Επισκευή NAD 314

...

Επίσης να περιμένεις ότι η μητρική θα σε δυσκολέψει περισσότερο.

Ο λόγος είναι ότι έχει 100% αμόλυβδη κόλληση, η οποία απαιτεί υψηλότερη θερμοκρασία εργασίας. Εσύ απλά θα προσθέτεις δική σου κόλληση επάνω στην υπάρχουσα μέχρι να λιώσει και μετά θα επιχειρείς απορρόφηση μέσω του σύρματος για να μπορείς να βγάλεις κάποιο υλικό.
Εδώ η flux θα βοηθήσει πολύ...

Η μύτη που κοιτάς είναι κάτω του 1mm. Καλό είναι να έχεις στην άκρη και μία ψιλή εκεί στο 1mm, αλλά ειλικρινά προσωπικά τέτοιες μύτες τις έχω χρησιμοποιήσει στο σταθμό μου περίπου 1%.
Βρες μία εκεί τριγύρω στα 2,5mm φάρδους, κομμένη λοξά με γωνία 45-60μοίρες και θα σου βγάλει το 90% της δουλειάς σου.

Δεν κατάλαβα τι αγόρασες από το σούπερ μάρκετ και για ποιο λόγο το χρησιμοποίησες!

Πιστεύω οτι μόνο τους ηλεκτρολυτικούς χρειάζεται να αλλάξεις (και αν) για σιγουριά και πρόσεχε οτι βλέπεις στο σχέδιο να αντιστοιχεί και στην πραγματικότητα. Την είχα πάθει με σχέδιο αγόρασα οτι έγραφε και στην πλακέτα ήταν αλλά από την μαμά εταιρία.

Δηλ. CE = Electrolytic, CP = Polypropylene Film και CM = Polyester Film; Αυτό κατάλαβα κοιτώντας το service manual του NAD 304. Ο NAD 314 έχει 31 ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές. Δεν είναι ότι θέλω να δώσω τα λεφτά μου σε πυκνωτές (και ρίχνοντας μια ματιά στο mouser είδα ότι κάτι Nichicon κοστίζανε 3 ευρώ το κομμάτι) αλλά όταν έβαλα να παίζει το σύστημα (μετά από 8 χρόνια περίπου) λυπήθηκε η ψυχή μου, ο NAD ήταν τόσο υποτονικός (και μονοφωνικός), η μουσική δεν είχε δύναμη μέσα της. Του το χρωστάω να το δυναμώσω λίγο, περάσαμε καλά μαζί στα νιάτα μας.

Αύριο θα κάτσω να δω αν αντιστοιχούν οι τιμές στο manual με αυτές στη πλακέτα, ίσως ένας μεγεθυντικός φακός να βοηθούσε. Lemon στο σούπερ μάρκετ αγόρασα κάτι σαν αυτό. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό υλικό, μπορεί να κάνει δουλειά τελικά θα δείξει. Για μύτες λοξή δεν έχει για το μοντέλο μου. Ίσως να πάρω αυτό και αυτό;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επισκευή NAD 314

Εχθές έκανα την πρώτη προσπάθεια με το κολλητήρι. Λίγο από την ζέστη, λίγο από το ζόρι μου, σούρωσα εντελώς. Τι να πω, κάθε αρχή και δύσκολη. Δεν κατάφερα να ξεκολλήσω κάτι από την μητρική, ίσως να φταίει και αυτό που λέτε ότι είναι δύσκολο, δεν επέμενα και πάρα πολύ είναι η αλήθεια, με τη ζέστη, το καπνό και τη μυρωδιά. Είναι τόσο μικροσκοπικές οι κολλήσεις που δεν κατάφερα να τα λιώσω. Θα δω μήπως βρω καμιά άλλη πλακέτα, κάπου έχω ένα παλιό εκτυπωτή. Αγόρασα και ένα από τα συρματάκια που είναι για πλύσιμο στο supper-market αλλά δεν κατάλαβα αν κάνει δουλειά η όχι, σαν να έχω την εντύπωση ότι έλιωνε και κολλούσαν μικρά κομμάτια του στη μύτη, το σφουγγάρι έκανε δουλειά πάντως. Θα ξαναπροσπαθήσω πάλι σήμερα το βράδυ, νομίζω θα είμαι πιο ήρεμος και θα πάει καλύτερα.

Στέλιο αυτό με το καθάρισμα του ρελέ το είχαν δοκιμάσει αυτοί στο diyaudio που είχαν το ίδιο πρόβλημα, δουλεύει όντος προσωρινά αλλά ξαναπαρουσιάζεται το πρόβλημα μετά από λίγο καιρό. Καθώς θέλω το σύστημα να είναι έτοιμο αρχές Σεπτεμβρίου που θα μετακομίσουμε (τώρα δεν βολεύει καθόλου ο χώρος και τα ηχεία είναι λίγο μακριά, στους γονείς μου οπότε δεν μπορώ να κάνω εύκολα και δοκιμές), σκέφτηκα να το αλλάξω τελείως το ρελέ. Οι διακόπτες για Α-Β δεν ξέρω που είναι, υποστηρίζει πάντως 2 ζευγάρια ηχείων όπως λέει και ο leo.

Για να λιώσουν πιο εύκολα παλαιές κολλήσεις, βάλε στο σημείο που θες λίγο νέο σύρμα κόλλησης και λιώσε το μαζί με την παλιά κόλληση. Μετά βάλε τη τρόμπα επάνω στο σημείο και λιώσε το εκ νέου. Μόλις γίνει υγρό τράβα με τη τρόμπα. Η νέα κόλληση βοηθά την παλιά να λιώσει γενικά.

Το θέμα με τις επαφές του ρελέ μπορεί να εμφανιστεί μετά από δέκα χρόνια. Ο νέος ρελές δεν είναι σίγουρο οτι θα μπει εύκολα και θα ταιριάζουν τα πόδια του στις επαφές της πλακέτας.

Re: Απάντηση: Επισκευή NAD 314

Καλό είναι αν αλλάξεις πυκνωτές να βάλεις μεγαλύτερης χωρητικότητας

Δηλ για παράδειγμα ένα ηλεκτρολυτικό 10V 22μF με τι να τον αντικαταστήσω; Να προσθέσω ένα 20% και στις δύο τιμές, ποιος θα ήταν ένας καλός κανόνας γενικά; Τώρα μόλις τελείωσα με το να ξεκαθαρίσω ποιοι πυκνωτές είναι στο audio signal path και ποιοι στο power path, όσο πάει και καταλαβαίνω λίγο καλύτερα τι γίνεται στην πλακέτα και στα σχεδιαγράμματα στο manual.

Με τις κολλήσεις κάτι γίνετε, έκανα μερικές σήμερα και καλά πήγε. Για το ρελέ αυτό που έχω δει στο Mouser μπαίνει ακριβώς, το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλη στο diyaudio, η έτσι λένε τουλάχιστον.

Μεγαλύτεροι τροφοδοσίας σε χωρητικότητα ή τάση (πρόσεχε το μέγεθος) και πιοτικότερους στο σήμα!

Γεια σας και πάλι. Συνολικά υπάρχουν 54 ηλεκτρολυτική πυκνωτές στο NAD. Από αυτούς, 16 είναι στο Power Supply και 38 στο Preamp + Power Amplifier (το οποίο είναι το λεγόμενο audio signal path υποθέτω). Για τους 38 αυτούς πυκνωτές βρήκα στο Mouser πυκνωτές με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά σε V και μF. Θα είναι μια μίξη από Elna Silmic II, Nichicon KA και Nichicon FG καθώς δεν μπορώ να βρω από την ίδια μάρκα για όλα.

Για το τροφοδοτικό αύξησα την τάση και την χωρητικότητα όπου μπόρεσα ως εξής:
10V 22μF ---> 16V 27μF Nichicon PW
25V 10000μF ---> 35V 12000μF Cornell Dubilier
50V 100μF ---> 63V 120μF Nichicon HE
50V 10000μF ---> 63V 12000μF Cornell Dubilier
100V 4.7μF ---> 150V 6.8μF Vishay
100V 47μF ---> 100V 47μF Nichicon HE
100V 680μF ---> 160V 680μF Cornell Dubilier

Για τις διαστάσεις τους δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι ίδιες, ελπίζω να μην είναι πολύ διαφορετικές, αν και σε πολλά από αυτά φαίνεται στη πλακέτα ότι υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να μπει και κάτι πιο μεγάλο. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς για τους μεγάλους σε διάσταση πυκνωτές είναι τι καταλήξεις έχουν, νομίζω είναι snap-in (ενώ τα μικρά είναι Leaded, έτσι τα λέει το Mouser). Για παράδειγμα για να αντικαταστήσω το 100V 680μF πρέπει να πάρω αυτό η αυτό; Πως μπορώ να καταλάβω στη πλακέτα ποιο είναι το σωστό; Έχει σημασία;

