[Επίσημο] MacBook Pro M1 14"/16" @2021

Επισης, αν δεν σε ενοχλει να δουλευεις μεσω parallels, προφανως πολλα απο αυτα τα προγραμματα που δεν υπαρχουν σε mac (πχ ελληνικα λογιστικα προγραμματα) θα μπορεις να τα δουλεψεις σε περιβαλλον windows. Ακομα και πληρη σουιτα office for windows εαν σου ειναι τοσο δυσκολο να μαθεις την mac εκδοση, θεμα ταχυτητας δεν υπαρχει.

Φίλε μην με παρεξηγείς , σε MAC δουλεύω από το 2011.
Απλά με την έλευση του M1 φοβάμαι να κάνω το βήμα καθώς ΔΕ θα μπορέσω όπως βλέπω κάποια προγράμματα και τη σουίτα του office να τα τρέξω μέσω MacOS και θα χρειαστεί να τρέχω και Windows μέσω Parallels ή Fusion (τα έχω και τα 2) όπως κάνω και τώρα.

Ο φόβος μου είναι ότι θα κλείσει την πόρτα η MS και δε θα μπορεί να τρέξουν καθόλου τα Windows (η έκδοση Windows 11 που έβαλες είναι preview και δίνεται δωρεάν και δεν αποτελεί το τελικό προϊόν) οπότε και θα μείνω με το laptop στο χέρι.

Διότι μην ξεχνάς ότι μέχρι σήμερα υπήρχε ΕΠΙΣΗΜΗ υποστήριξη της Apple μέσω Bootcamp για να τρέξεις Windows ενώ τώρα όχι μονο δεν υπάρχει αλλά παίζει να φάμε και πόρτα από MS..

Φίλε μην με παρεξηγείς , σε MAC δουλεύω από το 2011.
Απλά με την έλευση του M1 φοβάμαι να κάνω το βήμα καθώς ΔΕ θα μπορέσω όπως βλέπω κάποια προγράμματα και τη σουίτα του office να τα τρέξω μέσω MacOS και θα χρειαστεί να τρέχω και Windows μέσω Parallels ή Fusion (τα έχω και τα 2).
Μα σου το εγραψα παραπανω. ΜΠΟΡΕΙΣ να εγκαταστησεις προγραμματα windows μεσω parallels απλα υποστηριζει μονο windows 11 (κατεβαζεις το insiders preview).
Αφου το δουλευεις ηδη, problem solved.

Για να επανελθουμε στο MacBook Pro, δειτε υπολοιπο μπαταριας μετα απο 7-8 ωρες στο γραφειο:

View attachment 188360

Στο παλιο Macbook Pro, στο 3ωρο το πολυ συνέδεα φορτιστη.

Εντυπωσιακό ! Ίσως περισσότερο και από τις επιδόσεις.

Το Health τι φάση ; Beta όπως στα τηλέφωνα ;

Εντυπωσιακό ! Ίσως περισσότερο και από τις επιδόσεις.

Το Health τι φάση ; Beta όπως στα τηλέφωνα ;

Όχι, τρέχω το istat Menus που δίνει πολλά στατιστικά.

• Like
Reactions: dis83
Θα πρότεινα το παρόν νημα να παραμείνει όπως άνοιξε στην αρχή…παρουσίαση του μηχανήματος κ συζήτηση γύρω από αυτό.
Για ποιον λόγο πρέπει πάλι να καταλήγουμε σε αντιπαραθέσεις;
Αν τόσο πολύ θέλετε να γίνει «μανούρα» ανοίξτε το ανάλογο νημα, να τα έχουμε όλα σε ένα, τακτοποιημένα, να ξέρουμε τι να σβήσουμε, ποιο αυτί να τραβήξουμε αν παρά προχωρήσει έντονα η συζήτηση…

υγ: αναγκαστικά έχω το ms outlook στο iPhone 11 Pro Max μου λόγω δουλειάς…εντάξει…ούτε τις μισές ευκολίας από το μαμά email του λογισμικού κ σαφώς πιο αργό στην χρήση.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ένα καλό review της οθόνης.

