[Επίσημο] Mac Pro @2010

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,595
Πειραιάς
10x0727oin234twedegvd.jpg

Σήμερα έχουμε κ νέα Mac Pro.

Εδώ έχουμε πια 4πύρηνους & 6πύρηνους Intel Xeon επεξεργαστές, νέες κάρτες γραφικών από την ΑΤΙ, κ επιλογή για τοποθέτηση μέχρι κ 4 σκληρούς δίσκους SSD των 512gb ο καθένας.

Τα μοντέλα είναι δύο κ υπάρχουν κ επιλογές αναβάθμισης :

1.
4πύρηνος στα 2499 δολλάρια με :
  • έναν 2.8 GHz 4πύρηνο Intel Xeon W3530 processor με 8MB L3 cache,
  • 3GB στα 1066MHz DDR3 ECC SDRAM μνήμη, που φτάνει μέχρι τα 16GB,
  • ATI Radeon HD 5770 με 1GB GDDR5 μνήμη,
  • 2 Mini DisplayPorts και 1 DVI (dual-link) θύρες,
  • 1TB Serial ATA 3Gb/s σκληρός δίσκος @ 7200 στροφές,
  • 18x SuperDrive,
  • 4 PCI Express 2.0,
  • 5 USB 2.0 θύρες,
  • 4 FireWire 800 θύρες,
  • AirPort Extreme® 802.11n,
  • Bluetooth 2.1+EDR,
  • Apple Keyboard,
  • Magic Mouse.

2.
8πύρηνοςε στα 3499 δολλάρια με :
δύο 2.4 GHz 4πύρηνους Intel Xeon E5620 processors με 12MB fully-shared L3 cache ανά επεξεργαστή,
6GB 1066 MHz DDR3 ECC SDRAM μνήμη, που φτάνει μέχρι τα 32GB
ATI Radeon HD 5770 1GB GDDR5 μνήμη,
2 Mini DisplayPorts και 1 DVI (dual-link) θύρες,
1TB Serial ATA 3Gb/s σκληρός δίσκος @ 7200 στροφές,
18x SuperDrive,
4 PCI Express 2.0,
5 USB 2.0 θύρες,
4 FireWire 800 θύρες,
AirPort Extreme 802.11n,
Bluetooth 2.1+EDR,
Apple Keyboard,
Magic Mouse.

mac_pro_100727_3.png

Επιλογές για παραγγελία :
  • ένας 3.2 GHz 4πύρηνος Intel Xeon W3565 processor για τα 4πύρηνα μοντέλα,
  • ένας 3.33 GHz 6πύρηνος Intel Xeon W3680 processor για τα 4πύρηνα μοντέλα,
  • δύο 2.66 GHz 6πύρηνοι Intel Xeon X5650 processors (12 πυρήνες) για τα 8πύρηνα μοντέλα,
  • δύο 2.93 GHz 6πύρηνοι Intel Xeon X5670 processors (12 πυρήνες)για τα 8πύρηνα μοντέλα,
  • δύο ATI Radeon HD 5770 κάρτες γραφικών με 1GB GDDR5 μνήμη,
  • μία ATI Radeon HD 5870 κάρτα γραφικών με 1GB GDDR5 μνήμη,
  • μέχρι και 16GB DDR3 ECC SDRAM μνήμη για τα 4πύρηνα μοντέλα,
  • μέχρι και 32GB of DDR3 ECC SDRAM μνήμη για τα 8πύρηνα μοντέλα,
  • μέχρι και τέσσερις 512GB solid state σκληρούς δίσκους (SSD),
  • μέχρι και τέσσερις 1TB ή 2TB Serial ATA σκληρούς δίσκους @ 7200 στροφές,
  • Mac Pro RAID κάρτα,
  • δικάναλη ή τετρακάναλη 4Gb Fibre Channel κάρτα,
  • μέχρι και δύο 18x SuperDrives.

Αναλυτικά εδώ : http://www.apple.com/macpro/

Αν θέλει κάποιος ένας OCZ VERTEX 2 SSD αντί για τον SSD που η apple τοποθετεί (που πολύ πιθανόν μπορεί και να έχει 1/3 της ταχύτητας των καινούριων SSD), τότε?

Αν θέλει κάποιος έναν velociraptor HDD αντί για αυτόν (με 7200rpm HDD) που τοποθετεί η apple, τότε?

Αν θέλει κάποιος 2 κάρτες γραφικών GTX280 σε SLI, τότε?

Αν θέλει κάποιος BLUERAY recorder ή απλώς BLUERAY reader, τότε?

ΚΤΛ ΚΤΛ

Μου αρέσει το MAC OS και η εμφάνιση των mac. Αν, γι αυτά που θέλεις να
κάνεις, το hardware επαρκεί, τότε το κέρδος είναι (κατά την γνώμη μου) ότι θα κάνεις την δουλειά σου πιο ευχάριστα από ότι σε pc, το οποίο είναι πολύ σημαντικό νομίζω.

