Επιτέλους, σοβαρά μέτρα για την οικονομία νερού

Πράγματι είναι ένα ρεαλιστικό βήμα, αλλά πιστεύω πως μόνο μέσα από τους γεωπόνους θα μπορέσουν οι ΝΕΟΙ γεωργοί να καταλάβουν πως θα κάνουν οικονομία νερού.

Το κόστος του νερού όσο υψηλό κι αν είναι, απλά 'καταλήγει' στον καταναλωτή και μάλιστα με ενδιάμεσες προμήθειες. Αυτό σημαίνει πως ο γεωργός ουδάλως τον ενδιαφέρει πόσα δίνει στον ΤΕΟΒ και τη ΔΕΗ.

Το κλειδί είναι να μάθει πως να παράγει σε χωράφι και όχι σε 'λάσπη' (υπερβάλλω, αλλά όχι πάρα πολύ).

Επίσης θα πρέπει κινήσεις να γίνουν και προς την πλευρά της Βιομηχανίας που είναι ο έταιρος μεγάλος καταναλωτής και φυσικά να σοβαρευτούν και οι Εταιρείες Υδρεύσεως που από βλάβες και άλλες αιτίες 'εξατμίζουν' χιλιάδες τόννους νερού.

Το θέατρο που παίζουν οι διάφοροι 'ειδικοί'-άσχετοι και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι οικιακοί χρήστες είναι αυτοί που εξαντλούν τους υδάτινους πόρους θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.

Το θέατρο που παίζουν οι διάφοροι 'ειδικοί'-άσχετοι και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι οικιακοί χρήστες είναι αυτοί που εξαντλούν τους υδάτινους πόρους θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.

Έτσι δικαιολογούνται τα καπέλα στα τιμολόγια...
Χρειάζεται πάντα η πειθώ...

Οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται από όλους, το θέμα είναι πόσο εύκολο είναι να "βάλεις χέρι" σε διάφορες ομάδες. Οι οικιακοί καταναλωτές είναι οι πιο εύκολοι, ενώ οι γεωργοί είναι από τους δυσκολότερους. Σχέδια αντίστοιχα με την κάρτα ξέρετε από πότε υπάρχουν για να φτάσουν να εφαρμοστούν σήμερα σε μια μόνο μικρή περιοχή?
Αλλά γενικά κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί. Κανείς δεν θέλει να τραβήξει το αυτί πχ των γεωργών στο Θεσσαλικό κάμπο. Και δεν θέλει να το κάνει γιατί για να τραβήξεις το αυτί, πριν πρέπει να έχεις δόσει εναλλακτικές λύσεις οι οποίες κοστίζουν με έργα υποδομής.
Και έτσι, για τα μάτια του κόσμου, "κυνηγάς" τους οικιακούς καταναλωτές για να πεις ότι κάνεις κάτι.

Μακάρι...κάλλιο αργά που λένε...
Διάβασα κάπου οτι η Ελλάδα είναι 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε κατανάλωση νερού η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της οφείλεται στις διαρροές, την κακοδιαχείριση και την ελλειπή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης πανελλαδικά. Ισχύει άραγε κάτι τέτοιο ?

Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο ότι Βιομηχανία, Γεωργία και Εταιρεία Υδρεύσεως κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλώσεως. Αν Θυμάμαι καλά οι Κύπριοι έδωσαν ένα κάρο λίρες για να μειώσουν από το 30% στο 25% τις απώλειες του δικτύου και γενικά η Γεωργία στην Ελλάδα καταναλώνει το 75-80% των υδάτινων πόρων!

Με το να έχεις στην πίεση μία οικογένεια στα Πατήσια να βάζει τούβλο στο μπάνιο για να γλυτώνει κάποια λίτρα ή να κλείνει τη βρύση όταν πλένουν τα δόντια τους δε νομίζω να λύνεις το πρόβλημα (αν αυτή είναι η πρόθεσή σου). Γενικά δηλαδή η φιλοσοφία 'κόψτε και σώστε' δεν βοηθά, θέλει εναλλακτικές λύσεις και όχι απαραίτητα χρηματοδοτήσεις (τα πράγμαα είναι απλά, το μυαλό μας είναι κολλημένο)

ΥΓ τα νούμερα είναι προ 5ετίας και με φλτερτάρει το αλτσχάϊμερ οπότε μία επαλήθευση δε βλάπτει:grandpa:

Καλό το παραπάνω, αν πετύχει και αν δεν βρούν τρόπο (ως συνήθως) να το παρακάμψουν...

Χρειάζονται όμως δραστικά μέτρα -ενεργητικά όχι μόνο παθητικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν ένα σωρό πηγές με αναβλύζον πόσιμο νερό μέσα στην θάλασσα όπου χάνονται χιλιάδες τόνοι ανεκμετάλευτοι.... πότε περιμένουν να αποφασίσουν να τα εκμεταλευτούν αυτά; Όταν θα διψάσει και ο τελευταίος;

Είναι μια καλή αρχή,όμως,όπου και να ταξιδέψω το καλοκαίρι,βλέπω τα "κανονάκια" να ποτίζουν τα χωράφια ντάλα μεσημέρι.
Εχθές ήμουν στο Διακοπτό,όπου ο μπατζανάκης μου που έχει εκεί σπίτι,με πληροφόρησε ότι όσο νερό και να ξοδέψει,ο λογαριασμός είναι 50 ευρώ ετησίως!!!
"Άφησε όλες τις βρύσες να τρέχουν,δεν υπάρχει πρόβλημα,αφού και κλειστές να είναι,πάλι 50 ευρώ θα πληρώσω" μου είπε.
Επίσης μέχρι πρόσφατα,τα περισσότερα σπίτια στη Σαρωνίδα της Αττικής,δεν πλήρωναν καθόλου νερό παρ´όλο που είναι συνδεδεμένα με την ΕΥΔΑΠ...