[Επίσημο] MacBook Pro M1 14"/16" @2021

Όλα τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν και με κάποια νεότερη έκδοση του davinci πχ 18. Που μπορεί να γίνει καλύτερο optimization για τα m1 pro/max. Μέχρι τότε όμως και για καθαρό editing, από ότι φαίνεται, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

Επίσης αναμένουμε test του filmsimplified για fusion όπου εκεί μπορεί να φανεί περισσότερο η διαφορά. Αν και κρατάω μικρό καλάθι, για fusion complicated comps, από όσα έχω διαβάσει, όλοι προτείνουν pc με minimum 64gb ή 128gb όπου δεν μετράει και τόσο η ταχύτητα της μνήμης, όσο η ποσότητα.

έπαιξα λίγο με το 16αρι σε καταστημα

έχω το προηγούμενο 16αρι και μου άρεσε το keyboard, δεν με χάλασε τόσο η αλλαγή στο desing του σασί και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το refresh rate της οθονης (περισσότερο από το mini led που δεν έκανε και τοσο μπαμ / σε συνθηκες καταστηματος, φυσικά)

σαν απόκριση γενικά, όχι σπουδαία διαφορα από το δικό μου

γενικα, ότι ανεμενα

ωραιο μηχανακι, δεν το συζητάμε, για όποιον μπορεί να το αξιοποιήσει, μεγάλη απόλαυση

υπαρχουν διαφορες και μαλιστα σημαντικες για μενα.
Πχ πολλα codec raw δυσκολευεται το απλο Μ1 να τα παιξει, ποσο μαλλον να τα κανεις color κλπ.

επισης , μπορεις να κανεις denoise real time με το max , να εχεις επισης αρκετα OFX plugins real time κλπ

Το ιδιο και με το fusion, τωρα μπορεις να εχει περισσοτερα real time effe, οπως τα particles , 3d text κλπ.
To ιδιο ισχυει και με τη μνημη, τωρα που μπορεις να εχεις περισσοτερη ram, μπορεις να εχεις μεγαλυτερης διαρκειας βιντεο και εφε στη μνημη για real time playback, οπως στο after effects.
το ιδιο και στο Lightroom , photoshop κλπ... για να κανεις panoramic stiching , HDR merging κλπ η μνημη βοηθαει πολυ και στην επεξεργασια και στο export.

Υπαρχουν πολλες περιπτωσεις που σε ωφελει και η δυναμη του MAX και η μνημη...

Οπως ειπα... αν δε ξερεις οτι χρειαζεσαι το μαχ, απλα δεν το χρειαζεσαι!

Καλημέρα, μιλάμε για 1100+€ διαφορά στην φθηνότερη έκδοση του m1 pro, που στο συγκεκριμένο workflow (davinci resolve) πολύ πιθανό και σε άλλα, δεν έχει αξιόλογη διαφορά m1 με m1 pro/max

Για μένα δεν τίθεται θέμα προτίμησης m1 pro, εκτός και αν θέλουμε τόσο πολύ, όλα αυτά που είπες. Για μένα δεν αξίζουν την χρηματική διαφορά αυτή. Αν ήταν μέχρι 500 οκ.

Για on the go editing, τι 14" τι 13". Τις περισσότερες ώρες το MacBook θα τις περνάει κουμπώμενο σε ένα μεγάλυτερο μόνιτορ, είτε πάρουμε το παλιό ή το καινούριο με m1 pro.

