[Επίσημο] Huawei P8 - P8 Max

Βεβαίως και έχω προσωπική άποψη , για παράδειγμα το P7 μου άρεσε και σχεδιαστικά και όσο αφορά το software.

Το ότι Huawei , Lenovo , Xiaomi είναι σε διαρκή άνοδο ενώ πάλαι ποτέ εταιρείες όπως Sony και HTC πάνε από το κακό στο χειρότερο και αυτό προσωπική άποψη είναι (έστω και αν όλοι συμφωνούν με αυτό) , πχ. το M9 το είδα και η οθόνη του μου φάνηκε τραγική για flagship (χειρότερο ακόμη και από το Z3). Αυτά όμως είναι υποκειμενικά.

Και ποια σημεία ενός smartphone ελέγχονται "επιστημονικα";
Με εξαίρεση το display mate που ελέγχει λεπτομερώς τους παραμέτρους της οθόνης σε όλα τα άλλα με ποιον επιστημονικό τρόπο ελέγχονται;
Αυτό αναφέρεται σε εμένα. Γιατί εγώ έγραψα για επιστημονικά, οπότε εγώ πρέπει να απαντήσω. Αν και εγώ έγραψα για επιστημονικά, όχι για "επιστημονικά", γιατί αυτό μοιάζει με μομφή για τα γραφόμενα μου.
Ο όρος επιστημονικά μάλλον θα πρέπει να αναφέρεται στον επιστημονικό τρόπο που κατασκευάζεται ένα εργαλείο μέτρησης, ανάλογα με το τι ακριβώς τεστάρεται. Οπότε αν θέλουμε να ακριβολογούμε, τότε θα έπρεπε να γράψω τεχνολογική μέτρηση επιστημονικής βάσης. Αυτά τα όργανα (ή τις εφαρμογές στην περίπτωση των κινητών) δεν τα φτιάχνει κάποιος που δεν ξέρει πολύ καλά, και με επιστημονική κατάρτιση τι κάνει.
Αλλά εγώ μίλησα γενικότερα για πολλά υλικά αγαθά. Που μπαίνουν συνήθως σε διαδικασία μέτρησης και σύγκρισης των αποτελεσμάτων για να βρεθεί ποιο είναι καλύτερο από ένα άλλο ομοειδές του. Στα κινητά είναι αυτές οι εφαρμογές μέτρησης που δείχνουν πχ τη ταχύτητα αντίδρασης ενός επεξεργαστή σε ένα συγκεκριμένο φορτίο. Ανάλογα ποιος αντιδράει καλύτερα και γρηγορότερα ανακηρύσσεται νικητής. Και αυτό σημαίνει ταχύτερο κινητό. Σε αυτοκίνητα είναι η μέτρηση της ιπποδύναμης, της ροπής, της δύναμης των φρένων ανάλογα με το πόσο μήκος δρόμου χρειάζονται να ακινητοποιηθούν από την ίδια ταχύτητα. Στα γυαλιά ηλίου το ποσοστό της ακτινοβολίας UV που συγκρατούν. Όπως και να το κάνουμε αυτά μόνο με μετρήσεις μπορούν να διαπιστωθούν. Επιστημονικές ή τεχνολογικές ή όπως αλλιώς μπορούν να ονομαστούν. Αυτή είναι η γενική μέθοδος μέτρησης απόδοσης ενός προιόντος και σύγκρισης του με ένα άλλο. Δεν μπορούμε να την απορρίπτουμε έτσι απλά με το επιχείρημα ότι αυτοί δεν ξέρουν τι μετράνε. Όλος ο κόσμος έτσι μετράει και συγκρίνει, πως να το κάνουμε.
Για μερικά προιόντα αυτό αρκεί. Για παράδειγμα στα PC μόνο οι μετρήσεις και τα χαρακτηριστικά μετράνε. Και οπτικά μόνο η εμφάνιση του. Γιαυτό και δεν υπάρχει δοκιμή για αυτά.
Αλλά σε πολλά άλλα πράγματα μετράει και η αίσθηση. Εδώ είναι το σημείο που συμφωνώ και με τις δύο απόψεις. Και οι πωλητές τους έχουν πια καταλάβει αυτό το θέμα,γιαυτό και σε αυτά τα προιόντα σε αφήνουν να κάνεις και δοκιμή. Και σε αυτοκίνητα υπάρχει δοκιμή αν και γίνονται και μετρήσεις όπως τις ανέφερα πιο πάνω, αλλά και στα κινητά που όπως είπα είναι για μένα το τελικό κριτήριο για την αγορά ενός κινητού.
Δηλαδή και οι δύο μέθοδοι χρειάζονται και δεν μπορεί να απορρίπτεται μία από τις δύο ως αναξιόπιστη.

Το " επιστημονικά " δεν ηταν μομφή προς εσενα ( με παρεξήγησες ) αλλα αμφισβήτηση στο ότι μια εφαρμογή benchmark μπορει να θεωρηθεί επιστημονική επειδή μετραει τις δυνατότητες του Hardware.
Η γενικη εικονα στο πως αποδίδει το συνολο δεν βγαινει μονο από τα γκαζια που εχει το hardware μια συσκευής.
Είναι συνδυασμός πραγματων που τα συγκεκριμένα τεστ δεν μπορουν να καταγραψουν.
Το ότι πολύ συχνα βλέπουμε benchmark τεστ που ενώ βγάζουν υψηλή βαθμολογία οι συσκευες εχουν μετρια η κακη απόδοση σε σχεση με τεστ που έβγαλαν χαμηλότερη δεν είναι καινουργιο και συνεχίζει να συμβαίνει.
Κανενα από αυτά τα τεστ δεν μπορει να υπολογίσει ουτε bloat , ουτε το φόρτωμα των εφαρμογών , ουτε την διαχείριση της ενέργειας, ουτε την απόδοση της οθόνης ( οθονη δεν είναι μονο η ανάλυση) , τον ηχο κτλ
Η αξια αυτων των τεστ ειναι συγκεκριμένη με λιγότερη σημασία από αυτή που δίνουν καποιοι και καλο είναι να βασιζόμαστε σε αυτές εφόσον μας ενδιαφέρει η βαθμολόγηση του Hardware, αλλα με ρέγουλα .

Με παρεξήγησες ότι παρεξήγησα :shakehands:
Δεν υπάρχει παρεξήγηση, κουβέντα κάνουμε. Και επίσης είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα θεματάκι με το αν οι εφαρμογές benchmark είναι όλες 100% αξιόπιστες. Ψάχνοντας για το τωρινό κινητό μου είδα 3 διαφορετικά αποτελέσματα benchmark στο ίντερνετ. Δηλαδή στην απόλυτη σύγκριση μπορεί να μην είναι 100% σίγουρες, αφού ίσως να έχουν σημασία και οι ρυθμίσεις που έχει κάνει ο χρήστης, ή αν έχει φορτώσει πολύ το κινητό του και έχει "βαρύνει" λίγο.
Αλλά δίνουν μία ιδέα πολύ κοντά στο πραγματικό. Ήμουν ανάμεσα σε δύο κινητά, και το πρώτο που βρήκα και σύγκρινα ήταν τα benchmark τους, παρόλο που για το καθένα έβρισκα λίγο διαφορετικά αποτελέσματα. Αλλά η διαφορά γενικά που έβγαζαν ήταν σαφώς προς το ένα από τα δύο μοντέλα. Δηλαδή παρόλο που είχαν λίγο διαφορετικές τιμές, όλα έδειχναν την σαφή διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα δύο μοντέλα.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα reviews διαφόρων χρηστών που διάβασα σε διάφορα forum. Δηλαδή η άλλη μέθοδος, της εμπειρίας χρήστη που λέμε. Αλλά εκεί όπως είπα μπαίνει και ο υποκειμενικός παράγοντας. Βρήκα μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις γνώμες, και πρόσεξα ότι πολλοί εκθείαζαν ή έθαβαν το κάθε μοντέλο για πράγματα που σε εμένα δεν είχαν καμία σημασία. Αλλά και από εκεί έβγαλα το ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή τις σαφείς διαφορές ανάλογα στα δύο μοντέλα. Άσχετα αν και από εκεί πάλι τον μέσο όρο των απόψεων έπρεπε να βγάλω.
Δηλαδή απόλυτος τρόπος σύγκρισης δεν υπάρχει. Πρέπει να βγάλεις και στους δύο τρόπους τον μέσο όρο. Αλλά και πάλι, και οι δύο τρόποι σου δίνουν να καταλάβεις σε ποιο επίπεδο κινείται ένα προιόν. Γιαυτό δεν θέλω να απορρίψω κανέναν τρόπο.
Αλλά το τελικό κριτήριο ήταν τελικά μόνο η δική μου αίσθηση. Όταν έπιασα στα χέρια μου και τα 2 κινητά και τα έβαλα δίπλα δίπλα. Το τελικό κριτήριο ήταν τελικά το μέγεθος της οθόνης, και η διαφορά ανάμεσα στις 5 και τις 4,7 ίντσες που στα χαρτιά δεν μου φαινόταν τόσο μεγάλη, αλλά δίπλα δίπλα είδα πόση σημασία έχουν αυτές οι 0,3 ίντσες. Δηλαδή το κριτήριο ήταν τελικά η δική μου αίσθηση, αφού τα έπιασα και τα 2 κινητά. Δηλαδή ο τρίτος τρόπος δοκιμής. Γιαυτό δεν θέλω να απορρίπτω κανέναν τρόπο.