Αψογη γενικά αλλά με ένα μεγάλο μείον: Είναι παρα πολύ αργή (και δεν αναφέρομαι φυσικά στα 120 Hz αλλά στο τραγικό response time).

Εξηγειται λοιπόν αυτή η περίεργη αίσθηση που μου έδωσε όταν το δοκίμασα για λίγο: Ήταν όντως σταθερη (λόγω 120) αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά στο scrolling κλπ. Τώρα εξηγείται.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ένα καλό review της οθόνης.

Αψογη γενικά αλλά με ένα μεγάλο μείον: Είναι παρα πολύ αργή (και δεν αναφέρομαι φυσικά στα 120 Hz αλλά στο τραγικό response time).

Εξηγειται λοιπόν αυτή η περίεργη αίσθηση που μου έδωσε όταν το δοκίμασα για λίγο: Ήταν όντως σταθερη (λόγω 120) αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά στο scrolling κλπ. Τώρα εξηγείται.

Δεν το έχω δει ακόμα το video, αλλά αυτό που πιθανολογώ ότι ισως είδες στο scrolling ήταν σε εφαρμογές όπως το safari που είναι ακόμα σε 60hz (to be updated). Όταν πχ κανεις swipe up/down σε expose είναι buttery smooth.

Δεν το έχω δει ακόμα το video, αλλά αυτό που πιθανολογώ ότι ισως είδες στο scrolling ήταν σε εφαρμογές όπως το safari που είναι ακόμα σε 60hz (to be updated). Όταν πχ κανεις swipe up/down σε expose είναι buttery smooth.
Όχι.

Οπως ήδη είπα, αλλη η διαφορα λόγω refresh rate και άλλη λόγω response time.

Δες και το βίντεο (αυτά ειναι basics για τις οθόνες).

ΥΓ Δουλεύω σε γρήγορη και 240 Hz εδώ και ένα χρόνο (συν τα 120 του IPad) και το μάτι έχει συνηθίσει.

Όχι.

Οπως ήδη είπα, αλλη η διαφορα λόγω refresh rate και άλλη λόγω response time.

Δες και το βίντεο (αυτά ειναι basics για τις οθόνες).

ΥΓ Δουλεύω σε γρήγορη και 240 Hz εδώ και ένα χρόνο (συν τα 120 του IPad) και το μάτι έχει συνηθίσει.

Ok, θα το δω και θα επανέλθω.

οπως ειπε και στο βιντεο, ειναι προσανατολισμενη σε creators που δουλευουν (οπως κι εγω ) στα 50/60 hz , και δεν επηρεαζονται τοσο απ αυτο.
Γι αυτους παραμενει ιδανικη επιλογη, για Gamers οχι και τοσο (ειδικα για FPS ), αλλα ετσι κι αλλιως δεν προκειται κανεις να επιλεξει τετοιο μηχανημα για games.

Και στο samsung που εχω κι εγω στα 240 το γυρναω παντα στα 50 οταν προκειται για δουλεια και στα 240 για αλλη χρηση.
Ειναι εμφανης η διαφορα, αλλα προσωπικα δεν μ ενοχλει .

κι αυτοι παντως δεν καταφεραν να μετρησουν το responce time, λογω ιδιαιτεροτητας του panel, και πιθανον (οπως συνεβη με καποια μετρητικα τους) δεν ειναι ακριβης η οποια μετρηση και διαπιστωση, γιατι το πανελ δεν ειναι καρφωμενο στα 120 , αλλα λειτουργει οπως στο iphone δυναμικα...αλλαζει δηλ. αναλογα το περιεχομενο.
Αυτο ακριβως ειναι που δυσκολευει τις μετρησεις.

