[Επίσημο] MacBook Pro M1 14"/16" @2021

Από περιέργεια, για δοκιμάστε αυτά τα τεστ, τι βγάζουν;
τα τεστ θ αποτυχουν, οπως απυταγχανει και το geekbench και αλλα test, γιατι δεν ειναι φτιαγμενα για τετοιους επεξεργαστες/gpu , monitor Κλπ.
Δεν εξαναγκαζουν δηλ. τον υπολογιστη/επεξεργαστη./μονιτορ να δουλευει στα optimum settings (που δεν ειναι στατικα).

Εχει αποδειχτει οτι to geekbench πχ δεν δινει πραγματικες μετρησεις λογω αυτου του γεγονοτος, το εχουν αναφερει και πολλλοι reviewers.
Δεν πουσαρει δηλ. τη καρτα γραφικων στα ορια της και γι αυτο δινει λαθος μετρησεις που δε συναδουν με τα πραγματικα τεστ (που ειναι οι εφαρμογες).

Γι αυτο πχ βλεπεις μια εφαρμογη (πχ premiere) να μη μπορει να διαχειριστει ενα υλικο ομαλα και το fcpx μπορει (kai to Davinci επισης)

Δεν λειτουργει γενικα το μηχανημα με το τροπο που ξερουμε , αυτο εχει συμβει πολλες φορες και το εχω εξηγησει (πχ με το θεμα αναλυσης και hdr).

Last edited:
Καλα, εαν ειχαν ghosting τα system animations, θα εβγαζαν ματι. Εκανα ενα μπακαλικο τεστ μεταξυ του παλιου ipad pro 11 2018 και του νεου 12.9 2021 με XDR (και τα δυο φτανουν 120hz) σε scollling στο safari και σε system animations.
Και τα δυο ηταν πολυ smooth, αντε να ειχε ενα κλικ παραπάνω motion blur το μεγαλο. Μιλαμε ομως για εξαιρετικα μικρη διαφορα που πρεπει να ψαχνεις για να την εντοπισεις.

μα με τα δεδομενα του βιντεο που εβαλε ο Συριος και αναφερουν respnse time απο 20 εως 40 ms, θα επερεπε να βλεπεις ghosting / bluring με γυμνο ματι στα animations που δε συμβαινει.
Ακομα και με slow motion να τραβηξεις βιντεο θα δεις βεβαια καμποσο , που δεν συναδει ομως μ αυτα τα νουμερα.

Δεν μπορω να ξερω βεβαια τι ακριβως συμβαινει και κανεις αλλος επισης (ακομα).
Οταν βγουν και οι εφαρμογες ειδικα optimised ισως να μπορεσουμε να βγαλουμε ασφαλες συμπερασμα.

Αυτο που φαινεται παντως σε πρωτη ματια, ειναι οτι το συστημα αλλαζει δυναμικα (αυτο το ξερουμε αλλωστε) refresh rate (οπως στο iphone , για λογους αυτονομιας) και πιθανον να εφαρμοζει δυναμικες τεχνικες OVERDRIVE ΤΟΥ PANEL (κατι που γινεται και στα pc monitor , αλλα στατικα, δηλ με ρυθμιση τυπου ON/OFF) ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, κατα τη διαρκεια λειτουργιας του εκαστοτε mode) , και γι αυτο αδυνατουν να το μετρησουν , προσεγγιστικα το πηγαν και οι τυποι στο βιντεο.

Last edited:
Το τι ειδαν τα ματια σου δεν εχει σημασια, κι εξηγησα γιατι...
ΟΚ, Γιάννη, αφού δεν έχει σημασία το τι βλέπουμε (που όλως τυχαίως συνάδει με τα ευρήματα ενός σοβαρού reviewer), δεν έχει νόημα να συζητάμε περαιτέρω.

ΥΓ Σου απάντησα σε αυτά που «εξήγησες», δεν θα λέμε τα ίδια και τα ίδια συνέχεια.

ΥΓ 2 Το overdrive δεν αλλάζει τα εγγενή hardware χαρακτηριστικά ενός panel, το λέει και η ίδια η λέξη (και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα).

Παμε παρακάτω τώρα.

Απο περιέργεια, αν βάλετε ένα solid white, blue, grey σε όλη την οθόνη (με υψηλή σχετικά φωτεινότητα, κατα προτιμηση), φαίνεται καθόλου το array από τα leds (σαν φωτισμένα σημεία); Φανταζομαι οχι, απλά το ρωτάω γιατι αυτο ισχύει σε διαφορα mini led panels (οχι με τέτοια πυκνότητα leds, βέβαια).

σοβαρος reviewer ηταν κι αυτος που ειπε οτι η sd card του mac ειναι η πιο αργη απ ολες και μαλιστα με μετρησεις.
Και απεδειξα οτι κανει λαθος.

Δεν λειτουργουν αυτα τα πανελ με το κλασσικο τροπο, το ειπαμε, οπως γενικα δε δουλευει ετσι το λειτουργικο του mac (βλ. αναλυση και HDR οπως ανεφερα).
Δεν υπαρχει τροπος να μετρησεις ευκολα καποια hardware χαρακτηριστικα με συμβατικους τροπους μετρησης, δεν εφαρμοζονται δηλ , εδω.

ΥΓ... θυμησου τις συζητησεις περι contrast στους προβολεις με δυναμικη ιριδα κλπ
Κατι αντιστοιχο συμβαινει (αναλογικα) εδω, δε μπορεις να μετρησεις πχ contrast με on/of αλλα ουτε και με chekerboard !
Γιατι το contrast ΑΛΑΖΕΙ αναλογα το μεγεθος του CHEKEARBOARD!!!

AN καταλαβεις τι σημαινει αυτο που εγραψα τωρα, ισως καταλαβεις γιατι και τα ματια σου ξεγελιουνται (αναλογα με το περιεχομενο).
Μπορει δηλ. οπως συμβαινει και με τις ρυθμισεις του overdrive που εχει η samsung, να εχεις διαφορετικη αντιληψη για το motion blur/ghosting/ smearing ... γι αυτο το εχει αλλωστε.

Last edited:
Αυτή η εμμονή Γιάννη στο «έλα παππού να σου δείξω τ αμπέλια σου» (να μου λες συνέχεια τι ξέρω, τι βλέπω και τι καταλαβαίνω λες και είμαι κανας χθεσινός σε τέτοια θέματα), βασιζομένος μάλιστα στο ότι ένας άλλος reviewer είπε κατι άλλο για ένα αλλο θέμα, καταντά λίγο «κάπως« (για να το πω μαλακά), δεν το καταλαβαίνεις; 😉

• Like
Reactions: PanosB
δεν ειπα οτι βλεπεις λαθος (ουτε αυτοι που καναν το τεστ με τις καρτες sd βλεπαν λαθος)... απλα ειχαν λαθος δεδομενα.

Πχ ειναι δεδομενο οτι ο safari αυτη τη στιγμη λειτουργει στα 60fps κι ας εχεiς το truemotion ενεργοποιημενο !
αυτο αυτοματα δινει την εντυπωση οτι εχεις περισσοτερο Motion blur kai stutter στη κινηση , ενω ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ δεν εχεις αυτη την αντιληψη στα system animations , χωρις ν αλλαξεις κατι.,

Η apple εφαρμοζει δυναμικη ρυθμιση οχι μονο του refresh rate αλλα και του overdrive , για να μειωσει τη καταναλωση.
Και μαλιστα στην ιδια οθονη, χωρις καμια αλλη επεμβαση !
αυτο λοιπον μπορει να οδηγησει σε λαθος συμπερασματα και φυσικα αυτο ειναι που αντιλαμβανεσαι εσυ σαν "προβλημα¨.

Αυτο επιβεβαιωνεται απ αυτο που λεμε για τα system animations... αν ειχε τοσο μεγαλο respοnce time θα το εβλεπες ΚΑΙ στα animations αυτα, πραγμα που δεν ισχυει (οχι στο βαθμο που αναφερουν ).
Εκει η apple οδηγει το πανελ στο maximum για να μην εχεις καμια αντιληψη stutter / motion blur κλπ.... ενω για καποιες εφαρμογες ριχνει αυτη την αποδοση στο μισο , για λογους αυτονομιας.
Πιθανον να βγει καποια στιγμη αναβαθμιση για τις εφαρμογες , με κοστος φυσικα της αυτονομιας που να οδηγουν καλυτερα/γρηγοροτερα το πανελ.

ΥΓ... αυτο που ειδες εσυ, ειχες τσεκαρει οτι λειτουργουσε με promotion ?
επισης το scrolling που αναφερεις το ειδες στο Safari ?
Αν ναι , τοτε εκει ειναι σιγουρα το θεμα.

Τελος, δοκιμασες να δεις τα system animations με gestures κλπ για να δεις το φαινομενο ?

Last edited:
επισης, μη στεναχωριεσαι αν βλεπεις λαθος!
Δεν εισαι ο μονος... :p

το πρωτο πραγμα που λεω στους μαθητες μου στα σεμιναρια στο davinci , ειναι οτι βλεπουν λαθος (εκ κατασκευης )!
Ο εγκεφαλος ξεγιελιεται ευκολα, πολλα παραδειγματα το αποδεικνύουν
(δεν λεω οτι αυτο συμβαινει εδω, πιθανον εδω εχουμε αλλα δεδομενα).

Πχ δες τη παρακατω φωτο και πεσ μου , ποιο απο τα 2 τετραγωνα "φαινεται" πιο σκοτεινο ?
το Α ή το Β ?
illusion1.jpg

ΟΛΟΙ (κι εγω φυσικα) λεμε το Α...λογικο κι αυτο "βλεπουν" τα ματια μας!

Ελα που ομως και τα 2 τετραγωνα εχουν ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια φωτεινοτητα !

illusion2.jpg

Και το αποδυκνειω στο μαθημα , με τη δευτερη εικονα, που εχω ενωσει τα τετραγωνα και φαινεται καλυτερα .
Μπορεις φυσικα να το διαπιστωσεις και με το eyedropper του Photoshop και να δεις τα rgb values των τετραγωνων οτι ειναι ΙΔΙΑ!
Ομως ο εγκεφαλος ξεγελιεται και βλεπει αλλα .

γι αυτο κι εκει τους λεω οτι δεν εμπιστευομαστε τα ματια μας μονο, αλλα και τα οργανα (που στη προκειμενη περιπτωση του mac, δεν μπορουν να μετρησουν ετσι απλα )

Αν κανεις τον κόπο να διαβάσεις αυτά που έγραψα, θα δεις ότι δεν αναφέρθηκα πουθενα στον Safari.

Κατα τα αλλά, συνεχίζεις να επαλαμβανεις τα ίδια και τα ίδια και να κανεις αυτο που σου είπα (γνωριζω φυσικά οτι δεν το κανεις με κακή πρόθεση, εξ ου και δεν ενοχλούμαι αλλα καταντάει κουραστικό / οπως γίνεται αλλωστε συνήθως στα Apple νήματα όταν κάποιος αναφέρει κατι αρνητικό για ένα Apple προϊόν).

ειδες δηλ. προβλημα στα system animations ?

γιατι μονο εκει ειμαστε σιγουροι οτι λειτουργει στο max .

Και οπως ξερεις υπαρχει αμμεσος συσχετισμος του refresh rate και του response time.
Πχ σε ολα τα reviews των συμβατικων μονιτορ, αναφερουν ΑΛΛΟ response time sta 60 fps και αλλο sta 120/240 κλπ

αν λοιπον δεχτουμε (ειναι γεγονος) οτι η apple (για λογους αυτονομιας) οδηγει το πανελ με πολυ διαφορετικο τροπο απο τα συμβατικα πανελ (κι αυτο ειναι δεδομενο επισης) , τοτε ειναι δεδομενο οτι σωστα βλεπεις , απλα αυτο δεν ειναι θεμα ικανοτητας του πανελ, αλλα επιλογη της apple για καλυτερη διαχειρηση ενεργειας (software) δηλ. που προφανως και μπορει ν αλλαξει/βελτιωθει.

ΥΓ... δεν με νοιαζει η apple και δεν θελω να υπερασπιστω τιποτα, απλα η αληθεια ειναι δυσκολη υποθεση και πολλες φορες δισδιακριτη!
Η apple κανει "ανορθοδοξα" πραγματα και γι αυτο με εξιταρει και μου προκαλει το ενδιαφερον .
Επισης με ενοχλει που λενε ολοι για ¨μαγικες" λυσεις...το ξερουμε καλα οτι δεν υπαρχουν και προσπθαουμε να δειχουμε πως πετυχαινει κατι , που οι αλλοι δε μπορουν.
Μπορει βεβαια να κανουμε και λαθη, αλλα ευτυχως αυτα ειναι ασημαντα για τη ζωη μας ! :p
ΚΑι να ειμαστε και παθιασμενοι (οπως λετε πολλοι) , αλλα κι αυτο ανωδυνο ειναι επισης !

Ναι, δεν έκρινα μονο από Safari, έπαιξα γενικα ανοιγοκλεινοντας / συροντας system παράθυρα, photos κλπ.

Γνωριζω όσα λες (γνωρίζω την προσωπική σου «τρελα» (και την εμπειρία σου, φυσικά) και φυσικά όλοι εδώ είμαστε παθιασμένοι με την τεχνολογία), εξ ου και δεν παρεξηγούμαι 🙂

Το θέμα με τα 120hz στο safari μπορείτε να το δείτε κατεβάζοντας το safari technology preview από εδώ.