Huawei P8 Smartphone Review
http://www.notebookcheck.net/Huawei-P8-Smartphone-Review.142140.0.

Pro

+ Nice design

+ Very good build quality

+ Great camera

+ Decent battery runtimes

+ Good speakers

+ Memory can be expanded

+ Great voice quality with wind noise suppression

+ Good price-performance ratio

Cons

- SoC is a bit too slow and reduces the performance under load

- No LTE Cat. 6

- No ac-WLAN

- Neither Qi-charging nor Quick Charge

- Videos only up to 1080p @ 30 fps

- Only average GPS

- Power adaptor not powerful enough

Verdict

In review: Huawei P8. Test model courtesy of Huawei.

In review: Huawei P8. Test model courtesy of Huawei.

The Huawei P8 shows that the Chinese can build very good smartphones. The device can convince in many areas and can compete with the much more expensive rivals from Samsung, HTC and Apple.

Our review unit uses the high-quality materials aluminum and glass as well as a thin construction. The display looks very good, even without QHD resolution, and the measurements are very good. The camera takes good pictures, even in difficult lighting conditions and the communication modules work very well.

Huawei can still improve a couple of things, especially the connectivity lacks some features. WLAN-ac should be standard in this price range by now and we would have liked to see LTE Cat. 6 as well. The performance does not really remind us of a high-end smartphone, either.

The P8 is Huawei’s best smartphone so far.

If you look at the RRP of just 499 Euros, however, you can quickly see that Huawei offers a lot of smartphone for the money. If you want to buy one of the better equipped rivals, you will get more modern communication modules, maybe a slightly better display or a better camera, but you will have to pay a couple of hundred Euros more. We think the P8 is a successful smartphone with a great price-performance ratio

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το " επιστημονικά " δεν ηταν μομφή προς εσενα ( με παρεξήγησες ) αλλα αμφισβήτηση στο ότι μια εφαρμογή benchmark μπορει να θεωρηθεί επιστημονική επειδή μετραει τις δυνατότητες του Hardware.
Η γενικη εικονα στο πως αποδίδει το συνολο δεν βγαινει μονο από τα γκαζια που εχει το hardware μια συσκευής.
Είναι συνδυασμός πραγματων που τα συγκεκριμένα τεστ δεν μπορουν να καταγραψουν.
Το ότι πολύ συχνα βλέπουμε benchmark τεστ που ενώ βγάζουν υψηλή βαθμολογία οι συσκευες εχουν μετρια η κακη απόδοση σε σχεση με τεστ που έβγαλαν χαμηλότερη δεν είναι καινουργιο και συνεχίζει να συμβαίνει.
Κανενα από αυτά τα τεστ δεν μπορει να υπολογίσει ουτε bloat , ουτε το φόρτωμα των εφαρμογών , ουτε την διαχείριση της ενέργειας, ουτε την απόδοση της οθόνης ( οθονη δεν είναι μονο η ανάλυση) , τον ηχο κτλ
Η αξια αυτων των τεστ ειναι συγκεκριμένη με λιγότερη σημασία από αυτή που δίνουν καποιοι και καλο είναι να βασιζόμαστε σε αυτές εφόσον μας ενδιαφέρει η βαθμολόγηση του Hardware, αλλα με ρέγουλα .
Έτσι ακριβώς.
Η εμπειρία χρήσης μιας οποιαδήποτε τεχνολογικής συσκευής δεν προκύπτει με λογική συγκρουόμενα αυτοκινητάκια των Λουκά παρκ όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν λανθασμένα ορισμένοι χρήστες,ουτε αυτοσκοπός είναι τα benchmark test.
Έχουμε δει συσκευές και συνεχίζουμε να βλέπουμε και σήμερα με βάρβατα specs και τα lag να πάνε σύννεφο και η εμπειρία χρήσης να είναι κατώτερη του αναμενόμενου.

Το δέσιμο software με hardware δεν μπορεί κανένα εργαστήριο η benchmark test να το αξιολογήσει,ουτε καν να το μετρήσει που αυτό είναι το 100% της εμπειρίας χρήσης που απολαμβάνει ο καταναλωτής.

Είναι ένα πράγμα οι στατιστικοί δείκτες της οικονομίας δείχνουν ευμάρεια(εφαρμόζοντας και δημιουργική λογιστική) αλλά η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι αντίθετη στην πράξη.