Γιατί με τα 1100+€ διαφορά, και λίγα παραπάνω, παίρνουμε reference monitor 27"/32" vs 14" του mac m1 pro. Όχι ότι του mac pro δεν θα είναι καλό μόνιτορ. Αντιθέτως, αλλά άλλο 14" και άλλο 27"/32"
Καλησπερα, που την ειδες την διαφορα 1100 ευρω;
Αν παρεις το 13ρι με 16gb μνημη και 512gb SSD οπως το 14ρι base model, η διαφορα ειναι μονο 391 ευρω. Και φανταζομαι δεν θα ηθελες να εχεις μονο 8gb μνημη και 256gb SSD.
Screenshot 2021-11-09 at 14.46.01.pngScreenshot 2021-11-09 at 14.55.25.png

Καλησπερα, που την ειδες την διαφορα 1100 ευρω;
Αν παρεις το 13ρι με 16gb μνημη και 512gb SSD οπως το 14ρι base model, η διαφορα ειναι μονο 391 ευρω. Και φανταζομαι δεν θα ηθελες να εχεις μονο 8gb μνημη και 256gb SSD.
View attachment 187891View attachment 187896
Στο συγκριτικό παραπάνω αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιεί το απλό MacBook pro με 8gb ram. Δεν ξέρω για το δίσκο αλλά όλοι χρησιμοποιούμε εξωτερικούς SSD ούτως ή άλλως.

Eπίσης το dual engine encode decode Prores ειναι πολύ σημαντικό για επαγγελματική επεξεργασία... Τα απλά Μ1 ουτε καν το εχουν, πέρα απο RAM, ports extra display connection options κλπ...

• Like
Reactions: takisot
Στο συγκριτικό παραπάνω αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιεί το απλό MacBook pro με 8gb ram. Δεν ξέρω για το δίσκο αλλά όλοι χρησιμοποιούμε εξωτερικούς SSD ούτως ή άλλως.
Δεν μπορει να γινει ομως συγκριση τιμης με μηχανημα με μιση μνημη και μισο SSD. Και δεν θεωρω και εξυπνη αγορα να παρεις laptop για επαγγελματικη χρηση με μονο 8gb και 256gb ssd, ασε που στο Μ1 pro ειναι πολυ πιο γρηγορα τα παντα (μνημες, δισκοι, bus).
Αν εισαι επαγγελματιας με χαμηλο budget, ειναι καλυτερη λυση ενα mac mini M1 + external monitor.

υπαρχουν διαφορες και μαλιστα σημαντικες για μενα.
Πχ πολλα codec raw δυσκολευεται το απλο Μ1 να τα παιξει, ποσο μαλλον να τα κανεις color κλπ.

επισης , μπορεις να κανεις denoise real time με το max , να εχεις επισης αρκετα OFX plugins real time κλπ

Το ιδιο και με το fusion, τωρα μπορεις να εχει περισσοτερα real time effe, οπως τα particles , 3d text κλπ.
To ιδιο ισχυει και με τη μνημη, τωρα που μπορεις να εχεις περισσοτερη ram, μπορεις να εχεις μεγαλυτερης διαρκειας βιντεο και εφε στη μνημη για real time playback, οπως στο after effects.
το ιδιο και στο Lightroom , photoshop κλπ... για να κανεις panoramic stiching , HDR merging κλπ η μνημη βοηθαει πολυ και στην επεξεργασια και στο export.

Υπαρχουν πολλες περιπτωσεις που σε ωφελει και η δυναμη του MAX και η μνημη...

Οπως ειπα... αν δε ξερεις οτι χρειαζεσαι το μαχ, απλα δεν το χρειαζεσαι!
Μενει να κάνει και ένα βίντεο με το fusion.

Το μεγαλύτερο μέρος που κάνει editing (YouTubers κτλ) δεν ασχολείται με fusion αλλά βάζει έτοιμα lower thirds κτλ (δεν αναφέρομαι στην δική σου περίπτωση που δεν γνωρίζω)

Οπότε κατά την δική μου γνώμη, και αν τελικά αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά περσινού m1 με m1 max, καλύτερα το σενάριο παραπάνω με το παλιότερο m1 και μια μια καλή μεγάλη οθόνη που ανέφερα.

Ενώ αν κάποιος χρησιμοποιεί πολύ το fusion/after effects τότε σίγουρα θα κάνει πιο εύκολα την δουλειά του με desktop pc και 128gb ram.