Όμως για το MAC OS, είναι διατεθειμένος κάποιος να δώσει διπλάσια ή και τριπλάσια λεφτά? Για τους περισσότερους χρήστες δεν νομίζω, αν είναι να δώσουν 2000-3000 ευρώ παραπάνω για ένα mac pro. Αντίθετα, για ένα macbook/macbook pro ή ένα imac ή ένα mac mini, οι περισσότεροι μπορεί να δώσουν τα 300-800 ευρώ παραπάνω, λόγω εμφάνισης αλλά κυρίως λόγω του MAC OS.

Last edited:
Ανεξάρτητα του τι τοποθετεί η Apple, πολλά υλικά ταιριάζουν στα mac μηχανήματα.

Κ δίσκους άλλους μπορείς να βάλεις κ μνήμες κ bluray player/recorder μπορείς κτλ.

Φοβερό μηχάνημα το Mac Pro, αλλά κάθε φορά που πάω να φτιάξω ένα καλό κομμάτι, κάτω από 8000 (χωρίς οθόνη) δεν μου βγαίνει η τιμή...
Αααααχχχχχ.....

Για μια ακόμη φορά... δίνεις 2.5 χιλιάρικα για να πάρεις κλασσικού τύπου δίσκο 1TB και.... 3GB RAM, ενώ το τελευταίο PC του 500άρικου έρχεται με τέτοιο εξοπλισμό.

Εντυπωσιακό το μηχάνημα, πανέμορφο, αθόρυβο, με ωραία συναρμογή, αλλά η παραπάνω επιλογή της Apple είναι σα να σε δουλεύουν κανονικά...

Ευτυχώς είναι εκτός budget μου οπότε δεν έχω κανένα τέτοιο δίλημμα :D

Δεν ξέρω τί απαιτήσεις μπορεί να έχουν συνάδελφοι επαγγελματίες της "εικόνας"... σε rendering πχ... αλλά στο graphic design, επαγγελματικά... νομίζω ότι τα παραπάνω μοντέλα είναι κάπως too mucho.

Για να μην παρεξηγηθώ... κάθε αναβάθμιση είναι καλοδεχούμενη, και μακάρι να είχαμε τα χρήματα να ακολουθούμε.
Γρηγορότεροι επεξεργαστές, γρηγορότερες μνήμες... Κεντέρηδες σκληροί δίσκοι.... κλπ κλπ... όλα θεμιτά - και εγώ θα τα ήθελα αν μπορούσα.

Όταν όμως ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο, ένα MacPro προηγούμενης γενιάς (για να μην πώ για ακόμα παλαιότερο μοντέλο) είναι ικανότατο... γιατί μια επιχείρηση (μικρή - μικρομεσαία) να προχωρήσει σε τόσο κοστοβόρα αγορά/αναβάθμιση?

ΥΓ. Να σημειώσω εδω, ότι παααρα πολλά "μαγαζιά" (μικρά ΚΑΙ μεγάλα) ήδη το γυρνάνε/έχουν ήδη γυρίσει σε iMac. Οπότε ενισχύεται η ερώτησή μου? Γιατί να πάω σε τόοοσο ακριβό MacPro?

Τα σέβη μου.... -bye-

Last edited:
Για λογους επεκτασιμοτητας.

Εγω ας πουμε , με εναν imac 27 , δεν μπορω να βαλω εσωτερικους δισκους, καρτες γραφικων και καρτες βιντεο , που μπορω να βαλω ακομη και στον macbook pro μου.

Απάντηση: Re: Νέα : Mac Pro

Για μια ακόμη φορά... δίνεις 2.5 χιλιάρικα για να πάρεις κλασσικού τύπου δίσκο 1TB και.... 3GB RAM, ενώ το τελευταίο PC του 500άρικου έρχεται με τέτοιο εξοπλισμό.

Εντυπωσιακό το μηχάνημα, πανέμορφο, αθόρυβο, με ωραία συναρμογή, αλλά η παραπάνω επιλογή της Apple είναι σα να σε δουλεύουν κανονικά...

Ευτυχώς είναι εκτός budget μου οπότε δεν έχω κανένα τέτοιο δίλημμα :D

Άστο Maestro.....

Καλύτερα πάρε άποψη από τους πολλούς γραφίστες & λοιπούς επαγγελματίες του χώρου που έχουν τέτοιο μηχάνημα.

Σε αυτό δεν πληρώνεις τον σχεδιασμό του κουτιού !

Παιδιά, κακά τα ψέμματα, οι συγκεκριμένοι υπολογιστές δεν απευθύνονται σε κοινούς users, αλλά σε μεγάλες εταιρίες. Εκτός κι αν δεν έχει οικονομικό πρόβλημα κάποιος, αλλά αυτός ανήκει έτσι κι αλλιώς σε κατηγορία που δεν βλέπει καν τιμές :rolleyes:

Για λογους επεκτασιμοτητας.

