Επιτέλους η απάντηση! Επιστημονικά επιβεβαιωμένη...

Καλή η πλάκα ρε παιδιά αλλά στην ουσία του θέματος που τέθηκε έστω και εν μέσω αστείου, υπάρχει απάντηση στο ερώτημα δηλαδή υπάρχει ο ήχος "πρότυπο" ενός βινυλίου και ο ήχος "πρότυπο" ενός cd για να συγκρίνουμε? Πώς λέμε για το μουσείο παγκόσμιων μέτρων και σταθμών όπου παρατίθενται τα πρότυπα μέτρα και βάρη και έχουμε απο εκεί και πέρα συγκρήσεις βάρους και μήκους... έ, μόνο με ένα παρόμοιο μουσείο πρότυπης ηχητικής θα μπορούσαμε να κάνουμε την σύγκριση βινυλίου με cd.
Ναί τώρα το σκέφτικα όλο αυτό μην αναρωτιέστε...

Βασικά έως σήμερα δεν έχει ηχογραφηθεί το "τέλειο" cd ή το "τέλειο" βινύλιο για να δούμε τί παίζει καλύτερα, οπότε ότι γουστάρει ο καθένας και για τους λόγους που γουστάρει ηχεί καλύτερα. Αυτά.

Τί θα πει *τέλειο* και γιατί να μας απασχολεί. Υπάρχει ό,τι υπάρχει και είναι υπεραρκετό για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του.
Μάλιστα υπάρχουν audiophile εκδόσεις της ίδιας ηχογράφησης σε βινύλιο, cd, sacd, dvd, dvd-a και όλα αυτά έχουν γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον ίδιο μηχανικό με τον ίδιο εξοπλισμό υψηλής ποιότητας [αναλογικό ή ψηφιακό] και ταυτόχρονα από την ίδια πηγή. Μια τέτοια σύγκριση θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για ένα ασφαλές συμπέρασμα για τους πλέον δίσπιστους. Λ.Σ.

Τί θα πει *τέλειο* και γιατί να μας απασχολεί. Υπάρχει ό,τι υπάρχει και είναι υπεραρκετό για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του.
Μάλιστα υπάρχουν audiophile εκδόσεις της ίδιας ηχογράφησης σε βινύλιο, cd, sacd, dvd, dvd-a και όλα αυτά έχουν γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον ίδιο μηχανικό με τον ίδιο εξοπλισμό υψηλής ποιότητας [αναλογικό ή ψηφιακό] και ταυτόχρονα από την ίδια πηγή. Μια τέτοια σύγκριση θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για ένα ασφαλές συμπέρασμα για τους πλέον δίσπιστους. Λ.Σ.

Σύμφωνοι αγαπητέ αλλά μια τέτοιο "υπερ-άψογη ηχογράφηση" (αν μου επιτρέπεις τον όρο) δεν μπορεί να είναι σταθερή σε όλα τα ακούσματα όλων των δίσκων επομένως απο μια δισκοθήση χιλιάδων δίσκων πόσα βινύλια θα έχεις με τέτοιο ήχο. Αν υπήρχε μια "σταθερά ποιότητας" και δεν μίξαρε ο καθένας ότι ήθελε στο στούντιο θα ήταν καλύτερα πιστεύω αλλά εφόσον αυτό δεν υπάρχει ότι ακούμε όπως το ακούμε και όπως μας αρέσει το αποδεχόμαστε

Πρακτικά δεν έχει νόημα παρά μόνο θεωρητικά για να κουβεντιάζουμε. Υπάρχει τόση ωραία και εξαιρετικά ηχογραφημένη μουσική σε βινύλιο, [που εγώ προτιμώ], που δεν βρίσκω νόημα στο πώς βλέπεις το όλο θέμα παρά μόνον θεωρητικά.
Αν περιμένουμε τις *ιδανικές* ηχογραφήσεις, εξαρτάται τί εννοεί κάποιος, τότε θα έχουμε πεθάνει, ενώ καποιοι άλλοι θα έχουν απολαύσει την μουσική τους. Έτσι το βλέπω.
Οι περισσότεροι δίσκοι της δισκοθήκης μου [20000 βινύλια περίπου] ακούγονται πάρα πολύ καλά και το λέω αυτό ακούγοντας και ζωντανή ακουστική μουσική. Υπάρχουν και κάποιοι καλύτεροι και κάποιοι λιγότερο καλύτεροι δίσκοι. Λ.Σ.

Μπορούμε ομως να περιμένουμε τις καλύτερες ψηφιακές ηχογραφήσεις μια και η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς. Επομένως, ναι, δεν υπάρχει standard ηχογραφική ποιότητα σε ψηφιακά ή σε βινύλιο, υπάρχουν άριστες ηχογραφήσεις και στα δυο, εντούτοις στα ψηφιακά περιμένουμε ακόμα καλύτερες οταν τα 24/192, ή κατι ανάλογο, γινουν standard.. ;)

Υπάρχουν ηχογραφήσεις που έχουν γίνει ταυτόχρονα σε βινύλιο και SACD και μπορείς να κάνεις συγκρίσεις από εκεί.
Έχω ένα τέτοιο setάκι και η Benz των 400 ευρώ παίζει οριακά καλύτερα από το Esoteric, το DV 60. :p

Αν η μουσικη ειναι ενα σαξοφωνο μια κιθαρα και φωνητικα το βινυλιο θα παιξει καλυτερα. Αν βαλουμε και rhythm section στην εξισωση, buy buy vinyl...

Λάθος! Όσο πιο πολλά όργανα buy buy vinyl.
Αντε να συζηταμε ετσι...

Θα συμφωνήσω με τον κύριο συντονιστή, στην δική μου περίπτωση που ακούω heavy metal με "πολύ" μουσική μέσα όταν γίνετε συνοστισμός ήχων το βινύλιο δεν ανταποκρίνετε το ίδιο, στην ορχηστρική μουσική μικρών συνόλων ακούς τα πάντα γιατί αυτά "τα πάντα" είναι 3 ή 4 όργανα. εκεί πλέον θα ασχοληθείς με την υφή του πρίμου, το "τραγανό" του μπάσου και τα λοιπά. Σε άλλες πολύπλεκτες μουσικές προσπαθείς να ακούσεις τι έχει ηχογραφηθεί και πίστεψέ με σε μερικές μουσικές είναι δύσκολο.

Θα συμφωνήσω με τον κύριο συντονιστή, στην δική μου περίπτωση που ακούω heavy metal με "πολύ" μουσική μέσα όταν γίνετε συνοστισμός ήχων το βινύλιο δεν ανταποκρίνετε το ίδιο, στην ορχηστρική μουσική μικρών συνόλων ακούς τα πάντα γιατί αυτά "τα πάντα" είναι 3 ή 4 όργανα. εκεί πλέον θα ασχοληθείς με την υφή του πρίμου, το "τραγανό" του μπάσου και τα λοιπά. Σε άλλες πολύπλεκτες μουσικές προσπαθείς να ακούσεις τι έχει ηχογραφηθεί και πίστεψέ με σε μερικές μουσικές είναι δύσκολο.

Πολυ γενικο δεν ειναι αυτο που λετε;