Το max είναι νομίζω για πολύ περιορισμένο κοινό που το χρειάζεται για on the go, καθώς δεν φαίνεται να έχει τη δύναμη ενός desktop με μπόλικη μνήμη, ενώ δεν απεχει και πολύ από το παλιότερο m1.

Τα m1 είναι εξαιρετικά αλλά σε αυτά χρειάζεται πολύ μνήμη και το m1 max πάει μέχρι 64gb ενώ βγαίνει και πολύ ακριβό.

Μενει βέβαια να τα δούμε και στην πράξη όλα τα παραπάνω.

Last edited:
μα τα βλεπω στη πραξη... εχω και το pro και desktop.

Το ξαναλεω, εξαρταται απο το τι θελει ο καθενας.

Οι επαγγελματιες δεν θα το σκεφτουν (δε μιλαω για την ελλαδα , κι εγω επαγγελματιας ειμαι αλλα καμια σχεση με το εξωτερικο σε αμοιβες κλπ)
Θα πανε κατευθειαν στο max .

ΥΓ... επισης οι επαγγελματιες εχουν παντα ενα καλο desktop κι ενα καλο φορητο.
Αλλο πραγμα το ενα και αλλο το αλλο.

• Like
Reactions: takisot
Μήπως είναι εύκολο ένα video με 2-3 διαφορετικά fusion comp (με και χωρίς optimization) και στα 3 μηχανήματα;
M1, m1 pro, pc.

Last edited:
...αλλα επειδη το ζητησες, ενα project 4k, ακριβως ιδια settings σε mac kai pc, το mac εκτος ρευματος.
Ολα τα optimised ανενεργα, χωρις cashe memory , render κλπ.

Το mac ειναι πολυ πιο γρηγορο σε playback , σε μερικα project ειναι ιδια, ενω σε αλλα (οπως αυτο ) περιπου 50% εως και 2 φορες πιο γρηγορο.
Δες τον κοkκινο δεικτη στο timeline ποσο πιο γρηγορα παει στο mac.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μολις ειδα αυτο το tweet απο τoν Faruk .. here

Attachments

• Screenshot 2021-11-09 225252.png
    Screenshot 2021-11-09 225252.png
    221.6 KB · Views: 26
Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς, το fusion δεν αναφέρει ….
Αν το βάλεις στο edit κάνει cash μετά τη πρώτη φορά ότι και να κανείς και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Τη πρώτη φορά δείχνει το pc περίπου 7 fps και το Mac 12, αλλά cashaρεί και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Στο fusion πάντως ότι και να έβαλα το Mac είναι στη χειρότερη ισοδύναμο και στη καλύτερη διπλάσια ταχύτητα.

το παραπανω project εκανε render στο PC se 20 sec, ενω στο MAc σε 7 !

κι αλλο ενα τεστ, με μπολικα γραφικα στο fusion.... render σε PC 55 sec, 48 σε MAC.

mac.pngpc.jpg

Last edited by a moderator:
Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς, το fusion δεν αναφέρει ….
Αν το βάλεις στο edit κάνει cash μετά τη πρώτη φορά ότι και να κανείς και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Τη πρώτη φορά δείχνει το pc περίπου 7 fps και το Mac 12, αλλά cashaρεί και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Στο fusion πάντως ότι και να έβαλα το Mac είναι στη χειρότερη ισοδύναμο και στη καλύτερη διπλάσια ταχύτητα.
ευχαριστώ πολύ για το βιντεο!
πανω απο το Deliver Tab, γράφει Playback: x frames/sec
πρεπει να δεις τα workshop για το Fusion ο Damian ειναι υπέροχος :)

κατω τέρμα δεξιά γραφει ποση μνήμη χρησιμοποιει, ενω τέρμα αριστερα (οταν εχεις τον κέρσορα σε ενα απο τα 2 viewers) εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες position Χ, Υ, RGB values, alpha κ.α.