Εγω ας πουμε , με εναν imac 27 , δεν μπορω να βαλω εσωτερικους δισκους, καρτες γραφικων και καρτες βιντεο , που μπορω να βαλω ακομη και στον macbook pro μου.

Δεν γνωρίζω το επάγγελμά σου, ούτε βεβαίως τις ανάγκες σου...
Δεν αντιλέγω σε αυτό που λές... όλα τα iMac ανεξαιρέτως, αυτό το θέμα είχαν. All in one σημαίνει αυτό ακριβώς. Όσο αντέξεις στο χρόνο.

Το θέμα "όσο αντέξεις στο χρόνο" όμως είναι εντελώς προσωπικό. Αναλόγως τις ανάγκες του κάθε επαγγελματία.

Πιθανών εσύ να χρειάζεσαι τέτοιες κτηνώδεις δυνάμεις σαν των προαναφερθέντων MacPro... η πλειοψηφία όμως (δεν αναφέρομαι στις Διαφημιστικές Κολοσούς - αν και αρχίσανε τις "εκπτώσεις" και εκεί) κάνει άριστα την δουλειά της και με 2 γενεών πίσω Mac...

Διαφωνείτε κάπου? Τουλάχιστον αυτά εγώ γνωρίζω από την φτωχή μου εμπειρία... -bye-

Για να μην σας πολυκουράζω κι' όλας... αυτό που τελικά ήθελα να πώ αλλά με έπιασε η πάρλα... είναι ότι βλέπω σχεδον μια λογική gamer... σαν να προσπαθούν να μου γεννήσουν ανάγκες.
Ενώ ουσιαστικά - καθημερινά βλέπω ακόμα και σε εντελώς επαγγελματικό επίπεδο, να γίνεται η δουλειά μου με μηχανήματα >3ετίας.
Δεν θέλω να με βλέπουν σαν gamer. Όπου οι απαιτήσεις των μηχανημάτων εξευτελίζονται σε λίγους μήνες γιατί βγήκε το καινούργιο 3d Super First Person Shooter.

Τα σέβη μου και ευχαριστώ....

Last edited:
Ειμαι επαγγελματιας μοντερ-γραφιστας, οποτε οι αναγκες μου δυστυχως συνεχως αυξανονται.

Ειδικα τωρα με τις νεες hdslr φωτογραφικες που τραβουν βιντεο 1080p , θελεις κτηνωδεις μηχανημα για να δουλεψεις ανετα.
Το ιδιο και για τα περισσοτερα 3D προγραμματα που χρησιμοποιω, Lightwave-Maya κλπ.

Φυσικα κανω ανετα , προς το παρον, με τον i5 27"" imac που εχω και τα 8 GB ram, αλλα παντα υπαρχουν πραγματα που θα ηθελα να γινονται πιο γρηγορα.

Πχ με το νεο Premiere Cs5 , αν εχεις καρτα nvidia , καποια εφφε γινονται real time, ενω τωρα πρεπει να περιμενω αρκετη ωρα ...

Ειμαι επαγγελματιας μοντερ-γραφιστας, οποτε οι αναγκες μου δυστυχως συνεχως αυξανονται.

Ειδικα τωρα με τις νεες hdslr φωτογραφικες που τραβουν βιντεο 1080p , θελεις κτηνωδεις μηχανημα για να δουλεψεις ανετα.
Το ιδιο και για τα περισσοτερα 3D προγραμματα που χρησιμοποιω, Lightwave-Maya κλπ.

Οι απαιτήσεις σου κατά την γνώμη μου ξεπερνάνε τον μέσο όρο.
Το ίδιο σου το επάγγελμα, δλδ. του μοντέρ.
Γιατί τα γραφιστικά, δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση τέτοια κτηνώδη δύναμη.

Φυσικα κανω ανετα , προς το παρον, με τον i5 27"" imac που εχω και τα 8 GB ram, αλλα παντα υπαρχουν πραγματα που θα ηθελα να γινονται πιο γρηγορα.

Όλοι θα θέλαμε τα πάντα να γίνονται γρηγορότερα. Αυτό το έγραψα και στο πρώτο μου post.
Αυτή μας όμως η θέληση δεν μπορεί να μας οδηγεί και την τσέπη ή τις πραγματικές μας ανάγκες.

Πχ με το νεο Premiere Cs5 , αν εχεις καρτα nvidia , καποια εφφε γινονται real time, ενω τωρα πρεπει να περιμενω αρκετη ωρα ...

Είμαι σύμφωνος μαζί σου.

Είμαι σύμφωνος γενικά στο να με οδηγεί η δουλειά μου και η πραγματική μου ανάγκη. Εκεί, οκ. Να χρεωθώ.
Αρκεί να το έχουμε ζυγίσει σωστά το πράμα. -bye-