Προσωπικά για την SD δεν έχω πειστεί ακόμα , θα περιμένω κάποιο εξειδικευμένο review καθώς έχω πολλές κάρτες που χρησιμοποιώ.
Το μεγαλύτερο θέμα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι η στάση της MS.
Τα Windows 11 είναι Preview και δεν είναι η εμπορική έκδοση , για αυτό άλλωστε και δίνονται δωρεάν.
Και χωρίς MS Office Windows version και 2-3 ακόμα προγράμματα δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς σοβαρούς περιορισμούς.
Ειδικά το Office 365 που το χρυσοπληρώνουμε κιόλας σε enterprise έκοδοση δεν το αλλάζω με τίποτα.

πως δεν εχεις πειστει ?
Δεν με πιστευεις δηλ ?

Αφου εβαλα μετρησεις 2 φορες, αυτο σημαινει οτι το sd card reader μπορει να παει σο maximum των προδιαγραφων , που ειναι τα 300 Mb/sec.
Αυτο βεβαια εξαρταται απο τη καρτα sd, υπαρχουν πολλες εκδοσεις και προτυπα, οπως πχ τα V30, V60 kai V90

H δικια μου πχ LEXAR ανεβαινει στα 260 Mb/sec πολυ αραπανω απ αυτο που δοκιμασνα αυτοι, που προφανως δεν μπορει η ιδια ν ανεβει παραπανω.

Το ιδιο συνεβη πχ και με τα usb / thunderbolt που δοκιμασε ο καραφλας (δεν θυμαμαι το ονομα του).
Αφου τα περισσοτερα ειναι κινεζικα της πυρκαγιας, λογικο ειναι να εχουν χαμηλες επιδοσεις και προβληματα.

Εμεις λεμε ποιο ειναι το μεγιστο πρακτικα , και πως μπορεις να το εχεις.

Ειναι βεβαια οτι το sd card reader του πληρει τις προδιαγραφες, αφου τουλαχιστον μια καρτα το επιβεβαιωνει.

Οι δικες σου μπορει να μην πληρουν αυτες τις προδιαγραφες, αυτο δεν ειναι θεμα της apple και του card reader.

YG... για τα υπολοιπα τα παραπονα στη Microsoft! :p

Το θέμα με τα 120hz στο safari μπορείτε να το δείτε κατεβάζοντας το safari technology preview από εδώ.

Προσωπικά για την SD δεν έχω πειστεί ακόμα , θα περιμένω κάποιο εξειδικευμένο review καθώς έχω πολλές κάρτες που χρησιμοποιώ.
Το μεγαλύτερο θέμα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι η στάση της MS.
Τα Windows 11 είναι Preview και δεν είναι η εμπορική έκδοση , για αυτό άλλωστε και δίνονται δωρεάν.
Και χωρίς MS Office Windows version και 2-3 ακόμα προγράμματα δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς σοβαρούς περιορισμούς.
Ειδικά το Office 365 που το χρυσοπληρώνουμε κιόλας σε enterprise έκοδοση δεν το αλλάζω με τίποτα.

Δεν παίζει ακόμα το safari 120hz παντού, μόνο σε σελίδες που χρησιμοποιούν smooth scrolling effect.

Για τις SD δεν καταλαβαίνω τι περιμένεις. Ο Γιάννης σου έβαλε μέτρηση που πήρε.
Το ίδιο και για τα windows 11 Arm edition. Εφόσον βγήκε σε Preview, θα κυκλοφορήσει και κανονικά. Αν δεν έβγαινε να ανησυχούσες.

Αν κανεις τον κόπο να διαβάσεις αυτά που έγραψα, θα δεις ότι δεν αναφέρθηκα πουθενα στον Safari.

Κατα τα αλλά, συνεχίζεις να επαλαμβανεις τα ίδια και τα ίδια και να κανεις αυτο που σου είπα (γνωριζω φυσικά οτι δεν το κανεις με κακή πρόθεση, εξ ου και δεν ενοχλούμαι αλλα καταντάει κουραστικό / οπως γίνεται αλλωστε συνήθως στα Apple νήματα όταν κάποιος αναφέρει κατι αρνητικό για ένα Apple προϊόν).
Συριε, τι ακριβως δοκιμασες τελικα;

Edit: τωρα προσεξα οτι εγραψες περι ανοιγοκλεισιμο παραθυρων.
Εντυπωση παντως μου κανει, γιατι δεν βλεπω κατι περιεργο, σε οτι εχει να κανει με system animations.

Last edited:
κανεις δεν ειπε οτι χριαζεται το τελευταιο και καλυτερο για να κανει δουλεια του.. το αντιθετο μαλιστα!
Εγω λεω πρωτος, οτι αν καποιος δεν ειναι επαγγρελματιας, το πιο VFM laptop αυτη τη στιγμη ειναι μακραν το macbook air M1.

Θα κανει τα παντα ευκολα, γρηγορα και οικονομικα.