Εχω το ιδιο θεμα και με το χρωμα, που τα δικα μου μετρητικα δεν μπορουν καν να μετρησουν φωτεινοτητα και χρωμα, ειναι εκτος οριων και δεν καλιμπραρεται με τα μεχρι τωρα γνωστα οργανα.
Θελει αρκετα εξιδεικευμενα οργανα και τα προγραμματα επισης πρεπει ν αναβαθμισοτυν ειδικα γι αυτα τα πανελ (οχι και τοσο ευκολο).
ευτυχως οι προρυθμσιεις ειναι πολυ κοντα στο ιδανικο και δεν χρειαζεται!

Last edited:
Γιαννη, τα λέει και στο βίντεο.

Για content creation είναι άριστη (για τους λόγους που ήδη ξέρουμε).

Αλλα είναι πολύ αργή (και ναι την μέτρησαν αλλά όχι οπως ηθελαν / ειναι πάντως τόσο αργή που φάνηκε και χωρίς την κλασικη μεθοδολογία).

Και προφανώς δεν συζητάμε καν για gaming, λέμε ότι το χαμηλό response time φαίνεται και σε desktop χρήση (οπως διαπίστωσα ιδιοις ομμασι)

Και συμφωνώντας με το βίντεο, το παραπάνω δεν το θεωρώ deal braker αλλά σιγουρα αρκετα σοβαρό για να το έχουμε υπόψιν.

το ποσο αργη ειναι δεν το ξερει κανεις ακομα.
Το συστημα δουλευει δυναμικα, οχι στατικα οπως στα windows.
αλλαζει δηλ. το referesh rate συνεχως και το software αναγκαζεται να λειτουργει αναλογα
Εκει ισως κρυβεται η οποια καθυστερηση και οχι στο hardware μονο.

Αυτο φαινεται απο πολλα, οπως και στο βιντεο το υπολογισαν προσεγγιστικα.

Αυτο που ειδες εσυ μπορει να ωφειλεται σε πολλα θεματα.

Πχ εισαι σιγουρος οτι ηταν ρυθμισμενο στα 120 και οχι λιγοτερα απο τις ρυθμισεις ?
Πολλοι, οπως κι εγω, πειραζουν αυτη τη ρυθμιση (ειδικα στα demo) και μπορει εκει να ωφειλεται η διαφορα.

επισης, στα system animations του συστηματος, το software εξαναγκαζει το συστημα να μεταβει στιγμιαια στα 120 κι εκει δεν εχει θεμα με ghosting/smearing.

Και κατι που ενισχυει το συλλογισμο μου επισης ειναι οτι ολοι οσοι το δοκιμασαν σε gaming, που κι εκει αναγκαζεται (?) να δουλευει στο max και οχι δυναμικα, δεν παρατηθηκε τοσο εντονο θεμα παλι.
Πx sto fortnite που τρεχει στα 100\120 στο ΜΑΚ Μ1 ΜΑΧ , δεν ανεφερε κανεις τοσο εντονο θεμα.

Τεσπα.... ειναι δυσκολο να ξερεις τι συμβιβασμους εχει κανει η apple για να εχει τετοια αποδοση σε συνδιασμο με αυτονομια , φωτενοτητα κλπ
Ισως θελει ακομα optimisation to software, μολις βγηκαν αλλωστε αυτα μηχανηματα....

καποιοι παραπανω (και μαλιστα σοβαροι αναλυτες) , μετρησαν επισης την sd card σαν τη πιο αργη απο κορυφαια λαπτοπ, και αποδειχτηκαν λαθος.

Μην εμπιστευεσαι τι λεει οτι καθενας.... εγω την μετρησα πολλες φορες και βγηκε μια απο τις πιο γρηγορες που εχω δει σε λαποτπ και οχι μονο.
ακομα και το desktop μου εχει μικροτερη ταχυτητα .

Τωρα πχ που τη βλεπω , στα system animations , με μαυρο background και εντονη αντιθεση με τα παραθυρα των itunes, chrome, safari κλπ οταν τρεχει το συστημα στα 120 και εξαναγκαζεται να συγχρονιστει , αυτο γινεται συνηθως στα system animations, δεν βλέπω καθολου ghosting / smearing.

δε λεω οτι ειναι το πιο γρηγορο πανελ, αλλα δε ξερω και ποσο ακριβεια εχουν οι δικες τους μετρησεις.

Last edited:
Βρε Γιάννη, τα είπα 3 φορές, πάλι να τα ξαναπω;

Αλλο το refresh rate, αλλο το response time!

Ξέρω πολύ καλά τι είδα (ήταν 120, φαινοταν με τη μια).

Το response time του πάνελ νομιζω ότι είναι καθαρα hardware χαρακτηριστικό και δεν βελτιωνεται με software.

Σε κάθε περιπτωση, αυτά τα θέματα είναι και εμπειρίας και ευαισθησίας και ψυχολογίας (ειχα γνωστό πριν δεκαετίες που είχε αγοράσει ένα τέρας Eizo CRT και τη δούλευε στα 60 Hz. Όταν του την έβαλα στα 75 (και σταμάτησε να τρέμει το σύμπαν) μου είπε «δεν βλέπω διαφορα»).

Καλημερα. Το ειδα το video, πολυ ενδιαφερον αλλα inconclusive οσον αφορα το θεμα του response time, ελλειψει κατάλληλης μεθοδου μετρησης.
Σε καθημερινη χρηση παντως δεν παρατηρω κατι περιεργο, τοσο σε safari scrolling (που μου φαινεται οπως θα το περιμενα στα 60hz) οσο και στα animations του OS τα οποια ειναι πολυ smooth (και εως 120hz αναλογως ποσο γρηγορα κανεις swipe). Το ιδιο εννοειται οτι ισχυει και σε video content που εχω μεγαλυτερη ευαισθησια σε θεμα προβληματικης κινησης. Σε games δεν δοκιμασα, γιατι δεν ασχολουμαι καθολου.
Δεν αποκλειεται παντως να εισαι πιο ευαισθητος σε αυτο το ζητημα, οποτε να το εντοπιζεις πιο ευκολα απο τον μεσο χρηστη.
Ευχαριστως να φερω τοσο το MBP οσο και το ipad 12.9 που φοραει το ιδιο πανελ για να κανουμε συγκρισεις.
Κατα τα αλλα, το video επιβεβαιωσε αυτα που λεγαμε. Οτι το συγκεκριμενο πανελ δεν εχει σχεση με παλαιοτερες miniled υλοποιησεις κυρίως λογω της μεγαλης πυκνοτητας dimming zones. Και ειναι εξαιρετικα ρυθμισμενο απο το εργοστασιο.

Συριε ξερω πολυ καλα τη διαφορα rfresh rate kai response time!

Και ναι , εχει να κανει και με το software.
Δεν ειναι τυπικο πανελ, οπως πχ δεν ειναι και τυπικος ο τροπος που διαχειριζεται την αναλυση και το HDR.

Στα windows δεν υπαρχει δυναμικη, αναλυση δυναμικο HDR κλπ, γι αυτο και αποτυγχανουν τα τεστ και τα μετρητικα .

Πχ στα windows δεν μπορεις να εχει ενα μερος της οθονης με διαφορετικη απεικονηση αναλυσης (τα εχω εξηγησει σε αλλο νημα) ουτε μπορεις να εχεις sdr και hdr στο ιδιο καδρο/οθονη!
Στο mac μπορεις, πιθανον να γινεται κατι αντιστοιχο και με το REFRESH RATE.

Μπορει τεχνικα αυτο να γινει μεσω OVERDRIVE , ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ SAMSUNG MONITOR ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ GHOSTING/SMEARING , μονο που εκει δουλευει στατικα , οχι δυναμικα.
Και εξαρταται ΚΑΙ απο το refresh rate .

Το τι ειδαν τα ματια σου δεν εχει σημασια, κι εξηγησα γιατι...

Ξαναλεω , δεν εχει προφανως το πιο γρηγορο πανελ, γιατι ειναι ρυθμισμσενο για creators και οχι gamers, αλλα δε νομιζω να ειναι τοσο αργο οσο ισχυριζονται, γιατι τοτε τα system animations θα ειχαν κι αυτα θεμα ghosting / smearing (που δεν εχουν).

Last edited: