Epson EH-TW9100 ρυθμισεις (calibration)!

Φίλε Χρήστο μία ερώτηση σε σχέση με τις ρυθμίσεις του προβολέα.

Από την εμπειρία σου (αλλά και του Μανώλη του Καστρουνή βέβαια) το CMS ανταποκρίνεται γενικά όπως πρέπει;

Προσπαθούσα τις προάλλες (μέσα στην απειρία μου και την ασχετοσύνη μου βέβαια) να κάνω κάποιες ψιλορυθμίσεις με το i1 και το HCFR, αλλά αν έχω καταλάβει καλά πώς δουλεύει και τι επηρεάζουν τα Hue και Saturation του CMS σε σχέση με τις μετρήσεις του οργάνου, (συντεταγμένες x,y στο διάγραμμα CIE) δεν μπορώ να πως πως είχα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημειωτέον πως δεν έχω τον 9100 αλλά τον 8100.

Γενικα θα ελεγα οτι ακουει καλα στις επεμβασεις, ειτε απο το δικο του cms ειτε απο τι εχω κανει στο madvr (που δεν εχει να κανει με το μηχανημα βεβαια).

Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά, το χρωματικό διάγραμμα του προβολέα είναι αναρτημένο ήδη στο ποστ 2.

Σωστα, αυτα ειναι μαμα, οπως ηρθε. Στο 9, 11 και 14 ειναι μετα τη ρυθμιση.

Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά, το χρωματικό διάγραμμα του προβολέα είναι αναρτημένο ήδη στο ποστ 2.

Δεν υπάρχει θέμα παρεμβολής φίλε Γιάννη....

Αν εννοείς πως είναι ήδη από μαμά καλός, ναι έτσι φαίνεται. Βέβαια φαντάζομαι πως επηρεάζουν κάποιοι παράγοντες που είναι γενικά διαφορετικοί μεταξύ 2 setup (πανί, αντανακλάσεις χώρου κλπ).

Ηθελα να τον συγκρίνω (σε δουλειά να βρισκόμαστε...) με τις αρχικές μετρήσεις ως καινούριος πριν από 1 περίπου χρόνο, με το ίδιο όργανο (i1 display 2), το οποίο βέβαια από τότε μπορεί να έχει αλλάξει και αυτό...
Πάντως είχα αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα στο γ. Τις τωρινές μετρήσεις δεν τις κράτησα, έχω όμως τις περυσινές. Θα τις ξανακάνω ελπίζω εντός της εβδομάδας για να τις σώσω και να υπάρξει σύγκριση Α-Β.

Εδέησα λοιπόν χθές και έκανα κάποιες μετρήσεις-ρυθμίσεις (λέμε τώρα...).
Ξεκινάω όμως από τις περυσινές, περίπου τέτοια εποχή, ο προβολέας (8100) με ~20 ώρες.
Οργανο μέτρησης: i1 Display2. Πηγή: HTPC core i3 (ivy) nvidia 650, software: Win7 - total media theatre 5.3.1.146, δίσκος αναφοράς: AVSHD709

Εικόνες 1,2,3: Εχω κάνει ρύθμιση Brightness-Contrast, gamma:2.3, rgb gain-offset, saturation, hue.
Εικόνα 4: ψιλοπειραγμένο το CMS.

contr-bright-gama2.3-rgb-sat-hue GAMA.png
contr-bright-gama2.3-rgb-sat-hue GRAYSCALE.png
contr-bright-gama2.3-rgb-sat-hue CIE.jpg
contr-bright-gama2.3-rgb-sat-hue-cms CIE.jpg

Χθές λοιπόν, με τον προβολέα στις 170 ώρες (ξέρω, λίγες είναι για ένα χρόνο...):
Διαπίστωσα κάτι για μένα περίεργο και θα ήθελα μία εξήγηση.

H 1η εικόνα είναι με ρυθμισμένο brighness-contrast και gamma:2.4 (αντί για 2.3 στις περυσινές).

Είπα όμως να μετρήσω όχι με full field images (όλη την οθόνη) αλλά με window (όπως είναι στο δισκάκι AVSHD709).

Επίσης το HTPC είναι τώρα core i5 4570 (haswell με HD Graphics 4600), Win7-total media theatre 6.5.

