Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

Εγω ο αμοιρος χρησιμοποιω eq για να ενισχυω τις συχνοτητες που δεν ακουω καλα λογω κληρονομικοτητας, αλλα και φυσικης φθορας των ωτων!:ears:
Κακως κανω?
Αυτη τη χρησιμοτητα των eq την σκεφτηκε κανεις σας?:idea:

Το γεγονός ότι από τα studio αρκετά μεμονωμένα όργανα περνούν από ισοσταθμήστες και ρυθμιστικά τονικότητας είναι πολύ διαφορετική επεξεργασία από ότι θα την κάνετε εσείς στο σπίτι.
Ένα παράδειγμα, ποτέ δεν θα καταφέρετε όσοι την είδατε ξαφνικά ηχολήπτες, να βγάλετε τα treble από την φωνή του Βασίλη Καρά, και να αφήσετε ανεπηρέαστη την υπόλοιπη ηχογράφηση. :grinning-smiley-043

Σαφώς, αλλά αυτό δείχνει και πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι όσοι πιστεύουν σε πιουρ/λάηβ/φυσικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά την ηχογράφηση, αφού πρόκειται για ηχογράφηση σε πολλά κανάλια σε διαφορετικό χρόνο.

Να βάλω μια ακόμα παράμετρο μιας και την έχω αναφέρει.
Κι αυτό που κάνω εγώ με το ενεργό κρος μου,το να έχω τσιμπημένες της χαμηλές δηλαδή,equalizing είναι στην ουσία.

Μπορεί να ξεκινάει λάθος από το ηχείο,δεκτό.
Φτάνει όμως σωστό στα αυτιά μου;Είναι του γούστου μου;
Αυτό πρέπει να μας νοιάζει.

Το να έχει κάποιος ένα χώρο με αποδεδειγμένο πρόβλημα,να εθελοτυφλεί κι επιπλέον να αποτρέπει και τους υπόλοιπους να διορθωθούν,δεν μπορώ να το συλλάβω.
Και μην κολλάμε στην συσκευή,είναι πολλοί οι τρόποι,τους είπαμε...

Re: Απάντηση: Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

Εγω ο αμοιρος χρησιμοποιω eq για να ενισχυω τις συχνοτητες που δεν ακουω καλα λογω κληρονομικοτητας, αλλα και φυσικης φθορας των ωτων!:ears:
Κακως κανω?
Αυτη τη χρησιμοτητα των eq την σκεφτηκε κανεις σας?:idea:

Οχι, διοτι μετα ολοι θα θελουμε ενα equalizer , ο καθενας για το προβλημα του :flipout:
Καλο θα ηταν παντως ο καθενας να τσεκαρει τα αυτια του καμια φορα......ισως εκπλαγει :a0210:

Last edited:
Re: Απάντηση: Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

Καλο θα ηταν παντως ο καθενας να τσεκαρει τα αυτια του καμια φορα......ισως εκπλαγει :a0210:
Πολυ σωστα...εγω πχ εχοντας χρονια ωτιτιδα οταν παω σε κανα μπαρακι εχω ,απο ενα σημειο και μετα, ενα χλουτς-χλουτς που με ενοχλει ιδιαιτερα.
Ενα αλλο ειναι η κατασκευη των αυτιων του καθενος μας....οσο και να το κοροϊδευετε (ναι το εχουν κανει και αυτο εδω μεσα) παιζει και αυτο το ρολο του.
Αλλοιως ακουει ενας με μεγαλο πτερυγιο αυτιων, αλλοιως ενας με μικρο (καντε ενα κοπο και πιεστε λιιιιιγο το πτερυγιο των αυτιων σας προς τα εξω....θα καταλαβετε τι εννοω).
Ας αφησουμε κατα μερος το γεγονος οτι υπαρχουν ανθρωποι που ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ με συγκεκριμενες συχνοτητες.
Ο γαμπρος μου αδυνατει να ακουσει οτιδηποτε εχει μπασο....δεν μπορει...τρελαινεται.

Ενας φιλος μου εχει σοβαρο προβλημα στο ενα αυτι.υπαρχει μια μεγαλη πτωση στις ψηλομεσαιες απο το αριστερο του αυτι.
Ολων μας τα δυο αυτια εχουν διαφορα μεταξυ τους.Κακως ορισμενοι κοροιδευουν,διοτι απλα μπορει να εχουν καποιο προβλημα και αυτοι και να μην το γνωριζουν......

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και αφησες την κορη σου να τον παρει;

Καλα εκανε , θα του κανει δωρο ενα μικρο συστημα με μικρα ηχεια και τελειωσε :flipout:

Δεν ηθελα να γινω προκλητικος. Συγνωμη για την οποια οχληση. Αστειευομαι θεωρωντας οτι ο ανθρωπος ειναι υγειης ουσιαστικα

Λοιπόν πάμε ένα ένα(ρε που το έχω ακούσει αυτό...που το έχω ακούσει):
1) Πάντα τα μπερδεύω αυτά τα συγγενικά. ..τελικά μπατζανάκης είναι ο "άμπασος".....φιλαράκια μιλάμε για μεγαλο πρόβλημα ο χριστιανός.
Εχει κάτι AS S37 που ακόμα παίζουν αξιοπρεπέστα και έχει τα μπάσα στον ενισχυτή τέρμα αριστερά! !
2) Ο άντρας της κόρης μου για να ζητήσει το χέρι της θα φέρει μαζί με την ανθοδέσμη υποχρεωτικά α) ακουόγραμμα β) λίστα μηχανημάτων και γ) λίστα δισκογραφίας.
3) Η πλακα θεωρείται υποχρεωτική και ουχι προαιρετική! !!
4) Γράφω από το κινητό οπότε φατσούλες ..γιόκο τσόκο

Και να σπάσουμε όλοι τους δίσκους μας και τα σχετικά με αυτούς μηχανήματα, διότι ΕΞ' ΑΝΑΓΚΗΣ το mastering (με ότι eq και mixing είναι απαραίτητο) είναι διαφορετικό όταν πρόκειται να τυπωθεί δίσκος αντί να κυκλοφορίσει σε κάτι ψηφιακό.

Δλδ εγώ μπορεί ως δημιουργός να έχω συλλάβει και να θέλω να ηχογραφίσω την παρακάτω "εικόνα" :
Σε ένα τεραστίου πλάτους λιβάδι, εντελώς αριστερά κάθεται η καλή μου νεράιδα και μαζεύει λουλουδάκια. Βάζω ένα φλάουτο να παίζει κάτι ελαφρό, χαμηλόφωνο και εύχαρο για να την περιγράψω. Μετά η "σκηνοθεσία" λέει πως από δεξιά μπαίνει στο πλάνο ένα τεράστιο, αιμοβόρικο μαλλιαρό τέρας που βρυχάται και περπατά απειλιτικά με βαριά βήματα που σείουν τη γη προς τη νεράιδα με κακούς σκοπούς. Θα βάλω ότι έχω σε ποιό βαρύ ηχητικά, ακόμη και κανονιές σε κάθε του βήμα.

Μετά θα το πάω για mastering για να κοπεί σε δίσκο και θα επιμένω η τελική εικόνα να είναι έτσι όπως τη φαντάστικα με τα τέρμα αριστερά και δεξιά αντίθετα.
Ξέχασα να σας πω πως όλα τα προηγούμενα συμβαίνουν και στον επίλογο του έργου και είναι η μοιραία κατάληξη του δράματος για την καλή νεράιδα, την οποία όμως αφήνω στη φαντασία του ακροατή διότι το έργο το σταματώ από άποψη εκεί ακριβώς που μπαίνει από δεξιά το τέρας. Εν ολίγης δλδ στα τελευταία εκατοστά του καναλιού (και όχι των καναλιών) του δίσκου.

Τι θα κάνει ο μηχανικός στο τέλος? Η θα με δείρει, ή θα με πείσει να συμβιβασθώ με τα δαιμονικά eq του...
Για ποιό pure μιλάμε? εδώ μου γ.... την δημιουργία...:ernaehrung004:

Εννοείται. Ποιος είπε ότι η δημιουργία κατ' αρχήν έχει την υποχρέωση να μην χρησιμοποιεί κάτι, και ότι όταν το χρησιμοποιεί αυτό την κάνει... βρωμιάρα; Κάποιος που δεν έχει ιδέα από δημιουργία προφανώς.

Μιλωντας για το συμβατικό eq, πως ακριβως μοιράζεται το σημα και επηρρεάζεται συχνοτικά? και τι παρεμβαίνει για το χαμήλωμα - δυνάμωμα της έντασης?

Απάντηση: Re: Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

Μιλωντας για το συμβατικό eq, πως ακριβως μοιράζεται το σημα και επηρρεάζεται συχνοτικά? και τι παρεμβαίνει για το χαμήλωμα - δυνάμωμα της έντασης?

Αναλόγως του πόσα έδινε κανείς τότε.
Υπήρχαν υλοποιήσεις της πλάκας,υπήρχαν και πολύ σοβαρά μηχανάκια.

Σκέψου το σαν έναν προενισχυτή.

Edit:
Για τον διαχωρισμό.
Προφανώς γινόταν με απλά φίλτρα,ένας πυκνωτής και μια αντίσταση με διαφορετικές τιμές ανάλογα την συχνότητα,όπως τα hi-pass και low-pass φίλτρα.
(Το ποτ όριζε τις τιμές της αντίστασης όπως σε οτιδήποτε άλλο. )

Last edited:
και μετά ξαναμανά "πολύπλεξη"?

Πάντως ακούγεται πολύ δύσκολο το σήμα να μη βρωμίσει με κάτι τέτοιο. Εκτός αν κοστίζει πενταπλάσια απότι ο προενισχυτής

Απάντηση: Re: Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

και μετά ξαναμανά "πολύπλεξη"?

Πάντως ακούγεται πολύ δύσκολο το σήμα να μη βρωμίσει με κάτι τέτοιο. Εκτός αν κοστίζει πενταπλάσια απότι ο προενισχυτής

Καθόλου δύσκολο αφού γίνεται σε line-level σήμα.
Εδώ το ίδιο συμβαίνει στο κρος των ηχείων παθητικά,που αν το σκεφτεί κανείς είναι σχεδόν άθλος...

Αστείο ακούγεται να "βρωμίσει" το σήμα. Από μόνο του ειναι ήδη "βρώμικο", λόγω ατελειών των μηχανημάτων εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου. Ουσιαστικά η ικανοποίηση του προσωπικού γούστου μένει κι αν αυτό το πετυχαίνει μια ακόμη συσκευή στο σύστημα, καλότυχος αυτός που την έχει και την απολαμβάνει.

Και να σπάσουμε όλοι τους δίσκους μας και τα σχετικά με αυτούς μηχανήματα, διότι ΕΞ' ΑΝΑΓΚΗΣ το mastering (με ότι eq και mixing είναι απαραίτητο) είναι διαφορετικό όταν
πρόκειται να τυπωθεί δίσκος αντί να κυκλοφορίσει σε κάτι ψηφιακό.

Είναι διαφορετικό το mastering στο δίσκο βινυλίου λόγω περιορισμών του μέσου και της τεχνολογίας εγγραφής και αναπαραγωής του.

Re: Απάντηση: Re: Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

Υπήρχαν υλοποιήσεις της πλάκας,υπήρχαν και πολύ σοβαρά μηχανάκια.
Ρε συ Σωκ. με σένα αντιμετωπίζω το εξής μεγάλο πρόβλημα!
Κάνεις καίριες και ακριβής τοποθετήσες και μου μαμάς την ψυχολογία.
Με προλαβαίνεις και δεν με αφήνεις να αναπτύξω την κοφτερή και ανεπανάληπτη σκέψη μου :flipout

Τα είπες όλα με μία φράση.
Το 90% των μηχανακίων που κυκλοφορούσαν ήταν, κυριολεκτικά, της πλάκας.
Τα σοβαρά eq κόστιζαν μια περιουσία και ήταν και δυσεύρετα.
Αγοράζαμε λοιπόν μηχανάκια της οκάς και μετά μας έφταιγε το eq, που τα έκανε μαντάρα.
Κάπως έτσι διαμορφώθηκε και η κατάσταση, με τη καθολική επικράτηση του cd.
Έπαιζε καλύτερα απο το πικάπ ,γιατί η συντριπτική πλειοψηφία είχε πλαστικαδούρες της πλάκας γιατί τα καλά, έκαναν ενα σκασμό λεφτά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Equalizers-τι έγιναν αυτές οι συσκευές;

Ρε συ Σωκ. με σένα αντιμετωπίζω το εξής μεγάλο πρόβλημα!
Κάνεις καίριες και ακριβής τοποθετήσες και μου μαμάς την ψυχολογία.
Με προλαβαίνεις και δεν με αφήνεις να αναπτύξω την κοφτερή και ανεπανάληπτη σκέψη μου :flipout

Τα είπες όλα με μία φράση.
Το 90% των μηχανακίων που κυκλοφορούσαν ήταν, κυριολεκτικά, της πλάκας.
Τα σοβαρά eq κόστιζαν μια περιουσία και ήταν και δυσεύρετα.
Αγοράζαμε λοιπόν μηχανάκια της οκάς και μετά μας έφταιγε το eq, που τα έκανε μαντάρα.
Κάπως έτσι διαμορφώθηκε και η κατάσταση, με τη καθολική επικράτηση του cd.
Έπαιζε καλύτερα απο το πικάπ ,γιατί η συντριπτική πλειοψηφία είχε πλαστικαδούρες της πλάκας γιατί τα καλά, έκαναν ενα σκασμό λεφτά.
:flipout:
Πες τα δικά σου κι άσε με εμένα να λέω.
Όλοι έχουμε πολλά να μάθουμε.
Ειδικά αυτοί που λέμε πως ξέρουμε.