Επιστροφή στον αναλογικό ήχο

tio4711

AVClub Addicted Member
24 October 2007
2,113
Εβγαλα από την αποθήκη το παλιό μου πικαπ, Thorens TD316 MKII, το έστειλα στον Σ.Πετρόπουλο για την συντήρηση του και σκέφτομαι να ξεκινήσω τις ακροάσεις. Εχοντας ως phono stage το Musical Fidelity X-LPS V3 ποια κεφαλή θα μου προτείνατε να βάλω στο Thorens? Θα ήθελα να είναι value for money καθοτι δυσκολοι οι καιροι και δεν εχω και τους πολλούς δίσκους και να είναι, όσο το δυνατόν, πιο καλή στη μεσο-χαμηλή περιοχή. Ακουσματα κυριως Ελληνικο εντεχνο, Smooth Jazz, Vocals κλπ

Ευχαριστω εκ των προτερων

Το phono είναι ρυθμιζόμενο, αλλά αν θέλει να κινηθεί οικονομικά θα πάει σε MM. Για το βραχίονα που έχει, τον ΤΡ 28 με 12,5 γρ μάζα oι κεφαλές της Grado είναι ιδανικές, ξεκινάνε από 80 ευρώ και έχουν και ωραίες ζεστές μεσαίες που θέλει ο φίλος.

Οντως το Phono ειναι ρυθμιζόμενο. Ποια κεφαλή προτείνετε από Shure / Grado

Για κατάλληλη επιλογή κεφαλής, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τα παρακάτω εργαλεία
http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator.php?eff_mass=12,5&submit=Submit
και
http://www.vinylengine.com/cartridge_database_tools.php#ResonanceCalculator

ολο και πιο δυσκολο γινεται..χαχα! Θα μεινω στις συμβουλες σας για συγκεκριμένα μοντέλα που το μόνο που πρέπει να κάνω ειναι να τις βιδώσω στο βραχίονα και ν ακούω μουσική. Αλλιώς να ξαναγυρίσω στα ..flac?

ολο και πιο δυσκολο γινεται..χαχα! Θα μεινω στις συμβουλες σας για συγκεκριμένα μοντέλα που το μόνο που πρέπει να κάνω ειναι να τις βιδώσω στο βραχίονα και ν ακούω μουσική. Αλλιώς να ξαναγυρίσω στα ..flac?

Εεεε .... θα έλεγα όχι ακριβώς...

Τα flac δεν τα ξεχνάς...γιατί βολεύουν απο πολλές απόψεις.
Εδώ κάνω ενα edit ενός post μου σε άλλο thread, που εξηγώ γιατί σε μένα προσωπικά, μου κάθησε το βινύλιο

"Σε αυτό το σημείο να καταθέσω την μικρή μου εμπειρία...το πικάπ και εν γένει η όλη η διαδικασία του αναλογικού κόσμου

είναι (για μένα τουλάχιστον) ιεροτελεστία...αυτό σημαίνει οτι μπορεί να σε ανταμείψει με πολύ καλό ήχο, αλλά κυρίως με πολλά

και ωραία "μουσικά" ταξίδια, αλλά απαιτεί, όπως όλες οι "αγάπες" συγκεκριμένες '"θυσίες"...τι εννοώ...απαιτεί χρόνο για να σεταριστεί

σωστά, διάβασμα, αυξημένο κόστος (σε σχέση με τις άλλες πηγές) και για την αγορά του πικάπ, του phono, της βελόνας αλλά και των

δίσκων...όταν όμως όλα αυτά γίνουν σωστά, ο "χρήστης" του αναλογικού συστήματος ανταμείβεται με αυξημένη γνώση, για το πώς

νόμοι της φυσικής μετατρέπονται σε όμορφες μελωδίες και με ενα διακαή πόθο για να αποκτήσει αυτά τα μικρά "έργα τέχνης" (δίσκους)

που σε ταξιδεύουν, σε χαλαρώνουν και γενικά σε βάζουν στη διαδικασία όχι απλά να ακούς τη μουσική, αλλά να γίνεις μέρος αυτής.

Μου έχει τύχει να αγοράσω κάποιους δίσκους, μόνο και μόνο για το εξώφυλλο τους και μόλις τους άκουσα να θεωρώ οτι έκανα μια

προσωπική ανακάλυψη, για ήχους και συγκροτήματα που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα γνώριζα καθόλου...επομένως για να μη

μακρυγορώ, πιστεύω οτι αξίζει σε κάθε περίπτωση να ασχοληθείς με τη διαδικασία (έχοντας και το πολύ καλό κίνητρο των ήδη

κτηθέντων βινυλίων), χωρίς βιαστικές κινήσεις και πρωτίστως διαβάζοντας αλλά και ακούγoντας παράλληλα "αναλογικά" συστήματα,

για να δείς αν όντως σου ταιριάζει η όλη διαδικασία...καλώς ήρθες και εύχομαι ολόψυχα να βρείς αυτό που ψάχνεις"

Συγνώμη για την επανάληψη και καλή συνέχεια

Εννοείς θέλει ρύθμιση?

Yeap... φυσικά και θέλει κάποιες ρυθμίσεις αλλά μη σε τρομάζει δεν είναι και τρελλή επιστήμη, εύκολα γίνεται και υπάρχουν πάρα πολλοί συμφορουμήτες για να σε βοηθήσουν/καθοδηγήσουν.

π.χ....
http://www.avclub.gr/forum/showthre...ής-πηγής-(πλατώ-βραχίονας-κεφαλή-phono-stage)

Last edited:

Aυτό ακριβώς

Μην ανησυχείς, έτρεξα εγώ πριν από σένα τα τεστ και κατέληξα στα Grado. Βρήκα την compliance (ενδοτικότητα) της κεφαλής εδώ , το βάρος του βραχίονα εδώ και υπολόγισα τη συχνότητα συντονισμού που πρέπει να είναι κοντά στα 10hz εδώ . Το ίδιο τεστ έδωσε υψηλή συχνότητα συντονισμού, πάνω απο 14 Hz, στο Denon DL-110, οπότε μάλλον είναι ακατάλληλο για το βραχίονά σου. Αυτά είναι εύκολα, μη μου πεις μόνο να σετάρω pc για αναπαραγωγή bit perfect...:BDGBGDB55:

Απο το λιγο χρονο που καταφερα ν ακουσω, γιατι το εχω στειλει παλι για συντήρηση, θεωρώ πως αξίζει το κόπο και θα ήθελα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση δίσκων προς αγορά. Σημ: Εχω βαλει μια κεφαλη πανω, Shure M92E, αλλά μιας και το εχω στειλει για συντήρηση ελεγα να του βαλω και μια καλυτερη κεφαλη..