αν τα βλέπω καλα γιατι πάω και για σύνταξη..
m1 pro 6.4 frames/sec, 37% 6170MB
PC 2.8 frames/sec, 46% 15046MB

και πάλι καλές επιδόσεις για φορητό.
το pc τι specs έχει; αν επιτρέπεται και ειναι εύκολο. ευχαριστώ
edit μολις τα ειδα στην περιγραφη του βιντεο

κοινως δεν τα καταφέρνει κανένα. τι 6 τι 3 frames.

οποτε timeline proxy, render cache fusion κτλ δεν τα γλιτώνουμε.
οτι δηλαδή αποδεικνύει ο filmsimplified με το παραπάνω βιντεο, πολυ πιθανό να μην τα καταφέρνει και το m1 max και ας ειναι πιο γρηγορο.

Εχει ακόμα ενα πιο δύσκολο με camera tracker στο Fusion 17 Lessons part 3, φακελος Completed timelines > Lesson 12 completed
αυτο με τους πειρατές

Last edited:
Δεν ειναι ακριβες γιατι κασαρει γρηγορα και δεν προλαβαινεις να δεις τι γινεται
Δεν μπορεις να απενεργοποιησεις εντελως την εσωτερικη cash στο fusion.

To max εχει ακριβως διπλασια επιδοση σε GPU, οποτε εδω περιπου θα εχει 12 fps.
Σε πολλες περιπτωσεις θα εχεις realtime playback, οχι φυσικα σε ολες το ιδιο και σε render outpout times.

Το θεμα ειναι σε εναν επαγγελματια οτι ο χρονος ειναι χρημα.
Οσο πιο γρηγορα τοσο το καλυτερο... τιποτα δεν απεδειξε, το προφανες ειπε.

Και μ ενα υπολογιστη 5ετιας μπορεις να εχεις καλυτερα αποτελεσματα με proxy, render cache klp

Περιμενουμε φυσικα και το νεο mac pro , Μαλλον το 22 θα ερθει αυτο , καποια στιγμη.

ΥΓ... κατι ξερουμε κι εμεις στο davinci, αφου το διδασκουμε κιολας :p
Aπο τα σεμιναρια που δινω ειναι αυτα τα τεστ.

Last edited:
Γιάννη το Davinci ειναι αχανές (καλα υπάρχουν και χειρότερα houdini κτλ) και ειναι απόλυτα λογικό να ξεχνάει καποιος κάτι ή να εχει μεταφερθεί αλλου στο UI, ειδικά μετα απο ετήσιο major update.
O Damien να δεις τι λάθη και παραλείψεις έκανε, και μαζί του και οι 2-3 fusion teachers που συντονίζουν το Q&A.

ειδικά σε ενα σημείο που επρεπε να κάνει πρωτα κλικ στο διαμαντάκι για να δημιουργηθεί keyframe για να γίνει animate αυτο που ήθελε να κάνει.
το έψαχνε και μαζι με αυτον και οι συντονιστές κανα 5-10+ λεπτα. και ο ίδιος τόνιζε και επαναλάμβανε οτι ειναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιο λάθος σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Αυτο δεν αφαιρεί τίποτα απο τις γνώσεις του ή τη δική σου. :)

εξάλλου αυτά ειναι απλά tools, αλλο το να γνωρίζουμε πως λειτουργεί ενα εργαλείο (στο davinci με 20 κατι ωρες μπορεις να πάρεις certificate) και αλλο να γνωρίζεις την τέχνη του editing, color grading, VFX compositing που απαιτει χρόνια και εμπειρία.

ναι το γνωριζω... ειμαι καπου 35 χρονια στο τομεα της εικονας!
3d animatiοn, vfx, compositing, 2d animation, editing , coloring κλπ...

YG... οι πειρατες στο PC εγιναν render σε 27 sec , το ιδιο και στο mac.
με λιγα λογια , εχεις ενα desktop σε ενα 14αρι (base model).

YG2... αν θες να δεις μερικες δουλειες στο παρελθον

Last edited: