επιστροφή στο manual: Μ42 φακοί σε EOS

Μα σε νικον δε γίνεται.
Γιατί δεν παίρνεις κατ ευθείαν κάποιον παλιό Νικον 135/f3,5, λίγο παραπάνω θα σου πάει. Εγώ τον έχω, θες να στον φέρω στα γενέθλια να τον κρατήσεις και να τον δοκιμάσεις. Δεν τον χρειάζομαι άμεσα.

Ηλία, κατ' αρχάς ευχαριστώ! Στα γενέθλια δεν θα είμαι δυστυχώς... Σίγουρα θα δοκιμάσω και κάποιον Nikkor, αλλά η D70 παίρνει μόνο AI/AI-S φακούς, οι οποίοι ειναι αρκετά ακριβότεροι. Εσύ μάλλον λες για pre-AI.

ο Jupiter-9 (85μμ/φ2)τι λεει?
Αποτι καταλαβα υπαρχουν 2 εκδοσεις (ενας μικρουλης και ενας πολυ μεγαλος), πια εκδοση ειναι πιο καλη?

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος πολύ μεγάλος -φαντάζομαι ως μικρούλη δεν εννοείς την έκδοση για παλιές Leica, M39- μήπως μπερδεύεις τον "πολύ μεγάλο" με τον 85/1.5 (Jupiter 40-2) ?

μαλλον εχεις δικιο, ο μεγαλος πρεπει να ειναι για Leica, M39....
ο 135μμ ειναι παντως πολυ τελε για μενα τις περρισοτερες φορες....
αυτος εδω για μ42, ειναι καλος?
jupiter-9a.jpg

Καλούτσικος ακούγεται πως είναι... όχι εξαιρετικός ανάμεσα στους 85ρηδες, αλλά όχι και άσχημος. Δεν τον έχω για να σου πω άποψη.

Σίγουρα σου φαίνεται πολύ μακρύς ο 135ρης? Οι 135/2.8 ή οι πιο αργοί 135/3.5 είναι από τους πιο κοινούς φακούς. Πιο φθηνοί από τους 100/105ρηδες ή τους 80/85ρηδες.

Πρέπει να έχω κάπου10 135ρηδες. Χμ....
3 διαφορετικές εκδόσεις του Super/SMC Takumar 135/2.5
1 Tamron 135/2.8 adaptamatic
1 Pentacon 135/2.8 MC
1 SMC Takumar 135/3.5
1 Sonnar 135/3.5 MC
1 Sonnar 135/4 (παλιός από exakta)
1 Nikkor 135/2.8

Χμ... 9 μου βγαίνουν. Κάτι ίσως ξεχνάω.

Από αυτούς προτιμώ των Asahi Takumar 135/2.5 (δεν θυμάμαι ποια εκδοχή του όμως :p )

Κάποιες που έχω ήδη ανεβάσει, με τον συγκεκριμένο
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

588816

Ηλία, κατ' αρχάς ευχαριστώ! Στα γενέθλια δεν θα είμαι δυστυχώς... Σίγουρα θα δοκιμάσω και κάποιον Nikkor, αλλά η D70 παίρνει μόνο AI/AI-S φακούς, οι οποίοι ειναι αρκετά ακριβότεροι. Εσύ μάλλον λες για pre-AI.

Σωτήρη, για ΑΙ λέω, κάτι σαν αυτόν εδώ ή αυτόν εδώ
Με λίγο ψάξιμο και υπομονή μπορείς να τον βρεις κάτω από 100 με έξοδα αποστολής μέσα.
Μπορώ να σου τον στείλω χωρις έξοδα να τον δεις και μου τον φέρνεις στην έκθεση που φαντάζομαι θαρθεις -bye-

Εγώ νομίζω πως αξίζει για λίγα χρήματα παραπάνω να αναζητηθεί ο Νικκορ 135/2.8. Πολύ ομοιόμορφη απόδοση, καλός φακός. Ακόμη καλύτερα -βεβαια αισθητά πιο κοντός αλλά και πιο ακριβός- ο 105/2.5.

Ο 135/2.8 και ο 200/4 της Νίκον, που είναι κάτι σαν αδερφάκια, είναι και πολύ συμμαζεμένοι σε διαστάσεις φακοί.

Και ο 200/4 πολύ καλός φακός. Καλύτερος απο τόν 135/3.5 και επίσης φτηνός.
Ακόμα και ο 105/2,5 γύρω στα 130-140Ε τον έχω δει πολλές φορές, δε νομίζω ότι είναι πολλά για την ποιότητα του.

Καλούτσικος ακούγεται πως είναι... όχι εξαιρετικός ανάμεσα στους 85ρηδες, αλλά όχι και άσχημος. Δεν τον έχω για να σου πω άποψη.

Σίγουρα σου φαίνεται πολύ μακρύς ο 135ρης? Οι 135/2.8 ή οι πιο αργοί 135/3.5 είναι από τους πιο κοινούς φακούς. Πιο φθηνοί από τους 100/105ρηδες ή τους 80/85ρηδες.

Πρέπει να έχω κάπου10 135ρηδες. Χμ....
3 διαφορετικές εκδόσεις του Super/SMC Takumar 135/2.5
1 Tamron 135/2.8 adaptamatic
1 Pentacon 135/2.8 MC
1 SMC Takumar 135/3.5
1 Sonnar 135/3.5 MC
1 Sonnar 135/4 (παλιός από exakta)
1 Nikkor 135/2.8

Χμ... 9 μου βγαίνουν. Κάτι ίσως ξεχνάω.

Από αυτούς προτιμώ των Asahi Takumar 135/2.5 (δεν θυμάμαι ποια εκδοχή του όμως :p )

Κάποιες που έχω ήδη ανεβάσει, με τον συγκεκριμένο

Στην Ολυ μου βγαινει 270μμ ο 135αρης, οποτε λογικα ο 85μμ θα ειναι κατι πιο κοντα στα 135μμ (170μμ). Ειναι πολυ καλος φακος ο πεντακον αλλα λεω να δοκιμασω και κανεναν 85αρη αν βρω κατι οικονομικο.Μεσα στο σπιτι βγαινει πολυ τελε ο 135αρης για πορτρετα τις περρισοτερες φορες,αλλα εξω ειναι μια χαρα βεβαια. Παντως αμα βρω και Asahi Takumar 135/2.5 θα τον παρω και αυτον, για απο δειγματα φαινεται πολυ καλος.
Ευχαριστω για τις πληροφοριες!:)

πηρά και τον jupiter-9 85mmf2, αποτι καταλαβα υπάρχουν 2 εκδοσεις MC (multi-coated μαλλον) kai η σκετη. Εγω εχω την σκετη, ενω ο MC ειναι πιο καλη.
Στο φ2 ειναι πολυ μετριος αλλα στο φ2,8 γινεται αρκετα καλος.
Επισης ειναι πολυ ευαίσθητος στο φως, πολυ ευκολα εμφανίζεται flare, και εχει και μια θολούρα στα ανοιχτα διαφραγματα...

δεν ξερω αν ειναι εδω το σωστο ποστ,αλλα θελω να ρωτησω,οταν χρησιμοποιουμε αναλογικους σταθερης αποστασης μανουαλ φακους σε ψηφιακο σωμα,με καποιον ανταπτορα, τοτε μεγαλωνει η εστιακη αποσταση χ1.5
τι γινεται ομως με τη μανουαλ εστιαση οπως γραφετε στους αριθμους με την αποσταση σε μετρα πανω στο φακο
οι αποστασεις εστιασης ειναι ιδιες οπως και στην αναλογικη μηχανη? το απειρο εστιαζει στο απειρο του φακου? ασ πουμε αν το αντικειμενο ααπεχει 10 μετρα , και βαλουμε ενδεοξη στο φακο 10 μετρα ..εστιαζει σωστα? δεν αλλαζει η αποσταση απο το κεντρο του φακου μεχρι τον αισθητηρα?

Το φαινόμενο εστιακό μήκος (γιατί το εστιακό μήκος του φακού δεν αλλάζει) εξαρταίται από το σώμα που θα φορεθεί ο φακός, στις Canon πολλαπλασιάζεις με συντελεστή 1.6x (για την ακρίβεια, 1,627), στις Nikon/Pentax/Sony χονδρικώς με 1.5x, στις Olympus με 2x.

H ακρίβεια της βαθμονομημένης κλίμακας του φακού πάλι εξαρτάται από το σώμα που θα φορεθεί ο φακός και τον αντάπτορα. Εάν πετύχουμε ίδια απόσταση, όπως εκείνη για την οποία σχεδιάστηκε ο φακός, μοντούρας φακού από το επίπεδο εστίασης, δεν θα έχουμε διαφοροποίηση.

για ευρυγωνιο σε μια Pentax Spotmatic που εχω, εκτος του Flektogοn MC 35/2,4 τι αλλο προτεινετε???

τον θελω για δρομο, προεστιασμενο...

Τον Asahi Super Takumar 35/3.5 ή τον 28/3.5. Μικροί όσο δεν πάει, πολύ καλή απόδοση, αντίσταση σε θάμβωση αξιομνημόνευτη. Επίσης ο λίγο πιο δυσεύρετος, εξίσου μικρός και φθηνός, Pentacon 30/3.5.

Υπάρχει και ο Super/SMC Takumar 35/2 (έχω δύο εκδοχές του, μια παλιότερη με 67ρι φίλτρο και την νεώτερη με το 49ρι) αλλά σε μεσαία διαφράγματα δεν είναι πιο καλός από τους παραπάνω.