[Επίσημο] iPhone Duo @2026

Μπα, τα ίδια λέγανε και για το iphone πριν μπει στη κινέζικη αγορά και όταν μπήκε σάρωσε τα πάντα. Είναι και θέμα πρεστίζ.
Δεν ξέρω πως το εννοείς το "σαρωσε" . Μόνιμα πίσω από την Huawei είναι σε μια αγορά που όλοι παίζουν με ποσοστά 15-20% ανάλογα τα Q.
Υπάρχουν συσκευές που αφορούν αποκλειστικά την Κίνα που στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα είχαν μέλλον.
Πάντως το σχήμα passport του duo είναι αρκετά δημοφιλές στην Κίνα ακόμη και χωρίς να είναι αναδιπλουμενο .

Επειδή βαριέμαι να ψαχνώ, ιδού η απάντηση από το Gemini:
"Αν και η Huawei και η Apple μοιράζονται πλέον την κορυφή σε μερίδιο αγοράς (~23% και ~18% αντίστοιχα), η Apple αποσπά πάνω από το 65% των συνολικών κερδών της κινεζικής αγοράς smartphones, με τη Huawei να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων."

Με αλλά λόγια, στην αγορά των premium συσκευών σαρώνει.
Η απλά έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από τις συσκευές της

Πάντως στοχεύει καθαρά με το duo την κινεζική αγορά. Ακομη και αποβτο σχήμα του όπως είπα.

Η Huawei έχει καταφέρει να αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των premium αγοραστών, ειδικά μέσω της απόλυτης κυριαρχίας της στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα (κατέχει περίπου το 60% αυτής της υποκατηγορίας) και της σειράς Mate.

Η νέα κόντρα του Σεπτεμβρίου 2026

Αυτόν τον μήνα η μάχη στην premium κατηγορία μεταφέρθηκε σε ένα ολοκαίνουριο «γήπεδο»:Η Apple λάνσαρε το πρώτο της αναδιπλούμενο, το iPhone Duo, προσπαθώντας να κλειδώσει την πρωτοκαθεδρία της στους premium πελάτες.Η Huawei απάντησε αμέσως με το εντυπωσιακό τριπλά αναδιπλούμενο Mate XT2, στοχεύοντας στο πιο εύπορο κοινό της χώρας.

Last edited:
Όταν έχεις μικρότερο ποσοστό πωλήσεων ο κανόνας είναι μεγαλυτερο περιθώριο κέρδους...

Επειδή με μπριζωνεις:

«Στην κατηγορία Premium smartphones της Κίνας (συσκευές με τιμή >$600 - $800+), το «σπάσιμο» σε τεμάχια (shipments) διαμορφώνεται ως εξής:
1. Η «Διπολική» Κυριαρχία (Apple & Huawei)
Στη ζώνη των premium συσκευών, η Apple και η Huawei ελέγχουν μαζί άνω του 80% του συνολικού όγκου:
* Apple (iPhone): ~45% - 50%
* Πού οφείλεται: Η Apple διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στις ναυαρχίδες, καθώς τα Pro / Pro Max μοντέλα της αποτελούν το απόλυτο status symbol. Παρά τις πιέσεις, παραμένει η πρώτη επιλογή για ένα μεγάλο τμήμα των εύπορων καταναλωτών.
* Huawei: ~35% - 40%
* Πού οφείλεται: Σημείωσε θεαματική επιστροφή με τις σειρές Mate και Pura. Παράλληλα, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα Foldables (αναδιπλούμενα) στην Κίνα, μια κατηγορία που πωλείται σχεδόν αποκλειστικά σε τιμές άνω των $1.000.
2. Οι υπόλοιποι Κινέζοι Κατασκευαστές (Λοιπό 10% - 15%)
Οι μάρκες όπως η Xiaomi, η vivo, η OPPO και η HONOR μοιράζονται το υπόλοιπο μικρό ποσοστό της premium κατηγορίας:
* Xiaomi: ~5% - 6% (κυρίως με τις ναυαρχίδες της σειράς Xiaomi Ultra / Pro)
* vivo & OPPO: ~4% - 6% (με τις σειρές X Pro και Find X)
* HONOR / Άλλοι: ~3% - 5% (με τη σειρά Magic)
3. Το «Σπάσιμο» ανά Ζώνη Τιμών (Price Tiers)
* Mid-Premium ($600 - $800):
* Εδώ η μάχη είναι σκληρή. Οι κινεζικές εταιρείες (Xiaomi, vivo, OPPO) έχουν ισχυρή παρουσία, αλλά τα βασικά μοντέλα iPhone (π.χ. standard iPhone) και η σειρά Nova της Huawei αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων.
* Ultra-Premium ($800+):
* Εδώ η αγορά μετατρέπεται σε μονομαχία Apple vs Huawei.
* Η Apple κυριαρχεί λόγω των Pro Max.
* Η Huawei είναι η μόνη που την απειλεί ευθέως, καθώς τα Mate/Pura Pro και τα Foldables της πωλούνται εξαιρετικά σε αυτές τις τιμές λόγω του "Buy Chinese" ρεύματος και του τοπικού πατριωτισμού.
Συμπέρασμα: Ενώ στην συνολική αγορά (όλοι οι τύποι κινητών) οι κινεζικές εταιρείες έχουν πάνω από το 75% των τεμαχίων, μόλις η κουβέντα πάει στα ακριβά κινητά (>600$), η Apple και η Huawei εξαφανίζουν σχεδόν κάθε άλλον ανταγωνιστή.»

Το παραπάνω εξηγεί για ποιο λόγο μπήκε και η apple στα foldable ( «η Huawei είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα Foldables στην Κίνα, μια κατηγορία που πωλείται σχεδόν αποκλειστικά σε τιμές άνω των $1.000»)

ΥΓ. Τώρα είδα ότι έκανες edit στο μήνυμα σου και έγραψες ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.

Last edited:
Είδα κάποια βίντεο με το κινητό στο χέρι.
Εκτός ότι μου φαίνεται λίγο άβολο το κράτημα δε βρίσκω πρακτικό λόγο για μια μικρή εξωτερική οθόνη που θα τη χρησιμοποιείς σαν κυρία και μια όχι τόσο μεγάλη εσωτερική.
Δεν ξέρω γιατί ξαφνικά έγινε μόδα αυτό το περίεργο σχήμα αλλά δε με ενθουσιάζει.
Θα το δω στην πράξη αλλά δε νομίζω να μου αλλάξει την εικόνα που έχω.

Το παραπάνω εξηγεί για ποιο λόγο μπήκε και η apple στα foldable ( «η Huawei είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα Foldables στην Κίνα, μια κατηγορία που πωλείται σχεδόν αποκλειστικά σε τιμές άνω των $1.000»)

ΥΓ. Τώρα είδα ότι έκανες edit στο μήνυμα σου και έγραψες ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.
Ναι αλλά δεν εξηγεί το γεγονός του κερδους που ανεφερα . Η premium κατηγορία που έχει δημιουργήσει η apple τιμολογιακά δεν ανταποκρίνεται στο κόστος υλικών. Για αυτό η apple έχει τεράστιο περιθώριο κέρδους με λιγότερες συσκευές στην κινεζική αγορά, και όχι μόνο.

Η Huawei μπορεί να έχει μια μέση τιμή τα 500€ και η apple 900€ όταν το hardware αξίζει και στις δύο το ίδιο πάνω κάτω.

Είδα κάποια βίντεο με το κινητό στο χέρι.
Εκτός ότι μου φαίνεται λίγο άβολο το κράτημα δε βρίσκω πρακτικό λόγο για μια μικρή εξωτερική οθόνη που θα τη χρησιμοποιείς σαν κυρία και μια όχι τόσο μεγάλη εσωτερική.
Δεν ξέρω γιατί ξαφνικά έγινε μόδα αυτό το περίεργο σχήμα αλλά δε με ενθουσιάζει.
Θα το δω στην πράξη αλλά δε νομίζω να μου αλλάξει την εικόνα που έχω.
Αν δεις την κινεζική αγορά έχεις πολλές προτάσεις σε αυτό το σχήμα.
Νομίζω ότι η apple εκεί πάει να χτυπήσει. Στην μεγαλύτερη αγορά foldable .
Αργότερα ίσως την δούμε και σε άλλα σχήματα. Ένα Duo pro ίσως;

Αν διάβασες παραπάνω, η apple πουλάει πιο πολλά κομμάτια premium smartphones, οπότε προφανώς δεν είναι μόνο το υψηλότερο περιθώριο κέρδους που φέρνει αυτό το εξωπραγματικό 65% των κερδών όλης της κινεζικής αγοράς.

δε βρίσκω πρακτικό λόγο για μια μικρή εξωτερική οθόνη που θα τη χρησιμοποιείς σαν κυρία και μια όχι τόσο μεγάλη εσωτερική.
Με την εξωτερική κανείς τα «απλά» (πχ απάντηση σε μνμ, τηλ κλπ) και με την εσωτερική πιο «σοβαρή» δουλειά (web browsing, video, excel κλπ)

Σαν ιδέα φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.

Αν διάβασες παραπάνω, η apple πουλάει πιο πολλά κομμάτια premium smartphones, οπότε προφανώς δεν είναι μόνο το υψηλότερο περιθώριο κέρδους που φέρνει αυτό το εξωπραγματικό 65% των κερδών όλης της κινεζικής αγοράς.
Και αν πρόσεξες τα ποσοστά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν σε αυτό που υποστηρίζεις.

Όταν έχεις το 45-50% της premium αγοράς και είσαι δεύτερος σε συνολικές πωλήσεις, για να έχεις το 65% των κερδών, υπερκοστολογεις.