[Επίσημο] Νέο Mac Mini M4 @2024

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το νήμα και τον ενθουσιασμό σας. Για τη χρήση του 90% των χρηστών (internet, word, youtube κτλ) τι παραπάνω θα δώσει από ένα mini pc των 300 ευρώ που θα έχει και διπλάσιο δίσκο και φουλ παραμετροποίηση;

Την απολαυση να εχεις mac :)

Oπως ειχε πει και ο Pleo συγκρινοντας τους ακριβως ιδιους avr της Μarantz και της Denon back to Marantz (mac στην προκειμενη) modern luxury

Ψυχολογικό λοιπόν το θέμα, σαν τα πιτσιρίκια στο σχολείο που έχουν iphone αλλά ζητιανεύουν mb από τους διπλανούς τους.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Καλύφθηκα.

Αν αυτό νομίζεις ειναι ο λόγος που προτιμούμε τα Mac έναντι των pc, είσαι πολύ μακριά από την πραγματικότητα…

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like
Reactions: leonkoum
Ψυχολογικό λοιπόν το θέμα, σαν τα πιτσιρίκια στο σχολείο που έχουν iphone αλλά ζητιανεύουν mb από τους διπλανούς τους.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Καλύφθηκα.

Eνταξει μην το δενεις κομπο και εσυ. Ειναι αποψη ενος αλλωστε ( που εχει ζησει βεβαια και διπλα σε χρηστες επαγγελματιες και των δυο συστηματων και εχει βγαλει τα συμπερασματα αυτα)

Απο την αλλη οι λατρεις εχουν ως επιχειρημα το καλυτερο hardware, την πολυ αραιη ως μηδαμινη ενασχοληση τους με αναβαθμισεις , το καλυτερο λειτουργικο κλπ κλπ.

Προσωπικα το μονο που θα με κανει να παω καποτε σε εκεινη την οχθη ειναι να υπαρχει καποιο software που δεν θα ειναι διαθεσιμο σε windows/android,

Last edited:
Πήρε ο ανιψιός μου ένα mackbook air αντί για το laptop του με τα windows, δεν είδα καμία διαφορά στη χρήση που κάνει σαν φοιτητής, online μαθήματα, χρήση κειμενογράφου και θέαση youtube μάλιστα για καιρό έψαχνε θύρα usb μέχρι που του πήρα ένα type-c αντάπτορα και βρήκε την υγειά του. Δεν πάω κόντρα από αντίδραση αλλά δε βρίσκω καμία πρακτική σημασία σε τόσο υπερκοστολογημένα προϊόντα που οι πιθανές έξτρα δυνατότητες απευθύνονται σε ένα πάρα πολύ μικρό αριθμό χρηστών.

Η εμπειρία σου με Mac είναι επιδερμική. Πρέπει να ζησεις λίγο μαζί του για να καταλάβεις τις διαφορές. Επίσης αν έχεις και άλλες συσκευές Apple η εμπειρία είναι ακόμα πιο απολαυστική λόγω επικοινωνίας μεταξύ τους.

Κάτοχος του πρώτου Iphone με εισαγωγή από Αμερική άντεξα ένα μήνα, έπειτα πέρασε από τα χέρια μου το Iphone 4 αλλά όταν οι άλλοι άρχισαν να βάζουν μεγαλύτερες οθόνες, μεγαλύτερο χώρο κτλ καλούδια χαρίστηκε. Είχα ipad mini και κανονικό αλλά σε ένα ταξίδι για θέματα υγείας συγγενικού προσώπου κράσαρε και με άφησε ξεκρέμαστο στους 14 μήνες απλής χρήσης, με πολλούς καυγάδες λόγω εγγύησης 1 έτους τελικά μου ήρθε αντικατάσταση αλλά το έδωσα και πήρα κάτι άλλο πιο αξιόπιστο σε samsung ή lenovo αν θυμάμαι καλά που κράτησε χρόνια. Σε σταθερό είχα βάλει τα mac αλλά είχαν πολλούς περιορισμούς. Και πρόσφατα μου έδωσε φίλος macbook air για να ασχοληθώ αλλά δεν είχε την ευκολία των windows με plug and play. games . χακεριές. Οι κόρες μου λόγω μόδας έχουν και οι 2 Iphone 11 και 12 , όλο ψάχνουν φορτιστές και όλο παίρνουν το 14 ultra που έχω για να βλέπουν βίντεο και να παίζουν με την κάμερα.

Όπως είπα, έχεις επιδερμική εμπειρία από Mac και επιπλέον ξεκάθαρο anti Apple bias.
Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει, πες σε κάποιον γνωστό σου να σου δείξει τα βασικά. Και όχι, δεν είναι θέμα μόδας αλλά κυρίως user experience με κορυφαίες επιδόσεις μετά την έλευση του apple silicon.

Εγώ θα σας πω απλά την απάντηση που έλαβα από το ΙΤ της εταιρείας όταν τους ρώτησα: Αφού ρε παιδιά πλέον όλα γίνονται μέσω cloud (ακόμα και το SAP), γιατί δε πάμε σε MAC? Θα έλεγε κάποιος ότι θα ανέφερε το κόστος. Και όμως μου λέει, και εμείς μετά τι θα κάνουμε?

Προφανώς χαριτολογώντας το είπε αλλά αλλού είναι το ποιντ. Όπως είπε και ο Τάκης, ειδικά αν έχεις και άλλα προϊόντα της εταιρείας είναι παράδεισος. Προσωπικά, πήρα μακ το 2009. Στην αρχή έλεγα ότι έκανα βλακεία κλπ. Ε, μετά από 10 μέρες είπα δε γυρίζω ξανά πίσω. Θέλει το χρόνο του.

Οι ίδιες συζητήσεις ΚΑΘΕ φορά...
Η συζήτηση για τα λαπτοπ που χρησιμοποιούνται on the go (σαν... λαπτοπς δηλαδή) έχει τελειώσει απ' όταν βγήκαν οι silicon. Και έχει περάσει ήδη πααααρα πολύς καιρός από τότε, και η windows πλευρά ακόμα δεν έχει απάντηση.

Τα Mac είναι γι αυτούς που είναι στο οικοσύστημα. Αν δεν είστε, μείνετε σε αυτά που έχετε γιατί δεν θα το ευχαριστηθείτε και θα σας φανεί ακριβό..

• Like
Reactions: ilias and tiniakos
Δεν είμαι hater της Apple απλά έχω τους προβληματισμούς μου, γενικά θέλω τα χρήματα μου στις αγορές να έχουν το ανάλογο αντίκρυσμα. Δεν αντιλέγει κανείς ότι είναι καλά προϊόντα, το ζητούμενο είναι αν είναι πραγματικά vfm αγορές. Η ίδια κουβέντα που γίνεται εδώ για το μικρό δίσκο γίνεται και στα νέα iphone για τα 128gb και για τις 60hz οθόνες, δυστυχώς αυτά που στον ανταγωνισμό είναι στάνταρ ή αpple τα δίνει με το σταγονόμετρο και τα υπερκοστολογεί.

• Like
Reactions: dimitris777
Δεν είμαι hater της Apple απλά έχω τους προβληματισμούς μου, γενικά θέλω τα χρήματα μου στις αγορές να έχουν το ανάλογο αντίκρυσμα. Δεν αντιλέγει κανείς ότι είναι καλά προϊόντα, το ζητούμενο είναι αν είναι πραγματικά vfm αγορές.

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, για εμάς που είμαστε στο οικοσύστημα, είναι ότι καλύτερο από όποια άποψη και να το πάρεις.
Υποστήριξη, user interface, design, ιπποδύναμη πλέον με Apple silicon και άλλα πολλά..
Δεν υπάρχει γυρισμός σε άλλα συστήματα.
Ακόμη και στην κινητή τηλεφωνία που όλα είναι πιο εύκολα και σχεδόν ίδια, δύσκολα φεύγει κάποιος κι ας δίνει τα 5 GB free -ντροπής λέω εγώ-εδώ και πόσα χρόνια δεν θυμάμαι..
Γι αυτό κάποιος που δεν έχει Apple συσκευή στο σπίτι του, δεν θα αγοράσει MacBook των 2000 ευρώ ή ακόμη και το air για το παιδί του.

• Like
Reactions: tiniakos
Οι συσκευές της Apple είναι ακριβές ξεκάθαρα. Έχει λογική η αγορά τους αν έχεις χτίσει ένα σύστημα γύρω από αυτές….δηλαδη να έχεις το iPhone, το Mac, το iPad κλπ. Αν απλά έχεις μεμονωμένα μια από αυτές δεν έχει τόσο νόημα….

Π.χ. Τραβάω φωτό με το iPhone, αμέσως εμφανίζεται και στο iPad μου και στον υπολογιστή μου…την επεξεργάζομαι στο iPad βλέπεις τις αλλαγές άμεσα και στο Mac mini…αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα….η όλη ευκολία που σου δίνει η Apple αν εχεις όλες τις συσκευές σου εκεί είναι μοναδικά. Και αυτό πληρώνεις + ότι συνήθως οι συσκευές της κρατάνε με updates κλπ. Αρκετό καιρό.

Απο εκεί και πέρα είναι και θέμα γούστου, συνήθειας, ανάγκες κλπ….οτι αρέσει στον καθένα…..προσωπικά από τότε πήρα το πρώτο Mac mini με Apple silicone δεν ξαναγυρνάω πίσω, ταχύτητα, σταθερότητα, χαμηλή κατανάλωση, χαμηλός θόρυβος, άμεση σύνδεση με iPad, iPhone κλπ, απίστευτη ταχύτητα σε επεξεργασία σε φωτό και βίντεο και άλλα πολλά…και όλα αυτά σε ένα μικρό και κομψό πακέτο….τωρα γράφω από το iPad Air του 2019….5 χρόνια το έχω, το έχω λειώσει, το έχω ρίξει κάτω, έχει δουλέψει 100δες ώρες, ακόμα δουλεύει σαν σκυλί και παίρνει updates….τι άλλο να ζητήσω; Δεν χαλάει και δεν κολλάει το άτιμο για να πάρω άλλο, ώρες ώρες μου έρχεται να το πετάξω από το μπαλκόνι για να βρω δικαιολογία να πάρω καινούριο!!!!

Last edited:
Το μινι πισι που αναφερθηκε πιο πανω με τιμη 300 ευρω, περιλαμβανει και το νομιμο λειτουργικο και τη σουιτα οffice? Αν οχι, μαλλον πλησιαζει την αρχικη τιμη του μακμινι.

Εχει ειπωθει πολλακις, οτι στην απλ πληρωνεις πρημιουμ, λογω διαφημισης, αλουμινιου και κυριως οικοσσυστηματος.

Η συζυγος ειναι κλασσικο παραδειγμα λαιτ χρηστη.... ιντερνετ, μειλ, σοσιαλ, κανα βιντεο η φωτο και κανα εξελ απο τη δουλεια.
Χθες παρηγγειλα την 2η ΟΕΜ μπαταρια απο το ifix it για το macbook air 13 early 2015 με 4GB μνημη 128 σκληρο και ιντελ 1,6. Η προηγουμενη κρατησε 4 χρονια και η μανισια ειχε κρατησει καπου στα πεντε, ειχε αγοραστει το λαπτοπ οταν πρωτοκυκλοφορησε.
Τη ρωτησα επανειλημενα εαν θελει να παει σε νεοτερο μοντελο, με ρωτησε τι παραπανω θα κερδιζε και δεν ειχα κατι να της πω.... δεχεται κλησεις, ειδοποιησεις, μηνυματα κτλ ειτε στο λαπτοπ, ειτε στο αιφον, ειτε στο απλ watch, ειτε στα airpods, απανταει απο εκει, γραφει απο οποιο εχει ευκαιρο, βγαζει τη φωτο στη συναυλια στο κινητο και την διαμοιραζει με τις φιλες το βραδυ απο το λαπτοπ με τη μια, βλεπει οτι αρχειο θελει απο ενα ψευτοNAS που εχουμε στο σπιτι κτλ κτλ. και ολα αυτα με λαπτοπ του 2015 που με τη νεα μπαταρια, θα συνεχισει να κανει τα ιδια που εκανε και πριν δεκα χρονια για αλλα 4 τουλαχιστον με κοστος 80 ευρω για την μπαταρια.

Με ποιο αλλο λειτουργικο η οικοσυστημα θα ειχε την ιδια εμπειρεια χρησης απο τοτε μεχρι το 2030 ? Εστω για αυτα τα απλουστατα ? Με τον ιδιο ογκο και βαρος ? Και το μηχανακι εξωτερικα να δειχνει σαν καινουργιο ?
Το λαπτοπ ειχε αγοραστει τοτε θυμαμαι στα 1250 ευρω, τα αντιστοιχα win laptops ξεκινουσαν απο τα 600-700 αν θυμαμαι καλα.

Προσωπικα θεωρω οτι και μονο με την ησυχια που ειχα τοσα χρονια.... δεν τρεχει αυτο, δεν δουλευει εκεινο, κολλησε το αλλο :cool::p:D τα εβγαλε τα λεφτα του....

Last edited:
Το Mac mini με 16GB RAM και Μ4 στα 699 είναι ένας πλήρης υπολογιστής σε μέγεθος τσέπης χωρίς κανένα περιορισμό σε επιδόσεις.

Θα τρέχει macOS και θα τρέχει ταυτόχρονα Windows 11 μέσω parallels. Δηλαδή θα μπορείς να έχεις ότι εφαρμογή θέλεις σε πλήρες περιβάλλον Windows ενώ ταυτόχρονα θα έχεις βασικό λειτουργικό macOS με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αν έχεις και κινητό Apple , απλά δεν υπάρχει συναγωνισμός καθώς το integration είναι σε άλλο επίπεδο.

Είμαι ο ΠΡΩΤΟΣ εδώ μέσα που κράζει την Apple και τις πρακτικές της αλλά από τη στιγμή που η ίδια η Microsoft έχει κάνει ΠΛΗΡΗ στροφή στην υποστήριξη των ARM επεξεργαστών (βλέπε Snapdragon Elite) , είναι σχεδόν μονόδρομος το Mac mini για όποιον ψάχνει σταθερό και θέλει να δουλεύει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τα 2 λειτουργικά απολαμβάνοντας όλα τους τα πλεονεκτήματα.

Σκεφτείτε το MacBook Pro 16 με M1 Pro των 2.500+ ευρώ που τώρα μόλις κλείνει 3 χρόνια και ακόμα πετάει τρέχοντας 2 λειτουργικά είναι ΠΙΟ ΑΡΓΟ συγκριτικά με το base model του Mac mini M4.

Όπως έγραψα και παραπάνω , ΣΩΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των οθονών θέλουμε τώρα γιατί και αυτό το αστείο (όπως και τα 8GB RAM που κάποιοι υποστήριζαν) παρατράβηξε.

Εγώ θα σας πω απλά την απάντηση που έλαβα από το ΙΤ της εταιρείας όταν τους ρώτησα: Αφού ρε παιδιά πλέον όλα γίνονται μέσω cloud (ακόμα και το SAP), γιατί δε πάμε σε MAC? Θα έλεγε κάποιος ότι θα ανέφερε το κόστος. Και όμως μου λέει, και εμείς μετά τι θα κάνουμε?

Προφανώς χαριτολογώντας το είπε αλλά αλλού είναι το ποιντ.............

Πίστεψε με το εννοούσαν πραγματικά αυτό που είπαν τα παιδιά στο ΙΤ. ;)

• Like
Reactions: dimitris777