σε κάτι Peripheral ή Ready Player One, θα φόραγες κι ας ήταν κι ένα κιλό, και θα έλεγες κι ευχαριστώ.