Τι έγινε με το gamma ΟΕΟ;;;;;

Μετρώντας πάλι με full field πήρα τη 2η εικόνα.

contr-bright-gama2.4 window.png
contr-bright-gama2.4 field.png

Και τέλος ρυθμίζοντας:
brightness, contrast, gamma:2.4, skin:6 (στο τέρμα, από 3-μέση πριν), rgb gain-offset, color saturation και ελάχιστο cms (αν θυμάμαι καλά μόνο λίγο στο πράσινο):

contr-bright-gama2.4 skin6 rgbgain-offset satur cms field GAMMA.png
contr-bright-gama2.4 skin6 rgbgain-offset satur cms field GRAYSCALE.png
contr-bright-gama2.4 skin6 rgbgain-offset satur cms field CIE.jpg

Είναι λογική η αλλαγή στο γ;

Παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες από τους εμπειρότερους...

Όλες οι μετρήσεις είναι με την ίριδα στο off?

Τους ενδιάμεσους κορεσμούς τους βρίσκεις στον φάκελλο saturation. Θα επιλέξεις από το HCFR το αντίστοιχο υπομενού και θα πάρει κορεσμούς από τα 3 πρωτεύοντα και τα 3 δευτερεύοντα. Αν δεν το βρίσκεις, θα σου ανεβάσω σκρινσότ.

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για το γκάμα είναι οι ανακλάσεις του χώρου που διαφοροποιούνται ανάλογα το πάτερν (φουλ ή παράθυρο). Ωστόσο, θα έπρεπε να κρατηθεί σε αναλογικά επίπεδα. ABL δεν έχουν τα προβόλια για να επηρεάζεται το γκάμα.

Αποτι καταλαβα πλεον παιζεις με την 4600 του haswell.
Τσεκαρισε καλα ολες τις επιλογες που εχει στις ιδιοτητες γραφικων και απενεργοποιησε καποιες επιλογες που εχει για το contrast.
Διαβασε τα λιγο καλα γιατι δεν τα θυμαμαι να σου πω πιο ειναι.
Αυτο που βλεπω απο τα διαγραματα, κατι τετοιο μου θυμιζει.

Συνονόματε, ευχαριστούμε για το γράφημα. Αν γίνεται, τσέκαρε και τα targets να φαίνονται (με δεξί κλικ) που πατάνε οι κορεσμοί γιατί τώρα δεν φαίνονται.:smile:

@Browser

Ναι με την 4600 του haswell παίζω πλέον, αν και δοκιμάζω τώρα και χωρίς hardware acceleration.
Κοίταξα στις ιδιότητες των γραφικών αλλά δεν εντόπισα κάτι που να μου φαίνεται σχετικό. Αν το θυμηθείς...

@Γιάννη Χ.

Τσεκαρισμένο ήταν τα targets (Display References) αλλά δείχνει μόνο την καμπύλη της θερμοκρασίας λευκού.
Είναι κάτι άλλο που πρέπει να κοιτάξω;

Καπου εχει μια επιλογη Auto Contrast Enhancement. Πρεπει να την απενεργοποιησεις.

@Γιάννη Χ.

Τσεκαρισμένο ήταν τα targets (Display References) αλλά δείχνει μόνο την καμπύλη της θερμοκρασίας λευκού.
Είναι κάτι άλλο που πρέπει να κοιτάξω;

Αν με δεξί κλικ πάνω στο γράφημα είναι τσεκαρισμένα τα targets και δεν εμφανίζονται, κάποιο bug μυρίζομαι. Ποια έκδοση είναι? Zoyd, τι πείραξες πάλι?:D

Μηπως αντι να πατησεις το saturation targets, πατησες το color checker targets. ?
Σιγουρεψου οτι το εχεις τικαρει.

Θα σου ελεγα, πατα ολα, οτι βρεις μπροστα σου. (αλλα αυτη η πιστοποιημενη μεθοδος πιανει μονο σε μενα) :p

Last edited:
Ναι, σου έχει μείνει από τον τρύγο!!:flipout:

Ειδες οτι εβγαλα τον καλυτερο μου εαυτο και εγραψα μονο μια προταση.
Μην με αποπαιρνεις και δεις σεντονια να ερχονται.
(και αυτο ειναι απειλη) :laugh:

Ο φιλος παραπανω αν καταλαβα ειδε τσεκαρισμενο το display references, δεν ανεφερε οτι ηταν τικαρισμενο το saturation targets.
Κατα την δικη μου εκτιμηση δεν προκειται περι bug, αλλα δεν εχει τικαρει το saturation targets.