Η συνολική τιμή μαζί με το ρελέ και τις μύτες βγαίνει κοντά στα 77 ευρώ. Βλέπετε κάποιο πρόβλημα στην παραπάνω σύνθεση;

Για τους μικρούς πάρε Leaded. Εχει νόημα για snap-in μόνο στους μεγάλους (35V 12000μF Cornell Dubilier & 63V 12000μF Cornell Dubilier)
Αυτοί με τα μακριά πόδια είναι πιο εύκολοι στη τοποθέτηση, αφού τα πόδια μπορούν να λυγίσουν κατά περίπτωση. Οι snap-in υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί τρύπημα η πλακέτα για να τοποθετηθούν.

Οι αποκλίσεις από τις αρχικές τιμές δεν είναι μεγάλες και νομίζω δεν θα έχεις πρόβλημα. Μεγάλη προσοχή στην πολικότητα μη τους βάλεις ανάποδα, κάνουν μπαμ!!

Εγώ πάντως όλες τις τιμές θα τις άφηνα μαμά εκτός από τους πολύ μεγαλους που θα έβαζα 15000μf

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έχω μια προτίμηση γενικός στους nichicon fg ή Panasonic fc (value for money)

Εγώ πάντως όλες τις τιμές θα τις άφηνα μαμά εκτός από τους πολύ μεγαλους που θα έβαζα 15000μf

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έχω μια προτίμηση γενικός στους nichicon fg ή Panasonic fc (value for money)

Αυτό το λες επειδή θεωρείς ότι θα αλλάξει το "sound signature" του μηχανήματος η απλά για οικονομικούς λόγους (και να σου πω την αλήθεια δεν περίμενα να κοστίσουν τόσο οι πυκνωτές);

Αυτό το λες επειδή θεωρείς ότι θα αλλάξει το "sound signature" του μηχανήματος η απλά για οικονομικούς λόγους (και να σου πω την αλήθεια δεν περίμενα να κοστίσουν τόσο οι πυκνωτές);

ότι αλλάζεις στα υλικά και αν ειναι σε βασικά σημεία αλλάζουν λίγο η πολύ τον χαρακτήρα του μηχανήματος άλλες φορές προς το καλυτερο και άλλες φορές προς το χειρότερο
θα σου πρότεινα να αφήσεις τις τιμές τβν υλικών όπως τις έχει ο κατασκευαστης απλά αν σε παίρνει και από χωροταξία ανέβασε λίγο του πυκνωτές τροφοδοσίας
όσο για τις αντιστάσεις που έλεγες να αλλάξεις θα σου έλεγα να μην προχωρήσεις
και όταν τελειώσεις με τις αλλαγές θα κάνεις και ρύθμιση του μηχανήματος δηλαδή ρεύμα ηρεμίας και dc offset

Καλημέρα σας. Πήγα σήμερα να κάνω την παραγγελία από το Mouser και μου ζητάει να βάλω και το VAT μου για το ΦΠΑ, από ότι κατάλαβα θέλει το ΑΦΜ μου. Αυτό ισχύει μόνο για εταιρίες η και για ιδιώτες; Να το βάλω η δεν χρειάζεται;

Βάλτο και δες αν περνάει. Γράψε πρώτα EL και κολητά το ΑΦΜ.
Αν είσαι τυχερός μπορεί να στο αφαιρέσουν. Στις εταιρείες πάντως αφαιρείται.

Καλημέρα σας. Πήγα σήμερα να κάνω την παραγγελία από το Mouser και μου ζητάει να βάλω και το VAT μου για το ΦΠΑ, από ότι κατάλαβα θέλει το ΑΦΜ μου. Αυτό ισχύει μόνο για εταιρίες η και για ιδιώτες; Να το βάλω η δεν χρειάζεται;

Αν το ΑΦΜ σου είναι ιδιώτη δεν πρέπει να περνάει. Αν για κάποιο λόγο περάσει και δεν πληρώσεις ΦΠΑ είσαι παράνομος και μπορεί να μπλέξεις.

Επικοινώνησα μέσω live-chat με την mouser και μου είπαν ότι είναι μόνο για εταιρίες οπότε δεν χρειάζεται να το βάλω.