Επίσκεψη σε έξυπνο σπίτι!

Έχω πάντως δύο σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταικών στα κεραμίδια μου και την πώληση ρεύματος στην ΔΕΗ (με σύμβαση 25ετίας και εγγυημένη υψηλή τιμή για κάποια χρόνια).
1.Τι γίνεται αν μπουμε σε φαση αυξημένου πληθωρισμού (που μαλλον θα ειναι και απαραίτητος για να υπάρξει ανάπτυξη) και η ΔΕΗ αυξάνει τα δικά της τιμολόγια αλλά...ξεχνάει να αυξήσει το δικό σου! (αφού άλλωστε θα έχεις υπογράψει για σταθερή τιμή). Το ρεύμα που παράγεις το πουλάς υποχρεωτικά στην ΔΕΗ και αυτή σου δίνει το δικό της και σε χρεώνει την κανονική τιμή που ισχύει (και ακούμε ήδη για σημαντικές αυξήσεις το φθινόπωρο)
2.Τι γίνεται αν (ο μη γένειτο...) φύγουμε απο το ευρώ και επιστρέψουμε στην δραχμή; Και καλά η πρώτη ισοτιμία θα σημαίνει ότι το ποσόν που σου δίνουν θα μετατραπει σε δραχμές, αλλά μετα απο τις υποτιμήσεις που θα ακολουθήσουν (αλλιώς...γιατι να πας στην δραχμή;) το ποσόν που θα παίρνεις θα έχει ξεφτιλιστεί ενω η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνεις θα έχει ανέβει σημαντικά!
Απο την μέχρι τώρα εμπειρία με το ελληνικό κράτος, μπορω σχεδόν να πω με βεβαιότητα ότι με τον αλφα ή τον βήτα τρόπο, εσκεμμένα ή ακούσια...κάπου θα σου την φέρει και ενδέχεται να μην κάνεις ούτε καν απόσβεση!
Παρότι ενδιαφέρομαι πολύ και για λόγους αρχής για μιά τέτοια επένδυση, ειμαι προβληματισμένος απο αυτά που ανέφερα παραπάνω. Θα προτιμούσα την λύση της απόλυτης ενεργειακής αυτονομίας, όπως στο σπίτι του παραδείγματος, αλλά κι εδω το θέμα είναι ότι σε παλιά οικοδομή το κόστος της ...πλήρους απεξάρτησης απο την ΔΕΗ και εφόσον δεν θα κάνεις και μόνος τις εργασίες ενδέχεται να μην συμφέρει (αν και ειναι απίθανο να μπορείς να κάνεις προβλέψεις 25ετίας).

Απάντηση: Re: Επίσκεψη σε έξυπνο σπίτι!

Έχω πάντως δύο σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταικών στα κεραμίδια μου και την πώληση ρεύματος στην ΔΕΗ (με σύμβαση 25ετίας και εγγυημένη υψηλή τιμή για κάποια χρόνια).
1.Τι γίνεται αν μπουμε σε φαση αυξημένου πληθωρισμού (που μαλλον θα ειναι και απαραίτητος για να υπάρξει ανάπτυξη) και η ΔΕΗ αυξάνει τα δικά της τιμολόγια αλλά...ξεχνάει να αυξήσει το δικό σου! (αφού άλλωστε θα έχεις υπογράψει για σταθερή τιμή). Το ρεύμα που παράγεις το πουλάς υποχρεωτικά στην ΔΕΗ και αυτή σου δίνει το δικό της και σε χρεώνει την κανονική τιμή που ισχύει (και ακούμε ήδη για σημαντικές αυξήσεις το φθινόπωρο)
2.Τι γίνεται αν (ο μη γένειτο...) φύγουμε απο το ευρώ και επιστρέψουμε στην δραχμή; Και καλά η πρώτη ισοτιμία θα σημαίνει ότι το ποσόν που σου δίνουν θα μετατραπει σε δραχμές, αλλά μετα απο τις υποτιμήσεις που θα ακολουθήσουν (αλλιώς...γιατι να πας στην δραχμή;) το ποσόν που θα παίρνεις θα έχει ξεφτιλιστεί ενω η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνεις θα έχει ανέβει σημαντικά!
Απο την μέχρι τώρα εμπειρία με το ελληνικό κράτος, μπορω σχεδόν να πω με βεβαιότητα ότι με τον αλφα ή τον βήτα τρόπο, εσκεμμένα ή ακούσια...κάπου θα σου την φέρει και ενδέχεται να μην κάνεις ούτε καν απόσβεση!
Παρότι ενδιαφέρομαι πολύ και για λόγους αρχής για μιά τέτοια επένδυση, ειμαι προβληματισμένος απο αυτά που ανέφερα παραπάνω. Θα προτιμούσα την λύση της απόλυτης ενεργειακής αυτονομίας, όπως στο σπίτι του παραδείγματος, αλλά κι εδω το θέμα είναι ότι σε παλιά οικοδομή το κόστος της ...πλήρους απεξάρτησης απο την ΔΕΗ και εφόσον δεν θα κάνεις και μόνος τις εργασίες ενδέχεται να μην συμφέρει (αν και ειναι απίθανο να μπορείς να κάνεις προβλέψεις 25ετίας).

Πριν γίνει η αίτηση πρέπει να διαβαστούν όλα τα ψιλά γραμματάκια.
Το θέμα είναι λίγο ανάποδο!
Σου λένε κάνε την αίτηση χωρίς να έχεις δει τα παραπάνω γράμματα...

Την αυτονομία την ξεχνάω προς το παρόν.
Με εργασία δική μου (μπορώ να τα φτιάξω/δεν είναι τίποτα δύσκολο), θέλω για το τσαρδί μου πάνω από 20Κ στην καθισιά ... και δεν ξέρω αν και πότε θα τα αποσβέσω... με λογ/μους 140 ευρά το δίμηνο, ήτοι 25 χρόνια για απόσβεση χώρια που δεν ξέρουμε την αντοχή τους στο χρόνο...
Και μιλάω μόνο για ρέυμα και ζεστό νερό, όχι για θέρμανση...

εσείς νομίζετε δηλαδή ότι αν διαβάσετε τα μικρά γραμματάκια και δεν σας αρέσουν θα τα αλλάξετε....
Μωρε κούνια που σας κούναγε...

Ρε δεν θα τα αλλάξουμε.
Μπάμια μην φάμε... και αντί για μαλλί βγούμε κουρεμένοι...

Η αντοχή τους αν είναι σαν τα αντιγραμμένα σιντί που θα ζούσαν 100 χρόνια... την κάτσαμε έτσι κι αλλιώς...
Πήρα τον καλύτερο λέβητα και καλά (WOLF) και μέσα σε 10 χρόνια τρύπησε 2 φορές...

Re: Απάντηση: Επίσκεψη σε έξυπνο σπίτι!

Ρε δεν θα τα αλλάξουμε.
Μπάμια μην φάμε... και αντί για μαλλί βγούμε κουρεμένοι...

Ακριβώς!
Και ως έλληνες έχουμε φαει πολλά κουρέματα, οπότε είμαστε υποψιασμένοι!

Μόλις γύρισα από το Ταχ. Ταμ.
Ενώ έχουν αναρτήσει το πρόγραμμα για τις ηλ. ταράτσες, αυτό δεν τρέχει!!!
Και δεν ξέρουν αν...
Περιμένουν λέει την τζίφρα της Μπιρμπίλη.
Πράσινα άλογα ως συνήθως???

Έτσι ακριβώς είναι, τα ίδια είπαν και σε μένα αλλά λόγω τρεξίματος δεν θυμήθηκα να σας το γράψω.....

Στέργιο είμαι στο στάδιο της σκέψης.
Και της οικονομοτεχνικής μελέτης...
Ο φίλος θα έρθει για αυτοψία.
Με προβληματίζουν τα τετραγωνικά.
Επίσης κάθε σπατάλη, ξεχασμένα φώτα ή ξεχασμένα πισί, tV, στέρεα κ.τ.λ απαγορεύονται δια ροπάλου.

Πάντως τη θέρμανση με τα ξύλα κ.τ.λ θα την κάνω χωρίς να καταργήσω το πετρέλαιο (θα συνυπάρχουν στο λεβητοστάσιο).
Ήδη το ΣΚ θα συνδέσω πλυντήριο πιάτων και ρούχων με το μπόιλερ.

Γιάννη για τα προκάτ και τις δυνατότητές τους είχα ξεκινήσει να ομιλώ στο θρέντ με το φίλο που ήθελε να κτίσει στην Κρήτη!!:worshippy:

Eαν εχετε εμπιστοσυνη στο ελληνικο κρατος και στη ΔΕΗ προχωρατε.
Αυτο για οσους υπολογιζουν σε εγγυημενα εσοδα απο αυτη την ιστορια.

Παντως στα Φ/Β παρκα εχουν αλλαξει καμποσες φορες τα "ψιλα γραμματα" με τελευταια αποπειρα τη μειωση της τιμης πωλησης κατα 20%...φανταζεστε ποσο θα σεβαστουν οικιακους καταναλωτες και μικρες επιχειρησεις οταν παιζουν παιχνιδακια με επενδυσεις εκατομμυριων.

Δεν είναι θέμα εγγυημένων εσόδων αλλά αποφυγή εγγυημένων εξόδων!

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να θέλει να βγάλει λεφτά από το σπίτι του.
Να γλυτώσουμε κατιτίς θέλουμε από ρεύματα, πετρέλαια κ.τ.λ.
Διότι στη Β. Ελλάδα τα μεγέθη της θέρμανσης ουδεμίαν σχέσιν έχουσι με της Ν. Ελλάδας.
Μάτωμα κανονικό.
Άσε που τον χειμώνα ποιός να ξέρει άραγες την τιμή του μαύρου χρυσού και αν θα υφίσταται πετρέλαιο θέρμανσης... (με αυτούς που μπλέξαμε...)
Σε 4 περίπου μήνες πρέπει να ανάψω τα καλοριφέρ...
Άρα πρέπει να βιαστώ!

Κατά τα άλλα καλά τα λες.
Όντως ο φόβος φυλάει τα έρμα...

Last edited:
Eαν εχετε εμπιστοσυνη στο ελληνικο κρατος και στη ΔΕΗ προχωρατε.
Αυτο για οσους υπολογιζουν σε εγγυημενα εσοδα απο αυτη την ιστορια.

Παντως στα Φ/Β παρκα εχουν αλλαξει καμποσες φορες τα "ψιλα γραμματα" με τελευταια αποπειρα τη μειωση της τιμης πωλησης κατα 20%...φανταζεστε ποσο θα σεβαστουν οικιακους καταναλωτες και μικρες επιχειρησεις οταν παιζουν παιχνιδακια με επενδυσεις εκατομμυριων.

Αυτή ακριβώς η...παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης είναι που με συγκρατεί ακόμη!
Και μάλιστα σε εποχή κρίσης η εμπιστοσύνη μειώνεται ακόμη περισσότερο! (Εδω δεν επιστρέφουν ΦΠΑ, δεν πληρώνουν γιατρούς ή προμηθευτές, στους οικιακούς παραγωγούς ρεύματος που δεν θα έχουν κανένα μέσο πίεσης θα κολλήσουν;)
Παντως θα το ψαξω κι άλλο, ακόμη και για οικιακή συμπληρωματική παραγωγής ενέργειας απο ηλιακά, που να μου μειώσει την κατανάλωση, σε κάτι τέτοιο δεν βλέπω πως μπορούν να σου την φέρουν....

Οι τιμές στα ενεργειακά τζάκια που έχει αυτός ο Πολωνος απλά είναι απίστευτες!!!
Στο 1/3 περίπου από εδώ...

http://www.kratki.eu/product_info.php?cPath=86&products_id=2927

Όχι και 1/3. Εάν θυμάμαι καλά στο Λερου Μερλιν είχε ένα στα 1300, κομπλέ με το μοτέρ του.

Ποιοτικά δεν ξέρω τι παίζει.
Πάντως οι τιμές απ' ότι κατάλαβα, σε οτιδήποτε οικοδομικό λόγω της φούσκας, πήγαν στην Ελλάδα στα ύψη...

Η τεχνολογία των φωτοβολταικών δεν είναι ώριμη ακόμη. Λογικά στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις τόσο στην αποδοτικότητα τους όσο και στην μορφή τους (πχ εύκαμπτες επιφάνειες για τζάμια ή και άλλες επιφάνειες) και βέβαια στο κόστος του.

Απάντηση: Re: Επίσκεψη σε έξυπνο σπίτι!

παντος τα ενεργειακα τζακια τα σπανε

Όλα έχουν τα προβληματάκια τους.
Για τα μαντεμένια:
Σπάνε αν μας πέσει κανά κούτσουρο στην εστία.
Σπάνε αν ρίξουμε νερό επειδή έπιασε φωτιά η καμινάδα.
Σπάνε αν το φουντώσουμε. Θέλουν σταδιακό άναμα.
Μετά από κάποια χρόνια το μέταλλο θα τρυπήσει.
Αυτά με κεραμεικό (πυρότουβλο/πυρίμαχα) είναι συνήθως πιο αντοχής διότι η φωτιά δεν έχει άμεση επαφή με τα μέταλλα.
Φυσικά είναι ακριβώτερα...

Στα ατσάλινα (λαμαρίνα), πρέπει πάντα να δουλεύει το βεντιλατέρ για να τα ψύχει ώστε να μην στρεβλώσουν.
Τρυπάνε και αυτά.
Δεν σπάνε.

Κανένα δεν είναι τέλειο και κανένα δεν θα ζήσει χίλια χρόνια.

Ψάχνω με αυτή την κάψα... για τζάκι αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει.
Πάντως με το πετρέλαιο πλέον δεν... λόγω κόστους και αβεβαιότητας.
Αν πάει στο χιλιάρικο ο τόνος θα κυκλοφορώ με γούνα μέσα στο σπίτι σαν τον Τζερεμάια Τζόνσον!

Re: Απάντηση: Re: Επίσκεψη σε έξυπνο σπίτι!

Αν πάει στο χιλιάρικο ο τόνος θα κυκλοφορώ με γούνα μέσα στο σπίτι σαν τον Τζερεμάια Τζόνσον!

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::flipout::flipout: